Frank Bunker Gilbreth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Frank Bunker Gilbreth
Született1868. július 7.[1][2][3][4][5]
Fairfield
Elhunyt1924. június 14. (55 évesen)[1][2][3][4][5]
Montclair
Állampolgárságaamerikai
HázastársaLillian Moller Gilbreth
Gyermekeitizenkét gyermek:
  • Ernestine Gilbreth Carey
  • Frank Bunker Gilbreth Jr.
  • Robert Moller Gilbreth
Foglalkozása
IskoláiBoston English High School
KitüntetéseiHenry Laurence Gantt Medal (1944)
Halál okaszívinfarktus
A Wikimédia Commons tartalmaz Frank Bunker Gilbreth témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
F. B. Gilbreth (a kamerával szemben), 1916 körül
Original Films Of Frank B. Gilbreth (Part I)

Frank Bunker Gilbreth (Fairfield, Maine, 1868. július 7.Montclair, New Jersey, 1924. június 14.) amerikai mérnök, a tudományos menedzsment egyik megalapozója, a mozdulatelemzés első alkalmazója.

Pályafutása[szerkesztés]

Gilbreth a középiskola után kőművesként kezdett el dolgozni, majd építési vállalkozó lett. Órákat is adott a Purdue Egyetemen. 1904-ben házasodott össze Lillian Moller Gilbrethel, akitől 12 gyereke született. Gilbreth fiatal építési vállalkozóként találta meg a hivatását, amikor kőművesként egyszerűbb és gyorsabb falazási módszereket keresett. Feleségével együtt éveken át vizsgálták a munkások (fizikai és szellemi munkások) munkastílusát, szokásait, hogy egyszerűbb módokat találjanak a munka elvégzésére. Menedzsment tanácsadó céget alapítottak Gilbreth, Inc. néven. Gilbreth az I. világháború alatt az amerikai hadseregben szolgált, feladata az volt, hogy megtalálja a kisebb fegyverek gyorsabb és hatékonyabb szét- és összeszerelésének a módját.

Kutatómunkája során arra a következtetésre jutott, hogy a munkavégzési folyamat 17 alapmozdulat kombinációjából épül fel, amik 3 fő csoportba sorolhatóak: megragadás, mozgatás, megtartás. Kutatásaihoz a munkások mozdulatait filmre is vette. Gilbreth arra tanította a menedzsereket, hogy a munka elvégzésének a módját folyton kérdőjelezzék meg, és felhívta a figyelmet a folyamatos fejlesztés fontosságára.

Ő volt az első, aki azt javasolta, hogy a sebész mellett legyen egy ápolónő, aki a sebész kezébe adja a műszereket és eszközöket akkor, amikor arra a sebésznek az operáció közben szüksége van.

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Frank B. Gilbreth Jr.–Ernestine Gilbreth Carey: Tucatjával olcsóbb!; ford. Reichenberger Andrea; Jokerex, Bp., 2004

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b Luminous-Lint (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Brockhaus (német nyelven)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Frank Bunker Gilbreth, Sr. című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.