Talampaya Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ischigualasto és Talampaya Tartományi Parkok
Világörökség
Talampaya homokfalai
Talampaya homokfalai
Adatok
OrszágArgentína
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVIII
Felvétel éve2000
Elhelyezkedése
Talampaya Nemzeti Park (Argentína)
Talampaya Nemzeti Park
Talampaya Nemzeti Park
Pozíció Argentína térképén
d. sz. 30° 00′, ny. h. 68° 00′Koordináták: d. sz. 30° 00′, ny. h. 68° 00′
A Wikimédia Commons tartalmaz Talampaya Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Talampaya Nemzeti Park Argentína egyik leghíresebb nemzeti parkja La Rioja tartományban. 1975-ben tartományi parkká jelölték ki, majd 1997-től nemzeti park. Területe 2150 km², átlagos tengerszint feletti magassága 1500 m. Feladata a területén található archeológiai és paleontológiai helyszínek, leletek védelme. A táj gyönyörű, tipikus hegyi növényi és állati életközösséggel. A park egy medencében fekszik a Cerro Los Colorados és a Sierra de Sañagasta között.

Keletkezése nagyon hasonlít a vele határos Ischigualastóéhoz. A mocsaras terület felhalmozódott agyagüledékeiből agyagkőzetek képződtek. A hegyekből érkező folyók ezt a kőzetréteget beborították homokréteggel, amely évmilliók során homokkőzetté alakult, s ez a tábla az idők folyamán kiemelkedett a környezetéből. Az Ischigualastóval szemben ebbe a homokkőtáblába a patakok meredek szurdokvölgyeket vágtak, közülük a leglátványosabb a Talampaya-kanyon, amely 300–500 m széles, falai 150–180 m. A lecsorgó csapadékvíz is érdekes formációkat hozott létre, miközben a kanyonok falát oszlopszerű alakzatokra szabdalta. A völgyek alját finom homok borítja.

Ischigualastóhoz hasonlóan a Talampaya is nemzetközi hírű paleontológiai lelőhely. A sziklafalak lábánál édes termésű algarrobofák állnak, amelyeknek termését az itt élő indiánok is fogyasztották. Az őslakók által hagyott emlékek a Puerta del Cañón falain látható sziklarajzok és a kőbe vésett mélyedések, amelyek eredetileg mozsárként funkcionáltak. A helyi növényvilágot egy kis füvészkertben mutatják be a látogatóknak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]