Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-11-28

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Irodalom házi feladathoz[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mi az irodalom, kik a résztvevői?
Az irodalom intézményrendszerének milyen területi szintjei vannak?
A magyar posztmodern líra alkotói közül néhányat fel kell sorolni.
A magyar epika alkotói közül néhányat fel kerr sorolni.
--195.56.214.68 (vita) 2009. november 28., 12:05 (CET)[válasz]

Az irodalom szócikkből elindulva a legtöbb kérdésre választ kapsz... de eszedbe jutott már az irodalom tankönyv és az órai jegyzeted? Stewe Feedback 2009. november 28., 12:27 (CET)[válasz]

?Posztmodern líra

Alkotók:
Tandori Dezső
Orbán Ottó
Kovács András Ferenc
Oravecz Imre
Petri György
Szigeti Csaba Dencey vita 2009. november 28., 12:58 (CET)[válasz]

Mekkora legyen a pénisz?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Miért van az, hogy a nők a nagy péniszt szeretik, mikor a hüvelyük csak kb. 10cm hossú?
--80.109.118.238 (vita) 2009. november 28., 15:08 (CET)[válasz]
Ez a Te kérdésed ilyen meglepődött De komolyan veszlek tisztelt kérdező,és az összes tudásom latba
vetem a válaszadáshoz.Talán az Amazonasz esőerdeiben még a kőkorszakban tanyázó egy törzs
tagja mondta ezt neked? :-) A kérdésedben elhelyezett állítás köszönő viszonyban sincs a
valósággal.Ez a válasz.Kedvetlen ismeretlen vita 2009. november 28., 16:29 (CET)[válasz]

(Szerkesztési ütközés után) Bonyolult dolog ez, a szakértők eddig általam látott megnyilatkozásai szerint, mint az ízlés általában. Először is a "nagy" kétfélét jelent: hosszút vagy vastagot. Először is a túl hosszú péniszt sokkal kevesebb nő kedveli, mint ahogy azt a férfiak hiszik. Épp azért, mert a hüvelyük csak kb. tíz centi hosszú. Egy önfeledt közösüléskor a férfi túlságosan benyomulhat, amivel a méhszájat már kellemetlenül feszíti, ez ráadásul irritációs tüneteket is okozhat, gyulladást, folyást. Hasonlóan kellemetlen élményt okozhat a nőnek, ha a férfi orális izgatásakor az izgalmában vagy más okból mélyebbre tör a kelleténél. A pénisz tövének megmarkolása segíthet az ilyen helyzetek kezelésében, természetesen csak kulturált, megértő partnerrel. Ugyanakkor a hosszú pénisz olyan közösülési pozíciókat is lehetővé tesz – vagy éppen ezeket teszi ideálissá –, például az ülve szeretkezést, amikor a pénisz egyébként relatíve visszahúzott helyzetbe kerül. Végezetül pedig a hosszú pénisz utáni áhítozás hasonló mohóságot, bocsánatos torkosságot takarhat, mint amikor a férfiak a nagy melleket imádják. De mindez nem jelenti azt, hogy akár csak egy alkalmi szexpartner számára is szükségszerűen csalódást okozna, ha a férfi péniszének hossza elmarad a pornóhősök által diktált túlzó méretek mögött, a szexuális vágy vagy a szerelem gyakran lényegtelenné teszi a méreteket.

A pénisz vastagsága iránti vágy szintén magyarázható az elragadtatott, éhes vágyakozás által táplált mohósággal, de az tény, hogy a nők nagy része jobban élvezi a "telítettség" érzését közösüléskor. Maga a hüvely, és főleg a hüvelybemenet körüli izmok a vékonyabb péniszt is elég szorosan körülfogják, tehát a kielégítő orgazmusnak egyik fél részéről sincs technikai akadálya. Lehet, hogy a férfi aktuális partnere szükségét látja annak, hogy szóvá tegye a férfi őt nem eléggé megigéző méreteit, de ritkaság lehet, hogy egy férfi ne találjon magának olyan partnert, akivel kölcsönösen elégedett szexuális életet élhetnek. Főleg akkor, ha nem ragaszkodnak kizárólag a közösüléshez, mint szeretkezési lehetőséghez. Ha a probléma visszatérő lelki problémákat, szorongást, kapcsolatteremtési zavart okoz, akkor célszerű pszichoterapeuta segítségét kérni, tartós partner esetén akár párterápiát, mert a méretek körüli aggodalmaskodásnak átlagos körülmények között nem szabadna komoly lelki válságot okoznia, egyik fél részéről sem. A nőknek ugyanis jellemzően lényegesebb dolog, hogy a férfi empatikusan, kifinomult, érzelmekben is gazdag módon szeretkezzen, és ennek a képességnek a finoman érzékelhető jelei sok nőt könnyebben csábítanak el, mint a nyers, "macsó" stílus, márpedig a daliás méretek képzete inkább társul a macsó hímhez, férfi és nő lelkében egyaránt. - Orion 8 vita 2009. november 28., 16:37 (CET)[válasz]

Kiegészítésképpen még megjegyzem, hogy a szexuális életük elején járó, fiatal lányokban a szakemberek gyakran figyelték meg a rejtőző félelmet amiatt, hogy az első közösülés során a pénisz, amelyre mindig a behatolás szót alkalmazzuk, fájdalmat fog okozni. (Sajnos emiatt is okoz egyértelmű lelki kárt, ha az első közösülés türelmetlenül, tapintatlanul, netán erőszakkal történik meg, valóban fájdalmat okozva.) Ez a félelem lényegében minden kislányban feltámad a vizsgálatok szerint 5-7 éves korban, amikor a gyermek először hallja a bizonytalan híreket a gyereknemzés technikájáról, de a serdülőkorban, a szexuális életre való lelki ráhangolódás során ez rendszerint eltompul. Az mindenesetre bizonyos, hogy az első néhány élvezetes közösülés élménye előtt a lányok jellemzően azt remélik, ha a kérdés megfogalmazódik bennük, hogy a partnerük pénisze nem lesz túl nagy. Ha az aggodalom komollyá válik, az kiváltó oka lehet a pszichés eredetű vaginizmusnak, amely a női szexuális zavarok egyike. - Orion 8 vita 2009. november 29., 02:45 (CET)[válasz]

A kérdezőnek: Kétlem, hogy a nők közötti közvéleménykutatás alátámasztaná a kérdésben rejlő állítást, azt gyanítom, hogy puszta legendáról van szó. Remélem, hogy hamarosan jelentkezik itt olyanvalaki is, aki enciklopédiába való források megjelölésével tud választ adni.

Karmelaüzenőlap 2009. november 28., 20:43 (CET)[válasz]

Utánanéztem, és ezt találtam:

William Masters and Virginia E. Johnson (Washington University in St. Louis) 1957-től az 1990-es évekig folytatott kutatásai szerint a hímvessző mérete nem játszik meghatározó szerepet a nők szexuális kielégülésében. Lásd:

Russell Eisenman ötven egyetemista nő megkérdezése során 2001-ben úgy találta, hogy közülük 45 fontossabbnak tartja a pénisz vastagságát a hosszúságánál. Lásd:

Lásd még:

Karmelaüzenőlap 2009. november 28., 21:58 (CET)

A legenda önmagában is képes lelki problémákat okozni a férfiaknak és a nőknek egyaránt, ezért fontos, hogy ha a kérdés valakinek tartós nyugtalanságot okoz, akkor kérje terapeuta tanácsát, támogatását. A háziorvos vagy a körzeti pszichiátriai szakrendelésen dolgozó orvosok egészen biztosan kiindulópontot tudnak adni.

A kérdésről néhány internetes írás:

Ha a kérdés nem személyes problémát takart, hanem esetleg általános lélektani vagy kultúrtörténeti tárgyú érdeklődésből ered, akkor elnézést kérek, a beállítódás más irányba terelte a figyelmemet. :-) - Orion 8 vita 2009. november 29., 02:45 (CET)[válasz]

Idemásolom még Orion 8 könyvforrásait is, ezek is érdekesek, nem csak a neten elérhetőek:

  • Tóth Miklós – Stadinger Zsuzsa: Bevezetés a szexuálterápiába (Magyar Pszchiátriai Társaság, 1988)
  • Fási Katalin: Az érintés varázsa (Kossuth Könyvkiadó, 1994)
  • dr. Szilágyi Vilmos: A pszichológus válaszol – Szerelemről, szexről (Gondolat, Budapest, 1984)
  • dr. Zbigniew Lew-Starovicz: Szexuális partnerkapcsolat (Medicina Könyvkiadó, Budapest, 1985)
  • dr. Zbigniew Lew-Starovicz: Szexualitás felsőfokon (Medicina, Budapest, 1988)
  • Szerdahelyi Szabolcs: Szex-tusa (Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1985)

Karmelaüzenőlap 2009. november 29., 12:21 (CET)[válasz]

Éppen kapóra jött egy érdekes cikk a társat keresőknek a másik nem küllemét illető véleményéről. Lehetőleg az eredeti cikket is olvasni kell, ott további diagramok is találhatók, amelyeken érdemes és érdekes hosszan, alaposan elgondolkozni. Az egyik levonható tapasztalatot én így összegzem: a férfiak értékítélete megfelelőnek látszik, de a legtöbben a majdnem ideálisan szépet akarják. A nők értékítélete tévesnek látszik, de a zömük megelégedne egy kicsivel szebbel. De másként is lehet a dolgot értékelni: a legtöbb férfinak fontos a nő külső szépsége, a legtöbb nőnek kevésbé lényeges a férfi külleme. Ők mást keresnek leendő partnerükben. Ez a kijelentés, amelynek a hitelét mindenki ellenőrizze a saját vizsgálódása alapján, alátámasztani látszik azt az állításomat, amely szerint egy olyan külső jegy, mint a pénisz mérete, a nőknek az átlagnál kevésbé lehet fontos, vagyis a férfiak becsülik túl a dolog jelentőségét. Sokszor a többi férfi által rendszeresen tett hencegő kijelentések hatására, amely ismét azt mutatja, hogy a méretet a férfiak saját hímideáljuk hatására saját maguk értékelik tévesen. - Orion 8 vita 2009. november 29., 16:51 (CET)[válasz]

’’Hiába dolgozunk becsülettel éjjel-nappal
az emberiségért,ha a nemi életet az igazi
altruizmus mindig megújuló elemei iskoláját
elhanyagoljuk’’(S.H.Ribing)
Az idézet Dr.Pálics Miklós Nemi Életünk című könyvéből való.Újvidéken adták ki 1959 ben.Kereken 50 éve.Antikváriumokban talán megtalálod.Érdemes!

Kedvetlen ismeretlen vita 2009. november 29., 18:25 (CET)[válasz]

Pécsen vagy Pécsett[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mikor mondjunk ez ember Pécsen es mikor mondjuk ez ember Pécsett? Nemet vadyok részvétem magyar.
--85.181.144.200 (vita) 2009. november 28., 17:02 (CET)[válasz]

Leginkább azt mondom, Pécsett. Szalakóta vita 2009. november 28., 18:29 (CET)[válasz]

Jó kérdés.Mindkét szóalak használatban van.A Pécsett-nek régies a csengése,a Pécsen viszont újkori.Olvasd itt:[14]
Kedvetlen ismeretlen vita 2009. november 28., 19:04 (CET)[válasz]
Jellemzően a pécsiek azt mondják Pécsen, a nem pécsiek pedig hogy Pécsett :) Pilgab üzenet 2009. november 30., 01:16 (CET)[válasz]

Bumping, bumpkey[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Láttam egy videót a bumpingról (bumpkey-nek is nevezték). Nem adom meg a helyét, mert nem akarok ötleket adni a betörőknek. A videóból kiderült, hogy minden szokásos zártípushoz könnyű ilyen kulcsot készíteni, és az ilyen kulcsal ki lehet nyitni bármelyik azonos típusú zárat, alig pár másodperc alatt. Semmi sem marad, ami betörésre utalna.
Mit szól ehhez a biztosító? Fizet-e, ha ilyen nyomtalanul törnek be hozzám? És most hogy merjek elmenni hazulról?
--Csicsi-csicsi vita 2009. november 28., 22:29 (CET)[válasz]

Mielőtt újra kapnék a fejemre, nem ismerem minden biztosító álláspontját. A teljes biztonság érdekében ajánlom, hogy levélben tegye fel a kérdést a saját biztosítójának, telefonszám és e-mail cím megadása nélkül, így remélhetőleg írásban fog egy valamennyire vitaalapul használható választ kapni. De én annyit tudok, hogy a nyomtalan betörés kárait a biztosítók valóban nem szokták megtéríteni, ugyanakkor a károsult kérheti független szakértő szakvéleményét a betörés módjáról. Lehet, hogy a biztosítónál a véleménynek per útján kell érvényt szerezni, ez sajnos bármilyen biztosítási eseménynél bekövetkezhet. Nekem mondta már kárszakértő azt, hogy a felütéses betörés sem mindig marad nyom nélkül, vagyis egy esetleges betörés után, sose következzen be, mielőbb meg kell kezdeni a nyomok mentését és a zár biztonságba helyezését, persze csakis a biztosító saját kárszakértőjének engedélyével. Fényképezzen, dokumentáljon mindent, amit tud. Az is fontos, hogy betörés esetén mielőbb fel tudja mutatni a zárhoz tartozó összes gyári kulcsot. Ha egyetlen kulcs is elvész, káromkodjon, majd cserélje le az egész zárat, addig pedig ne hagyja őrizetlenül a lakást egy percre sem. Ha valaki az elveszett kulccsal bemegy, akkor az nem betörés ugyanis.

A kulcsfelütést sajnos a betörők már minden bizonnyal jól ismerik, emiatt már kár titkolóznunk. De én kulcskészítőktől olyan válaszokat kaptam, amikor ugyanerről érdeklődni kezdtem, hogy nem minden zártípusnál azonosak a módszer esélyei. A hétköznapi, egy oldalról mintázott kulcshoz tartozó zárak ez ellen elég védtelenek, de azok a zárak, amelyek a kulcs két ellenkező oldalát tapintják egyszerre, nehezebben csaphatók be. A biztonság mindenképpen pénzbe kerül, de nem kíván komoly beruházást egy több szempontból is erősebb zár felszerelése a régi helyett, és a kulcskészítők, zárszakboltok biztosan adnak hasznos tanácsokat a választáshoz. A lakóhelyéhez közeli rendőrfőkapitányságon azt is meg kell tudniuk mondani, hogy a környéken van-e a rendőrséggel együttműködésben lakásbiztonsági, bűnmegelőzési tanácsadás, amelyet szintén hasznos lehet felkeresni.

Néhány alaptanácsot át tudok adni, amelyeket zárszakboltokban dolgozóktól gyűjtöttem be. Sose bízzon egyetlen zárban, mert két különféle zár egyidejű használata akkor is legalább lelassítja a betörőt, ha mindkét zárat képes lenne is nyom nélkül, vagy egyáltalán kinyitni. Kültérre nyíló ajtóban lehetőleg hat, lépcsőházba nyílóban tíz évente cseréljük le a zárakat. Kültéri ajtónál két, beltérinél három évente tisztítsuk meg a zárat. Ehhez ki kell szerelni, és ha a zár használati utasítása, amelyet érdemes megőrizni, nem tiltja, egy-két napig tiszta petróleumba kell az egész zárat meríteni. Ez az akadozó záron is segíthet. Cilinderzárat sose olajozzon, zsírozzon, azt csak a zárszerkezet külső mechanizmusánál, zárhevedernél, kilincsszerkezetnél szabad tenni.

Ha a lakását félti, és nem nyugtatná meg eléggé az, ha a biztosító végül megtéríti a betörés kárát, akkor tartsa rendben az ajtók és ablakok zárainak a tokban levő részeit is. A felfeszítést nehezíteni lehet a rés megfelelő lefedésével. Ha az ajtó leemelhető fajta, akkor minden pánt fölé az ajtófélfába fúrjon be egy-egy erős csavart, amelynek a kihajtása nélkül az ajtó nem vehető le. A zárnyelv semmiképp se legyen látható, és a hozzáférést masszív takarólemezzel kell akadályozni. Az ajtó játéka a zárban sose legyen milliméternyinél több, és sehol ne tátongjanak rések. Használjon lehetőleg olyan kulcsot, amelynek a lemásolását a kulcskészítők nem vagy csak kedvetlenül vállalják, például mert csak a zárhoz kapott kódjel birtokában rendelhető meg. Így megelőzhető az, hogy egy időre őrizetlenül hagyott kulcscsomóról valaki gyorsan egy másolatot készíthessen. Nézze meg alaposan az ajtók és ablakok szerkezetét, és ne felejtse el, hogy annyira erősek, amennyire a leggyengébb pontjuk az. Hiába teszünk öt óriási lakatot az ajtóra, ha a lakatok egyetlen vékony pántot őriznek, ugye. Vagy hiába szerelünk fel atombiztos hevederzárat, ha magát a zárat egy szál dróttal ki lehet nyitni. Lakásriasztóra pedig csak akkor bízza a nyugalmát, ha hihet is abban, hogy lesz olyan, aki a riasztó jelzésére felfigyel, és közbe mer avatkozni vagy segítséget hív. A járókelők ezt ma már ritkán teszik meg, sajnos.

Ha megpróbált gondoskodni a biztonságról, akkor pedig próbáljon nem foglalkozni vele tovább, mert a lakása már semmivel sem könnyebb préda a többi lakásnál, vagyis minimális az esélye annak, hogy betörnek önhöz, főleg hogy nyom nélkül. - Orion 8 vita 2009. november 29., 00:59 (CET)[válasz]

Általános eljárás a biztosítóknál, hogy szerződéskötéskor a kockázatviselés helyén felmérik, hogy van-e mechanikai védelem, vagy elektronikai védelem, ennek megfelelően állapítják meg a biztosítási díjat, és a talált állapotot rögzítik a szerződésben. El kell olvasni a szerződést, (az apró betűs részeket, és a hivatkozott törvényi helyeket is) de biztosat csak a konkrét biztosító kárszakértője, vagy ügyfélszolgálata adhat. Esetleges betörés esetén pedig a zárszerkezetet nem a biztosító fogja megvizsgálni, hanem a rendőrség által lefolytatott helyszíni szemle alkalmával bűnjelként lefoglalják, és állapotáról ők készítenek jegyzőkönyvet. Ha idegen tárggyal nyitották, annak majdnem biztos, hogy lesz nyoma. Stewe Feedback 2009. november 29., 18:48 (CET)[válasz]