Vasököl (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vasököl
(Real Steel)
2011-es amerikai–indiai film

Hugh Jackman, mint Charlie Kenton
Hugh Jackman, mint Charlie Kenton
RendezőShawn Levy
ProducerShawn Lewy
Susan Montford
Don Murphy
Robert Zemeckis
Vezető producerSteven Spielberg
Műfajakció, sci-fi, dráma, sport[1]
Forgatókönyvíró
FőszerepbenHugh Jackman
Dakota Goyo
Evangeline Lilly
ZeneDanny Elfman
OperatőrMauro Fiore
VágóDean Zimmerman
Gyártás
GyártóDream Works
Ország Amerikai Egyesült Államok
India
Nyelvangol
ukrán
Játékidő127 perc
Költségvetés110 millió dollár
Képarány2.35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Dream Works
HUN Fórum Hungary
BemutatóUSA 2011. október 7.
HUN 2011. október 6.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel85 millió dollár
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasököl témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Vasököl (eredeti cím: Real Steel) 2011-ben bemutatott amerikai film Shawn Levy rendezésében, főszereplői Hugh Jackman és Dakota Goyo.

A film középpontjában Charlie Kenton áll, aki úgy próbál pénzt keresni hogy robot bokszokban vesz részt. Közben befogadja régen nem látott fiát, Maxet akivel közösen mennek robotboxolni.

Cselekmény[szerkesztés]

Mindenki szereti a robotharcot, ez most egy nagyon felkapott szórakozás. Charlie Kenton is robotokkal foglalkozik, megveszi és összefoltozza őket a harcokra. Nagy pénzeket lehet szakítani az illegális robot boksz versenyeken, de Charlie-nak nem igazán alakulnak jól a dolgai, sok adóssága van. Ráadásul most még a gyerekére is neki kell vigyáznia, akit eddig még nem nagyon látott soha. A 11 éves Max nem is nagyon találja a közös hangot az apjával, de ő is nagyon szereti a robotharcot, ezért a közös érdeklődés összekovácsolja őket. Max és Charlie egy roncstelepre mennek, ahol Max véletlenül egy szakadékba zuhan, de az egyik robotnak a karjába beletudott kapaszkodni. Max kiássa a robotot ami ,,megmentette". Miután hazaviszik kiderül, hogy a robotnak nincs nagy ütőerje de nagyon jól bírja az üléseket. Valamint van egy úgynevezett árnyék funkciója. Atomnak hívják. Bejutnak a legrangosabb versenyre is, ahol a legjobb robottal, Zeusszal küzdhetnek meg.

Szereplők[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film költségvetése 110 000 000 dollár volt, a bevétele pedig 299 268 508 dollár. Oscar-díjra is jelölték 2012-ben, a vizuális effektek kategóriában.[2]

Folytatás[szerkesztés]

2021. augusztus 8-án a rendező kijelentette hogy szívesen csinálna egy folytatást, amiben Ryan Reynolds is szerepelhetne.[3] 2022. január 14-én a rendező bejelentette hogy sorozat formájában folytatódni fog.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://port.hu/adatlap/film/tv/vasokol-real-steel/movie-118983
  2. Archivált másolat. [2017. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 1.)
  3. Hoppá, a Vasököl 2. lehet az a film, amelyben Hugh Jackman és Ryan Reynolds újra együtt dolgozhatnak? (magyar nyelven). IGN Hungary, 2021. augusztus 7. (Hozzáférés: 2021. augusztus 9.)
  4. január 14. 09:00, byMolnár Szilárd Publikálva 2022: Sorozat készül a Vasökölből: Az eredeti film rendezője szerint ez csak a rajongóknak köszönhető (magyar nyelven). IGN Hungary, 2022. január 14. (Hozzáférés: 2022. január 14.)

További információk[szerkesztés]