Telesport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Telesport a Magyar Televízió sportműsorainak címe, illetve az ezeket készítő részleg (sportrovat, sportosztály, sportfőszerkesztőség) elnevezése.

Története[szerkesztés]

A Magyar Televízió indulása után Radnai Jánost bízták meg a sportrovat megszervezésével. Az 1950-es évek végére sikerült kiválasztani a később osztály rangra emelt részleg magvát jelentő riportereket: Vitray Tamás, Vitár Róbert és Szőnyi János. Radnai javaslatára mind a négyen elvégezték a Testnevelési Főiskolát. Mellettük közreműködtek külsős munkatársak is. Az 1970-ben kiírt Pályabelépő nevű pályázattal újabb munkatársak érkeztek a sportosztályra: Knézy Jenő, az egykori atléta Gyulai István, a szerkesztő Szalay István. 1976-ban a Népsporttól jött át Dávid Sándor, aki már előtte is tevékenykedett külsős kommentátorként. Az 1980-as évek során érkezett többek között Gulyás László, Komlósi Gábor, Gundel Takács Gábor, Palik László, Héder Barna. Az 1990-es évektől főképp a Komlósi Oktatási Stúdióban végzett fiatalok jelentik az utánpótlást.

A nyári olimpiai játékokról 1960-ban közvetítettek először, akkor még csak kétfős stábbal (Radnai és Vitray). Azóta mindössze két olimpiáról nem volt helyszíni közvetítés: 1964-ben a kelet-közép-európai országok televízióinak munkatársai nem utaztak ki Tokióba, hanem egy berlini stúdióban kommentálták a versenyeket, 1984-ben pedig csak összefoglalók készültek. 2004-ben első ízben a stúdiót is a játékok helyszínén rendezték be.

A téli olimpiai játékokat ugyancsak közvetítik. 1960-ban még csupán stúdióból kommentálva adták felvételről a jégkorong-döntőt, 1964-től viszont a helyszínről közvetítettek. 2010-ben anyagi okok miatt stúdióból kommentálták a játékokat.

Az 1962-es labdarúgó-világbajnokságnak még csak a döntőjét sugározta a Magyar Televízió, filmfelvételről. 1966-tól 2002-ig helyszínről közvetítettek. 2010-re újból megszerezték a közvetítési jogot. A kezdetektől fogva közvetítik az Európa-bajnokságokat is.

1976-ban közvetítettek első ízben Formula–1-es futamot (osztrák nagydíj), Dávid Sándor és Knézy Jenő kommentálásával. A későbbiekben egyre több futam került képernyőre, az 1990-es évek második felétől a teljes évadot közvetítették egészen 2001 végéig.

Az 1990-es évek végétől növekvő konkurenciával kell szembenéznie az MTV-nek, így a Telesportnak is. 1996-ban elindult az Eurosport magyar nyelvű kommentárja (bár kezdetben egy megállapodás alapján nem kommentáltak magyarul olyan eseményeket, amit az MTV is közvetített, a riporterek pedig külsős munkatársként továbbra is közreműködtek, 1999-ben véget ért ez az együttműködés), 1997 őszén megjelentek az országos kereskedelmi televíziók (RTL Klub, TV2), majd 2000 őszén a magyar sportcsatorna, a Sport1. Ennek következtében többen távoztak a munkatársak közül, valamint az MTV bizonyos események (magyar bajnoki és válogatott labdarúgó-mérkőzések, Bajnokok Ligája, Formula–1) közvetítési jogát elvesztette.

2011-től az MTVA létrejöttével az MTV és a Duna TV sportosztálya is egyesült. Az új vezetés célul tűzte ki a nagy érdeklődésre számot tartó események közvetítési jogának visszaszerzését. Így visszakerültek az m1-re a labdarúgó NB I mérkőzései, a válogatott mérkőzései, 2012-től a Formula–1-es versenyek is.

A közmédia átszervezése során 2015. március 15-től sportadások nagy része átmenetileg átkerült a Duna csatornára, majd július 18-án megkezdte adását az új sportcsatorna, az M4 Sport.

Főszerkesztők[szerkesztés]

Ismertebb szerkesztő-riporterei[szerkesztés]

Jelenlegi munkatársai[szerkesztés]

Korábbi vagy külsős munkatársai[szerkesztés]