Valdés-félsziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valdés-félsziget
dél-amerikai medvefókák
dél-amerikai medvefókák
Közigazgatás
Ország  Argentína
Tartomány Chubut
Megye Biedma
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Terület3625 km²
Hosszúság50 km
Tengerszint feletti magasság69 m
Világörökségi adatok
Világörökség-azonosító 937
TípusTermészeti helyszín
KritériumokX
Felvétel éve1999
Elhelyezkedése
Valdés-félsziget (Argentína)
Valdés-félsziget
Valdés-félsziget
Pozíció Argentína térképén
d. sz. 42° 30′, ny. h. 64° 00′Koordináták: d. sz. 42° 30′, ny. h. 64° 00′
Valdés-félsziget weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Valdés-félsziget témájú médiaállományokat.

A Valdés-félsziget (spanyolul Península Valdés) egy félsziget az Atlanti-óceán partján, az argentínai Chubut tartomány északkeleti részén. A legközelebbi nagyváros Puerto Madryn.

A félsziget mintegy 100 km széles, 50 km hosszú, területe 3625 km². A szárazfölddel a mindössze 5–6 km széles földnyak (Istmo Carlos Ameghino) köti össze, amelynek északi oldalán a Golfo San José (San José-öböl), déli oldalán a Golfo Nuevo (Új-öböl) nevű öblök terülnek el. A félsziget gyéren lakott, legjelentősebb települése a kis Puerto Pirámides.

A félsziget legnagyobb része terméketlen föld néhány sós vizű tóval. A legnagyobb tó vízszintje a tengerszint alatt 40 m, valamint a félszigeten található Argentína és Dél-Amerika legmélyebb szárazföldi pontja is, a tengerszint alatt 42 m (Laguna del Carbón). A növényzet alacsony, száraz cserjebozót.

Ezt a fontos védett területet 1999-ben vették fel az UNESCO világörökségi helyszínei listájára. Partvonalát tengeri emlősök, sörényes fókák, déli elefántfókák és dél-amerikai medvefókák népesítik be. A déli elefántfókák kolóniája ezernél is több példányból áll nyáron, novembertől márciusig. Ilyenkor van az ellési időszak, és itt nevelik fel kicsinyeiket. Déli simabálnák találhatóak Golfo Nuevóban és Golfo San Joséban, a Patagónia és a félsziget közötti védett vizekben. Ezek a sziláscetek május és december között jönnek ide párosodni és elleni, mert az öböl vize csendesebb és melegebb, mint a nyílt tengeren. A parttól távol, a tengeren kardszárnyú delfinek találhatók.

A félsziget belsejében nanduk, guanakók és nagy marák élnek. A félsziget madárvilága rendkívül változatos: legalább 181 madárfaj él itt, közülük 66 vándorló. A területen lakik a ritka déli-sarkvidéki galamb. A madarak legfőbb költőhelye a San José-öbölben kiemelkedő kis sziget, az Isla de los Pájaros (Madarak szigete)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]