Pokajoke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A pokajoke (ポカヨケHepburnpoka-yoke?) japán kifejezés, jelentése hibaelkerülés. Az elnevezés egy módszert takar, amely a lean vállalatszervezési filozófia egyik eleme, a hibák elkerülésének módszere a termék vagy a folyamat kialakításának, befolyásolásának segítségével.

A poka yoke eszközöket gyakran BOLONDBIZTOS megoldásokként szokták emlegetni. Ez abból a szempontból nem állja meg a helyét, hogy a lean menedzsment egyik alappillére az emberek tisztelete, és tekintettel arra, hogy mindenki hibázhat, ez az elnevezés pedig meglehetősen méltatlan, a lean vállalatirányítás nem engedi meg a munkavállalók, operátorok hibáztatását valamely hibáért. Eszerint a poka yoke eszközök sokkal inkább nevezhetők HIBABIZTOS megoldásoknak, hiszen céljuk, hogy olyan technológiai megoldásokat alkalmazzanak, melyekkel közel nullára csökkenthető a hibázás esélye.

Eredete[szerkesztés]

A poka yoke módszertanát és kategorizálását Shigeo Shingo dolgozta ki. A hibaelemzés, valamint hibabiztos gyártás már azt megelőzően is ismert fogalomnak számított, hogy a lean menedzsment egyik eszközeként azonosították volna. (Például, már a 20. század elején többféle hibabiztos kialakítású dizájnt kapott a 3 ágú konnektor csatlakozó, jóval azelőtt, hogy bárki hallott volna a poka yoke-ról.)

Shigeo Shingo munkájában megkülönbözteti a hibázást a hibás termékektől, selejtektől (melyek a rendszeren áthaladva eljutnak a vevőig). Ugyanis hibák, emberi tévedések előfordulhatnak a termelési folyamatban. A poka yoke célja az, hogy a hibákból ne legyenek hibás termékek, tehát bármely hiba még a szervezeten belül kerüljön felszínre, legyen elhárítva, de lehetőleg fel se merüljön.

Shigeo Shingo nevéhez fűződik még a poka yoke eszközök kategorizálása is, mely később kerül bemutatásra.

Lean alapelvek és a poka yoke[szerkesztés]

A lean menedzsment célja a pazarlás teljes kiiktatása a vállalati, termelési folyamatokból. „A pazarlásoktól mentes folyamatok gyorsabbak, megbízhatóbbak, jobb minőséget eredményeznek, de talán mindennél fontosabb, hogy alacsonyabb költségek mellett működtethetők.” (Losonci, 2010)

Lean alapelvek[szerkesztés]

 1. Érték (Value) ≈ Amiért a fogyasztó hajlandó fizetni
  • A termék/szolgáltatás legyen a fogyasztó számára megfelelő minőségű, választékú, legyen elérhető a megfelelő időben és mennyiségben, illetve áron.
 2. Értékáram (Value stream)
  • Magában foglalja azokat a műveleteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy bizonyos terméket/szolgáltatást végigvezessük a fizikai átalakítás folyamatán. (Womack et at., 2009)
  • Tevékenységek fajtái:
   • Egyértelműen értékteremtő
   • Szükséges, de nem értékteremtő
   • Pazarlás
 3. Áramlás (Flow)
  • A termék megszakítás nélküli, akadályoktól mentes haladása a rendszeren belül.
 4. Húzásos rendszer (Pull)
  • "A lean szerint egyetlen termék előállítása vagy szolgáltatás nyújtása sem kezdődhet meg vevői igény nélkül, és az egyes vállalati folyamatok sorrendjüknek megfelelően egymást vezérlik." (Losonci, 2010)
 5. Folyamatos fejlesztés (Continuous improvement)
  • Célja a tökéletesítés, még kevesebbel még többet nyújtani.

Pazarlások[szerkesztés]

 1. Túltermelés: Többet, korábban, gyorsabban gyártani, mint a következő folyamat vagy a vevő igénye.
 2. Várakozás: A dolgozók tétlenül állnak, amíg az adott gép dolgozik, illetve a folyamtokban információra/utasításra/anyagra/karbantartásra való várakozás.
 3. Szállítás: Az anyagok, alkatrészek, információk szállítása, termelésközi készlet többszörös kezelése.
 4. Túlmunkálás: Szükségtelen, helytelen vagy túl finom megmunkálás.
 5. Készlet: A minimálisan szükségesnél nagyobb készlet tartása. A gyártáshoz szükségtelen alapanyagok, félkész termékek, eszközök, dokumentumok tárolása.
 6. Felesleges mozdulatok: A dolgozók, operátorok által végzett mozdulatok, melyek nem teremtenek értéket.
 7. Hibák, selejt: Ellenőrzés, utómunka, nem megfelelő termék.

A selejt nélküli gyártás fontossága[szerkesztés]

 1. Gördülékenyen tudjon működni a rendszer kis termelésközi készletekkel is. Bármely hiba felmerülése plusz készlettartást igényel, melyet a lean rendszer igyekszik kiküszöbölni.
 2. Hibák, selejtek miatt felmerülő költségek minimalizálása
  • Költséget jelent: a készlettartás, a hibás termék többszörös kezelése és megmunkálása, ezek csökkentik a termelékenységet, valamint gátolják a folyamatos áramlást.
 3. Vevői elégedettség és lojalitás kiépítése, megtartása, hiszen a hibás teljesítés a versenytársakhoz való átpártolásra sarkallhatja vevőinket. (The Productivity Press Development Team, 2011)

Miképpen szolgálja a poka yoke mindezeket?[szerkesztés]

Ha nincs hiba...

 • a termelési folyamat akadálytalanul áramolhat, nincs a hibás termelés miatt várakozás
 • nincs szükség plusz készletekre, vagy újra megmunkálásra, felesleges szállításokra, vagy külön minőségellenőrzésre
 • nem merülnek fel hibaköltségek
 • elégedettek a vevőink

Tárgyak, eszközök megfelelő használata[szerkesztés]

Egy tárgy/eszköz helyes használata, kezelése a következőktől függ:

 • használattal vagy kezeléssel kapcsolatos ismeretanyag
 • egyértelműség, egyszerűség, ergonomikus kialakítás - a felhasználók szemszögéből tekintve
 • elkövetett hiba azonnali felismerhetősége

Az első pont kapcsán lényeges, hogy a tevékenységeket a megfelelő ismeretanyag birtokában végezzük, az oktatásnak, képzésnek fontos szerepe van minden tevékenységben.

A második pont fontosságát nem szabad alábecsülni. Gyakori tévedés, hogy az elkövetett hibákat kizárólag oktatási, képzési, tudásbeli hiányosságokra vezetjük vissza. A eszközök, termékek megfelelő kialakításával jelentősen csökkenteni tudjuk az elkövethető hibák számát.

A harmadik pont az önellenőrzésről illetve a beépített, automatikus ellenőrzési megoldásokról szól. Mint minden ellenőrzési tevékenység, ez is veszteséget jelent (többlet tevékenység, kiegészítő ellenőrző eszközök beszerzése), emiatt alkalmazásuk a második pontban leírt módszerek kiegészítésére célszerű.

Hibaelkerülés a termék, eszköz befolyásolásával[szerkesztés]

 • Mikrohullámú sütő ajtajának kinyitásakor megáll a melegítési folyamat, megakadályozva a veszélyes üzemállapot véletlen vagy szándékos kialakulását.
 • Bankautomata először a bankkártyát adja ki, és csak a kártya kihúzása után adja ki a pénzt. Ezáltal elkerülhető, hogy a kártyát az automatában hagyjuk, miközben a kiadott pénzünkkel foglalkozunk.
 • Húsdaráló adagoló nyílása hosszabb, és keskenyebb, mint egy emberi kéz, ezáltal nem tudunk az adagolón belenyúlva komoly kézsérüléseket elszenvedni.
 • Iskolák bejárata előtt korlát elhelyezése az úttest szélén, hogy a kapun kiszaladó gyermekek nehogy egyenesen az úttestre fussanak.
 • Mobiltelefon SIM-kártyán egyik sarok "letörése", hogy ne lehessen a SIM-kártyát fordítva behelyezni.

A poka yoke kategorizálása: hibaelkerülés a folyamat megfelelő kialakításával[szerkesztés]

Egy gyártási/szolgáltatási folyamat minden lépésében elkövethetők hibák, melyek elkerülése alapvető érdeke minden résztvevőnek. Singó Sigeo (新郷 重夫HepburnShigeo Shingo?) a pokajoke módszerek három típusát különbözteti meg a termelési folyamatokban:

 • illesztési módszerek: a hibák elkerülése felismerése az alkatrészek alakja, mérete, színe vagy más fizikai jellemzőjük alapján. Pl. lyuk-körön az egyik csavar eltolása, ezáltal csak egy meghatározott pozícióban lehetséges a felszerelésük; számítógépes adatlap dátum-mezőjében csak dátum-formátumú adat kerül elfogadásra (év/hónap/nap)
 • rögzített mennyiség módszer: hiányos tevékenység-végrehajtás felismerhető a tevékenységhez kötődő objektumok darabszáma alapján. pl. adott munkahelyen 8 db. csavar kerül beépítésre, akkor 8-as csoportokban kerülnek a csavarok elkülönítésre, hogy feltűnjön, ha kihagynánk egy csavar beépítését.
 • sorrend módszer: egy tevékenység végrehajtásának feltétele az előtte lévő tevékenység megfelelő végrehajtása. E nélkül a követő tevékenység nem hajtható végre, a hiba azonnal felismerhető. Pl. autóbusz ajtaja csak akkor zárható, ha a figyelmeztető hangjelzést már aktiválták.

A gyártási folyamatok, szolgáltatások során sokféle hibalehetőség fordulhat elő. A lehetőségeket csökkenthetjük, de kizárni nem tudjuk. A felismerésük az elkövetéskor és a beavatkozás lehetősége a hiba elkövetésének helyén okozza a legalacsonyabb többletköltségeket - azaz veszteséget - minden résztvevő számára.

Poka yoke szintjei[szerkesztés]

Példa a poka yoke szintjeire: annak biztosítása, hogy az autó lámpája le legyen kapcsolva, miután a sofőr leállította a motort, levette a gyújtást.

 1. Információmegosztás
  • A használati kézikönyvben le van írva, hogy kapcsoljuk le a lámpát, mielőtt kiszállunk autónkból.
 2. Szabványok megosztása
  • A műszerfalon, jól látható helyen fel van tüntetve, hogy 'Kiszállás előtt kapcsolja le a lámpát!'
 3. Szabványok munkafolyamatba illesztése
  • A gyújtás levétele után a műszerfalon piros fényjelzés figyelmeztet arra, hogy kapcsoljuk le a lámpát.
 4. Figyelmeztetés az anomáliákra
  • Ha nyitott ajtónál ég a lámpa, hangjelzés figyelmeztet arra, hogy kapcsoljuk le.
 5. Anomáliák megakadályozása
  • A lámpa lekapcsolásáig nem lehet kihúzni a slusszkulcsot.
 6. Anomáliák történésének megelőzése
  • A motor kikapcsolásával egyidejűleg a lámpa automatikusan lekapcsolódik.

Forrás[szerkesztés]

 • Poka Yoke: Lean Manufacturing Tools, letöltési hely: http://leanmanufacturingtools.org/494/poka-yoke/, letöltési idő: 2017.02.24.
 • Losonci Dávid: Bevezetés a lean menedzsmentbe – a lean stratégiai alapjai, Műhelytanulmány, Vállalatgazdaságtan Intézet, 2010
 • Narusawa, T., & Shook, J.: Kaizen Expressz: Alapismeretek a lean utazáshoz. LEI Magyarországi Egyesülete, 2014
 • Poka-Yoke - 0 hiba koncepció (2015.11.30) Leanfórum, letöltési hely: http://www.leanforum.hu/index.php/szocikkek/176-poka-yoke-0-hiba-koncepcio, letöltési idő: 2017.02.22.
 • The Productivity Press Developement Team: Poka-yoke: Hibamentes gyártás. Kaizen Pro Kft. Budapest, 2011.ISBN 978-963-08-1484-3
 • Womack, J. P., Jones, D. T. : Lean szemlélet – A veszteségmentes, jól mőködő vállalat alapja. HVG Kiadói Zrt., 2009