Szerkesztővita:Suso88

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 9 évvel ezelőtt a(z) Próbalap: Prohászka... témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Suso88!
If your Hungarian is poor, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
Ha vitalapra írsz, vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal, vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: misibacsi*üzenet 2014. szeptember 27., 06:12 (CEST)Válasz

Bemutatkozás[szerkesztés]

Szia!

"Hol tudom a saját érdeklődési körömet leírni?"

Az úgynevezett "szerkesztői lap"-odon, ami jelenleg üres (a linkje ezért piros). Van egy "Babel" nevű sablon, azzal megadhatod a nyelvtudásodat is.

"Ha csak lefordítok egy szócikket, tehát nem teszek hozzá semmi pluszt, akkor annak hogyan fogjak neki?"

A cikkben megadott forrásokat nézd meg, ha tudod, illetve kereshetsz további forrásokat hozzá. A cikk végén meg szoktuk adni egy "Fordítás" szakaszban, hogy fordításról van szó, van erre egy sablon:

{{Fordítás|en|A szocikk angol neve}}

Ha az angol Wikipédiából fordítasz, akkor "en", ha a németből: "de", stb.

misibacsi*üzenet 2014. szeptember 28., 08:30 (CEST)Válasz

Próbalap: Prohászka...[szerkesztés]

Szia!

"az első fejezetcímet akarom főcímnek, azt hogy kell beállítani?"

A felső menüsorban keresgélj, ott lennie kell egy átnevezés menüpontnak, ott add meg pontosan azt a nevet, amit a cikk címének akarsz adni. Ebben az esetben ez lesz? "Prohászka Ottokár gondolatai és tevékenysége az első világháború alatt"

"hogyan kell beállítani, hogy a jegyzetek cím és a lábjegyzetek közé semmi se férjen be. mert beírtam hogy jegyzetek eddig oké, aztán alatta megjelentek a lábjegyzetek, ez is oké, de amikor az irodalom rész jött volna, a jegyzetek cím és a lábjegyzetek közé ugrott"

Ezt átszerkesztettem, mert nem jól formáztad a fejezetcímeket (mi "szakasz"-nak nevezzük).

"képeket hogyan tudok bevinni?"

Meglévő képet a Wikipédián vagy a Commons-on is kereshetsz a neve vagy a kategóriája alapján. Ha megvan a fájl neve, azzal tudsz hivatkozni rá. Ha te magad arasz feltölteni képet, az macerás. Először is tisztázni kell a szerzői és a felhasználási jogokat: kié a kép; ahonnan letöltöd, az engedélyezi-e a felhasználást (ha igen, ahhoz egy engedélykérő sablonlevelet kell írni, amit az illető visszaküld), ezt a választ el kell küldeni egy OTRS email címre, stb. Ha az engedély megvan a képhez, utána érdemes csak feltölteni (bal oldali menü, "Fájl feltöltése"). Ha bizonytalan vagy a jogokkal kapcsolatban, a "Kocsmafal (képek)" oldalon kérdezz.

"aláhúzni mivel kell?"

<u>aláhúzandó szöveg</u>, ez lesz belőle: aláhúzandó szöveg. De ezt csak nagyon indokolt esetben használd! Megtévesztő, mert úgy néz ki, mintha link lenne.

Néhány hibás link a szövegben: a jelzőkre nem linkelünk ("radikális", "bizarr"), a ragozott alakokra ("apologétát") úgy, hogy egy függőleges vonal elé kell írni a ragozatlan alakot ("apologéta"), ha a ragozástól a szó alakja megváltozik. Ha nem változik meg a szó alakja, akkor a linken kívülre kell tenni a ragot, és nem kell megismételni a szót.

Az az első világháborús versenyre akarod nevezni, akkor szólj a megfelelő helyen! A nevezés nem automatikus.

misibacsi*üzenet 2014. szeptember 28., 08:51 (CEST)Válasz


Szia!

Elfelejtettem mondani, hogy az első mondatban nem jók a linkek a dátumoknál. Az október 10. az jó lenne, de külön linkelve nem jó: október 10. A "10" így linkelve a 10-es évre mutat. Egyébként nem szoktunk a szül.-hal. dátumoknál a napra linkelni, a helyekre inkább. misibacsi*üzenet 2014. szeptember 29., 18:42 (CEST)Válasz