Világszám!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Világszám!
2004-es magyar film
RendezőKoltai Róbert
ProducerP. Koltai Gábor
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróHorváth Péter
Koltai Róbert
FőszerepbenGáspár Sándor
Koltai Róbert
Tóth Orsolya
ZeneDés László
OperatőrMárton Balázs
VágóMiklós Mari
JelmeztervezőSzakács Györgyi
DíszlettervezőHorgas Péter
Gyártás
GyártóFilmsziget
OrszágMagyarország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő94 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóHungariCom
BemutatóMagyarország 2004. december 23.
USA 2005. március 18.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Világszám! – Dodó és Naftalin 2004-ben készült magyar filmvígjáték-dráma, Koltai Róbert rendezésében. A humorral dúsított lírai történet egy bohóc testvérpár sorsát mutatja be 1903-tól az 50-es éveken át egészen 1973-ig. A film jeleneteit többek között Budapesten, Szatmárnémetiben, Nyíregyházán, Piliscséven, Kesztölcön és Lepsényben forgatták.

Történet[szerkesztés]

Slomónak, a bohócnak 1900-ban ikrei születnek Dodó és Naftalin. A két fiú később szintén bohócként lép fel a cirkuszban. 1953-ban egy előadáson Naftalin tönkreteszi Rákosi Mátyás óráját. Mégis testvére Dodó kerül börtönbe, mert elsütött egy politikai viccet ezzel kapcsolatban. Naftalin ezután egy vidéki színházhoz kerül kellékesnek, ahol be kell ugrania Bagó szerepébe a János vitézben, aminek a premierje pont 1956. október 23-ra esik. Az előadás közben meg egy rosszul kimondott szöveg miatt belekeveredik a forradalomba. Ezt kihasználva sikerül kiszabadítania testvérét. Mivel Naftalint üldözni kezdi a hatóság, Dodó meg szerelméhez akar kijutni Bécsbe, éppen ezért mindkettőjüknek el kell dönteni, hogy mennek, vagy maradnak.

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Koltai Róbert eredeti elképzelésében a történet szereplői egypetéjű ikrek lettek volna, és mindkét személyt ő játszotta volna, de mivel a film leginkább róla, meg a speciális effektekről szólt volna, így döntött a kétpetéjű ikres változatnál.
  • Koltai Róbert Pipitér szerepére eredetileg Gáspár Sándor lányát, Gáspár Katát képzelte el, azonban a rossz tanulmányi eredményei miatt az apja nem engedte meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]