Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-03-26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A virtuális szó jelentése[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== "virtual" szó jelentése! ==
Sziasztok!
Miért nem lehet megtudni a WIKIPÉDIA-ban azt, hogy a "virtual" szó egyes esetekben azt jelenti, hogy nem létező, vagyis "képzett", "kitalált"-at jelent?
Hali! Várom a válaszotokat!
Itt a WIKI-ben kerestem ezt a szót! De elsőnek jött a "Virtual PC" eredmény.
Engem az bossszant, hogy az emberek kb.:98%-át nem tudom meggyőzni arról, hogy amikor a PC elé ül akkor tudtosuljon bennük, hogy ez egy "virtuális" világ, egyszerűen leírva: nem létező világ amiben él. Gondolok itt azokra az emberekre akik annyira fanatikusok, hogy még a családjukat is elvesztették emiatt a vacak vas (számítógép) miatt! És nem jönnek rá az "Ember" mint élőlény értékeire!
Sok hülye erre azt mondhatja, hogy a világháló összehozza az embereket. Én is így gondoltam! De tévedtem! Van "virtuális " puszi, van "vituális "ölellek"! Bocs: De Ba.d meg nem érzem!!! Amikor a fiam azt mondja felébredésként elsőnek, hogy "Anya" vagy "Apa" és keresi a valódi az érzékszerveinkel felfogható értékeket akkor kezdek rájönni, hogy a sok "hülye" az nem idézőjelesen hülye, hanem az a valóság és nem a "virtual World"! Erről szerintem lehetne indítani egy fórumot. Engem például érdekelne a holográfia és a valódi világ valamint az érzelmek kapcsolata!
--Ml76 vita 2010. március 26., 01:19 (CET)[válasz]

válasz, Dencey:

Egy tanulmány a Virtuális világ tereiről
A virtuális világok a világháló, de főleg az Internet nyelvrendszerében egy jól meghatározott szűkebb jelentéssel bírnak. A szakzsargonban virtual reality (VR) vagy virtuális valóság néven ismert fogalom a számítógép képernyőjén megjelenő térhatású grafikai ábrázolás, gyakorlatiasabban fogalmazva a számítógép billentyűzetét használva egy „gépen belüli” térben lépegethetünk jobbra és balra. Legújabb formáiban már nem csak egyes szoftverekben, hanem a világhálón generált, több számítógép együttes erejéből képzett világokban barangolhatunk. A kifejezés, „világ”, egészen konkrétan értendő. Olyan speciális teret kell elképzelnünk, amelyben utcák, épületek, városok léteznek, és ami ennél is lényegesebb, egyes formáinál „élő” emberek is vannak, akiket a világháló egy másik pontján egy másik terminálról egy másik számítógép előtt ülő ember irányít.Jakobi Ákos:A VIRTUÁLIS VILÁG TEREI
Dencey vita 2010. március 26., 07:34 (CET)[válasz]
+1 tanulmány: A kibertér, mint új földrajzi tér
Kiemelkedő jelentőségű a mentális terek ismerete is. Nemes Nagy József (1998) rendkívül pontosan írja le ezt a térformát: „Az egyes emberek vagy a különböző társadalmi csoportok ugyanabból a konkrét reális térből érzékszerveikkel nemcsak mást és másképp érzékelnek, hanem különbözően értelmezik, értékelik is a tereket, ahány ember, annyi tér”Mészáros Rezső: A kibertér, mint új földrajzi tér


válasz, Data Destroyer:

Átugorva az előző választ: a kérdésed bonyolultabb, mint hinnéd :) A virtuális szó eredeti jelentése: elképzelt, nem valós. Ebben az értelemben az összes irodalmi mű, az összes számítógépes játék Civilizationtól Pacmanon át a Doomig, a filmek, stb. tartoznak ide, tehát a valójában nem létező, tisztán elképzelt világok. Az internetet ettől elválasztanám. Az internet nem elképzelt valóság, hanem létező, te is valós vagy, aki kérdezel, s én is, aki válaszolni próbálok :). Mindössze a kommunikációs közeg az, ami eltér, nem levélben, élőszóban, vagy akár füstjelekkel teszem ezt, hanem az internet segítségével. Az internetre sokkal inkább illik a kibertér elnevezés. A számítógép csak egy eszköz, eszköz, amellyel virtuális világot éppúgy teremthetsz, illetve használhatsz (játékok, hogy teljesen triviális példát hozzak), mint kommunikálhatsz, információkat szerezhetsz és oszthatsz meg a neten, de ez utóbbi sok esetben nem virtuális. Átfedés persze van, netes játékok, Second Life és Warcraft, de ennyire nem akarom a dolgot bonyolítani. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. március 26., 08:10 (CET) folyt: az internet természetesen nem pótolhatja az emberi kapcsolatokat, virtuális puszi-szmájli nem egyenértékű az igazi puszival, a mosollyal. A világháló sokkal inkább felszínes kapcsolatokat hoz létre, mint igazi barátságokat, pláne szerelmeket (tisztelet az elenyésző kivételnek), már csak azért is, mert a neten nem egy egész embert látunk, hanem csupán személyiségének egy, az adott weboldalon, blogon, cseten, stb. egy szeletét. Ez akkor is így van, ha a net mint olyan, ahogy írtam is, valós, nem virtuális. A holográfia nem több egy képalkotó technikánál, kapcsolata a valódi világgal ugyanolyan, mint mondjuk egy olajfestménynek :) Érzelmekkel való kapcsolatára ugyanez áll. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. március 26., 08:25 (CET)[válasz]

válasz, Dencey:

Átugorva a számítógépes játékokra történő leegyszerűsítését ennek a bonyolult kérdésnek, szeretnék válaszolni a kérdésed ezen részére :" egyszerűen leírva: nem létező világ amiben él." Ha nem létezik a virtuális világ akkor nem élhet benne. Ezért azt mondom, hogy a virtuális tér igenis létezik és benne létezik az abban mozgó ember is. Az az állításod, hogy fizikailag nem érzékeli, annak ellentmond a sok-sok létező és működő fórum és chat, melyeknek a beszélgetései olyan érzelmi töltéssel rendelkeznek, amelyek azt bizonyítják hogy érzelmileg és értelmileg is érzékelhetőek , átélhetőek, megismerhetőek azok, amik a virtuális térben vannak és változnak. – Dencey vita 2010. március 26., 08:21 (CET)[válasz]

válasz, Data Destroyer:

Ha egy tér létezik, már nem lehet virtuális, a szó ugyanis, mint mondottam volt, elképzeltet jelent. A tér, amiről beszélsz: a kibertér, ebben vannak a létező fórumok, csetek, weboldalak és a wikipédia maga. Természetesen a dolog még jobban leegyszerűsíthető, a maga puszta valójában tudjuk, hogy mindezek bizony szervertermekben, szervereken, merevlemezeken vannak, amelyek megfoghatóak, láthatóak. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. március 26., 08:28 (CET)[válasz]

válasz, Tgr:

A kérdező által valójában keresett kifejezés nem a virtuális valóság, hanem a virtuális közösség. Ezeket sokat vizsgálták (a leghíresebb talán Howard Rheingold írása a WELL online közösségről), és a vélemények megoszlanak, hogy inkább pozitív vagy inkább negatív hatásúak. Magyar nyelven az Index fórumáról készült szakdolgozatot ajánlanám. --TgrvitaIRCWPPR 2010. március 26., 10:54 (CET)[válasz]
A holográfia és a valóság kapcsolata talán a holografikus univerzum elméletére utal, amit Michael Talbot hirdet (az indexnek van róla egy cikke, ami elég zagyva, de ez valószínűleg nem az ő hibájuk). Illetve van egy komoly holografikus elv is, ami Gerard 't Hooft nevéhez fűződik, és a húrelméletek egy bizonyos tulajdonságát írja le, de az már nagyon technikai. --TgrvitaIRCWPPR 2010. március 26., 11:10 (CET)[válasz]

Egy tanulmány a virtuális közösség fogalmáról

A tanulmányban virtuális közösségnek tekintjük azon közösségeket, melyeknél a közösség kialakítói ill.fenntartó tevékenységeinek jelentos része hálózati kommunikáció segítségével zajlik. Ezek lehetnek olyan közösségek, melyek eleve az interneten jöttek létre, de olyanok is, melyek a való világból erednek, ám a közösség fenntartásának jelentos része online zajlik.
Dencey vita 2010. március 26., 11:27 (CET)[válasz]
  • re Miért nem lehet megtudni?
A Wikipédiában azokról az enciklopédikus témákról van cikk, amiről valakinek kedve kerekedett cikket írni. Ha senki ilyen sem akadt, akkor nincs cikk.
Nyitva áll előtted is a lehetőség kedves kérdező, hogy a fenntebb megkezdett anyaggyűjtést továbbfolytasd, és a téma egy jó összefoglalását a megfelelő hivatkozásokkal ellátva egy cikké tömörítsd.
Szívesen látunk szerkesztőtáborunkban.
Karmelaüzenőlap 2010. március 26., 15:47 (CET)[válasz]
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy Brave new world (Szép új világ) c. filmet bemutatták-e hazánkban? Ha igen, mikor, hol (tv, mozi) szinkronizált, vagy feliratos volt?
Köszönöm. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 78.131.76.178 (vitalap | szerkesztései) 2010. március 26., 01:31

válasz:

A 2000-es évek elején-közepén volt utoljára látható Magyarországon. További infóért látogass el az IMDB vagy a Port.hu weboldalakra - David Panaszkönyv 2010. március 26., 06:24 (CET)[válasz]

Kiegészítés, Karmela:

Az angol nyelvű Wikipédia Brave New World című cikke szerint három film is készült Huxley könyvéből, a legújabb csak jövőre lesz kész. A régebbiek 1980-ból és 1998-ból valók.
Karmelaüzenőlap 2010. március 26., 15:34 (CET)[válasz]

mi a különség a kőzet és az ásvány között?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--193.225.54.108 (vita) 2010. március 26., 12:29 (CET)[válasz]

Gyors megoldással tudok szolgálni, nézd át Kőzet és Ásvány szócikkeinket. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2010. március 26., 12:33 (CET)[válasz]

Válasz 1

A kőzetek a bolygók szilárd anyagának kémiailag heterogén, nagy kiterjedésű ásványtömegei, vagy jellemző összetételű ásványtársulásai. Az ásványokon kívül gyakran nem ásványos (amorf = szilárd halmazállapotú, de nem szabályos kristályos szerkezetű) anyagokat is tartalmaznak; ezek mennyisége főleg vulkáni kőzetekben a kőzet tömegének akár 90%-ánál is több lehet.
  • Fogalmak
    • Ásvány: A természetben előforduló kristályos anyag, amely meghatározott kémiai összetétellel és kristályszerkezettel rendelkezik.
    • Kőzet: Kőzetalkotó ásványokból álló, szilárd halmazállapotú, bolygónkon jelentős területeken előforduló természetes anyag.
    • Drágakő: Olyan ásvány vagy kőzet (túlnyomórészt ásvány), amely esztétikai sajátossága, fizikai-kémiai ellenálló-képessége vagy ritkasága miatt emberi díszítésre alkalmas.
    • Érc: Olyan kőzet, amelyből fém nyerhető ki az adott technológiai színvonalon, gazdaságosan.
    • Telér: Hasadékokat, repedéseket kitöltő, a mellékkőzeteket legtöbbször meredeken átszelő kőzetbenyomulások, melyeknek vastagsága néhány cm-től pár tíz méterig, hossza pár métertől néhány száz méterig terjedhet.
Dencey vita 2010. március 26., 15:42 (CET)[válasz]

Válaszkiegészítés A fentiekből az ásvány kimaradt: az ásvány egy képlettel leírható természetes anyag (nem feltétlenül kell kristályosnak lennie). Ha nagy kiterjedésű és tömegű, akkor monomineralikus (egyásványos) kőzetnek nevezzük. Ásványtársulások és ásványok keveredései alkotják a kőzetet. L András 2010. március 26., 17:55 (CET)[válasz]

Franciaország[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy mekkora a mai Franciaország területe!mert ugye Magyarországé 93000km
ezt szeretném megtudni!! előre köszönöm!És szeretném ha gyorsan kapnám meg a választ mert sürgős!!még egyszer köszönöm!! 2010.03.26. 16:11
--(L)husi(L) vita 2010. március 26., 16:12 (CET)[válasz]

És más országok területe?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mekkora mai Németország,Dánia és Ausztria területe!!
Kössz szépen előre!!
--(L)husi(L) vita 2010. március 26., 16:17 (CET)[válasz]

Viccelsz? Az eljárás ugyanaz, mint Franciaország esetében. Szomáliával hasonlóképp járj el. Botswanával, Chilével, Szvázifölddel is. OsvátA Palackposta 2010. március 26., 16:21 (CET)[válasz]