Döbeln-park (Umeå)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Döbeln-park
Ország Svédország
TelepülésUmeå község
NévadóGeorg Carl von Döbeln
Elhelyezkedése
Döbeln-park (Svédország)
Döbeln-park
Döbeln-park
Pozíció Svédország térképén
é. sz. 63° 49′ 22″, k. h. 20° 16′ 14″Koordináták: é. sz. 63° 49′ 22″, k. h. 20° 16′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Döbeln-park témájú médiaállományokat.
A Döbeln-park Georg Carl von Döbeln emlékművével
Az 1920-ban létesített parkszínpad

A Döbeln-park a svédországi Umeå város központjában található park, hosszú ideje kulturális események, zenei és színjátszó programok színhelye. Ez volt a város első közparkja, amit még a 19. században, 1865-ben hoztak létre angolpark jelleggel, romantikusan kanyargó utakkal és festői szépségű teraszokkal.[1] 1867-ben a park területén állították fel Georg Carl von Döbeln emlékművét; az öntöttvas szobor ismeretlen művész alkotása. A közelben 1920-ban parkszínpad is létesült, hogy állandó helyszínt biztosítson a rendszeresen itt zajló rendezvényeknek. A nyolcszögletű színpad fölött boltíves réz tető emelkedik, aranyozott díszítésekkel.

A park a megye közigazgatási székháza közelében terül el, határoló utcái az Östra Kyrkogatan, a Storgatan és az Östra Strandgatan.

Források[szerkesztés]

  1. Fakta Döbelns park. Umeå Municipality. [2014. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Döbelns park című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Döbeln-park (Umeå)
A Wikimédia Commons tartalmaz Döbeln-park (Umeå) témájú médiaállományokat.