Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-10-19

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

a kijevi rusz létrejöttének elméletei
--95.134.54.201 (vita) 2009. október 19., 12:09 (CEST)[válasz]

Írd be a Wikipédia ablakának jobb szélén található keresőablakba: Kijevi Rusz , majd kattints arra a gombra a keresőablak alatt, ami így néz ki: Menj, és máris megtalálod a keresett cikk(ek)et. A cikk végén, a forrás és a lásd még szakaszokban továbbvezeteő linkeket is találsz. Karmelaüzenőlap 2009. október 19., 12:34 (CEST)[válasz]

Toldi Miklós jelleme?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

toldi miklos jelleme?
--93.87.154.113 (vita) 2009. október 19., 19:08 (CEST)[válasz]

Arany János Toldi című művében találsz erre vonatkozó adatokat. Sok sikert a kutatómunkához! – Villanueva vita 2009. október 19., 20:33 (CEST)[válasz]

Kiegészítő információforrások:

Karmelaüzenőlap 2009. október 19., 23:05 (CEST)[válasz]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mi a köze az arkhónoknak az Areiosz Págosz-hoz?
--89.135.119.77 (vita) 2009. október 19., 22:08 (CEST)[válasz]

Az i. e. 6. század előtt az Areioszpagoszon tartották tanácskozásaikat az arkhónok, Athén vezetői. L AndrásItt megtalálsz 2009. október 19., 22:25 (CEST)[válasz]

Hamv és molyh[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mitől és mi célból hamvas a szilva, mitől és mi célból molyhos a barack?
Néztem én itt a cikkeket, de azokban nincs ez, meg sem említik.
Köszönöm a választ, előre is.
Kiváncsi Csicsi-csicsi.
--Csicsi-csicsi vita 2009. október 20., 01:10 (CEST)[válasz]

A gyümölcsök hamva: viaszréteg, ami a szilván, almán és a szőlőn jól látható.
Az almahéj viaszborítása egyes fajtáknál (pl. Idared, Gloster) a küllemet befolyásoló tényező, a fajták többségénél azonban nincs jelentősége a gyümölcs megjelenésében. A viaszbevonat hatékonyan véd a nedvességvesztéstől és a gombafertőzésektől.
"Ugyanúgy, mint az állati szervezet, bizonyos mértékben a növények is rendelkeznek a mikrobák behatolása ellen különféle védőmechanizmusokkal. Ezek egy része mechanikai jellegű, pl. ilyen a gyümölcsök felületén képződő viaszbevonat. Emellett a növényi szövetekben képződő sokféle mikrobagátló hatású anyagot is ide soroljuk, pl. a gyümölcssavakat (citromsav, almasav), amelyek pH csökkentő hatásuk révén elsősorban a baktériumokat gátolják. Különböző csersavak is antimikrobás hatásúak. Egyes növényekben ún. fitoncidok találhatók, amelyek gátolják a mikrobák szaporodását. Ilyen pl. a retekben található rafanin, a fokhagymában levő allicin stb." (Innen idéztem: Növényi nyersanyagok mikrobiológiája)

A molyhosságra vonatkozó kérdésedet csak tréfásan tudom megválaszolni: azért molyhos pl. a barack, hogy legyen kétféle! Ugyanis, szemben a molyhossal, van olyan felületű is, ami bőrszerű - lásd: nektarin!
Gondolom, van még ilyen ellentétpárral jellemezhető növénytani kifejezés... Pl. vannak olyan növények, amelyek levelei a fonákjukon molyhosak, a felső oldalukon viszont fényesen simafelületűek...
Hogy ez így van, hogy az évmilliók során fennmaradt az evolúciós szitán, bizonyára nem véletlen... Ezekről bizonyos, hogy az evolúció termékei - vagyis - mivel az evolúció vak, amely ezer-, sőt milliószámra produkált azóta eltűnt változatokat is - ezek a felületek molyhosnak semmiféle CÉLból (a kérdésben ez a szó is szerepel) nem molyhosak!

A MITŐL kérdésre mindkét fogalomra az evolúciót gondolom válasznak. A MI CÉLBÓL kérdésre nem lehet választ találni, ugyanis CÉLja csak az (akármilyen kicsi) éntudattal rendelkező lényeknek van.
vitorlavitalapomra 2009. október 20., 03:33 (CEST)[válasz]
(Apróbb-nagyobb javítások-kiegészítések – vitorlavitalapomra 2009. október 20., 10:06 (CEST))[válasz]

Startol az aranyos virágbogár
Rezeszöld virágbogár
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Az idén is, tavaly is csapatostúl lepték el a cseresznyefát. Felzabálták a fél termést, aztán átszálltak a sövényre, és azon folytatták.
Hogyan előzzem ezt meg?
Kösz előre.
--Karmelaüzenőlap 2009. október 20., 01:24 (CEST)[válasz]


Egy cikk a bogárról. A cikk alatt kommentek vannak: érdemes a #2 jelűt elolvasni.
Találtam egy fényképes cikket, amely az előző cikk kommentjében emlegetett csapdáról mutat képeket (a cikk eleje a bundásbogárról szól, de utána a rózsabogárról).
Ezen az oldalon tudományos igényű ismertetőt találsz e csapdákról.
vitorlavitalapomra 2009. október 20., 02:46 (CEST)[válasz]

Köszönöm, Vitorla!

A megadott lapok segítségével arra is rájöttem, hogy nem is az aranyos virágbogár, hanem a rezes virágbogár, másnéven rezeszöld virágbogár azaz latinul Protaetia (Potosia) cuprea a cseresznyefánkon lakmározó skarabeusz. A Brehmnél ez áll róla:

lárvája a vörös erdeihangya (Formica rufa L.) vagy a mezeihangya (F. pratensis Deg.) fészkében telepszik meg, amelynek mélyebb rétegeiben a fészek részeivel táplálkozik. Wasman megfigyelései szerint viszonya a hangyákhoz nem ellenséges, de baráti sem; rendszerint a hangyák figyelemre sem méltatják a lárvát és csak, ha erősen kimerészkedik vagy fészkük megzavarásakor útjukba kerül, támadják meg.

Úgy látom ezen a lapon, hogy egy kék színű csalétkes varsás csapdával lehet védekezni ellene. Megpróbálom, köszönöm az ötletet.

Karmelaüzenőlap 2009. október 20., 12:35 (CEST)[válasz]