Ugrás a tartalomhoz

Nyári Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyári Zoltán
SzületettNyári Zoltán István
1970. március 8. (54 éves)[1]
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
HázastársaHorváth Patrícia
Foglalkozása
IskoláiSzínház- és Filmművészeti Főiskola (1989–1993)
KitüntetéseiJászai Mari-díj (2005)

SablonWikidataSegítség

Nyári Zoltán István (Budapest, 1970. március 8. –) Jászai Mari-díjas magyar operaénekes (tenor), színész.

Élete[szerkesztés]

Gyermekként tizenegy éven át hegedült. A Teleki Blanka Gimnáziumban ének-zene tagozaton tanult, mellette diákszínjátszó volt. 1988-ban a Ki mit tud?-ban tűnt fel először, paródia számmal.[2] 1989 és 1993 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke prózai szakon, ezekben az években a Szent István-bazilika kórusában is énekelt. Hangképzést Jelinek Gábornál, majd Pallagi Juditnál tanult. 2000 óta énektanára Nádor Magda.

1993-tól 1995-ig a kecskeméti Katona József Színház színésze volt. Már itt több operettben énekes feladatot kapott. 1995 óta szabadfoglalkozású. 1996-tól egy évtizeden át a Budapesti Operettszínház állandó vendége. 1999-ben Párizsba utazott, ahol részt vett egy drámakurzuson. 1998-ban a szolnoki Szigligeti Színházban debütált operaénekesként, első szerepe Hoffmann (!) volt Offenbach Hoffmann meséi c. művében. Két évig az Operaház stúdiósa volt. 2004-ben a Figaro házassága Don Basilióját énekelve mutatkozott be az Andrássy úti palotában, ahol azóta is rendszeresen szerepel. A 2006–07-es évadban a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja volt.

Ma már kizárólag operaénekesként működik különböző magyar és német színházaknál. Repertoárján főként lírai és spinto tenor szerepek vannak.

Szerepei[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Játékfilmek[szerkesztés]

Tévéfilmek[szerkesztés]

Szinkronszerepei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap