Wiener-folyamat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wiener-folyamat egy időben folytonos sztochasztikus folyamat, melyet Norbert Wiener (1894 -1964), amerikai matematikusról neveztek el. Ezt a folyamatot Brown-mozgásnak is szokták hívni. Ez az egyik legismertebb Lévy-folyamat, és gyakran előfordul az alkalmazott matematikában, a közgazdaságban, a fizikában, és a pénzügyi folyamatoknál.

A Wiener-folyamat fontos szerepet játszik az elméleti és az alkalmazott matematikában. Az elméleti matematikában a Wiener-folyamat segíti az időben folytonos martingál kutatásokat. A Wiener-folyamat kulcsfontosságú folyamat, mely lehetővé teszi jóval bonyolultabb sztochasztikus folyamatok leírását. Alapvető szerepe van a sztochasztikus számításoknál, a diffúziós folyamat és a potenciál elméletnél.

Az alkalmazott matematikában a Wiener-folyamatot a Gauss-féle fehér zaj integráljának kifejezésére használják, és így ez egy hasznos modell az elektronikai műszaki tudományokban a zaj modellezésre, a szűrő (jelfeldolgozás) elméletben, és a szabályozáselméletben az ismeretlen erők analízisénél. A Schrödinger-egyenlet egy megoldása is kifejezhető a Wiener-folyamattal. A pénzügyi folyamatok matematikai elméletében is alkalmazzák, különösen a Black–Scholes-modellben.

A Wiener-folyamat jellemzői[szerkesztés]

Definíció[szerkesztés]

Wiener-folyamat alatt olyan Sztochasztikus folyamatot értünk, amely kielégíti az alábbi négy tulajdonságot:

  1. , azaz
  2. Folytonos trajektóriájú, azaz minden esetén a leképezés mindenhol folytonos
  3. Minden véges indexhalmazra a változók függetlenek egymástól.
  4. Minden esetén .

Mindez az Valószínűségi mező fölött. alatt az valószínűségi változót értjük.

N(μ, σ2) normális eloszlás μ várható értékkel, és σ2.szórásnégyzettel. A független növekmények azt jelentik, hogy ha 0 ≤ s1 < t1s2 < t2, akkor Wt1Ws1 és Wt2Ws2 független valószínűségi változók, és hasonló feltételek érvényesek n növekményre is. A Wiener-folyamat egy másik jellemzése az úgynevezett Lévy-féle leírás, mely azt mondja, hogy a Wiener-folyamat majdnem biztosan folytonos martingál W0 = 0 mellett, és a kvadratikus variáció [Wt, Wt] = t (mely azt jelenti, hogy Wt2t szintén martingál). Egy harmadik jellemzés szinusz sorokkal történik, ahol az együtthatók független valószínűségi változók. Ez a megközelítés a Karhunen–Loève tétel○3t használja fel.

Egy wiener-folyamat a természetes filtrációjában martingál.

Kapcsolódó folyamatok[szerkesztés]

Brown-mozgás egy gömb felületén

Ez a sztochasztikus folyamat:

a Wiener-folyamat μ drifttel, és elenyésző σ2. szórásnégyzettel. Ez a folyamat megfelel a Lévy-folyamatnak. Egy speciális változat a Brown-híd, és a Brown-elhajlás.

A geometrikus Brown-mozgás:

Ez egy sztochasztikus folyamat, mely sohasem vesz fel negatív értéket, mint például a tőzsde értéke. Az alábbi sztochasztikus folyamat, a Ornstein–Uhlenbeck folyamat.

Az integrált Brown-mozgás[szerkesztés]

A Wiener-folyamat idő szerinti integrálja: Ezt integrált Brown-mozgásnak, vagy integrált Wiener-folyamatnak hívják. Az integrált Wiener-folyamat több alkalmazásnál is szerepel, mint normális eloszlás, zéró várható értékkel és szórásnégyzettel. A Wiener-folyamat kovarianciája .[1]

Irodalom[szerkesztés]

  • Durrett, R: Probability: theory and examples,4th edition. (hely nélkül): Cambridge University Press. 2000. ISBN 0-521-76539-0  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]