Tócsaszitakötő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tócsaszitakötő
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
IUCN3.1
Magyarországon fokozottan védett
Természetvédelmi érték: 100 000 Ft[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Szitakötők (Odonata)
Alrend: Egyenlőtlen szárnyú szitakötők (Anisoptera)
Öregcsalád: Laposhasú acsafélék (Libelluloidea)
Család: Laposhasú acsák (Libellulidae)
Alcsalád: Leucorrhininae
Nem: Leucorrhinia
Faj: L. caudalis
Tudományos név
''Leucorrhinia caudalis''
(Charpentier, 1840)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tócsaszitakötő témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tócsaszitakötő témájú médiaállományokat és Tócsaszitakötő témájú kategóriát.

A tócsaszitakötő (Leucorrhinia caudalis) az egyenlőtlen szárnyú vagy nagy szitakötők egy Magyarországon fokozottan védett faja.

Elterjedése[szerkesztés]

Európa középső részén, egy keskeny sávban honos, elterjedésének súlypontja Közép-Európa északi sávjába tehető. Meglehetősen ritka, élőhelye szétdarabolódott, nagy valószínűséggel egyike az Európa és talán az egész Nyugat Palearktikum egyik leginkább veszélyeztetett szitakötőinek.

Az alábbi országokban honos: Ausztria, Belgium, Csehország, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Montenegró, Németország, Norvégia, Oroszország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.

Magyarországon mára több előzően ismert élőhelyéről eltűnt és már csak a Tisza és a Dráva mentén található holtágakban és kavicsbányatavakban találhatóak kisebb, elszigetelt populációi.

A faj leginkább a kevésbé sekély, gazdag hínárnövényzettel (sok esetben tócsagazvirágúakkal) benőtt, kisvizek lakója. Kedvelt élőhelyei a holtágak, morotvák, nagyobb állóvizek növénydús öblei, valamint a növényzetben gazdag kavicsbányatavak. Az elalgásodott, megritkult növényzetű vizekből kiszorul.

Megjelenése[szerkesztés]

A hím szinte semmi más Magyarországon élő fajjal nem téveszthető össze: jellegzetes faji bélyeg a kifehéredő szárnyjegy és szárnycsúcs, a potroh elülső felének fehéres, hamvas, bevonata, valamint a fehér potrohfüggelék.

Lárvái erősen tüskézettek.

Életmódja[szerkesztés]

A tócsaszitakötő a kétéves fejlődésű, korán kibújó, szinkronizáltan kelő szitakötők közé tartozik.

Veszélyeztető tényezők[szerkesztés]

Első számú veszélyeztető tényező az élőhelyek elvesztése, leromlása: a folyók szabályozása miatt szinte teljesen megszűnt az új holtágak, morotvák keletkezésének lehetősége, a régebbieket pedig az eutrofizáció, savasodás, feltöltődés, esetleg halasítás, vagy más hasznosítás tesz a faj számára kedvezőtlenné.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapja: Tócsaszitakötő (magyar nyelven) (HTML). (Hozzáférés: 2014. június 10.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]