5W

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az 5W, azaz magyarul az 5 miért-módszertan a problémamegoldás egyik, elsősorban a lean vállalatoknál alkalmazott eszköze. Elterjedt neve 5Why?, vagy 5Miért? Nem szabad összetéveszteni az 5W+2H módszerrel. Segítségével alapvető ok-okozati kapcsolatok deríthetőek fel legfeljebb 5 "miért..." kezdetű kérdéssel, és megtalálható a probléma valódik oka (gyökérok, root cause). Ez az eszköz a Toyota alapítójától, Tojoda Szakicsitől származik. Néha kevesebb, mint 5 "miért..." kezdetű kérdéssel is eljutunk a megoldáshoz, de bonyolultabb esetben több "miért..." kezdetű kérdésre lehet szükség.

Példa az alkalmazásra[szerkesztés]

Probléma:

  • Munkavállaló elkésett a munkahelyről.
Kérdés Válasz Megoldás
1. kérdés: miért késtél? 1. válasz: mert leállt az autóm. 1. szintű megoldás: holnap behozlak én
2. kérdés: miért állt le az autó? 2. válasz: mert elfogyott a benzin 2. szintű megoldás: adok benzint
3. kérdés: miért fogyott el a benzin? 3. válasz: mert nincs pénzem benzinre 3. szintű megoldás: adok pénzt
4. kérdés: miért fogyott el a pénzed? 4. válasz: mert eljátszottam 4. szintű megoldás: megtiltom a játékot
5. kérdés: miért játszottad el? 5. válasz: mert játékszenvedélyem van 5. szintű megoldás: kezeljük a játékszenvedélyt

Látható, hogy minden szinten lehetőség van megoldásokra, amelyek azonban nem kezelik a valódi problémát, esetünkben a játékszenvedélyt.

A módszer iparban való alkalmazásának hatékonyságát nagy mértékben növelheti, ha minden válasz esetében objektív bizonyítékot szolgáltatunk arról, hogy a válasz igaz-e, főleg ha az nem első látásra nyilvánvaló mindenki számára.

Nehézségek a módszerrel[szerkesztés]

A fenti példából is látható, hogy az elemzés közben könnyű megállni egy adott szinten, mert látszólag megoldást ad a problémára. Sok, a példánál bonyolultabb esetben a kérdező esetleg jobban hajlamos megállni, mint további kérdésekkel esetleg komoly strukturális problémákba ütközni és azokat felgöngyölíteni.