Asus Eee PC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Asus Eee PC

Típus subnotebook / ultrahordozható eszköz / netbook
Fejlesztő ASUSTek Computer Inc.
Forgalomban 2007
Processzor Celeron, Intel Atom, AMD Fusion
Operációs rendszer Xandros Linux, Windows XP, Windows 7
Kapcsolódás 10/100 Mbit Ethernet
Atheros AR5007EG 802.11b/g WLAN interfész
3 db USB 2.0 kapu
MMC/SD/MS kártyaolvasó
Bevitel Billentyűzet
Érintőpad
Webkamera
Mikrofon
Asus Eee PC weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Asus Eee PC témájú médiaállományokat.

Az ASUS Eee PC ultra-hordozható számítógép, amelyet az Intel és az ASUSTeK cégek terveztek a fogyasztói piac számára. A netbook néven ismert hordozható számítógép kategória első típusa. Az első, 2007-ben megjelent típust kis méret és tömeg, viszonylag alacsony ár, Linux operációs rendszer, SSD meghajtó jellemezte. Néhány, a 2008-as év folyamán megjelent újabb modell már Windows XP operációs rendszert és hagyományos merevlemezt tartalmazott. Ezen újabb változatok ára már magasabb, de még mindig alatta marad a subnotebook kategóriába tartozó gépeknek.

A gép neve a reklámozásához használt angol szlogen kezdőbetűiből áll össze: Easy to learn, Easy to work, Easy to play”.

Áttekintés[szerkesztés]

Eee 700 sorozat[szerkesztés]

Az Asus cég eredetileg két modellt jelentett be a Tajvanon megtartott 2007-es COMPUTEX kiállításon: az Eee PC 701 és Eee PC 1001 modelleket.[1] A 701-re alapozott Eee PC 4G modellt 2007. október 16-án kezdték el árusítani, kezdetben csak Tajvanon. Ezt az alapmodellt rövidesen még három másik változat követte. Az eredeti bejelentésben szereplő másik változatot, az 1001-est végül törölték. A 2007-es évben az Asus több, mint 300 000 db Eee PC-t adott el.[2] Az Intel a kis gépet a saját World Ahead marketing kampányával állította párhuzamba, melynek célja az volt, hogy mindenkinek lehetővé tegye a számítógéphez jutást.[3] Részben az OLPC (One Laptop per Child) projektre adott válasznak is tekinthető ez modellsorozat. Az első ilyen modellek még Linux rendszerrel kerültek szállításra, az első Windows XP-vel előtelepített példányok 2008-ban kerültek eladásra.

Eee 900 sorozat[szerkesztés]

Windowsos Eee 901 Firefoxot futtat a Wikipédiával

Az Asus az Eee PC 900 modelleket 2008 tavaszán vezette be az Egyesült Államokban, és később más országokban.[4] A rendszer előirányzott ára 399 euró volt. A 700-as sorozathoz képest változott a hardver: 8,9"-os, 1024×600 felbontású kijelzőt, 1 GB memóriát, nagyobb háttértárat és tapipadot kapott, a 900-as processzora Intel Celeron lett 900 MHz-es órajellel (ami már akkor is eléggé elavultnak számított, körülbelül egy 2000-es évek eleji Pentium 3-assal volt egyenértékű) melynek megnövekedett hőleadása miatt aktív hűtést (ventilátort) építettek be.[5] Hardverkövetelményei elegendőek a Windows XP futtatására is,[6] bár a 2008-as CeBIT-en kiállított darabok Windows XP-t és Linuxot egyaránt futtattak.[7]

Ezek a gépek csak kicsivel nagyobbak fizikailag, mint a 700-as sorozat, mert míg azoknál a kijelző nem töltötte ki a neki tervezett panelt (mellette volt a két hangszóró), addig az új szériában ezek átkerültek a gép aljára. A későbbi modellek már Intel Atom processzorral, és Bluetooth-szal felszerelkezve kerültek forgalomba, továbbá képesek a Windows 7 futtatására is.

Eee 1000 sorozat[szerkesztés]

A 2008 júniusában bejelentett gépekben 10 colos kijelző, 1,6 gigahertzes Intel Atom processzor, 8+32 GB flash memória vagy 80 vagy 160 GB-os merevlemezes háttértár szerepelt. A billentyűzet mérete a normál notebookokénak a 92%-a, ezáltal kényelmesebb, ergonomikusabb élmény nyújt.

Eee 1200 és egyéb sorozatok[szerkesztés]

2009 novemberében az ASUS bejelentette az első Nvidia ION grafikus vezérlővel szerelt netbookját, az Eee 1201N típusjelzésűt. Ezen gépek már 11,6 colos kijelzővel, kétmagos Atom processzorral, 2 GB memóriával kerültek forgalomba, mint az akkori egyik legerősebb versenyző a subnotebook-ok kategóriájában.[8] Azóta ez a széria is újabb, erősebb tagokkal bővült, mint például az 1215-ös (ezek közül az 1215B jelzésű már AMD Brazos architektúrát tartalmazott), 1225-ös modellek.

2008 végén forgalomba kerültek a szintén Eee jelzéssel ellátott, viszont asztali, úgynevezett nettop konfigurációjú gépek, Asus EeeBox név alatt. Ezekre jellemző, hogy bár hardver terén az azonos árkategóriában lévő netbookokkal voltak egy szinten, azonban asztali gépek lévén, munkaállomásként, fix számítógépként lehet őket használni.[9] A jövőben várhatóan mind ez, mind a többi széria új tagokkal fog bővülni, a hordozhatóság, és gazdaságosság jegyében.

Főbb jellemzői[szerkesztés]

Kensington-zárral rögzített, fekete Eee PC

Hordozhatóság[szerkesztés]

Az Eee PC a szubnotebookok családjába tartozik, mérete egy nagyobb keményfedelű könyvével egyezik meg.[10] Emiatt, és mert a súlya 1 kg alatt van, egy teljesen átlagos kézitáskában is elfér. Hálózat nélkül, akkumulátorról a kihasználtság függvényében 2-6 óráig tud átlagosan üzemelni. A hordozhatóságot segíti az is, hogy a töltője igen kis méretű. Kommunikációra leginkább a vezetékes és a vezeték nélküli Ethernet interfész használható, amelyek minden modelljükben megtalálhatók.

Kijelző[szerkesztés]

A 700-as szériájú gépek 7"-es, 800x480 képpontos felbontású kijelzővel szereltek. A kijelző nem fedi le teljesen a rendelkezésre álló területet, hanem mindkét oldalt és a felső részen is szabadon hagy egy vékony sávot. Az oldalsó sávban találhatóak a hangszórók, míg a felsőben a webkamera.[11] Mivel a gépen van VGA kimenet, ezért külső monitor is csatlakoztatható hozzá. A támogatott maximális felbontás függ az előtelepített operációs rendszertől és a képernyő beállításaitól. A felhasználók panaszkodtak arra, hogy az első modelleknél VGA csatlakozó túlságosan közel volt a Kensington-zárhoz, ezért nem lehetett használni egyszerre mind a kettőt, de ez a későbbi - nagyobb - modelleknél megoldódott.

Háttértár[szerkesztés]

Az Eee PC nem csak hagyományos merevlemezt, hanem egy ún. szilárdtest-meghajtót (solid-state drive, SSD) is tartalmazhat. Ez a fajta háttértár flash technológiát használ, nem tartalmaz mozgó alkatrészt, gyorsabban működik, teljesen zajtalan és a fogyasztása is kisebb, mint a hagyományos háttértáraknak. A legfőbb hátránya, hogy drága, ezért csak kis kapacitású egységeket alkalmaznak, hogy a gép ára alacsonyan maradjon. Az Eee PC 701 2, 4 és 8 GB méretű egységekkel volt rendelhető. A kis méret és az operációs rendszer helyigénye miatt adattárolásra csak kis terület maradt. Ezen külső memóriakártya használatával lehetett segíteni, mert a gép tartalmazott beépített kártyaolvasót. A 900-as sorozatok az eredeti 4 GB-os tár mellett tartalmaznak egy második háttértárat, ez 8 vagy 16 GB méretű, míg az 1000-es széria már 32 GB kapacitású SSD-vel is rendelhető.

Természetesen létezik hagyományos merevlemezes változat is, ezek mérete 30 és 320 GB között változik.

Operációs rendszer, szoftverek[szerkesztés]

Az OpenOffice.org Writer alkalmazás

Mivel a gépekbe x86-os architektúrájú, hagyományos processzorokat építenek, ezért a legtöbb asztali gépeken használt operációs rendszer feltelepíthető rájuk. A gépek jelenleg a következő operációs rendszereket támogatják (típusfüggően):

Linux[szerkesztés]

Az ASUS eleinte egy saját disztribúciót, a Xandros Linux-ot telepítette fel a gépeire. Ez a rendszer a hardver kihasználásához szükséges eszközmeghajtókat tartalmazta. A vállalat az ACPI és Wi-Fi meghajtókat a GNU GPL szabályai szerint közzétette. A Synaptic és az apt csomagkezelők segítségével további szoftverek telepíthetőek a gépre Internetes forrásokból. Később azonban ezt lecserélték a jóval népszerűbb Ubuntu-ra.

Az előtelepített rendszer két partíciót tartalmaz, egy csak olvashatót a rendszer és egy írható-olvashatót az adatok számára. A 4 GB-os háttértárral szerelt gépeken kb. 1,4 GB, a 8 GB-os modelleken 5,1 GB marad szabadon az adatok számára.

A gyárilag telepített Linuxszal többen elégedetlenek voltak, elsősorban gyenge csomagtámogatása miatt, ezért több, Eee-re (és más netbookra) optimalizált disztribúció fejlesztése vette kezdetét. Ezek közül a legismertebb az Ubuntu Linux netbookokra optimalizált változata, az Easy Peasy (korábbi nevén Ubuntu Eee).[12]

Konfigurációk[szerkesztés]

A marketinges elnevezéseket a gépekben lévő háttértár mérete, a webkamera jelenléte vagy hiánya és az akkumulátor kapacitása befolyásolta. Az elnevezés alapján megállapítható az adott konfiguráció összes főbb jellemzője.[13] A Surf modellek 4400 mAh kapacitású akkumulátort tartalmaznak és nincs bennük webkamera, míg a többi modellnek nagyobb akkumulátora van (5200 mAh kapacitású) és webkamerát is tartalmaznak. A prototípusok bemutatásakor alkalmazott modellszámok továbbra is jelen vannak, a számozás az alap memória méretére és a mini PCI foglalat jelenlétére vagy hiányára utalnak. Elképzelhető, hogy a mini PCI foglalattal rendelkező modellekhez vásárolható lesz később egy második SSD háttértár is. A 4G jelzésű modellekről készült képeken erre a FLASH_CON címke utalhatott.[14] Amennyiben a kiegészítő mini PCI foglalatban valamilyen kártya van, akkor a belső SSD háttértár ki van kapcsolva, ezért ilyenkor a gép nem tud bootolni.[15]

Az eredeti bejelentéshez képest végül az árazás egészen másképp alakult. A 2 GB-os háttértárral szerelt modell az eredeti bejelentés szerint 199 USD lett volna, bár sok hírügynökség - hibásan - a 4 GB-os modellt jelentette be ezen az áron. Végül a legkisebb modell ára 245 USD lett, aminek a fő oka a kijelző árának hirtelen emelkedése volt.[16] Ugyanakkor a háttértár mérete is változott és a webkamera sincs benne minden modellben.

Műszaki adatok[szerkesztés]

Részegység Eee PC 2G Surf (700) Eee PC 4G Surf (701) Eee PC 4G (701)1 Eee PC 701SD Eee PC 8G (702) Eee PC 900 Eee PC 900 16G Eee PC 900SD Eee PC 900HD Eee PC 900A Eee PC 901 Eee PC 904HD Eee PC 1000HD Eee PC 1000H Eee PC 1000HA Eee PC 1000 Eee PC 1002HA Eee PC 1000HE Eee PC 1008HA Eee PC 1011CX Eee PC 1015B Eee PC 1015P Eee PC 1015PN Eee PC 1025C Eee PC 1215N Eee PC 1215R Eee PC 1225B
Kijelző 7 hüvelyk átmérő, 800×480 LED háttérvilágítású TFT LCD[17] 8,9 hüvelyk, 1024 x 600 TFT LCD 10,2 hüvelyk, 1024 x 600 TFT LCD[18][19] 12,1 hüvelyk, 1366 x 768 TFT LCD
Háttértár elsődleges SSD (forrasztott) 2 GB 4 GB 4 GB 8 GB 4/8 GB (USA) vagy nincs (USA/Németország) 4 GB (cserélhető) 8 GB (cserélhető)
másodlagos SSD (cserélhető) 8 GB 8 GB (Win XP) vagy 16 GB (Linux) 16 GB ha a WLAN jelen van, akkor nincs 8/16 GB (Németország), nincs/4 GB (USA) 8 GB (Win XP) vagy 16 GB (Win XP/Linux) 32 GB
merevlemez 30 GB külső 160 GB 80 GB[18] 80 GB[18] vagy 160 GB 160 GB 160 GB 250-320 GB 320-500 GB 250-500 GB 160-320 GB 250 GB 320-500 GB 320-500 GB 320-500 GB 320-500 GB
Processzor 900 MHz Intel Celeron-M ULV 353,[20] 571 MHz órajel; 32 kB L1 cache.[21] 900 MHz Intel Celeron-M ULV 353,[20] 630 MHz (70 MHz x 9) órajel 900 MHz Intel Celeron-M ULV 353 1,6 GHz Intel Atom, 45 nm Diamondville N270, Socket 437 FCBG8A[18] 900 MHz Intel Celeron-M ULV 353,[20] 630 MHz (70 MHz x 9) órajel 1,6 GHz Intel Atom, 45 nm Diamondville N270, Socket 437 FCBG8A[18] 1,66 GHz Intel Atom, 45 nm Diamondville N280, Socket 437 FCBG8A 1,66 GHz Intel Atom, 32 nm Cedar Trail N2600, Socket 559 FCBGA 1,2 GHz (egymagos C30), vagy 1,0 GHz (kétmagos C50) AMD Fusion APU 1,66 GHz egymagos Intel Atom, 45 nm Pineview N450, Socket 559 FCBGA 1,66 GHz kétmagos Intel Atom, 45 nm Pineview N570, Socket 559 FCBGA 1,66 GHz Intel Atom, 32 nm Cedar Trail N2600, Socket 559 FCBGA 1,83 GHz kétmagos Intel Atom, 45 nm Pineview D525, Socket 559 FCBGA 1,7 GHz egymagos AMD Athlon II Neo K125 Kétmagos AMD Fusion E450 1.65 GHz APU, vagy C60 1.0 GHz CPU
512 kB L2 cache RAM[22][23] 1 MB L2 cache RAM 512 kB L2 cache (C30), vagy 1 MB L2 cache (C50) 512 kB L2 cache RAM 1 MB L2 cache RAM
Részegység Eee PC 2G Surf (700) Eee PC 4G Surf (701) Eee PC 4G (701)1 Eee PC 701SD Eee PC 8G (702) Eee PC 900 Eee PC 900 16G Eee PC 900SD Eee PC 900HD Eee PC 900A Eee PC 901 Eee PC 904HD Eee PC 1000HD Eee PC 1000H Eee PC 1000HA Eee PC 1000 Eee PC 1002HA Eee PC 1000HE Eee PC 1008HA Eee PC 1011CX Eee PC 1015B Eee PC 1015P Eee PC 1015PN Eee PC 1025C Eee PC 1215N Eee PC 1215R Eee PC 1225B
Memória 512 MB[24] RAM DDR2-400 (az alaplapon) 512 MB RAM DDR2-533/667[25] 1 GB RAM DDR2-400 (533/667 MHz is lehetséges) 1 GB (Win XP), 1 vagy 2 GB (Linux) RAM DDR2-400 (533/667 is lehetséges) 1 GB RAM DDR2-533/667 1 GB RAM DDR3 2 GB RAM DDR3
alaplapra forrasztva[26] egy foglalat, 2 GB-ra növelhető[18] nem cserélhető egy foglalat, 2 GB-ra növelhető[18] egy foglalat, 4 GB-ra növelhető
Grafikus rendszer Integrált Intel GMA 900 grafikus processzor, megosztott memória, külső VGA csatlakozó (max. 1600×1280  képpont felbontás)[27] Intel 915GM/GMS, 910GML Express Integrált GMA 950 Integrált Intel GMA 3150 AMD Radeon HD 6250 Integrált Intel GMA 3150 NVIDIA® ION(512MB VRAM) Intel GMA 3650 NVIDIA® ION(512MB VRAM) AMD Radeon HD 4250 AMD Radeon HD 6320, vagy HD 6290
Chipset Intel 910GML[27] Intel 945GSE Intel NM10 AMD A50M Intel NM10 AMD RS880M, vagy SB710M
Akku 4 cellás, Li-Ion, 4400 mAh, 7,4 V: 2 ó 45 p akku idő 4 cellás, Li-Ion, 4400mAh; vagy 4 cellás, Li-Ion, 5200 mAh, 7,4 V: 3 ó 30 p akku idő 4 cellás, Li-Ion, 4400 mAh 7,4V 4 cellás, Li-Ion, 4400 mAh 7,4V vagy 5800 mAh, 7,2V: 3 ó 30 p akku idő[28] 6 cellás[18] Li-Ion, 6600 mAh 7,4V (4,2ó - 7,8ó)[29] 2 cellás Lítium-Polimer, 4200 mAh 7,4V (5ó. Windows XP alatt) 6 cellás Lítium-Polimer, 8700 mAh 7,4V (9.5ó, Windows XP alatt) 4 cellás Li-Po, 3200 mAh 7,4V (6ó) 6 cellás Li-Po, 4800 mAh 6 cellás Li-Po, 5200 mAh 6 cellás Li-Po, 5600 mAh
Webkamera nincs 0,3 megapixel; max. 640×480, 30 kép/s[27] 1,3 megapixel 0,3 megapixel[30] 0,3 megapixel 1,3 megapixel 0,3 megapixel
Részegység Eee PC 2G Surf (700) Eee PC 4G Surf (701) Eee PC 4G (701)1 Eee PC 701SD Eee PC 8G (702) Eee PC 900 Eee PC 900 16G Eee PC 900SD Eee PC 900HD Eee PC 900A Eee PC 901 Eee PC 904HD Eee PC 1000HD Eee PC 1000H Eee PC 1000HA Eee PC 1000 Eee PC 1002HA Eee PC 1000HE Eee PC 1008HA Eee PC 1011CX Eee PC 1015B Eee PC 1015P Eee PC 1015PN Eee PC 1025C Eee PC 1215N Eee PC 1215R Eee PC 1225B
Méretek 225 × 165 × 21~35 mm[31] 225 x 170 x 20~38 mm 226 × 175,3 × 22,9 mm[32] 265,9 × 191,3 × 38,1 mm[33] 264 x 181 x 27,6 mm 266 mm x 191,2 mm x 28,5 mm~ 38 mm 262 x 178 x 23,6 mm 296 x 203 x 28 ~ 35 mm
Tömeg 922 g 990 g 1140 g[18] 1400 g 1450 g[29] 1330 g[29] 1200 g 1450 g 1300 g 1250 g 1450 g
Hálózat 10/100 Mbit Ethernet (Attansic L2), 802.11b/802.11g (Atheros vagy Ralink) WLAN mini PCI-E kártya.
Eee PC 901/1000: Ralink RT2860.
10/100 Mbit Ethernet, 802.11b/802.11g/802.11n WLAN mini PCI-E kártya.
Bluetooth nincs van nincs van nincs van
Operációs rendszer Windows XP van[34]
Linux van, egyedi Xandros2[31] nincs van, egyedi Xandros2[31] nincs van nincs van
Windows 7 nincs van
Egyéb
  • Hang: Realtek ALC662 Hi-Definition Audio 5.1 CODEC;[27] beépített sztereó hangszóró; beépített mikrofon
  • Csatlakozók: 3 USB 2.0, MMC/SD (HC) kártyaolvasó, Ethernet, Modem port (üres, nem működik), mikrofon és fejhallgató bemenetek, tápcsatlakozó, VGA kimenet, Kensington biztonsági zár, közös USB2.0/eSATA csatlakozó (csak 1000HE)
  • Színválaszték: fehér, fekete, zöld, kék, rózsaszín[35]
  • Bővítőhelyek: két PCI Express Mini Card csatlakozó: egyet elfoglal a WLAN kártya a másik üres, néhány modellen használható csak.
1 Az Egyesült Királyságban RM Asus Minibook néven,[36] diákok számára.
2A késői 701 4G modelleken előtelepített Windows XP vagy Xandros található

Asus forrás:[37]

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az Asus leleplezte olcsó, Linuxot futtató laptopját.”, LinuxDevices.com. [2012. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. július 11.) 
  2. Chen, Shu-Ching Jean. „A 199 dolláros laptop nem a gyerekek játéka”, Forbes. [2007. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. március 29.) 
  3. ASUS. "Lépjen be az E korszakba az Asus Eee PC segítségével!". Sajtóközlemény.
  4. ASUS. [2008. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 5.)
  5. Az Eee 900 többérintős tapipaddal lesz felszerelve. [2008. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 5.)
  6. Eee 900 engedélykérés az FCC-től
  7. Az Asus 9"-os gépének él a kijelzője!
  8. ASUS Eee PC 1201N
  9. Introducing the EeeBox PC. [2012. február 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 13.)
  10. Linder, Brad. „Eee PC tippek: Linux gyorstalpaló”, Weblogs. [2007. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. november 24.) 
  11. Asus Eee PC specifikációk. Citrus Micro. [2007. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 5.)
  12. Ubuntu Eee.com. (Hozzáférés: 2009. január 13.)
  13. Asus Eee PC. ASUS, 2007. [2008. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 29.)
  14. O'Brien, Kevin. „Asus Eee PC fogások”, NotebookReview 
  15. Az Asus Eee 701 tuningolása”, WordPress 
  16. Az alapanyag árának emelkedése okozta az Asus áremelését”, The Inquirer, 2007. október 22.. [2007. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2008. április 5.) 
  17. Rise in quotes for 7-inch LCD panels raised Asustek Eee PC price”, DigiTimes, 2007. október 22. (Hozzáférés ideje: 2007. október 22.) 
  18. a b c d e f g h i Asus Eee 1000. [2009. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 2.)
  19. Asus Launches the Eee PC 1000 and Eee PC 1000h. [2009. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 2.)
  20. a b c EP EeePC”, Mobile01, 2007. október 18. (Hozzáférés ideje: 2007. november 16.) (chinese nyelvű) 
  21. 10 reasons not to buy the Asus Eee PC 2G Surf. [2008. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 30.)
  22. Smith, Tony. „Asus launches tiny PC”, The Register, 2007. október 16.. [2007. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. november 16.) 
  23. Intel Celeron M 353. Intel. [2012. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. november 16.)
  24. Pictures of the Asus EEE Surf 2G. [2008. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 30.)
  25. Confirmed by Asus: Eee PC RAM will be Replaceable”, EeeUser.com, 2007. szeptember 11.. [2012. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. szeptember 12.) 
  26. 10 reasons not to buy the Asus Eee PC 2 GB Surf. [2008. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. szeptember 30.)
  27. a b c d Freeman, John. „Asus Eee PC: Exclusive Inside Look!”, TweakTown, 2007. október 31.. [2007. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. november 5.) 
  28. Asus replacing Eee PC 900 batteries. Engadget, 2008. április 22.
  29. a b c Eee PC 901 and 1000-series to start at $550
  30. Asus Eee PC Comparison List. Event.asus.com
  31. a b c Lemon, Sumner. „First Look: Asustek's $199 PC”, PC World, 2007. június 6.. [2007. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. június 28.) 
  32. Amazon.com. Asus Eee PC 901 20G
  33. CNET Asia. Asus Eee PC 1000/1000H - UMPC Netbooks: Which is right for me? Archiválva 2011. január 17-i dátummal a Wayback Machine-ben
  34. Asus Eee PC Comparison List. Event.asus.com. (Hozzáférés: 2008. október 1.)
  35. Asus Eee PC news photos”, XFastest, 2007. október 16.. [2007. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. október 16.) (chinese nyelvű) 
  36. RM Asus miniBook. RM. (Hozzáférés: 2007. november 7.)
  37. Asus Eee PC Comparison List

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Eee PC
A Wikimédia Commons tartalmaz Asus Eee PC témájú médiaállományokat.

Magyar nyelven[szerkesztés]

Idegen nyelven[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]