Vissza a jövőbe II

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vissza a jövőbe II
(Back to the Future Part II)
Rendező Robert Zemeckis
Producer Steven Spielberg
Vezető producer Kathleen Kennedy
Frank Marshall
Steven Spielberg
Műfaj sci-fi film
ifjúsági film
Forgatókönyvíró Robert Zemeckis
Bob Gale
Főszerepben Michael J. Fox
Christopher Lloyd
Lea Thompson
Crispin Glover
Thomas F. Wilson
Zene Alan Silvestri
Operatőr Dean Cundey
Vágó Harry Keramidas
Arthur Schmidt
Jelmeztervező Joanna Johnston
Díszlettervező Rick Carter
Gyártás
Gyártó Universal Pictures
Amblin Entertainment
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 108 perc
Költségvetés 40 000 000 USD ($)
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok Universal Pictures
Magyarország UIP-Duna Film
(mozi, 1990 / DVD, 2002)
Bemutató Amerikai Egyesült Államok 1989. november 20.
1. szinkron
Magyarország 1990. április 5.
2. szinkron
Magyarország 2002. (DVD)
Magyar adó 1. szinkronnal
TV2
RTL Klub
Paramount Channel
2. szinkronnal
Viasat 3
Viasat 6
Paramount Channel
TV2
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Kronológia
Előző Vissza a jövőbe
Következő Vissza a jövőbe III
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap
A De Lorean a Universal Pictures stúdiójának udvarán
De Lorean DMC–12 modellautók, az első az eredeti, a harmadik a filmben is használt autó mása

A Vissza a jövőbe II (eredeti cím: Back to the Future Part II) a második része a Vissza a jövőbe-trilógiának. Robert Zemeckis rendezte, és közösen írta Bob Gale-lel.

A filmet egy BAFTA-díjra és egy Oscar-díjra jelölték. Csak a BAFTA-díjat nyerte meg (legjobb vizuális effektusok).

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért. A Doki visszatér a jövőből. Bár csak előző este ment el, valójában hosszabb időt töltött el a jövőben. 2015-ben szemétből előállított fúziós energia hajtja a repülő autókat, a fiatalok antigravitációs gördeszkán száguldoznak, a Dokit harminc évvel megfiatalították, ám Marty és Jennifer tinikorú fia Biff unokája miatt rossz úton jár. Ha Marty segítségével nem lehet visszatartani, hosszú időre börtönbe kerül, ezért azonnal mindkettejüknek 2015-be kell utazniuk a Dokival. Az érkezés időpontja 2015. október 21, 16:29.

Jennifernek azért kellett velük utazni, mert látta a Doki időgépét, kifecsegheti, ami csak bajt okozna. Mivel a Doki elvei szerint nem szabad a jövőt ismerni, ezért még a kocsiban elaltatja. Így ha a hazatérés után felébred, azt fogja hinni, az egész csak egy furcsa álom volt.

Egy sikátorban szállnak le, majd Marty átöltözik a számára kissé szokatlan jövőbéli ruhákba, a cél, hogy Marty pontosan úgy nézzen ki, mint leendő fia. Közben a doki elmagyarázza a tervet: Martynak két perc múlva be kell mennie az úgynevezett "Nyolcvanas Évek" nevű retro büfébe, ami azonos saját (és papája) fiatalsága kedvenc helyével. Percekkel később oda fog hozzá menni Biff unokája, Griff, azt fogja kérdezni, hogy Marty részt vesz-e a ma esti "buliban", amire Martynak mindenképp "nem"-et kell mondani, különben fia börtönbe kerül tizenöt évre, ezután a sikátorban megvárja a Dokit és máris mennek vissza 1985-be.

Bemegy a "Nyolcvanas évek"-be. Ott szinte azonnal a már nyolcvan felé járó Biffbe botlik, aki még mindig nem szokott le mások fejének koppintgatásáról „hallo, van itthon valaki” jelszóval. Ezután egy nehezen érthető megjegyzést tesz, miszerint apád (vagyis ő) pontosan harminc éve egyetlen pillanat alatt elrontotta az életét.

Ezután beront Griff, majd ráüvölt rozoga nagyapjára, Biffre, hogy már megint nem tisztította le a kocsiját.

Vadul kihúzza Biffet, Martyra meg ráparancsol, hogy maradjon benn. Ám rövidesen betoppan Marty jövőbeli fia is! Marty kénytelen a pult mögé bújni. Onnan követi az eseményeket. Végül, amikor is Griff a pult mögé dobja a fiút, Marty belép a helyére, kimondja, hogy: Nem! Aztán indulni akar, de Griff annyira felbosszantja, hogy visszafordul, és szembe találja magát Griff botjával! Az majdnem leüti, de Marty szerencsére kitér az útjából. Kirohan. Kölcsönveszi egy lány légdeszkáját, és megkezdődik az újabb hajsza… Végül is az lesz ennek a vége, hogy – hála neki – Griff és a haverjai belevágódnak az óratorony épületébe, s letartóztatják őket! Remek; küldetés teljesítve…!

Marty ezután bemegy egy boltba, ahol megvesz egy sportalmanachot, amelyben benne van ötven év sporteredménye. Majd megjelenik a doki a De Loreannal. Leparkol Marty mellé egy parkolóban. Ezalatt az öreg Biff kijön a „Nyolcvanas Évek”-ből, és észreveszi őket. Majd egyszer csak felfigyel arra, hogy mindkét Marty McFly (apja és fia) ugyanolyan fiatalok és ugyanolyan ruhában vannak mind a ketten. Ezért elrejtőzik… Közben Marty elmagyarázza dokinak, hogy mi történt. Azután vissza akarnak menni 1985-be, de a doki felfedezi azt az könyvet, melyet Marty vett. Be akarja dobni egy szemétbe, de hirtelen fölfedezi, hogy az ájult Jennifert két rendőr megtalálta. Ő és Marty várnak egy kicsit, majd mikor a rendőrök berakják az ájult tinédzsert a lebegő kocsijukba és elindulnak Marty jövőbeli otthonába, szinte azonnal üldözőbe veszik őket. Persze a doki előbb mindenképpen eldobja azt a könyvet… Ám Biff előjön rejtekhelyéről, magához veszi a könyvet, s kéjesen elvigyorodik.

Este van. A rendőrök megérkeznek a házhoz, beviszik Jennifert – aki időközben fölébredt –, leültetik egy fotelre, majd távoznak. Jennifer persze elbújik egy szekrényben… Eközben doki és Marty a ház felé tartanak… Jennifer kihallgatja a jövőbeli ház lakóit, s megtudja, hogy Marty harminc évvel ezelőtt karambolozott, és ezzel elszúrta az életét! Közben a De Lorean leszáll egy parkolóban. Marty a dokival akar menni, de az nem engedi; nem hagyhatják, hogy Marty találkozzon a jövőbeli önmagával. Így hát Marty az időgépnél marad, s átöltözik… Ezalatt Biff is megérkezik egy taxival!… Mikor Marty átöltözik, sajnos mégis őrizetlenül hagyja az időgépet, így Biff feltünés nélkül elcseni a De Loreant, és visszamegy a múltba…! Eközben a házban az öregebbik Martyt telefonon hívják, és szégyenszemre kirúgják a munkahelyéről! Közben Biff már vissza is parkolt az időgéppel az eredeti helyére. Kiszáll, de Biff sétabotjának a vége benne marad. Marty és doki már viszik az elájult Jennifert, aki összefutott önmagával! Doki kijelenti: amint hazaérnek, nyomban megsemmisíti az időgépet, mivel az időutazás kezd veszélyessé válni. Így tehát beszállnak, felszállnak, doki beírja a rendelkezési időt – 1985. október 26. 21:00 –, fölgyorsul 88 mph-re, és… BUMM! Épségben visszatértek a saját korukba.

Jennifert hazaviszik… Doki hazaviszi Martyt. De a fiú nem tud bemenni. Amikor ez sikerül neki, idegen emberek elkergetik. Marty berohan a városba, s látja, hogy Hill Valley kész pokollá változott! Mindenütt összetört kocsi, füstölgő épületek, hatalmas tankok, egyszóval kifejezve: diktatúra! Marty ezután megtudja, hogy Biff olyan gazdag lett, hogy csak na, sőt elvette az édesanyját is! Majd leütik.

Marty egy ágyban ébred föl. Mikor meglátja a saját anyját, Lorrainet, hát alig ismer rá. Ezután beront Biff és a bandája. Ő és Lorraine hosszan veszekednek, majd vadul távozik… Ezt követően Marty megtudja anyjától, hogy az apja, George McFly már tizenkét éve el van temetve…! Erre Marty azonnal elrohan a temetőbe. És amikor megtalálja George sírját, keservesen bőgni kezd. Majd megjelenik a doki, Einstein és a De Lorean.

A doki laboratóriumában Marty megtudja, hogy George-ot maga Biff gyilkolta meg 1973. március 15-én. Azt is megtudja, hogy a jövőben az öreg Biff elvitte az időgépet, és azt az Almanachot odaadta a fiatalabbik énjének! Ezután doki ráveszi Martyt, hogy derítse ki, hogyan, hol és mikor jutott hozzá a fiatal Biff… Marty ezt követően elmegy Biffhez, megkérdezi tőle. Biff 1955. november 12-én jutott hozzá! A zsarnok ezután előkap egy revolvert, és le akarja lőni Martyt; felkergeti az épület legeslegtetejére. Marty öngyilkosságot színlel: leugrik. Biff meg akarja nézni, hogy meghalt-e, de nem! Marty nem halt meg: ott lebegett alatta a De Lorean. Sikeresen meglépnek Biff elől, doki beírja a kívánt dátumot – 1955. november 12. 06:00 –, felgyorsulnak 88 mph-re, és visszamennek a múltba.

Elbújnak, majd doki odaad Martynak egy messzelátót, és egy adó-vevőt. Ad neki pénzt is, hogy vegyen egy tökéletes álruhát. Azután Marty a fiatalabbik Biff nyomába ered. Az elmegy a kocsijáért. Ott összefut az öreg Biffel, aki a kocsijában ül. Bejár vele fiatal énje garázsába, s odaadja neki az Almanachot. Ezt követően rázárják Martyra a garázskaput! Marty fölhívja dokit, hogy bajban van, szabadítsa ki…

Este van újra. Biff a Tengermélyi Varázs bálba megy; Marty elbújik a kocsi hátuljába. Doki viszont későn érkezik meg…! Marty viszont megérkezik Biffel együtt a bálba… Ezt követően pedig Marty egy lépcsőjárónál el próbálja venni Bifftől a könyvet, de az iskola igazgatója megelőzi: ő veszi el Bifftől a könyvet. Ezzel Marty most az ő nyomába ered. Végül izgalmas kaland után úgy tűnik, megvan a könyv, de nem! Majd a következő másodpercben Marty felfigyel arra, hogy a fiatal George épp most ütötte le Biffet! Így akadály nélkül elveszi tőle, de Biff egy idő után durván visszaveszi tőle, és elhajt az autójával! Marty fölrohan az iskola tetejére, ahol a doki leparkolt a De Loreannal (mert mikor Marty megszerezte Bifftől az Almanachot, doki azt mondta neki, hogy le fog parkolni az iskola tetején…). Beszállnak, és lebegve üldözőbe veszik.

Marty magára veszi azt a légdeszkát, amelyet 2015-ben elkért a kislánytól, de nem adta vissza neki. Rátapad Biff kocsijára, majd odaint a dokinak, mire az elhagyja a terepet. Marty benyúl a kocsiba a könyvért, de Biff ezt felfedezi, ezt követően meg eszeveszett kaland kezdődik ismét!

Biff az egyik hosszú alagútban azt reméli, hogy most már legyűrte ellenségét, de az újra fölbukkan. kisebb ütések és pofonok után végül Marty sikeresen visszaveszi a könyvet! Ám a visszaút már nem olyan könnyű: ez az óriási alagút túlságosan is hosszú. Marty azért kockázatot tesz. Biff kocsijával el akarja gázolni, de az utolsó pillanatban feltűnik a doki, és megmenti Martyt, Biff pedig újra belegázol egy trágyaszállító teherautóba! Hát igen. Megint megjárta.

Doki biztonságos helyre viszi Martyt, magát és a De Loreant. Marty megmutatja, hogy visszavette a könyvet. A doki azt mondja neki, hogy égesse el. Marty ezt követően belerakja az ördögi könyvet egy vödörbe, gyufát vesz, és meggyújtja az Almanachot. Ezzel pedig minden normális lett a jövőben!… Azután egy villám belevág a lebegő De Loreanba, és eltűnik az utasával együtt! Marty először azt gondolja, hogy a doki meghalt, de azután megtudja, hogy visszaröpült 1885-be, az időgép pedig tönkrement, de a doki fiatalabbik énje helyre tudja hozni. Ám mikor a fiatalabbik doki észreveszi, szinte egyszerre elájul… De Marty nem adja fel: ő és az öreg doki igenis el fog tudni menni… VISSZA A JÖVŐBE!

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész Szerep Magyar hang
1. szereposztás (eredeti) 2. szereposztás (DVD)
1990 2002
Michael J. Fox Marty McFly Rudolf Péter
Christopher Lloyd Dr. Emmett L. Brown Rajhona Ádám
Lea Thompson Lorraine Baines McFly Götz Anna
Jeffrey Weissman George McFly Felföldi László Fesztbaum Béla
Thomas F. Wilson Biff Tannen Hankó Attila Boros Zoltán
James Tolkan Mr. Strickland Perlaki István Varga T. József
Elisabeth Shue Jennifer Parker Földesi Judit Kiss Virág
Billy Zane Match Sörös Sándor ?
J.J. Cohen Skinhead Forgács Péter ?
Casey Siemaszko 3-D Schnell Ádám ?
Harry Waters, Jr. Marvin Berry Bor Zoltán ?
Neil Ross (hang) Hangosbemondó Láng József Megyeri János
Flea Needles Jakab Csaba
Stephanie Williams Foley rendőrnő Kiss Erika ?
Mary Ellen Trainor Reese rendőrnő Farkasinszky Edit ?
Donald Fullilove Goldie Wilson III Orosz István ?
Charles Fleischer Terry Antal László ?
Lisa Freeman Babs ? ?
George 'Buck' Flower Red, a csöves ? ?
többi színész további szereplők Balázsi Gyula
Botár Endre
Csíkos Gábor
Erdélyi Ila
Gulyás László
Izsóf Vilmos
Kökényessy Ági
Lippai László
Lux Ádám
Schnell Ádám
Simonyi Balázs
Szentesi Gergő
Szokol Péter
Várkonyi András
?
Beosztás 1. magyar változat (eredeti) 2. magyar változat (DVD)
1990 2002
felolvasó Bozai József Bordi András
felolvasó Korbuly Péter Bordi András
magyar szöveg Sarodi Tibor
hangmérnök Balog Mihály Steiner András
keverőhangmérnök Dr. Erdélyi Gábor
rendezőasszisztens Kiss Lajos
vágó Kovács Jutka Kocsis Éva
gyártásvezető Csáki Vera Miklai Mária
szinkronrendező Mohácsi Emil Kiss Lajos
készítő Magyar Szinkron- és Videovállalat Balog Mix Stúdió

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]