Sparken

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sparken egy gördeszka-park Umeå központjában, az Ume folyó partján, a Hamnmagasinet épülete mellett. A Tegsbron híd tövében található, mely az E4 és E12 utakat vezeti át a folyón.

A park körülbelül 20 méter széles és 120 méter hosszú;[1] az elnevezését egy névadó versenyen kapta.[2] A legfontosabb létesítmények jellemzőit Umeå önkormányzata az ifjúsági szervezetekkel együttműködve dolgozta ki. A terveket ezután a kanadai New Line Skateparks INC tervezővállalat készítette. A park teljes egészében betonból épült, ún. sínekkel és kerítéssel.

A gördeszka-pálya 2009-ben készült el a „Város a hidak között” (svédül: Staden mellan broarna) elnevezésű nagyszabású infrastrukturális projekt részeként, amely Umeå városközpontjának nagyszabású átalakítását célozta. 2012-ben elnyerte a svéd Építészek Szövetsége Felső Norrland Építészeti Díját (svédül: Sveriges Arkitekter Övre Norrlands Arkitekturpris)[3]

Források[szerkesztés]

  1. Vanliga frågor om Sparken (svéd nyelven). Umea.se, 2013. október 7. [2018. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 15.)
  2. Sparken - Umeås nya skatepark (svéd nyelven), 2009. május 13. (Hozzáférés: 2014. április 15.)
  3. Skateparken "Sparken", Umeå (svéd nyelven). Sveriges Arkitekter, 2012. december 16. [2014. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 15.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sparken című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Sparken, Umeå
A Wikimédia Commons tartalmaz Sparken témájú médiaállományokat.