Leptoceratops

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Leptoceratops gracilis
Evolúciós időszak: Késő kréta
Rajz a Leptoceratops gracilisról
Rajz a Leptoceratops gracilisról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Csoport: Marginocephalia
Alrendág: Ceratopsia
Család: Leptoceratopsidae
Nem: Leptoceratops
Faj: L. gracilis
Tudományos név
Leptoceratops gracilis
Brown, 1914
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Leptoceratops gracilis témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Leptoceratops gracilis témájú kategóriát.

A Leptoceratops gracilis a hüllők (Reptilia) osztályának dinoszauruszok csoportjába, ezen belül a madármedencéjűek (Ornithischia) rendjébe, a Cerapoda alrendjébe és a Leptoceratopsidae családjába tartozó faj.

A Leptoceratops egy ősi ceratopsia volt, amely a késő kréta korban élt, a mai Nyugat-Észak-Amerika területén. Kortársa volt a hatalmas Triceratopsnak és a Torosaurusnak. Maradványait a kanadai Albertában és az USA-beli Wyomingben találták. Valószínűleg képes volt a hátsó lábaira állni, sőt szaladni is. A Leptoceratops körülbelül 2 méter hosszú volt, tömege 68-200 kilogramm között lehetett.

Felfedezése[szerkesztés]

A Leptoceratops volt az első kistestű ceratopsia, amelyet leírtak. Az állatot 1910-ben fedezték fel, de csak négy évre rá írta le Barnum Brown, az albertai Red Deer Völgyében. Az első példány koponyája hiányos volt, de 1947-ben, Charles Mortram Sternberg több jól megmaradt példányt talált; ezek között egy teljes csontváz is volt. 1978-ban, Észak-wyomingi Bighorn Basinban még felfedeztek néhány Leptoceratops maradványt. A Leptoceratops nembe tartozó faj neve: Leptoceratops gracilis. 1942-ben, Montana államban is találtak Leptoceratopsra hasonló kövületeket, ezeket elnevezték Leptoceratops cerorhynchosnak, de később egy új nembe sorolták: Montanoceratops.

Rendszerezése[szerkesztés]

A Leptoceratops a ceratopsziákhoz tartozott, ezek növényevő dinoszauruszok voltak, amelyeknek papagájszerű csőrrük volt. Észak-Amerikában és Ázsiában sok fajuk élt a kréta korban. A Leptoceratopsot korábban a Protoceratopsidae családba sorolták, de manapság a Leptoceratopsidae családba helyezik.

Életmódja[szerkesztés]

A Leptoceratops, mint minden ceratopszia, növényevő volt. A kréta korban még ritkák voltak a virágos növények, úgyhogy az állat valószínűleg a korabeli bőséges növényzettel táplálkozott, mint amilyenek a páfrányok, cikászok és fenyőfélék voltak. A ceratopszia éles csőrét használta, hogy harapjon a levelekből és tüskékből.

Források[szerkesztés]

  • Dodson, P. (1996). The Horned Dinosaurs. Princeton University Press, Pinceton, New Jersey, pp. xiv-346
  • Liddell & Scott. Greek-English Lexicon, Abridged Edition. Oxford University Press, Oxford, UK (1980). ISBN 0-19-910207-4 

További információk[szerkesztés]