Udanoceratops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Udanoceratops
Evolúciós időszak: késő kréta, campaniai
Az Udanoceratops rekonstrukciója
Az Udanoceratops rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Család: Leptoceratopsidae
Nem: Udanoceratops
Kurzanov, 1992
Fajok
  • U. tschizhovi Kurzanov, 1992 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Udanoceratops témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Udanoceratops témájú kategóriát.

Az Udanoceratops (nevének jelentése 'Udan-szarvarcú') a ceratopsia dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta kor campaniai korszakában élt a mai Mongólia területén.

Felfedezés[szerkesztés]

Az Udanoceratops és az ember méretének összehasonlítása

Az Udanoceratops csak a holotípus példány, egy nagy, 60 centiméter hosszú, aránylag jó állapotban és majdnem teljes egészében megőrződött koponya alapján ismert. A felfedezésekor úgy tűnt, hogy ez az addig talált legnagyobb két lábon járó neoceratopsia. A koponyáján csak egy nagyon kis szarvat, illetve nyakfodrot viselő állat teljes hossza a becslés szerint 4 méter volt. A holotípusra Dél-Góbi tartományban, a Djadokhta-formáció Udan-Sayr lelőhelyén, egy késő kréta kori, campaniai korszakbeli, körülbelül 83,5-70,6 millió évvel ezelőtt keletkezett rétegben találtak rá. 2007-ben, a Kelet-Góbi tartományból, a campaniai korszakbeli Barun Goyot-formációból származó egyetlen példány alapján leírás készült az Udanoceratops aff. tschizhovi nevű fajról.

Etimológia[szerkesztés]

Az Udanoceratops és típusfaja az Udanoceratops tschizhovi nevét Szergej Mihajlovics Kurzanov alkotta meg 1992-ben. A név a lelőhelyeként szolgáló (Udan-Sayr) térség nevéből, valamint az ógörög κέρας / kérasz ('szarv') és ωψ / -opsz ('arc') szavak összetételéből ered.

Osztályozás[szerkesztés]

Az Udanoceratopsot a Ceratopsia csoportba sorolták be (az ógörög eredetű név jelentése 'szarvarcúak'), melybe papagájszerű csőrrel rendelkező, a kréta időszakban Észak-Amerika és Ázsia területén élt dinoszauruszok tartoznak. Brenda J. Chinnery a nemet az észak-amerikai Leptoceratops, Montanoceratops és Prenoceratops mellett a Leptoceratopsidae család egyetlen ázsiai tagjaként helyezte el.

Táplálkozás[szerkesztés]

Az Udanoceratops egyedi, robusztus állkapcsa

A többi ceratopsiához hasonlóan az Udanoceratops növényevő volt. A kréta időszak során a virágos növények elterjedése földrajzilag korlátozott volt a szárazföldön, így valószínű, hogy ez a dinoszaurusz az időszak uralkodó növényeit, a harasztokat, a cikászokat és a tűlevelűeket fogyasztotta, éles csőrével lecsípve a leveleket vagy a fenyőtűket.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Udanoceratops című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Dodson, P.. The Horned Dinosaurs. Princeton University Press, Princeton, New Jersey (1996). ISBN 0-691-05900-4 
  • Kurzanov, S.M. (1992). „A giant protoceratopsid from the Upper Cretaceous of Mongolia (in Russian)”. Paleontological Journal, 81–93. o.  

További információk[szerkesztés]

  • Ceratopsia. Thescelosaurus!. [2009. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 27.)
  • Udanoceratops. Dino Directory. [2007. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. április 27.)