Los Glaciares Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Los Glaciares Nemzeti Park
Világörökség
Az Upsala-gleccser
Az Upsala-gleccser
Adatok
Ország Argentína
Világörökség-azonosító 145
Típus Természeti helyszín
Kritériumok VII, VIII
Felvétel éve 1981
Elhelyezkedése
Los Glaciares Nemzeti Park (Argentína)
Los Glaciares Nemzeti Park
Los Glaciares Nemzeti Park
Pozíció Argentína térképén
d. sz. 50° 00′ 00″, ny. h. 73° 14′ 35″Koordináták: d. sz. 50° 00′ 00″, ny. h. 73° 14′ 35″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Los Glaciares Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Los Glaciares Nemzeti Park Argentína egyik legjelentősebb nemzeti parkja Santa Cruz tartományban, Patagóniában. 1981 óta a Világörökség része.

Az 1937-ben alapított nemzeti park Argentínában a második legnagyobb 4459 km²-es területével. A neve arra az Andokban elterülő hatalmas jégtakaróra utal, amely 47 nagy gleccsert táplál, amelyek közül 13 az Atlanti-óceán felé áramlik. A világ más részein a gleccserek legalább 2500 méter tengerszint feletti magasságban erednek, de itt ez a szint a jégtakaró nagyságának köszönhetően csak 1500 m magasságban található, s ahogyan leérnek a 200 m magasságig, útközben koptatják, mállasztják a hegység felszínét.

A jégkorszakban egész Patagóniát jég fedte, ebből napjainkra két jégtakaró maradt. Az kisebbik, északi Chile területén fekszik, a déli jégmező Argentína és Chile területén. Ennek hosszúsága 350 km, szélessége 40–60 km, területe 144 000 km², a déli féltekén a legnagyobb az Antarktiszon kívül. Neve Hielo Continental Patagónicó, Patagóniai szárazföldi jégtakaró. Argentínai része 3500 km².

A Los Glaciares olvadékvize két tavat táplál: az Argentino-tavat (1466 km², a legnagyobb Argentínában) délen és a Viedma-tavat (1100 km²) északon. Mindkét tó felesleges vizét a Santa Cruz folyó vezeti el, amely Puerto Santa Cruznál éri el az Atlanti-óceánt.

A jégmezőből merész sziklacsúcsok emelkednek ki, amelyeknek alakját a jégárak formálták. A nemzeti park részén emelkedő két legjelentősebb csúcs a Cerro Torre (3128 m) és a Mount Fitz Roy (3375 m), mindkettő nagyon népszerű a hegymászók között.

A Spegazzini-gleccser "borjadzása": egy 100 m fal leszakadása

A déli részen vannak több kisebb gleccser között a fontosabb gleccserek, a Perito Moreno-gleccser, az Upsala-gleccser és a Spegazzini-gleccser, amelyek az Argentino tóba ömlenek. A Spegazzini és az Upsala csak vízi úton érhető el, a Perito Moreno szárazföldön is.

A nemzeti parkban az erdőhatár 800 m magasságban van. Az erdők jellegzetes fái az örökzöld déli bükkfélék, a lenga és a guindo, amelyeknek magassága elérheti a 35–40 m-t. A Csendes-óceán felől érkező légáramlatokból a hegyek oldalán kicsapódik a pára, ezért a nemzeti park nagy részére a sztyeppei növényzet a jellemző. Az évi átlag hőmérséklet 7,5 °C. Az állatvilág képviselői a nandu, a guanakó, a szürke róka és a puma, akiknek létét a szarvasmarha-tenyésztés veszélybe sodorta, de a park területén biztonságban élnek. Több mint 1000 madárfaj él a területen, közöttük kondorkeselyűk, sasok, magellán-harkályok, patagóniai rigók, de csak 100-at regisztráltak. Az enyhébb éghajlatú területeken él a ritka huemul és a zuhatagi réce.

Forrás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Los Glaciares Nemzeti Park témájú médiaállományokat.