Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-03-17

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

atomóra és karóra[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Hogyan lehet egy karórát egy atomórához szinkronizálni és mit tegyek ha a karórám 1 hónap alatt 2 perc 20 másodpercet késik vagyis lassan jár?

Közvetlenül sehogy.
1. Létezik olyan karóra, ami közvetlenül atomórához szinkronizálja magát, ezt rádióvezérelt órának nevezik. A DCF77 szócikkben olvashatsz a módszerről.
2. Ha kicsit is komoly óráról van szó, akkor a járási pontosságán lehet állítani. Mechanikus óra esetén ezt érdemes órással elvégeztetni. Kvarcórát te magad is tudsz "hangolni", ha a megfelelő alkatrész, egy kör alakú kondenzátor megtalálható benne. Azt kell finoman elcsavarni, majd figyelni az eredményt. Néhány hónap alatt kielégítő pontosságot lehet így elérni. misibacsi*üzenet 2012. március 17., 10:07 (CET)[válasz]

Érdemes óráshoz fordulni, mert van valami olyan masinájuk, amelyre csak ráteszik az órát, és az az óra elektromágneses zajából másodpercek alatt meg tudja állapítani az eltérés mértékét. Így ha az órás ott helyben hangol rajta, rövid idő alatt beállítható elfogadható mértékre. Ha az órából kispórolták az állítási lehetőséget, akkor nem hiszem, hogy van segítség. De az elemet mindenképpen ellenőrizni kellene.

Apróság, de megjegyzem, mások kedvéért is, hogy a tévék időjelzései elég találomra működnek, ráadásul a tévéműsorok, főleg a digitális kábeltévéké több 4-5 másodpercet is tudnak késni, méghozzá erősen ingadozó mértékben. Én a pontos idő egyeztetéséhez az Atomic Time Synchronizer nevű kis programot használom, amely az internetről szerzi be az időjelet, nem tudom elképzelni, hogyan, de eddig a Kossuth rádióban néha hallható időjelzéssel szinkronban levőnek találtam. Van több hasonló célú program is, alapfunkciójuk a gép órájának beállítása, de a dolog persze a karórákhoz is használható. - Orion 8 vita 2012. március 17., 17:59 (CET)[válasz]

mit jelent:"?:-o"[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

--88.209.244.146 (vita) 2012. március 17., 10:12 (CET)[válasz]

válasz:

Ez a kérdés is azt bizonyítja, hogy az emotikonokkal való találkozás: betűrejtvény - én ezért nem használom őket, nem szeretem őket, különösen nem az ilyen ritkaságot: szinte biztos, hogy nem találom ki, mit jelent! Lássuk, mit lehet ebből a „betűképből” kisütni!
Vegyük először a „:-o” részét! Ez egy arc, elkerekedett szájjal. A Hangulatjel szócikkünk szerint a jelentése:
:o vagy :-O csodálkozás, meglepettség
Mit jelent az emotikonban a három írásjel előtt a kérdőjel? Ezt már nekünk kell kitalálni, egyrészt azért, mert a szócikkünk táblázatában talán nincs is kérdőjelet tartalmazó jelkombináció, másrészt azért, mert vannak jelkombinációk, amelyek jelentése elég önkényesnek látszik, pl. önmagukban látva őket, a „fejékeken” törve a fejünket, össze is keverhetjük őket - ilyeneket:
<):) vagy c):o) cowboy
>:) ördög
:O) bohóc
3:-O boci
~:> csirke
=:-) punk, rocker
A kérdőjel bármit jelenthet. Nekem pl. az jut eszembe, hogy „fodrászolt haj” - a minta:
#:-) kócos haj
de még száz más dolgot is jelenthet - lásd pl. ezt:
C:-) okostojás
Hogy valójában miről is van szó a kérdéses „?:-o” emotikon esetében, ahhoz ismerni kellene az üzenet küldőjét, vagy a levél témáját stb. Hogy mennyire esetleges egy ilyen jelkombináció jelentése, álljon itt „elrettentésül” a táblázatból két „remekmű”:
~(_8^(|) Homer Simpson
@@@@ :-) Marge Simpson
Én ki nem találtam volna! Sosem láttam a Simpson-családot. - Persze, ezek már nem hangulatjelek, nem fogalmazási rövidítések, hanem igazi betűrejtvények, amiknek a helye a Fülesben van, nem pedig egy SMS-ben...
vitorlavita 2012. március 17., 11:34 (CET)[válasz]

Futóhomok Magyarországon (2)[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
melyik magyar tájegységünkre jellemző leginkább a futóhomok
--88.209.186.215 (vita) 2012. március 17., 11:31 (CET)[válasz]

válasz:

Tegnap is szerepelt ez a kérdés...
Kattints a kérdésed utolsó szavára! A bejövő szócikkünkben a válasz!
vitorlavita 2012. március 17., 11:47 (CET)[válasz]

Az Alföld és az erdei ciklámen[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
jellegzetes élőlénye-e az Alföldnek az erdei ciklámen
--88.209.186.215 (vita) 2012. március 17., 11:33 (CET)[válasz]

válasz:

Kattints a kérdésed utolsó szavára! A bejövő szócikkünkben a válasz!
vitorlavita 2012. március 17., 11:52 (CET)[válasz]

1 számítógéphez több monitor/billentyűzet/egér (Multiseat)[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy IBM PC kompatíbilis számítógépeken, jó nagy memóriával (mondjuk 8-16 GB), gyors CPU-val (4-8 darab egybeépítve) megoldható-e, hogy egyszerre többen használják? Úgyértem hogy több monitor, USB-s billentyűzet, USB-s egér van hozzá csatlakoztatva. Külön hangkártyával több mikrofon, hangfal is lehet. 1 videókártya tud 2 monitort is külön kezelni (más van rajtuk), de lehet több videókártya is. Hardveresen ez lehetséges, de az operációs rendszerek tudják-e? (Linux, OS X, Windows). Amikor nekem PS/2-es és USB-s egér/billentyűzet is volt csatlakoztatva, akkor bármelyiket használhattam, nem úgy volt hogy egyik ablakban ez, a másikban az. Ez számítógép-termekben előnyös lenne, hiszen olcsóbb 1 jó számítógépet venni, mint mondjuk 8 gyengét, és 8 monitor még lehetne 1-hez, hiszen 4 PCI-Express csatlakozó azért szokott lenni, monitorba épített sztereó hangfal is lehet sok, hiszen az 5+1 hangfalas rendszer csatlakozóit használva, meg az egyéb kimeneteket, 4-8 sztereó hangfalat is el tud látni. Mono mikrofonból is többet, főleg ha a Line In-t is használjuk (speciális mikrofonnal). De ilyen téren TV tuner kártya és külön hangkártya is segíthet. Na meg 1 jó számítógép kevesebbet is fogyaszt, mint 8 gyenge, 1 jó merevlemez is jóval olcsóbb mint 8 gyenge, elég 1 alaplap, tápegység, stb. Köszönöm.
--94.21.57.202 (vita) 2012. március 17., 15:54 (CET)[válasz]


válasz1:

„A számítógépek operációs rendszereinek egyik csoportosítási szempontja az, hogy hány programot tud a számítógépen egyszerre futtatni.
A nagy különbség az operációs rendszerek között abban van, hogy képesek-e a felhasználókat egymástól megkülönböztetni vagy sem. Amelyik nem képes, azt egyfelhasználós, amelyik képes, azt többfelhasználós operációs rendszernek nevezzük.
Az egyfelhasználós operációs rendszer számára csak felhasználó létezik, míg a többfelhasználós operációs rendszernél minden felhasználónak van egy azonosítója, és egy jelszava, amellyel azonosítania kell magát, és utána akár egyéni beállításokkal is dolgozhat a számítógépen, a többiektől elrejtett adatokat is tárolhat a gépen, vagy akár kommunikálhat is a többi felhasználóval.
A többfelhasználós rendszerek is tovább bonthatók olyan operációs rendszerekre, ahol egyszerre csak egy felhasználó dolgozhat, míg vannak olyan operációs rendszerek is, ahol egyszerre több felhasználó, egymást nem zavarva tud programokat futtatni. Az előbbi eset példája a Windows mindegyik még ma is futó változata - utóbbi eset megköveteli nemcsak a többfunkciós működést a több egyidejű program futtatása miatt, hanem azt is, hogy egy hálózaton keresztül [- végül is erről van szó, nem egy helyiségben kell körbeülni az összes felhasználónak a számítógépet -] a felhasználók különböző gépekről [ezeket termináloknak szokás nevezni] elérjék az adott gépet. [...]
Ismereteim szerint az egyetlen hálózati operációs rendszer a UNIX. Ez valódi többfelhasználós, vagyis egyszerre akár több száz vagy ezer felhasználó tudja használni a szolgáltatásait. [...]
A UNIX-nak mára már van grafikus felülete: ez X-Windows névre hallgat, amely azonban több, egymástól eltérő kialakítású grafikus felület használatát is lehetővé teszi, amelyek mind külön névvel rendelkeznek. Van köztük a Windows 95-re hasonlító (fvwm95), de van attól teljesen eltérő kinézetű is. A manapság legelterjedtebb és egyben legfelhasználóbarátabb változatát a PC-ken alkalmazzák. [...]
A UNIX PC-s változata: a Linux [...]”.

Én ezzel tulajdonképpen mindent elmondtam, amit e témáról tudok - a Linuxot nem ismerem, én idáig tudom az utat. Neked ebben az irányban kell továbbindulnod!
(A megfogalmazásban segítő forrásom: Bevezetés az informatikába)
vitorlavita 2012. március 17., 16:51 (CET)[válasz]

válasz2:

A Windows, a Win7 verzióig biztosan nem tud ilyet. Ha több hangeszközöd van, akkor mindig ki kell választani azt az egyet, amelyiket használni akarod. Egérnél még a választás sem jön szóba. A billentyűzetnél szintúgy. Természetesen programot írni mindenre lehet, de a programoknak az operációs rendszerre kell támaszkodniuk, és amit az nem tesz lehetővé, az első körben máris lehetetlenné válik. A megoldás érdekében ilyenkor ki lehet kerülni az oprendszert, és "izomból" megoldani a feladatot, közvetlenül szólva a hardverhez, de a Windows az ilyesmit nagyon rosszul tűri, hiszen az volt vele a cél, hogy teljesen uralja a gépet, hogy a júzernek ne is kelljen tudnia a hardverről. Viszont ha az oprendszert megkerüljük, akkor a dolog eléggé kezd hasonlítani arra, hogy saját oprendszert írunk, mert is nem is egy drivert kellene a rendszerhez csatolnunk.

De a dolog nem az operációs rendszernél fog elakadni, hanem a BIOS-nál. Egy közönséges PC BIOS-a szerintem egyáltalán nem támogatja az olyan extrém dolgot például, mint a több billentyűzet. Akkor pedig már mindegy, hogy Windows, Linux vagy bármi más áll a BIOS vállán.

Mellesleg meg kell jegyeznem, hogy jól tudjuk, mekkora erőforrás-követelményei vannak a Windowsnak. Hiszen nem szégyellnek már 1 GiB memóriát elvárni csak ahhoz, hogy az operációs rendszer működni legyen hajlandó!! Ami már groteszknek is ijesztő baromság. Szoktuk látni, hogy egy 15 évvel ezelőtti gépeinknél nagyságrendnyivel izmosabb erőművön is mennyire el tud akadni néha a Windows ablakkezelése, meg a virtuális memóriával való szenvedés. Szóval ha a hardver netán lehetővé tenné az ősrégi gépekhez hasonló, bár annál még primitívebb időosztásos klienskiszolgálást, a Windows és a programok több gépet kiszolgálva már idegesítően lassúvá válnának. Nekem a Photoshop megnyitása már most 10 másodpercig tart! Pedig én kitartok az XP mellett. Én kizártnak tartom, hogy ha egyáltalán összedrótozható lenne ez az egész, felhasználói szinten akkor is megérné a munkát. Nem beszélve arról, hogy ehhez igen kemény munkával kellene a szükséges szoftvert felépíteni. Nem álltam neki kutatni, de tudván, hogy külföldön nálunk kevesbé szoktak tétovázni egy-egy új gép megvásárlása előtt – a Microsoft is azért tudja ezt az arcátlanságot folytatni, mert a felhasználó még mindig hajlandó megvenni az új és új hardvert – nem hiszem, hogy valakik már vették a fáradságot, hogy ezt a rendszert kidolgozzák. - Orion 8 vita 2012. március 17., 17:52 (CET)[válasz]

Többszörösen is tévedtem, ezek szerint mégis vannak, akiknek megérte sok munkát fektetni a megoldásba. Azok a források, amelyeket az angol cikkből indulva elolvasgattam, a gépigényről szemérmesen hallgatnak, de azt sem írják, hogy egy asztali PC-vel a dolog kivitelezhetetlen. (Hozzávéve persze a szükséges illesztőket.) Elnézést kérek a félrevezetésért. - Orion 8 vita 2012. március 19., 23:04 (CET)[válasz]

válasz3:

Ha a billentyűzet/egér USB-s, lehet sokat is tenni 1 számítógéphez, ehhez a BIOS-nak semmi köze, elég ha az operációs rendszer tudja. Van 5 hangfalas rendszer, ha az operációs rendszer tudja, akkor az is rendben (2 sztereó + 1 mono hangfal, vagy 5 mono). A sztereo mikrofon és a Line In csatlakozó 4 darab speciális mono mikrofont tesz lehetővé. A probléma inkább ott lehet, hogy 1 videokártya ugyan tud 2 monitort függetlenül kezelni, de ha több videokártya van a gépben, azoknál a portszámok azonosak lesznek, így még a hardver se biztos hogy tudja. XT-hez való videokártyából meg ugye nincs PCI és PCI-Expressz változat se. EGA-tól már ütközik, de monokróm, Hercules, CGA, MCGA lehet mellette: egy jó régi gépen. 92.249.158.164 (vita) 2012. március 18., 13:47 (CET)[válasz]

válasz3
Angol szócikkünk van a témáról: en:Multiseat configuration
A 6 monitoros, osztott képernyős számítógép-konfiguráció elterjedt az üzleti világban
Természetesen megoldható, angol nyelven sok ismertető található az interneten. Ha az építésben segítségre van szükséged, akkor azt javaslom, hogy egy olyan boltban szerezd be a hozzávalókat, ahol szervíz is van, mert ott építésben jártas emberek segíthetnek az összeállításban. Az alap szoftverek nem támogatják a többképernyős módot, sok fizetős szoftver van erre az esetre, illetve ingyenes felületeket is lehet találni. --Rodrigó 2012. március 19., 09:16 (CET)[válasz]

IPv4 mikor tűnik el?[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Már több mint egy éve tartaléküzemmódon van az IP címek kiosztása, akkor azt jósolták, hogy fél múlva azok is elfogynak. Namost ha már ezek szerint akkor elfogytak, akkor mikor tűnik el az IPv4? Az is mond valamit hogy mikortól lesz minden internetszolgáltatónál IPv6, de a lényegesebb hogy mikor nem lesz már IPv4. Nekem egyébként nem hiányzik az átállás, mert jó az a dinamikus IP cím: ha mondjuk a data . hu -n valami nagy van, több darabra darabolva, akkor nem kell várni sok percet a másik darabra, csak bontom az internetkapcsolatot, törlöm a sütiket és az űrlapadatokat, aztán jöhet a következő szelet. Ha meg fix kellene, ott van helyett az ath.cx domain, az automatikus frissítéssel ha változik. Arról egyébként tud valaki valamit hogy lesz dinamikus IP cím az IPv6-nál is? Mert számomra az többet ér mint a fix, még szervert is lehet róla üzemeltetni. Csak publikus legyen, ami több szolgáltatónál sajnos nincs így, az enyémnél szerencsére publikus. Emiatt viszont jó lenne minél előbb IPv6-ra váltani.

--94.21.57.202 (vita) 2012. március 17., 16:47 (CET)[válasz]

Futóhomok Magyarországon (3)[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

a futóhomokkal kapcsolatos kérdésemre
a konkrét tájegység kellene pl. Nagykunság, Hortobágy, Maros-kőrös köze, Kiskunság
--213.181.210.205 (vita) 2012. március 17., 21:26 (CET)[válasz]

válasz:

Kedves kérdező! A megadott Futóhomok című szócikkünkben egy teljes bekezdés a futóhomok-„lelőhelyekről” szól: előbb a világban előfordulókat, a következő mondatban már - egészen konkrétan - a magyar tájegységeket sorolja fel! Mégpedig elég sokat, mindjárt hetet! Vedd a fáradságot és olvasd el a cikket, igazán nem kell sokáig keresned!
vitorlavita 2012. március 17., 22:32 (CET)[válasz]

Skype telepítése Asus Eee PC-re[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== Sky-p telepítése eeepc-re ==
Azt szeretném megtudni, hogy milyen típusú sky-ot kell telepítenem a eeepc-re.

válasz:

Kedves kérdező! Azt kérem, hogy erősítse meg vagy cáfolja meg, amit én írtam a címben: Skype és Eee PC!
Ha jól írtam, akkor a Skype az internetről letölthető, magyarul, erről a honlapról: http://www.skype.com/intl/hu/get-skype/other-downloads/ Válassza azt az ikont, amilyen operációs rendszere van a számítógépében!
(Ha előzetesen tájékozódni szeretne a gépéről, és a szoftverről, akkor kattintson a címbeli linkekre...)
vitorlavita 2012. március 17., 22:57 (CET)[válasz]

Futóhomok Magyarországon (4)[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Köszönöm afutóhomokkal kapcsolatos választ, de még mindíg nem tudom,hogy melyik tájegységre a legjellemzőbb,Nagykunság, Hortobágy,Maros-Körös köze vagy a Kiskunságra.Sok helyen utána néztem de nem találtam. Nem házi feladat,remélem Önök megtalálják.
--213.181.210.205 (vita) 2012. március 17., 22:48 (CET)[válasz]

válasz:

Rendben, nem házi feladat! Már tegnap megtaláltuk a választ. Íme, a magyarországi tájegységek - idézem a (másfél) mondatot (a Futóhomok#Futóhomok előfordulása-szakasz második bekezdéséből):
„[...] Magyarországon a Duna völgyében. Hazánkban futóhomok területek vannak Somogy és Tolna megyében, a Kisalföldön, Moson és Komárom megyében, a Nyírségben, a Duna-Tisza közén.”
Vagy ezek a földrajzi megnevezések nem tájegységek??? Nagykunság, Kiskunság benne van a Duna-Tisza közében, a Nyírség leginkább Szabolcs-Szatmár megye (a Hortobágy Hajdú-Bihar megyében van), a Maros-Körös közét sem sorolja fel, és ráadás a Duna völgye: a Kisalföld, Moson és Komárom megye, valamint a dél-dunántúli Somogy és Tolna megye.
vitorlavita 2012. március 17., 23:15 (CET)[válasz]

Ha jól értem a kérdezőt, akkor azt szeretné, ha ezek közül egyet kiválasztanánk, amire a legjellemzőbb lenne. --Karmela posta 2012. március 18., 16:05 (CET)[válasz]