Vita:Multi-level marketing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Multi-level- marketing[szerkesztés]

Egyesek szerint az MLM-t Al Capone találta ki az amerikai szesztilalom idején (1919 -1933(?). OsvátA. 2005. november 10., 19:16 (CET)

Név szerint?--Godson 2006. február 28., 15:02 (CET)

A "piramisjáték legális változata" állítás nem helytálló meghatározás. Általában azok állítják, akiknek nincs saját tapasztalatuk korrekt MLM vállalkozásban. Alapvető különbség, hogy az MLM-ben valós, értéket képviselő termék(ek), szolgáltatás(ok) értékesítése után képződik a forgalom, ill. a jutalék, a piramisjátékban csak egy fiktív dolog, egy "pozíció" egy listán, amit "meg vesz" valaki. Szokták pilótajátéknak is nevezni, ui. itt egy fiktív repülőbe váltanak jegyet a beszállók. Az utóbbinak törvényszerűsége a végesség, az MLM-ben viszont, ha jó a termék, akkor a visszatérő, ismételt fogyasztás folyamatos forgalmat generál, amiből folyamatos jutalékkifizetés következik.

Például így: [1] Részletek itt: [2]

Minden szervezetnek van valamilyen hierarchiája, saját "piramis" rendszere. Ha nincs, ott anarchia van, a szervezet szervezetlen. Az MLM rendszerek sajátos piramis rendszerek, vannak jobbak, vannak gyengébbek. A jobbak lehetővé teszik, hogy bárki, bármikor, a piramis csúcsára, szebben kifejezve a saját maga által felépített szervezete tetejére kerüljön.

Hugauf Á., 2006.01.30.

Szerintem amit te irsz az a pilótajátékra igaz, ott van pozíció vásárlás. Az MLM nem pilóta, hanem egyfajta piramis"játék". A játék talán kicsit pejoratív, de a piramis mindenképp igaz. - Totya 2006. január 30., 11:41 (CET)


Úgy gondolom, a szócikkben olyan állítások vannak, melyek a vitalapon állnák meg a helyüket. Ilyen például, hogy "egyértelműen piramisjáték" minősítés szerepel ott. Holott maga az MLM még véletlenül sem az. Természetesen előfordulhatnak visszaélések is - ahogyan a "bolti" kereskedelem során is - azonban azok nem az MLM rendszerét, hanem a visszaélőket minősítik. Megfontolandó, hogy az ilyen, egyértelműen információ-szegénységből, tájékozatlanságból fakadó minősítések kikerüljenek a szócikkből. Az MLM-ben a jövedelem ("jutalék") nem a pozícióból, hanem az elvégzett munka mennyiségéből és minőségéből fakad. Lehet valaki mégoly magasan is, de ha a hálózat szerkezete arra utal, nem ő végzi a munkát, a jutalék is kevés lesz. Hogy ez miként működhet, ahhoz ismerni kellene egy kicsit a rendszert. A lényeg, hogy valós teljesítmény nélkül az MLM-ben sincs jövedelem.Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:28 (CEST)

Most már nem semleges a cikk!!![szerkesztés]

Szerintem olyan szövegnek, hogy "mi az igazság?" semmi helye egy cikkben, amely most már aránytalanul a marketing leszólásával foglalkozik, ráadásul a "piramisjáték" és az MLM fogalmai csak úgy kapcsolódnak, mint az autó és az autóval okozott baleset, vagyis aránytalan lenne az autó bemutatása néhány sorban, majd az autóbalesetek története, vastagon.
Függetlenül attól, hogy a szöveg honnan származik, inkább a pilótajátékról kellene egy szócikket összehozni, amihez ez is nyersanyag lehetne.
De az egész így nem idevaló.--Linkoman 2007. május 15., 12:10 (CEST)
Igen, megváltoztattam. Most jó? Ez a szöveg nem a pilótajáték cikkbe való, mert ez csak az mlm-ről szól. --maxval 2007. május 15., 12:35 (CEST)
Semmi érdemi változást nem látok. Az egész szöveg egy leleplező szándékú, az MLM-mel szemben ellenséges forrásból származik. Nem a jelenség kritikájára törekszik, hanem általánosításaival, véleményének "10 igazság" formában való kifejezésével mutatja, hogy egyszerű antiglobalista eszmefuttatásról van szó.
A "kizsákmányolás" szót pl. Marxtól örökölte a forrás?--Linkoman 2007. május 15., 12:41 (CEST)

Nyilván lehet finomítani rajta. De más cikkeknél is szokás a kritikai rész. Valaki írjon bele mlm-támogató részben többet, s akkor kiegyensúlyzott lesz... --maxval 2007. május 15., 12:52 (CEST)


Tévedsz kedves maxval, nem attól lesz kiegyensúlyozott egy cikk, ha egyik irányba és a másikba is ugyanakkora túlzásokat írnak, netalán. Legyen a hangvétel semleges, ismertető jellegű, ne pedig ítélkező - pláne, ha látható, hogy az ítélkezőnek meglehetősen szűkösek voltak a forrásai az MLM megismerése kapcsán. --Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:30 (CEST)

Ezen a cikken nem finomítani kell, hanem mégegyszer végig kell gondolni, mit követel meg a semlegesség a Wikipédián.
Először is, kivágtam egy mondatot: "Ez technikailag illegális piramisjátékot jelent, törvényileg viszont nem." Ezt bárki elírhatja a véleményszabadság keretében, de lexikonba nem való! Mit mond ugyanis: azt mondja, hogy lehet valami illegális, amit a törvény nem tilt. Nos, ez önellentmondás, nyelvileg és valóságban is. Egyben kritikája a jogalkotásnak, amely az állítás szerint nem tekinti illegálisnak azt, amit a mondat alkotója annak tekint. Egy lexikon számára jogellenes (illegális) az, amit a jog tilt. ami csak szerintem "jogtalan", az nem "illegális". Csak én szeretném törvényen kívül helyezni.
A nagyobbik baj az, hogy maga az MLM leírása is tele van kritkai megjegyzésekkel, tehát aki végigolvassa a cikket, az láthatja, hogy az egész MLM az ördögtől való, átvágás az egész. Védheti bárki, ez akkor is így van.
Vagyis a cikk nincs egyensúlyban.
Nem azt mondtam, hogy az idézett elllenvélemények címét változtassuk meg, sőt, én nem lábjegyzetbe tenném, hogy honnan van ez a terjedelmes szöveg. Legfeljebb idézőjelbe tenném a címét, hogy lehessen látni: ez egy vélemény.
ráadásul hemzseg a szöveg az Amerikai Egyesült Államokra vonatkozó, "belterjes" megjegyzésektől, proaktív(?) meg hasonló kifejezésektől. Sokkal rövidebb lenne azt ismertetni, hogy kik és hogyan küzdenek az MLM ellen (a rövidítás nagybetűs, egyébként).--Linkoman 2007. május 15., 13:10 (CEST)

Majd átírom kicsit. --maxval 2007. május 15., 15:18 (CEST)

Újabb kivágott mondat[szerkesztés]

"Lényegében a direkt marketing és a franchise kombinálásával jött létre, a franchise-cégek azonban ezt az összehasonkítást határozottan elutasítják, s az mlm-et a franchise-től alapjaiban különböző értékesítési formának tekintik.[1]"
Persze, hogy tagadják a hasonlóságot a franchising szerződésekkel, mert a két dolgonak semmi köze egymáshoz!
A franchise egy névhasználati szerződés, amelynek alapján pl. a sarki McDonald's étteremről nem tudom, vajon az a McDonald's cég saját üzlete-e vagy azt XY Kft létesített és üzemelteti a McDonald's cégtől vásárolt engedély alapján.
Az MLM-nél a hálózat tagjai sohasem önálló jogi személyek, a franchise-nál rendszerint.
Változatlanul nem tartom semlegesnek a cikket, mert a pilótajátékkal változatlanul keveri a témát.--Linkoman 2007. május 20., 11:32 (CEST)

Valotlanság valótlanság hátán[szerkesztés]

A "cikk" több sebből "vérzik", MLM és MLM cégek között óriási különbségek vannak, és ez nem az MLM (mint rendszer) hibája vagy előnye.

A Tíz kritikai észrevétel ettől kezdve nem tartalmaz valós információkat, negatív hangnemben tünteti fel az MLM-et. A szerző nyilvánvalóan "hallomásból" dolgozott saját "érzéseket" közöl és nem tényeket.

A tipikus reklámfogások szó alatt bár szerepel, hogy az a beszervezős MLM-re vonatkozik, ez azonban nem általánosítható, így a Mulit Level Marketing szócikk alatt szerepeltetése azt a képzetet keltheti, hogy minden MLM vállalkozás ilyen, ami nem helytálló információ. Ezen okokból kifolyólag nem is lehet bármelyik MLM rendszerben működő vállalkozás esetében erről beszélni. Ezt az egész részt törölni kellene innen, vagy legalábbis átrakni más szócikkre.

Dehogy kell, mindez megalapozott mlm-elemzések eredménye. Az mlm-céhgek között pedig a különbségek a nullához közeliek. maxval
Az mlm-céhgek között pedig a különbségek a nullához közeliek.[forrás?] --MerciLessz BalhéLessz 2007. június 24., 10:16 (CEST)
Betettem a cikkbe a forrásokat. maxval

Akkor lássuk[szerkesztés]

No az hogy valakitől még idézel nem lesz hiteles forrás. Viszont én jelenleg 2 MLM rendszert ismerek, az egyiket jobban erre alapozva;

"1. Az emberek 99.9%-a, akik csatlakoznak MLM-cégekhez, sohasem profitálnak belőlük. A veszteségek olyan nagyok, hogy ezek a sémák nem nevezhetők legitim üzleti lehetőségeknek."

Soha nem láttam még ilyen kimutatást. Soha nem láttam még olyan embert aki egy normális MLM vállalkozásban dolgozott volna és nem keresett semmit. Az emberek, akik csatlakoznak egy MLM-hálózathoz minden esetben profitálnak ebből, mert kedvezményesebben vásárolhatják meg a termékeket. Jövedelme természetesen a többségnek nem lesz belőle, de egyrészt nem is ez a céljuk, másrészt, ha bemegyek a közértbe és ott veszem meg a tusfürdőt, abból sem lesz jövedelmem. Akkor tehát becsapás a bolti eladás? --Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:46 (CEST)

"2. Megnyerni a jelentkezőt a csatlakozásra, amelyikben gyakorlatilag mindenki veszíteni fog, csak becsapással lehetséges. A szervezők sosem mondják el az igazságot."

Ez erős ferdités. Nyilván vannak ilyen emberek de azért nem mindenki hazudik aki MLM rendszerben dolgozik. Ez kb olyan mintha azt mondanám hogy azért mert x politikus hazudik azért hazudik az egész ország. Enyhén sértő lenne a becsületes emberekre nézve akik nagyszámban megtalálhatóak egy MLM cégben is.

Amennyiben vesztesnek nevezhető az, aki terméket vásárol. Vagy: amennyiben becsapás az, ha valakit olyan munkával kínálunk, melyben nem lesz sikeres, mert nincs hozzá kitartása, eltökéltsége, felkészültsége. Ilyen alapon bármely termék- vagy álláshirdetés becsapás. --Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:46 (CEST)

"3. A csúcson levők alapvető tényeket hallgatnak el az új tagoktól, mint pl. az átlagos jövedelem, a költségek, a fluktuáció aránya, és hogy milyen sok bónuszt kapnak ők ott fent. Nem mondják el, hogy honnan is jön valójában a pénzük, ami legtöbbször az oktató anyagok eladásából vagy más országbeli szervezésekből származik."


Ha az új tag megkérdezi akkor (azok akiket én ismerek) leirják neki a felmerülő költségeket, sőt fizetési papirt is megmutatják a legtöbbször. Hogy milyen bónuszt kapnak és hol fönt? Egy jól működö MLM rendszerben akár "lent" is sokszorosát lehet annak keresni mint aki "fönt" van. A szerző nyilván valamilyen piramisjátékra gondolt. Egy jól működő MLM rendszerben az oktató anyagok önköltségi áron szerezhetők be és a tagok nem tudnak ilyet eladni. (egy cd vagy dvd 240Ft bruttó, a könyvek a könyvesbolti árnál -15%al olcsóbban beszerezhetők)

Kiket nevezünk csúcson lévőknek? Akik legrégebben vannak a hálózatban vagy akik a legtöbb eredményt értek el? Mert nem ugyanaz a két társaság. Mégha általában igaz is, sokáig végzett sok munkával több pénzt lehet elérni, mint rövidebb ideig végzett sok munkával. --Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:46 (CEST)


"4. Nagyon kevés terméket adnak el végfelhasználóknak. Azok, akik megveszik, inkább egy "üzleti lehetőség" miatt teszik ezt. Ezért ez az üzlet nem valódi direkt eladás (direct selling), hanem inkább egy hamis üzleti lehetőség reklámozása."

Egy jól működö MLM rendszer jó termékekre épül. Olyanokra amiből folyamatosan nagy fogyasztás realizálódik. Rengeteg ember vásárol anélkül termékeket rendszeresen, hogy az üzleti lehetőség érdekelné. És valóban nem direct selling, mert ez Multi-Level Marketing.

Ha nem jó a termék, nem vásárolják azt meg. A hagyományos kereskedelemben is van reklám, más a metódusa annak. Ha becsapós a termék, nem jön vissza a vevő. --Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:46 (CEST)


"5. Az emberek több mint 50%-a kilép már az első évben. Ezért pusztán a beszervezésből pénzt szerezni hosszú és költséges fáradozás. Amikor valaki elindul hálót építeni, már ő maga is egy hatalmas alsóvonal legalján van. Csak kevesen juthatnak fel magasabb szintre."

Egy jól működö MLM rendszerben nincs tagsági dij a belépés ingyenes, így beszervezésből NEM lehet pénzt keresni. A hatalmas alsóvonal legalján egy pályakezdő munkanélküli indul a hagyományos cégeknél. Csak neki előrelépési lehetősége sincs. Általában egyikük sem jut fel magasabb szintre, szemben egy jól működő MLM rendszerrel.

Normális MLM-hálózatban a forgalom után jár jutalék, a belépési díjból nem. Nem is lehetséges, az éppen fedezi a kezdőkészlet költségét. --Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:46 (CEST)

"6. Azon kevesek, akik a piramis csúcsán indultak, vagy az a néhány, aki felmászott a csúcsra, közvetlenül a legutoljára csatlakozott, veszteséget elszenvedő tagoktól szerezték a pénzüket."

Ezt piramisjátéknak hivják és illegális a legtöbb országban. Ha bárki ilyet tapasztal akkor jelentsd fel a rendőrségen! Egy jól működő MLM rendszerben rengeteg olyan embert találsz aki sokkal több jövedelmet realizál mint az évekkel előtte induló. Egy jól működő MLM rendszerben nem tud veszteséget elszenvedő tagoktól senki sem pénzt szerezni, mert nincs hogy!

Egy MLM-hálózatban nem azoknak van a legtöbb bevételük, akik legkorábban léptek be. Ha mégis van ilyen összefüggés (azaz egy régi tag jól keres) az nem azért van, mert régen lépett be. hanem, mert dolgozik. Előfordulhat - ahogy teljesen normális módon elő is fordul, teljesen mindennaposan - hogy a több szinttel "lejjebb" lévő tag sokszorosát keresi annak, amit a régi tag. --Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:46 (CEST)

"7. A motivációs előadások, könyvek, és kazetták egy titkos üzlet részei, amit a piramis szervezői futtatnak. A megvásárolt eszközök nem növelik a tagok esélyét a sikerre, mindez csak hozzáadódik veszteségeikhez."

Ez szintén piramisjáték. Egy jól működő MLM rendszerben a motivációs eszközök nagyrésze normál kiskereskedelmi boltban kapható, a tagok ennél az árnál olcsóbban jutnak hozzá. Nincs kötelező vásárlás mindenki azt az oktatóanyagot veszi meg amelyik neki szimpatikus. Egy jól működő MLM rendszerben a tagok nem árulnak ilyen eszközöket semmilyen formában.


Ez nem MLM.

--Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:46 (CEST)

"8. A tagok ezekkel az eszközökkel nem lesznek feltétlenül sikeresek az MLM-üzletben, inkább csak elköltik a pénzüket ezekre a dolgokra. Azt bizonygatják nekik, hogy sikeresek lesznek, és ez az üzlet nagy lehetőség a számukra, azonban ez mind hamis állítás."

Senki nem állitja hogy ezekkel lesz valaki feltétlenül sikeres, mint ahogy azt sem lehet állitani hogy melyik diplomával lesz valaki sikeres. Ha az lesz egyáltalán. Az üzlet azonban valóban nagy lehetőség de nem szabad azt hinni hogy munka nélkül lehet pénzt keresni.

Sokan azt hiszik, az MLM-ben munka nélkül lehet vagyonokat keresni. Ezzel szemben az igazság az, hogy az MLM-ben sok munkával valóban lehet vagyonokat keresni. Tökmindegy, mikor lépsz be, csak rajtad áll! Sokan azért hagyják ott az MLM-et, mert azt hiszik, munka nélkül is meg lehet gazdagodni ott. pedig nem. Az a különbség az MLM és az alkalmazotti munka között, hogy míg az egyiknél bármennyit is gürizel, kb. ugyanakkora a jövedelem, a másiknál a kezdeti alig-alig jövedelem után sok munkával nincs felső határ. --Lobotatanka vita 2011. október 18., 10:46 (CEST)

"9. Ezek a sémák évente egyre több embert vonzanak magukhoz, de sokan ki is lépnek. Több évig működhetnek egy területen, mielőtt elindulnának más területek felé újabb embereket toborozni (telítődés). Ahogy a múködésük hosszabbodik, egyre több embert ér kár."

Egy jól működő MLM rendszer minimum évtizedek óta a piacon van, nem telitődik hiszen emberek mindig születnek. Ahogy a működésük hosszabbodik egyre több embernek nyújt anyagi segitséget.

"10. Az, hogy valami törvényes, mág nem jelenti azt, pénzt lehet keresni vele.[2]"

Ez viszont egy nagyon jó és helytálló meghatározás, ez fedi is a valóságot.

Egyelőre ennyit szerettem volna irni.

Mi a szócikk szándéka?[szerkesztés]

Rövid leszek, de velős: érdemes utánanézni a cikk szerzőjének, milyen szándék vezérelheti egy MLM szócikk nyitásával. Aki képben van, azonnal rájön, hogy az MLM mint kereskedelmi eszköz lejáratása a cél. Sajnos nagyon kevés itt az ellenőrzés, ezért a tények csorbulnak. A mellékelt táblázat egyszerűen nem felel meg a valóságnak.– Aláíratlan hozzászólás, szerzője gma (vitalap | szerkesztései)

Egyetértek, nagyon komoly rendrakásra van szükség. Egyáltalán nem semleges. Vannak igazságok benne, de szerintem több a ferdítés. Mint fentebb. --Burumbátor Szellemszoba 2007. július 4., 08:12 (CEST)
Hát mer ez egy csonk, és még csak a "kritikája" fejezet van meg...--MerciLessz BalhéLessz 2007. július 4., 08:41 (CEST)
A cikkben tények vannak. --maxval 2007. július 4., 09:29 (CEST)
Csak még nincsenek elegen. Nekem például van egy csomó toldottfoldott fogam, sőt néhány már meg sincs. De merek hinni benne, hogy nem ez a legfontosabb, legjellemzőbb és közérdeklődésre leginkább számot tartó vonásom. --MerciLessz BalhéLessz 2007. július 4., 10:03 (CEST)
Én is jeleztem, hogy a cikk nem semleges. Ezért javasolom, hogy a Maxval által annyira hitelesnek vélt kritikák, amelyek megfojtanák az egészet egy kanál vízben, legyenek külön lapon.
A franchise-zal való összevetés pedig egyszerűen nevetséges. Ilyen alapon egy szállodánál is megírhatnánk, hogy egy disznóól, bár ezt a menedzsment vitatja. Ráadásul marhaság az összevetés, mert a franchise nem több szintű, ott horizontális hálózatok keletkeznek. (Nem lesz olyan bolond egy franchisor, hogy megengedje a franchisee-nek, hogy allicencia~allicenciát adjon másnak, magyarul a McDonald's nem fogja megengedni az X Kft-nek, hogy ő húzzon hasznot a márkanév engedélyezéséből.)
Tehát külön cikket javallok a jelenlegi elfogult fikázás helyett.--Linkoman 2007. július 4., 10:16 (CEST)

Az MLM jövője??[szerkesztés]

Ez a rész véleményem szerint enyhén szólva túlzó. Semmi realitás alapja sincsen. Ha midndenképpen kell bele, akkor "Az MLM résztvevői szerint" kezdettel kéne írni.

Dőlt bekezdés[szerkesztés]

Bocsi az angol edit megjegyzésért de elfelejtettem, h a magyar wikipédián vagyok -_- a 2007. szeptember 23., 18:46-i szerkesztés az enyém. Azért tettem dőltté, mert szerintem el kell különíteni a valós tartalmat a nem valóstól valahogyan. Lehetne talán az is, hogy "az MLM hirdetői gyakran azt állítják, hogy:" vagy valami ilyesmi. Egy kicsit sokkhatásként ért h ilyet írnak a wikipedián de aztán a második bekezdés lenyugtatott :) Sevi Ubuntu.svg he? 2007. szeptember 23., 18:49 (CEST)

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.franchise.hu/f_mia7.html

Segítségkérés[szerkesztés]

"Tipikus eset, amikor a fogyasztásért pontot adnak, X pont egy "pozíció", amely alá bizonyos szabályok szerint a későbbi pozíciókat besorolják, és X "alsóbb" pozíció után jár Y forint "jutalék", Pozíciókat azonban nem csak fogyaszással lehet szetezni, hanem vásárolni is. Amíg csak a forgalom után jár a pénz (pont) addig ráfogható, hogy MLM, ha a pozíció vásárolható, akkor egyértelműen piramisjáték."


A leírás egy konkrét cég rendszere alapján készükt, azonban rágalmazási problémák elkerülése végett a konkrétumokat kivettem, és a stílust "lebutítottam". Szerintem ez az olvashatóság rovására ment. Aki nem ismeri fel a céget, kérem fogalmazza át.


Duhos vita 2009. február 26., 15:27 (CET)

Van-e forrás?[szerkesztés]

Azt, hogy nincs forrás, nem én állítottam,hanem egy (akkor még) járőri jogokkal rendelkező szerkesztő. Azóta sem az adminisztrátorok, sem más járőr nem talált okot az ezt jelző sablon eltávolítására.

A megadott hivatkozások közül az 1. Nem létezik: ' nincs meg az adatbĂĄzis ' üzenet olvasható.
a 2. hivatkozás angol nyelvű.

A két külső hivatkozás pedig az MLM-cégek önreklámjait tartalmazza. – Holdkóros vita 2012. október 25., 15:16 (CEST)

Hát, én látok ott jó néhány forrást. Az, hogy angol nyelvű, nem baj, attól az még forrás. A sablon ma már nem áll meg, de tény, hogy tovább kell dolgozni rajta, és keresni még független forrásokat. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2012. október 25., 15:54 (CEST)

Én semmilyen reklámoldalt és angol nyelvű forrást nem adtam meg. Csakis semleges forrásokat és csak magyar nyelvűt látok ott.

Kulimasz vita 2012. október 25., 19:03 (CEST)

"Egy MLM vállalkozást a hagyományos vállalkozásokhoz képest jóval kisebb kezdőtőkével (már 20 000-30 000 forinttal, egyes cégek esetén akár 0 forinttal) is el lehet indítani."

Az állítás nem tényszerű, sokkal inkább propaganda jellegű. Mit tekintünk hagyományos vállalkozásnak? Egy webshopot Kft.-s cégalapítással együtt ki lehet hozni ennyiből.

"Nagyobb időráfordítást sem igényel, mindössze heti 10-15 órát kell kezdetben a vállalkozásra fordítani, így a meglévő munkahely mellett is végezhető ezzel kiegészítő jövedelemhez juttatva bárkit, aki ezzel foglalkozik."

Erősen propaganda jellegű, tipikus MLM pártoló kijelentés, egyáltalán nem tényszerű. Egy meglévő, heti 40 órás munkahely mellett heti 10, pláne 15 óra plusz munka egyáltalán nem kevés. A 10-15 óra ráadásul elég tág intervallum. Ellentmondásos, hogy a hálózatépítő tevékenységét vállalkozásnak tekinti, majd a vállalkozás felépítésének elkezdését könnyű, egyszerű, és főleg, nem időigényes munkának állítja be. És ezt persze "bárkire" kiterjesztve. Ilyen időráfordításokkal hónapok alatt is csak az alapvető ismereteket lehet megszerezni, és maximum egy kiinduló kapcsolatrendszert lehet felépíteni. Itt is nyilvánvalóan előnyt élveznek azok, akik rendelkeznek bizonyos gazdasági, marketing ismeretekkel, tehát mindaddig, amíg az MLM mint vállalkozás mindenki számára egyformán elérhető, nem beszélhetünk a befektetés egyenlő, és arányos megtérüléséről. Nagyobb probléma viszont, hogy az állítás azt sugallja, hogy bárki aki belekezd, már a kezdetektől fogva a feláldozott munkaóráit jövedelemre tudja váltani. Ez azonban nyilvánvalóan nem igaz. Értékesítési területen a befektetett erőforrások megtérülése függ ugyanis számos, a vállalkozótól/vállalkozástól független tényezőtől, úgymint a vásárló személyes véleménye, fizetőképessége, vásárlási szokásai.(Ezekkel, és hasonló tényezőkkel egyébként számos ponton nem számol az MLM propagandája) A szöveg egészében sok helyen szintén helytelen a "bárki" kifejezés. Helyesebb lenne a hálózatépítő, és a leendő hálózatépítő kifejezés, lévén a bárki eléggé tág kategória, abban többek között a cselekvőképtelenek is benne foglaltatnak.

"Bármikor kezdi is el az illető a munkát ugyanakkora esélye van egy nagy hálózat kiépítésére, mint annak aki már évek óta tagja a hálózatnak."

Szintén egy túlzó propaganda. Ráadásul könnyen cáfolható, több szempontból is. Ha van aki már több éve tagja a hálózatnak, valószínűleg dolgozott is benne, ennek nyomán minden egyes csatlakozóval csökken azok száma, akiket a rendszerhez csatlakoztatni lehet. Nyilvánvaló, hogy aki később csatlakozik, kevesebb potenciális csatlakozóval számolhat.(Ez az az állítás, ahol sokan párhuzamot vonnak a piramisjátékkal, hiszen ez az állítás is csak végtelen számú potenciális csatlakozó esetén lenne lehetséges.) Ráadásul nem kizárólag a csatlakozókkal csökken a potenciális csatlakozók száma, hiszen egy esetleges korábbi megkeresés hatására olyanok is elfordulhatnak a rendszertől, akik nem csatlakoznak. Minél ismertebb a hálózat, annál nehezebb hozzá csatlakozókat találni, hiszen aki ismeri, vagy csatlakozott, vagy úgy döntött kimarad. (Szerk.: Persze előfordul, hogy valaki már 20 éve általa is ismert hálózatba csatlakozik ma. Ez mindennapos. Emberek, a környezetük és körülményeik változnak. Például nehéz ma olyan embert találni, aki ne hallott volna az Amwayről. Mégis, egy 2012. októberi adat szerint havonta kétezren csatlakoznak.)

Attól még, hogy van egy ellenpélda, az állítás még ugyanúgy cáfolható, nem tényszerű, nem enciklopédikus. Nem reprezentatív példákat mindkét oldalról lehet hozni dögivel, csak annak nem itt van a helye. Flag of Hungary.svgIceTruckKiller MLM 2013. április 2., 00:16 (CEST)

Ugyan úgy, ha létezik egy hálózat már több éve, az eltelt idővel párhuzamosan nyilván a hálózat is nőtt, tehát nőtt azok száma, akik további tagokat keresnek, így a később csatlakozók egyre nagyobb konkurenciával kell számoljanak.

A legbonyolultabb érv pedig a hálózat felépítésében rejlik. Nyilvánvaló okokból nem lehetséges végtelen mélység után jutalékot fizetni az egyes vonalakon. (Szerk.: Bizonyos rendszerekben lehet, ennek az ára, hogy nem minden köztes szint kap jutalékot. Ennek a megértéséhez ismerni kell a konkrét tervet.)

Két dolgot emelnék ki:

1. "Bizonyos rendszerekben"

2. "a konkrét tervet"

Vagyis az az ellenérv, hogy vannak olyan rendszerek is? Ez újfent nem tényszerű, nem általános szabály az MLM-ben.

Flag of Hungary.svgIceTruckKiller MLM 2013. április 2., 00:16 (CEST)

Ennek okán a legkorábban csatlakozók, akik nyilván a legtapasztaltabbak a hálózatban (Szerk.: nem a legkorábban csatlakozók a legtapasztaltabbak, hanem akik a legtöbbet foglalkoztak vele. Ők jellemzően bőven az adott cég indulása után csatlakoztak), nem lesznek érdekeltek a saját vonalaik alján lévők további mélységi növekedésében (Szerk.: a rendszer gondolt erre, és de, érdekeltek), ezért nyilván ezek a személyek nem számíthatnak olyan mértékű szponzorációra, mint a korábban csatlakozók, aki még megfelelő mélységi távolságban voltak a rendszer csúcsán lévőkhöz képest. (Szerk.: A rendszer csúcsán lévők - ha nevezhetjük így a gyártóhoz közvetlenül csatlakozókat - semmilyen támogatásban nem részesültek. Ebből a szempontból ők vannak a legelőnytelenebb helyzetben. A rendszer alján lévőket viszont mindenki támogatja, aki köztük és a cég között van. Költői a kérdés, hogy melyiknek van könnyebb dolga. Amíg nem épít valaki hálózatot, és nem tudja, hogy az komoly munka, addig valószínűleg problémája van a piramisjáték és a legitim MLM vállalkozás közötti különbség felismerésében is. Ha nem lenne munka, mert a hálózat magától épülne, akkor nem kellene ezt megtanulni, nem kellene segítség hozzá, és akkor valóban csak az számítana, ki mikor kezdi el.)

"nem a legkorábban csatlakozók a legtapasztaltabbak, hanem akik a legtöbbet foglalkoztak vele"

Jó, és akkor aki korábban csatlakozott annak több, vagy kevesebb ideje volt ezzel foglalkozni? Rendben, akkor a később csatlakozók több, és jobb támogatást kapnak. Ez még mindig csak egy érv a három ellen, mert

"a rendszer gondolt erre, és de, érdekeltek"

Miért lennének? Részletesebben írjam le miért nem azok? Mert gyakorlatilag csak állítasz valamit indoklás nélkül, ami fentebb már cáfolva van.Flag of Hungary.svgIceTruckKiller MLM 2013. április 2., 00:16 (CEST)

Röviden ennyi.

Flag of Hungary.svgIceTruckKiller MLM 2013. február 25., 02:14 (CET)

És mivel nem pörög túlzottan a vita, gondoltam megemlítem a forrásokat is. Haszon magazin, és a Haszon magazin Nőknek. Propagandacikkek, Nógrádi szintén propagandakönyvének. A ProfiMLM egy lapkiadó, nyilvánvalóan anyagilag érdekelt, nem pártatlan - nem mellesleg semmilyen ismeretanyagot nem tartalmaz a rendszerről. Ennyi erővel a Nemzeti tankönyvkiadó honlapját is megjelölhetném, mivel ott is megrendelhetőek közgazdasági, marketing témájú könyvek. MLM Akadémia Képzési Központ, szintén anyagilag érdekelt. Amennyi, és amilyen minőségű ismeretanyagot a honlap tartalmaz, ez sem tekinthető pártatlan, főleg nem hiteles forrásnak.(Többek között a "Bármikor kezdi is el az illető a munkát ugyanakkora esélye van..." MLM-es mantrát is tartalmazza, számos további, könnyen cáfolható érvvel együtt) Kérésre a fentieket tényszerűen meg tudom indokolni, ide egyenlőre nem akarok annyira terjengősen írni.

Pluszban szerintem ez is erősen indokolt:

Flag of Hungary.svgIceTruckKiller MLM 2013. február 26., 17:18 (CET)


És ha már forr-olunk, amiket én megjelöltem, AD1 a megjelölt forrásanyagok nem tartalmaznak ilyen állításokat, AD2 két egymással eléggé ellentétes állítást tartalmaz a cikk, sőt, ha még egy harmadik állítást is igaznak kívánunk tekinteni, úgy ez a három állítás teljesen összeegyeztethetetlen képet rajzol az MLM-ről.

Általánosságban is tele van a cikk hibákkal, nem értem, hogy milyen ellenőrzés után kerülhetnek ki itt dolgok.

Flag of Hungary.svgIceTruckKiller MLM 2013. április 2., 00:40 (CEST)


Nem mintha sok értelme lenne...

Flag of Hungary.svgIceTruckKiller MLM 2013. május 5., 12:50 (CEST)

Valótlan állítás, forrásmegjelölés nélkül![szerkesztés]

"A multi-level marketing kritikája" fejezet első bekezdésén kívül, a leírás nem fedi, általánosságban a valóságot! Lehet, hogy vannak ilyen cégek, de ennek az oldalnak nem erről kell szólnia, hanem arról, hogy mit jelent az MLM! Tehát a fent említett fejezet törlését kérem! 2014. január 6., 22:52 (CET)

Haldek üzenőlapja  2014. január 6., 22:52‎ (CET) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

A már korábban is megkérdőjelezett, elfogult, forrás nélküli bekezdéseket töröltem a cikkből. misibacsi*üzenet 2014. január 7., 04:52 (CET)

Cégfüggetlenség[szerkesztés]

Attól hogy cégfüggetlen attól még reklám, az MLM reklámja és mindegy mióta van ott. Az általam törölt lapok az MLM-et reklámozzák. Ez van. --Sepultura vita 2014. november 14., 17:48 (CET)

Horror, SN, összevonás[szerkesztés]

Ez a cikk - a stiláris, helyesírási és nyelvi hibákon túl, már a rendszer ismertetésénél sem semleges, hanem szinte mindvégig a rendszer kritikájáról szól.
Ez így, ahogy most áll, a Wikipédia szégyene. Jogilag nem tilalmazott magatartásról egy valamirevaló lexikon nem sugallja, hogy "törvénytelen" (bár jogszabály nem tiltja).
Van egy külön cikk a multi-level marketing kritikájáról, az is agyon van sablonozva. Mivel maga aMulti-level marketing szócikk is kritikai hangvételű, össze kellene vonni a két szócikket.
Az összevont szócikket össze kellene vonni a Pilótajáték szócikkel is mivel az egy olyan bűncselekmény köznapi megnevezése, amelyet többen azonosítanak az MLM-mel, holott az MLM nem bűncselekmény. Egyszerűbb lenne ezért a pilótajátékról is itt szólni.
.Mit gondotok erről?----Linkoman vita 2014. november 14., 19:27 (CET)

A "multi-level marketing" és a "pilótajáték" különböző fogalmak, tehát nincs ok őket összevonni. Ugyanígy nem való egy szócikkbe az "MLM" és az "MLM kritikája".

Javítani persze lehetne a cikken, mert valóban nem semleges. misibacsi*üzenet 2014. november 14., 22:40 (CET)


Szerintem egyszerűen nem éri meg az energiát és a fáradtságot. Korábban sokat foglalkoztam vele (tudom vannak benne hibák, mert volt aki álandóan törölgette meg módosítgatta), viszont kb semmi értelme. Mert aki akarja az úgyis megérti máshonnét, jobban mondva inkább megismeri és megtapasztalja, aki pedig nem akarja az úgyis csak ész nélkül fogja írkálni, hogy az MLM=piramisjáték és átverés meg hasonló dolgokat. A forrásokban megjelölt könyvekben és linkeken egyébként is leírják a szerzők a lényeget. Aki akarja az elolvassa. Viszont az ellenzők jellemzően azok az emberek akik nem is akarják megérteni ezt a területet. Nekik csak az a lényeg, hogy vitatkozzanak, rájuk nem tudsz észérvekkel és tényekkel sem hatni. Jellemzően ilyen emberek kritizálják. Tudod akinek csak véleménye van és nincs igazi tudása és tapasztalata. Lásd fentebb pl az "MLM reklámja". Hmmm?? Hogy mi?? Ez olyan, mintha azt írnám, hogy a közgazdaságtan reklámja, mert belinkelek egy a közgazdaságtan jellemzőit bemutató oldalt. Elgondolkodtam, hogy most ez mit is akar jelenteni. Mert az MLM-et nem lehet reklámozni, mivel az egy kereskedelmi forma. Aminek meg vannak a maga jellemzői és tulajdonságai. Ezt csak úgy lehet bemutatni, hogyha van hozzá forrás. Lehetőleg cég független. Ilyen meg kevés van. Egyébként is még sok forrás nélküli szöveg van benne. Korábban tele volt fórumokról vett idézetekkel. Azoknak a nagy részét misibácsi legalább már törölte. Kulimasz vita 2014. november 15., 00:12 (CET)

Nem tartom az MLM-et átverésnek sem, pilótajátéknak sem, de a kereskedelmi forma propagálása is reklám. Olyan ez mint az atomenergiáért végzett lobbizás. Az atomenergia sem rossz dolog, az „energiatermelés egy fajtája” de ha valamilyen érdekcsoport propagálni akarja, vagy védeni, azt fizetett hirdetésekben tegye, vagy a sajtóban elhangzó véleménnyel. Amiket töröltem, azok egyértelműen pártolták az MLM-et. Amúgy meg annyira visszaszorulóban van, hogy nincs is miért bántani. --Sepultura vita 2014. november 15., 03:32 (CET)

Nem engem kell meggyőzni arról, hogy " "multi-level marketing" és a "pilótajáték" különböző fogalmak", mert a kritikája hemzseg ettől az ellenkező állításról. Tegnap megkezdtem a Piramisjáték szervezése bűntett szócikkét. Ha megnézed a Pilótajáték szócikk jelenlegi szövegét, láthatod, hogy folyamatosan az MLM-mel hasonlítgatják össze a piramisjátékot.
És mivel az MLM indulatos kritikái árasztják el Wikipédiát, igenis a pro és kontra egyetlen szócikkbe való. És helye van az MLM-et támogató nézeteknek, azokat önmagukban, a mondanivalójuk alapján nem szabad "reklámnak" minősíteni.
A jelenlegi helyzetnél nincs rosszabb egy LEXIKON számára: az MLM kritikája 3 különböző szócikkben szerepel. Nem luxus ez?----Linkoman vita 2014. november 15., 10:31 (CET)


Kedves Sepultura. Amikor először szerkesztettem a wiki-t, akkor megkaptam azt mindenkitől, hogy forrás nélkül nem lehet ide írni. Na mármost,hogyha eltávolítod a forrást, akkor az egész szócikket nyugodtan törölheted. Ha meg ez reklámnak minősülne, akkor ki fizetne érte? Az Am***, a NuS***, az Forev**, a DX*, az AV** stb?? Ezek nem konkrét cégek honlapjai hanem általánosságban mutatják be magát az MLM-et, ahogy ezt a wiki is hivatott. Nem mellesleg az atomenergiánál is ott vannak a linkek, ráadásul azok céges linkek. Akkor most ezzel a logikával azt méginkább el kéne távolítani, mert az is reklám a te értelmezésed szerint.


Kedves Linkoman, A piramisjáték tényállását nagyon nehéz bizonyítani. Pont azért keverik az MLM-hez, mert az összes piramisjáték arra hivatkozik, hogy ők MLM cég. Az emberi butaságot meg kapzsiságot úgysem lehet megkerülni. Az emberek elhiszik, hogyha az elején csatlakoznak, akkor sikeresek lesznek és sok pénzt fognak keresni. A piramisjátéknál tényleg igaz, hogy csak az elején érdemes elkezdeni, mert idővel összedől, viszont ott is dolgozni kell. Pont ebből indul ki a legtöbb kritika, hogy az esetek kb 90%-ban az új induló MLM-nek álcázott "cég" esetében piramisjátékról van szó. Az elmúlt 10 évben az itthon induló "MLM" vállalkozásokból mindössze egyetlenről tudok, ami valóban MLM volt, viszont ott is sikkasztás lett a vége. Pedig nagyon dinamikusan fejlődtek, jók voltak a termékek is. Erre az egy cégre meg jut legalább 9-10 piramisjáték ami itthon vagy az interneten indult. Most is van egy induló "nagyszerű MLM cég", nincs konkrét cég, nincs szerződés, az emberek egymásnak fizetnek, egy olyan termékért ami után szerzői jogdíjat kéne fizetni. És mégis bekajálják. Pedig a korai piramisjátékok legfőbb jellemzője volt, hogy az emberek egymásnak fizetnek és nem egy "cég" fizeti a bónuszt. Szóval nagyon amatőr mégis van aki csatlakozik és csatlakoztat másokat.

Sajnos az emberek nem fogják tudni a kettőt megkülönböztetni hiába hívják fel a figyelmüket erre. Legfeljebb azok, akik tudják az MLM és a piramisjátékok jellemzőit. Van akit ez sem érdekel csak a dollár jelek villognak a szemében. Ez mind tapasztalat.


Én részemről kiszálltam a vitából, már így is túl sok energiát pazaroltam erre.


Kulimasz vita 2014. november 15., 10:40 (CET)