Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-08-05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

selejt-arány[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy százalékarányban miért a kínaiak gyártsák a legtöbb selejtet, egy piacvezető cég gyártórészlegei közül?
--Solidweek1 vita 2012. augusztus 5., 10:43 (CEST)[válasz]

válasz1:

Szerinted, erre a kérdésre egy lexikon tudja megadni a választ?
Mert mi egy lexikon, egy internetes lexikon, vagyunk - pontosabban, annak olvasószolgálata!
A kérdésedre a (piacvezető) cég menedzsmentje, vagy még inkább műszaki és/vagy humánpolitikai vezetői tudnának választ adni - nekik tedd fel a kérdésedet!
vitorlavita 2012. augusztus 5., 15:59 (CEST)[válasz]


válasz2: Pontatlan kérdés. Gyártsák, vagy talán gyártják? Más a mondat jelentése! Egyébként ki állította hogy a kínaik állítják elő a legtöbb selejtet? Ez így túlzó általánosítás. A válasz a cégek vállalati kultúrájában és a minőségbiztosítás hiányosságaiban keresendő. – Rodrigó 2012. augusztus 5., 21:51 (CEST)[válasz]

számítógép azonosító[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy van-e lehetőség megtudni, hogy más nyelveken más felhasználói néven futó két név azonos számítógépet rejt-e? Tehát van 2 szerkesztő, hogy lehet megtudni a számítógép azonosítóit, ami csak akkor látszik, ha nem jelentkeztek be, tehát anonim dolgoznak.
--Crosstor vita 2012. augusztus 5., 13:59 (CEST)[válasz]
Válasz 1
: Vandalizmus és más súlyos probléma esetén szükség lehet ilyen vizsgálatra a Wikipédia érdekében. Mivel azonban ezek bizalmas adatok, csak a szerkesztők egy egészen szűk, szavazással kiválasztott körének, az IP-ellenőröknek van hozzáférése azokhoz a technikai eszközökhöz, amik ezt lehetővé teszik. Csak az irányelvekben megszabott esetekben szabad ilyen vizsgálatot végezniük és megválaszolniuk a kérdést, hogy fennáll-e az azonosság. A látott konkrét adatokat ilyenkor sem közlik mással. --Karmela posta 2012. augusztus 5., 19:59 (CEST)[válasz]
--Karmela posta 2012. augusztus 5., 19:59 (CEST)[válasz]
Válasz 2
A jelenség ismert, állításod itt pontosíthatod Wikipédia:Zoknibáb --Rodrigó 2012. augusztus 6., 15:01 (CEST)[válasz]

A vizelet szaga, és a kefir[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a kefir fogyasztásától szagos-e a vizelet?!Tisztelettel Szöszi
--92.83.57.128 (vita) 2012. augusztus 5., 17:36 (CEST)[válasz]

válasz:

A konkrét kérdésre nem tudok válaszolni! Azt gondolom, hogy a kefirfogyasztás - ha normális mértékben fogyasztod - nem mutatható ki a vizelet szagának megváltozásával.
Ha szagváltozást észlelsz, az fontos felfedezés lehet az egészséged szempontjából! Csak talán nem a kefir az oka! Olvasd el az alábbi cikket:
Mire utal a vizelet minőségének változása?
Van még hasonló cikk, lehet keresgélni még az interneten, de inkább nem - a lényeg:
vitorlavita 2012. augusztus 6., 00:48 (CEST)[válasz]

bőrön egy anyajegy szerűség[szerkesztés]

Sajnos nem érezzük illetékesnek magunkat ebben a kérdésben, a Wikipédia Tudakozója csak enciklopédiába, lexikonba való témákkal foglalkozik.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!
Azt szeretném megtudni, hogy keletkezett a bőrömön egy anyajegy szerűség, amihez ha hozzáérek akkor nagyon fáj, sajnos jelenleg nincs hozzáférésem ipari lézerhez, amivel el tudnám távolítani, mit tegyek.
--Leftroom vita 2012. augusztus 5., 21:22 (CEST)[válasz]
válasz
Ne piszkáld, ne dörzsölje ruha - de ha mégis, tegyél rá laza fedőkötést. Menj orvoshoz, bőrgyógyász szakember elmondja mit lehet, mit érdemes tenni. – Rodrigó 2012. augusztus 5., 22:29 (CEST)[válasz]
Az ipari lézerből ítélve ugratva vagyunk. OsvátA Palackposta 2012. augusztus 6., 13:38 (CEST)[válasz]

Dzsamal-névnap[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy gyermekem Dzsamal nevű gyermekem anyakönyveztetve van Magyarországon de névnapját egyáltalán nem telálom!Legyen szíves ebben segíteni.
--84.224.152.200 (vita) 2012. augusztus 5., 22:33 (CEST)[válasz]

válasz1:

Valóban, kis keresgélés után kimondhatjuk: van ilyen név. A Wikipédia is ismeri, de nem a magyar nyelvű, hanem:
az arab nyelvű جمال_(توضيح, a bolgár nyelvű Джамал, az angol nyelvű Jamal, az olasz nyelvű Jamal, a svéd nyelvű Jamal és a török nyelvű Cemâl szócikk ír erről a névről.
Amennyire én megértem a cikkeket (az angolon kívül egyik nyelven sem tudok), egyik szócikkben sem látok arra utalást, hogy Dzsamalnak lenne névnapja. Gondolom, ennek az lehet a magyarázata, hogy a név az iszlám vallású területeken terjedt el: arab férfinév. (Az angol szócikk szerint a dzsamal szó magyar jelentése: szépség. Angolul: beauty. Ez angol nyelvterületen névként előfordul, de felvett névként, és nők esetén... Lásd: Beauty)
Én azt hiszem, ugyanaz a teendő, mint akkor, amikor valakinek tényleg egyedi neve van: a család elhatározza, melyik naptári napon lesz Dzsamal névnapja!
vitorlavita 2012. augusztus 6., 00:33 (CEST)[válasz]

válasz2: Névnapja alapvetően Magyarországon a keresztneveknek van, tehát annak a keresztény szentnek az ünnepén, akinek a nevét adták a gyermeknek. Biztos vagyok benne, hogy Jamal nevű szent nincs, tehát javaslom egy szimpatikus, neves Jamal nevű ember születésnapját. Listák: en:Jamal#People_with_the_given_name, en:Jamal_al-Din. Például en:Jamal Khwaja indiai muszlim filozófus augusztus 12.-én született. --Rodrigó 2012. augusztus 6., 13:34 (CEST)[válasz]

válasz3
Próbáltad már utónévkönyvben megnézni? Kölcsönözz egy ilyet könyvtárból. – b_jonas 2012. augusztus 6., 14:01 (CEST)[válasz]
válasz4
Az angoloktól, amerikaiaktól kár is segítséget remélni, ők nem ismerik, nem is értik a névnap szokását. :-) Rodrigó érvelése helyes, de Gyula nevű szent sem lehetett, hiszen a név "pogány", aztán mégiscsak van névnapjuk. De azt a kérdést már régen eldöntötte a katolikus egyház, ez az eset viszont még új. Úgy tudom, hogy a gyakorlat az, hogy azok, akik ilyen ügyben hivatalosan javaslatot adnak, az adott névnek megkeresik, ha van, a már meghatározott névnapú nevek között azt, amelyet az új név rokonának vagy valamiért a megfelelőjének lehet tekinteni. Így lett valamikor régen a Gyula a Julius magyar váltzata, noha a két névnek igazából az égvilágon semmi köze sincs egymáshoz. Én azt találtam, hogy a 'dzsamal' szó jelentése a szépség mellett jóképűség, kellem is, ez itt férfiszépségként értendő persze. A már besorolt férfinevek között jó eséllyel lehet találni eredetileg ezzel nagyjából azonos jelentésű nevet, germán, szláv, latin, görög, bármilyen nyelvből. Szerintem a bizottság is azt javasolná, hogy azt a nevet tegyék meg a kis Dzsamal névnapjaként, az égiek adjanak neki hosszú életet, kövér feleséget, gazdagságot. Vigyor. Ha sikerült eldönteni, azt javaslom a kérdezőnek, hogy írja meg nekünk ide, és akkor majd nyithatunk egy apró szócikket ennek a névnek is. - Orion 8 vita 2012. augusztus 6., 18:37 (CEST)[válasz]
Kiegészítés: én máris találtam olyan neveket, amelyek jelentésileg ide illőek lehetnek: Hasszán (február 23.), Adonisz (május 12.), Kevin (június 3.). A nevnap.org, és persze a Wikipédia átkutatása segíthet kicsit. - Orion 8 vita 2012. augusztus 6., 18:51 (CEST)[válasz]