Törpe-kardszárnyúdelfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Törpe-kardszárnyúdelfin
Kifogott példány
Kifogott példány
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Globicephalinae
Nem: Feresa
J. E. Gray, 1870
Faj: F. attenuata
Tudományos név
Feresa attenuata
(J. E. Gray, 1874)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Törpe-kardszárnyúdelfin témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Törpe-kardszárnyúdelfin témájú médiaállományokat és Törpe-kardszárnyúdelfin témájú kategóriát.

A törpe-kardszárnyúdelfin (Feresa attenuata) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj.

Nemének az egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

Elterjedéséről nem sokat tudni a szórványos, de az egész világot átfogó adatokból. A mély, meleg vizekben fordul elő, csak ritkán közel a partokhoz (kivéve az óceáni szigeteket). Főleg trópusi vizekben található, de gyakran elkóborol a meleg mérsékelt övi vizekre is. Viszonylag gyakran található a trópusi Csendes-óceán keleti részén Hawaii és Japán körül, bár nem különösen gyakori sehol sem. Mivel kerüli a csónakokat, lehetséges, hogy gyakoribb, mint az a megfigyelések számából következhet. Úgy tudják, hogy nem vándorol, lehetségesnek tűnik, hogy egész éven át előfordulhat olyan jól ismert helyeken, mint Srí Lanka az Indiai-óceánban és St. Vincent a Karib-tengerben.

Megjelenése[szerkesztés]

Csontváza

Kevésbé ismert állat és annak ellenére ritkán látható a természetben, hogy széles körben elterjedt, és a szubtrópusi-trópusi mély vizekben majdnem mindenhol megtalálható. Mérete a delfinek többségéhez hasonló, de többnyire csak a fehérajkú kardszárnyúdelfinnel (Peponocephala electra) tévesztik össze. Sok lényeges különbség van köztük, de azokat nem könnyű észrevenni a természetben, főleg távolról. Sötét oldala valószínűleg a legjellemzőbb tulajdonsága, de a fehér áll is jellegzetes, bár ez nem minden példányon jelenik meg, a fej és a mellúszók alakja szintén jó azonosítási bélyeg.

Hátúszó elhelyezkedése: Középen helyezkedik el.

Felnőtt mérete: 2,1-2,6 m.

Felnőtt tömege: Kb. 110–170 kg.

Újszülött mérete: Kb. 80 cm.

Újszülött tömege: Ismeretlen.

Életmódja[szerkesztés]

Általában elmondható, hogy ha kis számú (kevesebb, mint 50) állat van együtt, akkor azok nagy valószínűséggel törpe kardszárnyú delfinek. Fogságban agresszívek lehetnek az emberrel vagy más cetfajokkal, és jobban kiérdemlik a "gyilkos" jelzőt, mint a jóval nagyobb közönséges kardszárnyúdelfinek. Elképzelhető, hogy természetben delfineket is zsákmányolnak.

Megközelítésük nehéz lehet, állítólag elkerülik a csónakokat, bár beszámoltak már olyan eseteket is, amikor a csónakok orr- vagy nyomdokvizében úsztak. Néha lebegnek, főként napos időben. Kémlelődnek, farkukat csapkodják, ugrásaik mindig megfigyelhetők, de nem mindig akrobatikusak. Fürgén úsznak: fejüket többnyire kiemelik a vízből amikor a felszínre jönnek, meneküléskor pedig testükkel kiugranak. A csapatok tagjai gyakran úsznak párhuzamosan, egymással teljes szinkronban, aztán amikor megrettennek, egy tömegben menekülnek el. A felszínen morgó hangjukat lehet hallani. Gyakran vetődnek partra.

Források[szerkesztés]