W. Edwards Deming

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
W. Edwards Deming
Életrajzi adatok
Született1900. október 14.
Sioux City, Iowa, USA
Elhunyt1993. december 20. (93 évesen)
Washington, USA
Ismeretes mint
Nemzetiségamerikai
Iskolái
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Yale Egyetem
Pályafutása
Szakterületstatisztika, minőségügy
Jelentős munkáiPDCA-ciklus, SPC
Szakmai kitüntetések
  • National Medal of Technology and Innovation (1987)
  • Wilks Memorial Award (1983)
  • Wilbur Cross Medal (1991)
  • Japán Szent Hagyaték rend
  • Amerikai Fizikai Társaság tagja
  • Fellow of the American Statistical Association (1942)
  • honorary doctor of the University of Miami (1985. május 10.)
  • Matematikai Statisztikai Intézet ösztöndíjasa (1941)
A Wikimédia Commons tartalmaz W. Edwards Deming témájú médiaállományokat.

William Edwards Deming (Sioux City, Iowa, 1900. október 14.Washington, 1993. december 20.) amerikai statisztikus, tanácsadó.

Pályafutása[szerkesztés]

A Yale Egyetemen végzett, majd a Mezőgazdasági Minisztériumban helyezkedett el. Akkoriban a mezőgazdaság nagy haladást ért el a statisztikai módszerek alkalmazásával, amiket Deming is oktatott az agrármérnököknek. A második világháború alatt Shewharttal közösen azon dolgozott, hogy a katonai felszerelések minősége minél jobb legyen, és minél nagyobb hatékonysággal lehessen őket előállítani. Szemináriumokat tartottak a témában, amiket több ezer mérnök látogatott meg, de a felsővezetők távol maradtak.

1947-ben Tokióba küldték tanácsadóként, ahol találkozott több japán felsővezetővel. Ezeket a vezetőket érdekelték Deming módszerei, és megkérték, tartson előadásokat. Az elsőt 1950 júliusában tartotta. 10 évvel később, miután statisztikai módszereit széles körben alkalmazni kezdték a japán iparban, a japán áruk exportja magasba szökött, olcsóbbak és jobbak lettek, mint az amerikai áruk.

Az 1980-as évekig az amerikai vállalatok körében nem ért el sikereket Deming statisztikákon alapuló módszere, mivel a cégek a Taylor-i tömegtermelési technikában bíztak. Egy televíziós megjelenés után azonban 4 napos szemináriumok keretében kezdte oktatni módszerét, 1981 és 1993 között 250 szemináriumot tartott, körülbelül 120000 embernek. Hatására az amerikai cégek vezetési stílusa is megváltozott, mivel nem csak a minőséggel, de a menedzsment-technikákkal is foglalkozott.

Véleménye szerint a „menedzselés” szó azt jelenti, hogy a folyamatokat ellenőrzés alatt kell tartani, koordinálni kell a műveleteket és fel kell készülni a jövőre. Deming szerint az uralkodó menedzselési stílus zsákutca, mert a hangsúly a versenyen van és a pénz általi vezetés óriási pénzügyi veszteségeket, szegénységet és munkanélküliséget okoz. Az általa javasolt vezetési stílus a tudásra helyezi a hangsúlyt, ami a cégek legfontosabb erőforrása. Ez a fő mondanivalója művének, a 7 halálos szervezeti betegségnek. Deming a kitalálója és alkalmazója a PDCA-ciklusnak, valamint róla nevezték el a Deming-díjat, amit a minőség terén végzett kimagasló munkájukért kaphatnak meg a cégek.

Művei[szerkesztés]

  • Out of the Crisis. MIT Center for Advanced Engineering Study, 1986, ISBN 0-911379-01-0
  • The New Economics for Industry, Government, Education, MIT Press, 2000, 0-262-54116-5
  • Some Theory of Sampling, Dover Publications, 1966, 0-486-64684-X

Források[szerkesztés]