Godfrey, a lakáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Godfrey, a lakáj
(My Man Godfrey)
1936-os amerikai film

RendezőGregory La Cava
ProducerCharles R. Rogers
AlapműEric Hatch: 1101 Park Avenue
Műfajromantikus filmvígjáték
ForgatókönyvíróMorrie Ryskind
Zoë Akins
Robert Presnell Sr.
FőszerepbenWilliam Powell
Carole Lombard
Alice Brady
Gail Patrick
ZeneCharles Previn
Rudy Schrager
OperatőrTed Tetzlaff
VágóTed J. Kent
Russell F. Schoengarth
HangmérnökHomer G. Tasker
JelmeztervezőTravis Banton
Bymer
Eugene Joseff
DíszlettervezőCharles D. Hall
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő94 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1936. szeptember 1.
Magyarország 1937. február 19.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Godfrey, a lakáj témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Godfrey, a lakáj (My Man Godfrey) 1936-ban bemutatott amerikai romantikus vígjáték Gregory La Cava rendezésében. A produkciót hat Oscar-díjra jelölték. Főszerepben William Powell, Carole Lombard, Alice Brady és Gail Patrick.

1957-ben készült egy remake a filmből June Allysonnal és David Nivennel a főszerepben.

Cselekmény[szerkesztés]

A nagy gazdasági világválság idején járunk. A Bullock család két egymással versengő lánya tárgykereső játékon vesz részt, és már csak az "elfelejtett ember" maradt a listán. Cornelia Bullock (Gail Patrick) a szeméttelepen keresgél a hajléktalanok között, és rátalál Godfrey-ra (William Powell). A nő pénzt ajánl fel a férfinak, hogy legyen a talált tárgya, de Godfrey elutasítja. Nem sokkal később az ifjabbik Bullock-lány, Irene (Carole Lombard) is megtalálja Godfrey-t, ugyanazt kérve a férfitól. Godfrey Irene-t szimpatikusabbnak találja, és belemegy abba, hogy legyőzzék Cornelia csapatát. A játék helyszínére, a Waldorf-Ritz Hotelbe érkeznek, ahol Godfrey-t taszítja a tehetős emberek eme fajta szórakozása. Habár Irene győzött, Godfrey hangot ad nemtetszésének, mire Irene állást ajánl Godfrey-nak a családjuknál.

Godfrey meglepően ügyes lakájnak bizonyul, fel is kelti Irene figyelmét, Cornelia pedig még mindig mérges, amiért Godfrey visszautasította az ajánlatát. Amint az kiderül, a Bullock család több pénzt szór ki az ablakon, mint amennyit megkeres. Mrs. Bullock (Alice Brady) néha hallucinál, védence, Carlo, megeszik mindent, amit talál, Cornelia csak saját magával törődik, arrogáns és Godfrey életét próbálja megnehezíteni, a családfő, Mr. Bullock pedig győzi kifizetni a család szeszélyeit. Egy nap partit csapnak, ahol Godfrey-t felismeri egy régi barátja, Tommy. Godfrey azt hazudja, hogy Tommy családjának volt korábban a komornyikja, Tommy pedig hozzáteszi, hogy nős és öt gyereke is van. Az elkeseredett Irene bejelenti az (abban a pillanatban eldöntött) eljegyzését a jómódú Charlie-val, de Godfrey gratulációira sírva fakad és elrohan.

Másnap Godfrey ebéd mellett elmeséli Tommy-nak, hogy zátonyra futott a párkapcsolata és ki akarta oltani az életét, amikor a szemétdombra keveredett, és végül a hajléktalanokkal maradt. Cornelia szakítja félbe az ebédet azzal, hogy békét kínál Godfrey-nak, a férfi azonban újra visszautasítja. A nő feldúlva tehetetlenségében elrejti a gyöngysorát Godfrey matraca alá, majd lopást jelent be a rendőrségen. Mikor azonban Cornelia várakozása ellenére a rendőrök nem találják meg a gyöngysort az elrejtett helyen, nagy bajba kerül. Mr. Bullock átlátva lánya mesterkedésén bejelenti, hogy jobb lesz, ha mielőbb előkeríti azokat a gyöngyöket, ugyanis nem volt rajtuk biztosítás.

Irene eljegyzését felbontották, a Bullock házaspár pedig jobbnak látja elküldeni a két lányt Európába egy időre. Visszatérve az útjukról, Cornelia bejelenti Irene-nak, hogy el fogja csábítani Godfrey-t. Irene megijedve ájulást mímel, és Godfrey karjaiba zuhan. Mikor a férfi felviszi a szobájába, repülő sót keres, de a tükörben meglátja, hogy Irene csak színlelt, ezért dühösen hideg zuhany alá rakja: Irene örömére, mert már tudja, hogy Godfrey-nak fontos.

A családot azonban gondterhelő hírek várják. Mr. Bullock csődöt jelent és kiteszi Carlo szűrét a házból. A felettük lebegő sötét jövőképeket Godfrey oszlatja szét: Cornelia gyöngyeiből befektetett az értékpapírpiacba, és eladta részvényeit. A pénzből megvette Mr. Bullock részvényeit. Átadja Mr. Bullocknak az okiratokat, megmentve ezzel a családot a pénzügyi csődtől, valamint visszaadja Corneliának a gyöngysorát, aki végül bocsánatot is kér. Ezután Godfrey távozik. A profitból, amit megkeresett, Tommy barátjával egy szórakozóhelyet nyitott a szeméttelep helyén, a hajléktalanoknak pedig munkát és jövőt biztosított. Irene azonban hajhatatlanul követi Godfrey-t, és végül ráveszi, hogy összeházasodjanak.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Filmbox Family[1] MTVA[2]
William Powell Godfrey Galbenisz Tomasz Király Attila
Carole Lombard Irene Bullock Mezei Kitty Kovács Patrícia
Alice Brady Angelica Bullock Kocsis Mariann Kovács Nóra
Gail Patrick Cornelia Bullock Kiss Eszter
Eugene Pallette Alexander Bullock Kapácsy Miklós Csuja Imre
Jean Dixon Molly Sági Tímea
Alan Mowbray Tommy Gray Rosta Sándor
Mischa Auer Carlo Fekete Zoltán
Pat Flaherty Mike Szokol Péter
Reginald Mason Courtney polgármester Csuha Lajos
Bob Perry Bob, az ajtónálló Végh Ferenc
Robert Light George Faithful

Fontosabb díjak, jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj 1937

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Godfrey, a lakáj (1. szinkron) - a magyar hangok” (Hozzáférés: 2021. január 12.) 
  2. Godfrey, a lakáj (2. szinkron) - a magyar hangok” (Hozzáférés: 2021. január 12.) 
  • A filmet 2005-ben színessé tették.

További információk[szerkesztés]