Umeå Energi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Umeå Energi
Dåva kogenerációs erőmű Umeåtól 9 km-re
Dåva kogenerációs erőmű Umeåtól 9 km-re
Típusönkormányzati cég
Alapítva1965
Székhely Svédország, Umeå
Iparágvillamos és hőenergia, telekommunikáció
Szolgáltatásokvillamos és hőenergia előállítása, elosztása, telekommunikáció, széles sávú szolgáltatás
Árbevétel1526 millió SEK
Alkalmazottak száma303
AnyavállalataUmeå Kommunföretag AB (100%)
LeányvállalataiUmeå Energi Elhandel,
Umeå Energi Elnät,
Umeå Energi UmeNet,
Umeå Energi Sol, Vind & Vatten

Az Umeå Energi weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Umeå Energi nevű vállalat a svédországi Umeå város energiaellátását végzi.[1] Villamos energiát, távhőt és hűtési energiát szolgáltat, valamint az UmeNet nevű leányvállalatán keresztül széles sávú szolgáltatást nyújt.[2]

Története[szerkesztés]

A vállalat elődjét 1887-ben alapították, állítólag egy londoni mérnök és a svéd polgármester közötti esküvői beszélgetés eredményeképpen.

A cég kijelentette, hogy tervezi a "szén-dioxid-mentesség" elérését 2018-ig új energia-termelési eljárások bevezetésével, beleértve még több megújuló energiaforrás használatát.[3]

Működése[szerkesztés]

Az Umeå Energi egyik fűtőműve Ålidhemben működik. Az itt termelt hőenergiát különféle forrásokból állítják elő, beleértve kommunális és ipari hulladékot, valamint biomasszát. A termelt hővel turbinákat hajtanak meg.

A vállalat a Dåvamyrans ipari hulladéklerakónál két kogenerációs erőművet is üzemeltet, amelyek a hulladékból és biomasszából termelnek energiát.[3] A Dåva 1 erőmű fő fűtőanyaga a hulladék, amiből óránként 20 tonnát éget el, és ezzel 65 megawatt hőenergiát állít elő. Ennek nagy részével távfűtést valósítanak meg, csupán 10 MW-ot használnak villamosenergia-termelésre. Az erőmű a fakitermelésből származó hulladékot is hasznosítja. A légszennyezést alacsony szinten tartják a füstgázok szűrőrendszerei. A 2010-ben üzembe helyezett Dåva 2 erőműben 105 MW energiát termelnek a régi üzemhez hasonló fűtőanyag-keverék és tőzeg felhasználásával. Ebből 30 MW-ot használnak elektromos áram előállítására.[4]

A fenti két erőmű mellett a cég vízerőművet és szélfarmot is működtet és szennyvíz felhasználásával is termel energiát.[3]

Fényterápiás kezdeményezés[szerkesztés]

Mivel Umeåban hónapokon keresztül 9 órakor van napkelte és 14 órakor napnyugta, a városra sötét borul a nap nagy részében. A probléma megoldása érdekében az Umeå Energi 2012-ben 30 buszmegállóban lámpákat szerelt fel fényterápiás céllal, hogy csökkentse a téli depresszió hatásait. A vállalat sajtónyilatkozatban arról tájékoztatott, hogy a lámpák biztonságosak, az ultraibolya sugárzást kiszűrték, és a fényt megújuló energiaforrásból állítják elő.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Umeå, the first city in northern Sweden with rooftop solar panels Inauguration on May 3”, AB Bostaden, 2011. május 2.. [2014. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2014. május 4.) 
  2. Umeå Energi a summary in english. Umeå Energi. (Hozzáférés: 2014. május 4.)
  3. a b c Umea Energi Company Report. Energy Digital. [2014. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 5.)
  4. Dava CHP Archiválva 2014. május 9-i dátummal a Wayback Machine-ben, umea.se, Hozzáférés ideje: 8 May 2014
  5. Moore, Elizabeth Armstrong. „Swedish town introduces light therapy to bus shelters”, 2012. november 28. (Hozzáférés: 2014. május 5.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Umeå Energi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Umeå Energi című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dåva kraftvärmeverk című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.