Tojoda Szakicsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tojoda Szakicsi
(豊田 佐吉)
Sakichi Toyoda new.png
Született 1867. március 19.
  • Kosai
  • Fuchi District
Elhunyt 1930. október 30. (63 évesen)
Állampolgársága japán
Gyermekei Tojoda Kiicsiró
Foglalkozása
Kitüntetései Medal with Blue Ribbon
Halál okaintracranial hemorrhage
A Wikimédia Commons tartalmaz Tojoda Szakicsi témájú médiaállományokat.

Tojoda Szakicsi (豊田 佐吉; Hepburn: Sakichi Toyoda?) (Japán, Koszai, 1867. február 14.1930. október 30.), japán üzletember és feltaláló. Egy ács gyerekeként született. A japán feltalálók királyának is nevezték. Ő alapította a Toyota Industries céget, amiből később, a második világháború során a Toyota Motor Company kialakult.

Számos szövőgép feltalálása fűződik a nevéhez, mivel vállalkozása először szövödeként működött. Legfontosabb találmánya egy automata szövőszék, melyen először alkalmazta a jidoka-módszert, aminek a lényege az, hogy a gép magától leáll, ha hibát észlel. A módszer később része lett a Toyota Termelési Rendszernek (TPS), majd az abból kialakult lean módszertárnak.

Szintén Tojoda volt az, aki kitalálta az 5 miért (5 Whys, 5W) módszert, melynek segítségével nem csak tüneti kezeléssel lehet megoldani a problémákat, de le lehet ásni a probléma gyökeréig, így valós megoldást lehet találni rá. Az 5W szintén része lett a TPS-nek és a leannek is.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sakichi Toyoda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Tojoda Szakicsi életrajz Hozzáférés: 2011. március 3.