Nyári Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyári Zoltán
Életrajzi adatok
Született 1970. március 8. (49 éves)
Budapest
Iskolái Teleki Blanka Gimnázium
Színház- és Filmművészeti Egyetem
Pályafutás
Műfajok opera, operett
Hang tenor
Díjak Jászai Mari-díj (2005)
Tevékenység operaénekes, színész

Nyári Zoltán (Budapest, 1970. március 8. –) Jászai Mari-díjas magyar operaénekes (tenor), színész.

Élete[szerkesztés]

Gyermekként tizenegy éven át hegedült. A Teleki Blanka Gimnáziumban ének-zene tagozaton tanult, mellette diákszínjátszó volt. 1989 és 1993 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke prózai szakon, ezekben az években a Szent István-bazilika kórusában is énekelt. Hangképzést Jelinek Gábornál, majd Pallagi Juditnál tanult. 2000 óta énektanára Nádor Magda.

1993-tól 1995-ig a kecskeméti Katona József Színház színésze volt. Már itt több operettben énekes feladatot kapott. 1995 óta szabadfoglalkozású. 1996-tól egy évtizeden át a Budapesti Operettszínház állandó vendége. 1999-ben Párizsba utazott, ahol részt vett egy drámakurzuson. 1998-ban a szolnoki Szigligeti Színházban debütált operaénekesként, első szerepe Hoffmann (!) volt Offenbach Hoffmann meséi c. művében. Két évig az Operaház stúdiósa volt. 2004-ben a Figaro házassága Don Basilióját énekelve mutatkozott be az Andrássy úti palotában, ahol azóta is rendszeresen szerepel. A 2006–07-es évadban a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja volt.

Ma már kizárólag operaénekesként működik különböző magyar és német színházaknál. Repertoárján főként lírai és spinto tenor szerepek vannak.

Szerepei[szerkesztés]

Filmjei[szerkesztés]

Játékfilmek[szerkesztés]

Tévéfilmek[szerkesztés]

Szinkronszerepei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap