Tojoda Kiicsiró

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tojoda Kiicsiró
(豊田 喜一郎)
Kiichiro Toyoda.jpg
Született 1894. június 11.
Japán
Elhunyt 1952. március 27. (57 évesen)
Japán
Állampolgársága japán
Gyermekei
  • Shoichiro Toyoda
  • Tojoda Tacuró
Szülei Tojoda Szakicsi
Foglalkozása vállalkozó
Iskolái Tokió Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tojoda Kiicsiró témájú médiaállományokat.
Tojoda Kiicsiró

Tojoda Kiicsiró (japánul: 豊田 喜一郎, nyugaton: Kiichiro Toyoda), (Japán, 1894. június 11.1952. március 27.), japán üzletember, Tojoda Szakicsi fia. Az ő irányítása alatt vált a Toyoda szövőipari vállalkozásból autógyártóvá a II. világháború alatt Toyota Motor Corporation néven. Toyoda a Toyota első elnöke volt 1941 és 1950 között.

A Tokiói Egyetemen szerzett mérnöki diplomát, majd Angliában dolgozott a Platt Brothers and Company-nél, ami egy textilipari vállalkozás volt. Később az Egyesült Államokban tapasztalatot szerzett az amerikai gyártási módszerekről. Japánba visszatérve apja szövödei vállalkozásánál kezdett el dolgozni, de már akkor elkezdte tanulmányozni az autógyártást. Vásárolt egy Chevroletet, és mérnökök segítségével többször szét- és összeszerelte. 1934-re ő és csapata megépítették első benzinmotorukat. 1935-ben elkészítették az első prototípust az autójukból, ami Ford és Chevrolet alkatrészeket tartalmazott Chrysler váz alatt. Ezt Model A1-nek nevezték. Az autógyártási üzletág hamar sikeres lett, és ez eredményezte azt, hogy 1941-ben Tojoda lett az újonnan megalakult Toyota Motor Corporation elnöke. A háború utáni nyersanyaghiány miatt azonban a cég majdnem csődbe ment, és a munkások sztrájkot szerveztek, emiatt Tojoda 1950-ben visszavonult az elnöki poszttól. 1952-ben hunyt el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kiichiro Toyoda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]