Ugrás a tartalomhoz

Tábori Kornél

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tábori Kornél
Arcképe a Tolnai Világlapjában (1918)
Arcképe a Tolnai Világlapjában (1918)
Élete
Születési névTauber Kornél
Született1879. június 25.
Szolnok, Osztrák–Magyar Monarchia
Elhunyt1944. július 15. (65 évesen)
auschwitzi koncentrációs tábor, nemzetiszocialista Németország
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Tábori Kornél témájú médiaállományokat.

Tábori Kornél, születési és 1902-ig használt nevén Tauber Kornél[1] (Szolnok, 1879. június 25.[m 1]Auschwitz, 1944. július 15.)[2][3] magyar író, újságíró, műfordító, szerkesztő és riporter. Tábori Pál és Tábori György apja. Írói álnevei: Old Boy, Öreg Medve.

Élete és munkája[szerkesztés]

Az első világháborúig[szerkesztés]

Tauber Mór és Adler Janka fia. 1907. június 23-án Budapesten, a VI. kerületben házasságot kötött Ziffer Elzával, dr. Ziffer Emil és Krausz Franciska lányával.[4] Jogot végzett; a Pesti Napló munkatársa, rendőri riporter, az első világháborúban a Pesti Napló haditudósítója, később a lap helyettes szerkesztője. A bűnügyi riport első magyar művelője volt, az első újságíró, aki saját fényképeivel illusztrálta írásait..

Az első világháború előtt sokat utazott, ott volt többek 1905-ben Oroszországban a forradalom idején, valamint Belgrádból tudósított, amikor 1903-ban Draga királynőt és I. Sándor szerb királyt meggyilkolták. 1914 után segélyszállítmányokat szervezett a háború miatt szegénységben és nyomorban szenvedők tízezreinek, főleg gyerekeknek. Előadásokat tartott Hollandiában, Belgiumban és Svájcban, így szervezve meg több ezer magyar gyerek hosszabb-rövidebb nyugati tartózkodását.[5] Az Országos Gyermekvédő Ligának – mai szóval – „marketingmenedzsere” volt, rádióelőadásokat tartott a Ligáról és gyűjtéseket szervezett a gyermekek részére. 1916-ban riportokat készített az erdélyi román betörésről.

A kommün után[szerkesztés]

1919-ben ő is támogatta a Magyarországi Tanácsköztársaságot, ami miatt 1920-tól nem vállalhatott tudásának megfelelő hírlapírói állást. Ennek ellenére folyamatosan dolgozott: 1920-ban kiadta az első magyar szociofotó-albumot a budapesti nyomorról, 1921-ben a bécsi titkos levéltár anyagából számos dokumentumot adott közre (az 1848-as kormány iratai, Kossuth Lajos elkobzott levelei stb.), illetve tizenöt éven keresztül ő volt a Magyarországra látogató külföldi hírességek hivatalos vendéglátója, többek közt Thomas Mann-nak 1923-ban.[6] Sokat tett a honi idegenforgalom fejlesztéséért.

1944-ben az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták, ahol megölték.

Szerkesztőként[szerkesztés]

Több könyvsorozatnak volt a szerkesztője, amelyek közül az első a Nagyharang (Újságírók Könyvtára) címet viselte, feltehetően 1908-ban jelent meg az első kötete (A kártyázó Budapest – Hazárd- és hamis játékosok Tábori tollából született), és összesen 8 kötetet olyan nagynevű zsurnalisztákat tudhatott szerzői közt, mint Lakatos László, Szini Gyula, Fröhlich János, Hegedűs Gyula, Fényes László és Gegus Dániel. Másik emlékezetes sorozata a Vidám Könyvtár volt, amelynek legalább hatvan kötete jelent meg az 1910-es évektől az 1920-as évekig, és korának szinte minden humoristája helyet kapott benne: Nagy Endre, Szomaházy István, Karinthy Frigyes, Bródy Miksa és Pásztor Árpád. 1919-ben indította útnak Pest című riportújságját, amely mindössze hat számot ért meg a kommün hatalomra jutása miatt. Élete utolsó éveiben a Gyermekvédelem című lapot szerkesztette. Az 1930-as években szerkesztette A Nova kalandos regényei sorozatot, amelyben számos fordítást is közreadott.

2018-ban újraindították a Magyar-Lengyel Könyvtár-sorozatot, melyet korábban a Magyar Mickiewicz Társaság adott ki. Az elsőnek kiadott kötet a Magyarok és lengyelek a 19. században – Egy 1944-ben betiltott könyv című könyv, melyet csaknem 75 évvel korábban Bevilaqua-Borsodi Bélával közösen szerkesztett.[7]

Szerzőként[szerkesztés]

Számos könyve közül a legtöbb szociográfiai jellegű munka volt (kiemelendő a Székely Vladimírral közösen írt Bűnös Budapest-ciklus, valamint a Bűn és nyomor a gyermekvilágban című könyve, amely a magyar szociofotózás úttörője), de írt útibeszámolókat és gyermekkönyveket is, összesen mintegy ötven kötet szerzője. 1920-ban megjelent szociofotó-albuma – Egy halálraítélt ország borzalmaiból, razzia a budapesti nyomortanyákon – nagy lökést jelentett az 1920-ban induló, nyomorgó családok gyermekei külföldi nyaraltatásának elindításához.[8] Sokat tett a magyar idegenforgalom fejlesztéséért, az Idegenforgalmi Szövetség sajtófőnöke volt.

Műfordítóként és rendezőként[szerkesztés]

Főleg a harmincas évektől kezdődően egyre többet fordított, tisztességes megélhetést biztosítva családjának. Charles Dickens, Zane Grey, Henry S. Landor, Peter Cheyney, Francis Brett-Young, Upton Sinclair és P.C. Wren munkáit fordította, valamint hosszú időn keresztül álnéven (Old Man) jelentek meg írásai a Vécsey Leó szerkesztette Magyar Detektívben. 1914-ben az egyik első (és ugyan töredékben, de fennmaradt) némafilmet rendezte Pufi cipőt vesz címmel, amely egyes források szerint Kabos Gyula első filmszerepe volt.

Emlékezete[szerkesztés]

1966-ban az Angliában élő fia, Paul Tabori szerkesztette kötetbe és fordította le apja negyvenéves zsurnaliszta pályafutása alatt összegyűjtött okkult élményeit, és jelentette meg My Occult Diary címmel. 1995-ben fia, George Tabori forgatókönyve és visszaemlékezései alapján Michael Verhoeven rendezett filmet Mutters Courage címmel apjuk utolsó heteiről, arról, hogy hogyan szakadt szét a Tábori család, és hogyan menekültek el Magyarországról. Művei főleg árveréseken bukkannak fel, 1992-ben jelent meg újra majd 2015-ben megint kiadta Az erkölcstelen Budapest című könyvét a Fekete Sas Kiadó. 2013-ban publikálatlan kézirataiból és megjelent cikkeiből Buza Péter tanulmányával, Filep Tamás Gusztáv szerkesztésében válogatás jelent meg Tábori munkásságának ismertetésével együtt.[9]

Alakja felbukkan Kondor Vilmos magyar író Bűnös Budapest című bűnügyi regényében.

Művei[szerkesztés]

 • Nagy Endre–Szini Gyula–Tábori Kornél: A jó vidék. Víg esetek; Nap Ny., Budapest, 190? (Vidám könyvtár)
 • A borzalom országa. Kalandozás orosz földön; Révai-Salamon Ny., Budapest, 1907
 • Nyomor és bűn a gyermekvilágban (1908)
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: Az erkölcstelen Budapest; A Nap újságváll. Ny., Budapest, 1908
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: A bűnös Budapest; A NAP Újságvállalat Ny., Budapest, 1908
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: Nyomorultak, gazemberek; Nap Ny., Budapest, 1908
 • Cikornya Muki, a budapesti detektív-király (1908)
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: Bűnös nők; A Nap Ny., Budapest, 1909 (A sánta ördög meséi. Adatok a modern Budapestről)
  A bomba lovagjai. A magyar anarkisták titkaiból (1909)
 • A bomba lovagjai. A magyar anarkisták titkaiból; Révai és Salamon Könyvnyomdája, Budapest, 1909
 • A rejtelmes ifjú. Kalandos elbeszélés az ifjúság számára. Egy öreg tengerész jegyzeteiből; Magyar Kereskedelmi Közlöny, Budapest, 1908
 • A tolvajnép titkai. A Bűnös Budapest ciklus folytatása; A Nap Ny., Budapest, 1908
 • Úri gonosztevők. Budapesti regény. Rosner Károly detektív elbeszéléséből; Schenk, Budapest, 1909
 • Humor a bűnben. Megtörtént viccek. Pesti anekdoták; bev. Szomaházy István; Budapesti Hírlap Ny., Budapest, 1909
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: Vasúti tolvajok; Schenkl, Budapest, 1909 (Mozgó könyvtár)
 • A levegő hősei. Hogyan repülünk?; Nap Ny., Budapest, 1909
 • Nagy Endre–Pásztor Árpád–Tábori Kornél: Humor a politikában... Karcolat; Korvin, Budapest, 191? (Vidám könyvtár)
 • Kulinyi Ernő–Szomaházy István–Tábori Kornél: A háborús Pest. 80 víg eset; Vidám Könyvtár, Budapest, 191? (Vidám könyvtár)
 • Híres asszonyok, híres férfiak. Tábori Kornél följegyzései; Schenk, Budapest, 1910 (Mozgó könyvtár)
 • Kalandos szerelem. Amerikai regény; átdolg. Tábori Kornél; Magyar Kereskedelmi Közlöny, Budapest, 1910
 • Bűn és szerelem. Budapesti erkölcsrajz; Haladás Ny., Budapest, 1910
 • Pásztor Árpád–Szomaházy István–Tábori Kornél: Pesti krónika; A Nap Ny., Budapest, 1910 (Vidám könyvtár)
 • Jegyesek almanachja; szerk. Tábori Kornél; Révai és Salamon Ny., Budapest, 1910
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: Beteg szerelem. Kragujevics bajtársai; Nap. Ny., Budapest, 1910
 • A csaló Budapest A Nap Ny., Budapest, (1910)
 • Pesti élet. Képes riport; Révai és Salamon, Budapest, 1910
 • Magyarok külföldön; Páris magyarjai. Hogyan boldogulnak? Hogyan züllenek el?; Schenk, Budapest, 1910
 • Pásztor Árpád–Szomaházy István–Tábori Kornél: Turfhumor. 47 víg eset; Nap Ny., Budapest, 1911 (Vidám könyvtár)
 • Vasúti vidámságok. 45 história – a kupéban. Tábori Kornél gyűjtése; Globus, Budapest, 1911 (Mozgó könyvtár)
 • Szomaházy István–Tábori Kornél: Kártyahumor. 56 víg história; Nap Ny., Budapest, 1911
 • A kártyázó Budapest. Hazárd játékosok, játékbarlangok, hamisjátékosok; Nagyharang, Budapest, 1912 (Nagyharang)
 • Bródy Miksa–Tábori Kornél–Szomaházy István: Börzehumor. Víg apróság; A Nap Ny., Budapest, 1912 (Vidám könyvtár)
 • Baccarat. Fővárosi és vidéki klubok rejtelmei; adatgyűjt. Tábori Kornél, Nap Ny., Budapest, 1912 (Nagyharang)
 • Szini Gyula–Szomaházy István–Tábori Kornél: Útközben. Anekdoták, víg esetek, autón, hajón, villamoson, fürdőhelyen, vasutakon; A Nap Ny., Budapest, 1913 (Vidám könyvtár)
 • Nagy Endre–Szini Gyula–Tábori Kornél: Óh azok a gyerekek! Víg apróság; Budapesti Hírlap Ny., Budapest, 1913 (Vidám könyvtár)
 • Józsika utazásai szárazon és vizen. Elbeszélések az ifjúság számára; Magyar Kereskedelmi Közlöny, Budapest, 1913
 • Bródy Miksa–Tábori Kornél: Rp. 50 víg eset orvosokról és páciensekről; Nap Ny., Budapest, 1914 (Vidám könyvtár)
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: A nevető Justicia. M. kir törvényszéki humor. Bírák, ügyvédek, tolvajok, csalók víg esetei; Nap Ny., Budapest, 1914 (Vidám könyvtár)
 • Lilike már nagy leány és más elbeszélések 15-18 éves leányok számára; magyarra átdolg. Tábori Kornél; Magyar Kereskedelmi Közlöny, Budapest, 1914
 • Pesti specialitások; Dick, Budapest, 1915
 • Bródy Miksa–Tábori Kornél: Katonáék. A királytól a közvitézig. Víg esetek; Nap Ny., Budapest, 1915 (Vidám könyvtár)
 • Háborús album. A világháború történelme képekben; szerk. Tábori Kornél; Pesti Napló, Budapest, 1915
 • Szomaházy István–Tábori Kornél: Hadihumor. Víg apróság; Nap Ny., Budapest, 1916 (Vidám könyvtár)
 • Adorján Andor–Nagy Endre–Tábori Kornél: Anekdoták, víg esetek híres férfiakról; A Nap Ny., Budapest, 1916 (Vidám könyvtár)
 • Bródy Miksa–Tábori Kornél: Kaszárnya és harctér; Nap Ny., Budapest, 1916 (Vidám könyvtár)
 • Magyar hősök, 1914-1916; szerk. Tábori Kornél, Pesti Napló, Budapest, 1916
 • Szini Gyula–Tábori Kornél: Híres emberek anekdotái; Nap Ny., Budapest, 1917 (Vidám könyvtár)
 • Szegény Erdély; Magyar Kereskedelmi Közlöny Kiadó, Budapest, 1917 (Világkönyvtár. 5. évf.)
 • Bródy Miksa–Karinthy Frigyes–Tábori Kornél: Csak semmi háború!; Vidám Könyvtár, Budapest, 1918 (Vidám könyvtár)
 • Bródy Miksa–Szomaházy István–Tábori Kornél: Kis tréfák; Révai Ny., Budapest, 1919 (Vidám könyvtár. Új sorozat)
 • Karinthy Frigyes–Szini Gyula–Tábori Kornél: Írói intimitások; Révai Ny., Budapest, 1919 (Vidám könyvtár. Új sorozat)
 • Pest: riportújság (1919)
 • Old Boy: Utazás Beóciába. Hat tudós és egy leány kalandjai; Tolnai, Budapest, 192? (Tolnai ifjúsági könyvtára)
 • From the Horrors of a Country Condemned to Death Inspection-Tour Through the Misery of Budapest / Egy halálraítélt ország borzalmaiból, razzia a budapesti nyomortanyákon (1920)
 • Titkosrendőrség és kamarilla. Akták-adatok a bécsi titkos udvari és rendőrségi levéltárból; bev. Marczali Henrik; 1922 k.
 • Kalandornők. Regényes riportsorozat; Tolnai, Budapest, 1924 (Tolnai regénytára)
 • Pesti spiritiszták; Tolnai, Budapest, 1924 (Tolnai regénytára)
 • Jókai regénye. Rajzokkal és fényképekkel. Kiadatlan Jókai-kéziratok a centenárium alkalmára. Ismeretlen epizódok és levelek Jókai életéből; Tolnai, Budapest, 1924 (Tolnai regénytára)
 • Bűvészkönyv; szerk. Tábori Kornél; Singer-Wolfner, Budapest, 1925 (Kis könyvek)
 • Vidám bűvészet; szerk. Tábori Kornél, Singer-Wolfner, Budapest, 1925 (Kis könyvek)
 • Öreg Medve: Utazzunk Budapestre. Tányértalpú Koma újabb kalandjai; ill. Mühlbeck Károly; Singer és Wolfner, Budapest, 1934
 • Az utazás pionirjai. Az utazókedv fejlődése. Az utazóirodák, a szállók és a nagyközönség kapcsolatai; Idegenforgalmi Szövetség, Budapest, 1936 (Idegenforgalmi könyvtár)
 • Negyven év a magyar szállodás- és vendéglősipar életéből; szerk. Ballai Károly, Tábori Kornél; Merkantil Ny., Budapest, 1938
 • A vendéglátás irodalma / Bibliographia gastronomica et turistica; Szállodások és Vendéglősök Ipartestülete, Budapest, 1942 (A vendéglátóipar könyvtára)
 • Cornelius Tábori: My occult diary; angolra ford. Paul Tábori; Rider, London, 1951
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: Az erkölcstelen Budapest; 1908-as kiad. alapján szerk. Fazakas István; Fekete Sas–Orpheusz, Budapest, 1992
 • A Balaton dicsérete; összeáll. Tábori Kornél, Tóth Lajos, Zákonyi Ferenc, szerk. Praznovszky Mihály; Nők a Balatonért Egyesület, Balatonfüred, 1999
 • Tábori bűnös Budapestje; szerk., bev., képvál. Buza Péter, szöveggyűjt., jegyz. Filep Tamás Gusztáv; Budapesti Városvédő Egyesület–OSZK, Budapest, 2013 (Budapest könyvek)
 • Jókai regénye; szerk. Praznovszky Mihály; Közös Önkormányzati Hivatal, Balatonfüred, 2013 (Jókai-napi könyvek)
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: A bűnös Budapest; Tudáspolc, Budapest, 2014 (Budapest százéves titkai)
 • Tábori Kornél–Székely Vladimir: A tolvajnép titkai. Tolvaj szótárral; Tudáspolc, Budapest, 2014 (Budapest százéves titkai)

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Házasságkötési bejegyzése alapján.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A Belügyminisztérium 1902. évi 110805. sz. rendelete. MNL-OL 30807. mikrofilm 704. kép 2. karton. Névváltoztatási kimutatások 1902. év 49. oldal 38. sor.
 2. Az elhalálozás bíróilag lett megállapítva, a budapesti központi járásbíróság Pk.T.626021/1951/5. sz. jogerős végzésével.
 3. Halálesete bejegyezve Budapest VIII. ker. polgári halotti akv. 1185/1951. folyószám alatt.
 4. A házasságkötés bejegyezve Budapest VI. ker. polgári házassági akv. 736/1907. folyószám alatt.
 5. Paul Tabori: (Editor's Preface to) My Occult Diary (angol nyelven). Google Books, 2008. augusztus 25. (Hozzáférés: 2012. február 4.)
 6. Anat Feinberg/George Tabori: The theatre of George Tabori (angol nyelven). Google Books, 2008. augusztus 25. (Hozzáférés: 2012. február 4.)
 7. Az MTA BTK TTI weblapja tti.btk.mta.hu
 8. ALBERTINI BÉLA: Az első magyar szociofotó "album" (magyar nyelven). Budapesti Negyed, 2005 (Hozzáférés: 2016. december 21.)
 9. Buza Péter, Filep Tamás Gusztáv: Tábori bűnös Budapestje - OSZK, Budapesti Városvédő Egyesület 2013

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Buza Péter (2013). Akit elárult a hazája. Budapest (A városlakók folyóirata). [2014. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 5.)  
 • Buza Péter szerk.: Tábori bűnös Budapestje, Budapesti Városvédő Egyesület, 2013, ISBN 9789637537363