Frank Bunker Gilbreth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Frank Bunker Gilbreth
Frank Bunker Gilbreth Sr 1868-1924.jpg
Született 1868. július 7.[1][2][3][4]
Fairfield
Elhunyt 1924. június 14. (55 évesen)[1][2][3][4]
Montclair
Állampolgársága amerikai
Házastársa Lillian Moller Gilbreth
Gyermekei
  • Ernestine Gilbreth Carey
  • Frank Bunker Gilbreth, Jr.
Foglalkozása
Kitüntetései Henry Laurence Gantt Medal (1944)
Halál okaszívelégtelenség
A Wikimédia Commons tartalmaz Frank Bunker Gilbreth témájú médiaállományokat.
F. B. Gilbreth (a kamerával szemben), 1916 körül
Original Films Of Frank B. Gilbreth (Part I)

Frank Bunker Gilbreth (Fairfield, 1868. július 7.Montclair, 1924. június 14.) amerikai mérnök, a tudományos menedzsment egyik megalapozója, a mozdulatelemzés első alkalmazója.

Pályafutása[szerkesztés]

Gilbreth a középiskola után kőművesként kezdett el dolgozni, majd építési vállalkozó lett. Órákat is adott a Purdue Egyetemen. 1904-ben házasodott össze Lillian Moller Gilbrethel, akitől 12 gyereke született. Gilbreth fiatal építési vállalkozóként találta meg a hivatását, amikor kőművesként egyszerűbb és gyorsabb falazási módszereket keresett. Feleségével együtt éveken át vizsgálták a munkások (fizikai és szellemi munkások) munkastílusát, szokásait, hogy egyszerűbb módokat találjanak a munka elvégzésére. Menedzsment tanácsadó céget alapítottak Gilbreth, Inc. néven. Gilbreth az I. világháború alatt az amerikai hadseregben szolgált, feladata az volt, hogy megtalálja a kisebb fegyverek gyorsabb és hatékonyabb szét- és összeszerelésének a módját.

Kutatómunkája során arra a következtetésre jutott, hogy a munkavégzési folyamat 17 alapmozdulat kombinációjából épül fel, amik 3 fő csoportba sorolhatóak: megragadás, mozgatás, megtartás. Kutatásaihoz a munkások mozdulatait filmre is vette. Gilbreth arra tanította a menedzsereket, hogy a munka elvégzésének a módját folyton kérdőjelezzék meg, és felhívta a figyelmet a folyamatos fejlesztés fontosságára.

Ő volt az első, aki azt javasolta, hogy a sebész mellett legyen egy ápolónő, aki a sebész kezébe adja a műszereket és eszközöket akkor, amikor arra a sebésznek az operáció közben szüksége van.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Luminous-Lint. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Fordítás[szerkesztés]