DeLorean időgép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
DeLorean időgép
Gyártási adatok
GyártóDr. Emmett Brown
Darabszámegyetlen
Gyártás helyeHill Valley
Gyártás éve1985
Modellvariánsokplutónium-hajtás,
áramszedős modell,
Mr. Fusion
Kategóriaidőgép
TervezőDr. Emmett Brown
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz4216 mm
Szélesség1857 mm
Magasság1140 mm
Tömeg1230 kg
Tengelytáv2413 mm[1]
Üzemanyagautó: benzin
időgép: plutónium;   háztartási hulladék
Üzemanyagtartályautó: 55 liter[2]
Teljesítmény
MotorV6, 2,8 l (2849 cm³) PRV (Peugeot-Renault-Volvo)
Váltó5 sebességes manuális
Teljesítményautó: 150 LE
időgép: 1,21 GW
Max. nyomaték218 Nm
Átlagfogyasztás9–13 liter[2]
Max. sebesség88 mérföld/óra
A Wikimédia Commons tartalmaz DeLorean időgép témájú médiaállományokat.
De Lorean DMC–12 modellautók, az első az eredeti, a második a filmben is használt autó mása, tetején az áramszedőkkel

A DeLorean időgép a Vissza a jövőbe filmtrilógiában látható autó, mely egyben időgépként is működik.

A történet szerint Dr. Emmett Brown (Doki) egy DeLorean DMC–12 típusú személyautót felhasználva építette az időgépet, azzal a szándékkal, hogy betekintést nyerjen a múltba és a jövőbe, de amikor Marty McFly-jal keresztülutazzák városuk, Hill Valley 130 éves történelmét (az 1885-ös alapításától 2015-ig), be is avatkoznak az eseményekbe, újabb és újabb idővonalakat hozva ezzel létre.

Ha egyszer időgépet építünk egy kocsiba, miért ne adjuk meg a módját?
– Dr. Emmett Brown[3]

Működése[szerkesztés]

A DeLorean időgép működése a három filmben azonos. A kezelő a DeLorean volánjánál ül (kivéve az első próbautat, amikor távvezérlést használnak), bekapcsolja az időáramköröket, aktiválja a vezérlőpultot, mely pirossal mutatja a megérkezés idejét, zölddel a jelent és sárgával a legutóbbi indulási időt. Ezután a vezető felgyorsítja az autót 88 mérföld/óra (MPH) sebességre (141,6 km/h). Ekkor működésbe lép a fluxuskondenzátor, amitől a kocsi karosszériáján levő vezetékek és tekercsek kékesfehér fénnyel ragyogni kezdenek, majd óriási elektromos kisülések és fényvillanás kíséretében, lángoló keréknyomokat hátrahagyva az autó eltűnik.

Az időutazás pillanatok alatt megtörténik, a gép azonnal megérkezik a beállított cél-időbe, és az indulással azonos térbeli helyen[4] folytatja útját. Az autó megérkezését közvetlenül megelőzően három nagy és hangos villanást bocsát ki az a pont, ahonnan az autó kilép a időugrás során. Az utazás után a DeLorean külseje erősen lehűl és ráfagy a levegőből kicsapódó pára.[3]

Üzemanyag[szerkesztés]

Az autó mozgatását hagyományos benzinmotor végzi, ami a harmadik filmben, a Vadnyugatra való visszaérkezéskor problémát okoz, mert az üzemanyagtartály kilyukadása és a benzin elfolyása miatt a járművet nem lehet elindítani. Mikor a benzint alkohollal (whiskyvel) próbálják meg helyettesíteni, a benzinmotor tönkremegy, ezért a sínre tett autót egy felturbózott gőzmozdonnyal gyorsítják fel az időutazáshoz szükséges 88 MPH sebességre.

A második részben – az elképzelt jövőbeli autókhoz hasonlóan – a DeLorean-t a 2015-ös technika segítségével átépítik, ezután repülni is tud, de ennek módját a film nem részletezi.

Az időgép elektromos árammal működik és 1,21 GW teljesítményre van szüksége minden időugráshoz. Az időgép 1985-ös első változatánál Doki egy törpe atomreaktort épített az autóba, aminek plutónium a fűtőanyaga, de ezt csak az egyperces próbaúthoz és Marty első utazásához használják. Az első filmben, 1955-ben – plutónium hiányában – Doki az autóra egy „áramszedőt” szerel és ezzel vezeti egy villámcsapás energiáját a fluxuskondenzátorba, hogy Marty visszajusson 1985-be. A megsérült, akkor még nem létező integrált áramköröket elektroncsövekkel pótolják.

A 2015-ös jövőben a Doki egy akkoriban már általánosan használt Mr. Fusion típusú fúziós reaktort épít be a DeLoreanba, ami bármiből (pl. háztartási hulladékból) képes elegendő energiát előállítani.[3][5][6]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. John A. Gunnell. Standard Catalog of American Cars 1946–1975. Krause (2002). ISBN 0-87341-027-0 
  2. a b DMC-12 (magyar nyelven). Delorean Klub Magyarország delorean.hu. (Hozzáférés: 2014. október 17.)
  3. a b c  Back to the Future [DVD].
  4. a Földhöz képest
  5.  Back to the Future Part II.
  6.  Back to the Future Part III.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a DeLorean time machine című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.