Córdoba jezsuita épületei és birtokai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Córdoba jezsuita épületei és birtokai
Világörökség
Alta Gracia
Alta Gracia
Adatok
OrszágArgentína
Világörökség-azonosító 995
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve2000
Elhelyezkedése
Córdoba jezsuita épületei és birtokai (Argentína)
Córdoba jezsuita épületei és birtokai
Córdoba jezsuita épületei és birtokai
Pozíció Argentína térképén
d. sz. 31° 25′ 08″, ny. h. 64° 11′ 17″Koordináták: d. sz. 31° 25′ 08″, ny. h. 64° 11′ 17″
A Wikimédia Commons tartalmaz Córdoba jezsuita épületei és birtokai témájú médiaállományokat.

Córdoba jezsuita épületei és birtokai (spanyol: Manzana Jesuítica y Estancia de Córdoba) a volt jezsuita redukció, a jezsuiták által kormányzott település misszionáriusok által emelt épületei és birtokai Argentínában, Córdobában, amelyek 2000 óta a világörökség listáján szerepelnek.

A Manzana Jesuítica magába foglalja Córdoba egyetemét (Universidad Mayor de San Carlos, ma Universidad Nacional de Córdoba), amely egyike a legrégibb dél-amerikai egyetemeknek, a Monserrat Középiskolát (Collegio Nacional de Monserrat), amely eredetileg a jezsuiták teológiai főiskolája volt (Collegio Maxima), egy barokk templomot (Templo de la Compañía de Jesús) és több lakóépületet. Hogy fenntarthassák létesítményeiket, a jezsuiták hat estanciát, vagyis birtokot üzemeltettek Córdoba tartományban, Caroyát, Jesús Maríát, Santa Catalinát, Alta Graciát, Candelariát, és San Ignaciót.

A birtokok és az épületek kialakítása 1615-ben kezdődött, s a jezsuiták tulajdonában maradt 1767-ig, amikor III. Károly spanyol király egy rendelkezésével kiutasította őket a kontinensről. A tulajdonuk a ferencesekhez került 1853-ig, mikor a jezsuiták visszatértek Amerikába. Azonban az egyetem és a középiskola egy évvel később állami tulajdonba került.

Mindegyik birtoknak van saját temploma és épületei, s ezek köré olykor városok nőttek, mint Alta Gracia. A San Ignacio estancia megszűnt, de a többi birtok az épületekkel együtt látogatható; „A jezsuita estanciák útja” közel 250 kilométer hosszúságú.

Alta Gracia[szerkesztés]

Alta Gracia (eredeti nevén Santuario de Nuestra Señora de Alta Gracia), a jezsuiták jelentős birtoka ma már 43000 lakosú város (2001). Más estanciákkal együtt azért létesült a 17. században, hogy gazdasági hátteret biztosítson a córdobai egyetem és más oktatási központok működéséhez. A későbbiekben birtokosai egyike Manuel de Falla volt, a híres zeneszerző, aki Alta Graciában halt meg 1946-ban. A város és ezzel együtt Argentína egyik legjelentősebb műemléke a jezsuiták által emelt barokk stílusú, torony nélküli templom, az Iglesia de la Estancia Jesuítica.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]