Tojoda Szakicsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tojoda Szakicsi
(豊田 佐吉)
Sakichi Toyoda new.png
Született 1867. március 19.
Kosai
Elhunyt 1930. október 30. (63 évesen)
Állampolgársága japán
Gyermekei Tojoda Kiicsiró
Foglalkozása
Kitüntetései Medal with Blue Ribbon
Halál okaintracranial hemorrhage
A Wikimédia Commons tartalmaz Tojoda Szakicsi témájú médiaállományokat.

Tojoda Szakicsi (豊田 佐吉; Hepburn: Sakichi Toyoda?) (Japán, Koszai, 1867. február 14.1930. október 30.), japán üzletember és feltaláló. Egy ács gyerekeként született. A japán feltalálók királyának is nevezték. Ő alapította a Toyota Industries céget, amiből később, a második világháború során a Toyota Motor Company kialakult.

Számos szövőgép feltalálása fűződik a nevéhez, mivel vállalkozása először szövödeként működött. Legfontosabb találmánya egy automata szövőszék, melyen először alkalmazta a jidoka-módszert, aminek a lényege az, hogy a gép magától leáll, ha hibát észlel. A módszer később része lett a Toyota Termelési Rendszernek (TPS), majd az abból kialakult lean módszertárnak.

Szintén Tojoda volt az, aki kitalálta az 5 miért (5 Whys, 5W) módszert, melynek segítségével nem csak tüneti kezeléssel lehet megoldani a problémákat, de le lehet ásni a probléma gyökeréig, így valós megoldást lehet találni rá. Az 5W szintén része lett a TPS-nek és a leannek is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sakichi Toyoda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Tojoda Szakicsi életrajz Hozzáférés: 2011. március 3.