Umeå Energi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Umeå Energi
Dåva kogenerációs erőmű Umeåtól 9 km-re
Dåva kogenerációs erőmű Umeåtól 9 km-re
Típus önkormányzati cég
Alapítva 1965
Székhely  Svédország, Umeå
Iparág villamos és hőenergia, telekommunikáció
Szolgáltatások villamos és hőenergia előállítása, elosztása, telekommunikáció, széles sávú szolgáltatás
Árbevétel 1526 millió SEK
Alkalmazottak száma 303
Anyavállalata Umeå Kommunföretag AB (100%)
Leányvállalatai Umeå Energi Elhandel,
Umeå Energi Elnät,
Umeå Energi UmeNet,
Umeå Energi Sol, Vind & Vatten

Az Umeå Energi weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Umeå Energi nevű vállalat a svédországi Umeå város energiaellátását végzi.[1] Villamos energiát, távhőt és hűtési energiát szolgáltat, valamint az UmeNet nevű leányvállalatán keresztül széles sávú szolgáltatást nyújt.[2]

Története[szerkesztés]

A vállalat elődjét 1887-ben alapították, állítólag egy londoni mérnök és a svéd polgármester közötti esküvői beszélgetés eredményeképpen.

A cég kijelentette, hogy tervezi a "szén-dioxid-mentesség" elérését 2018-ig új energia-termelési eljárások bevezetésével, beleértve még több megújuló energiaforrás használatát.[3]

Működése[szerkesztés]

Az Umeå Energi egyik fűtőműve Ålidhemben működik. Az itt termelt hőenergiát különféle forrásokból állítják elő, beleértve kommunális és ipari hulladékot, valamint biomasszát. A termelt hővel turbinákat hajtanak meg.

A vállalat a Dåvamyrans ipari hulladéklerakónál két kogenerációs erőművet is üzemeltet, amelyek a hulladékból és biomasszából termelnek energiát.[3] A Dåva 1 erőmű fő fűtőanyaga a hulladék, amiből óránként 20 tonnát éget el, és ezzel 65 megawatt hőenergiát állít elő. Ennek nagy részével távfűtést valósítanak meg, csupán 10 MW-ot használnak villamosenergia-termelésre. Az erőmű a fakitermelésből származó hulladékot is hasznosítja. A légszennyezést alacsony szinten tartják a füstgázok szűrőrendszerei. A 2010-ben üzembe helyezett Dåva 2 erőműben 105 MW energiát termelnek a régi üzemhez hasonló fűtőanyag-keverék és tőzeg felhasználásával. Ebből 30 MW-ot használnak elektromos áram előállítására.[4]

A fenti két erőmű mellett a cég vízerőművet és szélfarmot is működtet és szennyvíz felhasználásával is termel energiát.[3]

Fényterápiás kezdeményezés[szerkesztés]

Mivel Umeåban hónapokon keresztül 9 órakor van napkelte és 14 órakor napnyugta, a városra sötét borul a nap nagy részében. A probléma megoldása érdekében az Umeå Energi 2012-ben 30 buszmegállóban lámpákat szerelt fel fényterápiás céllal, hogy csökkentse a téli depresszió hatásait. A vállalat sajtónyilatkozatban arról tájékoztatott, hogy a lámpák biztonságosak, az ultraibolya sugárzást kiszűrték, és a fényt megújuló energiaforrásból állítják elő.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Umeå, the first city in northern Sweden with rooftop solar panels Inauguration on May 3”, AB Bostaden, 2011. május 2.. [2014. május 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2014. május 4.) 
  2. Umeå Energi a summary in english. Umeå Energi. (Hozzáférés: 2014. május 4.)
  3. a b c Umea Energi Company Report. Energy Digital. [2014. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 5.)
  4. Dava CHP Archiválva 2014. május 9-i dátummal a Wayback Machine-ben, umea.se, Hozzáférés ideje: 8 May 2014
  5. Moore, Elizabeth Armstrong. „Swedish town introduces light therapy to bus shelters”, 2012. november 28. (Hozzáférés ideje: 2014. május 5.) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Umeå Energi című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Umeå Energi című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dåva kraftvärmeverk című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.