Szerkesztővita:Lados István

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bináris 15 évvel ezelőtt a(z) Névváltoztatás 2. (blokkértesítő) témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Lados István!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a szerkesztői lapodon, melynek kialakításához segítséget itt találsz. (Itt írhatsz például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Burumbátor zöldposztós csatatér 2008. július 30., 14:54 (CEST)Válasz

If you don't speak Hungarian, please click here.

Groza[szerkesztés]

Írtam Neked egy üzenetet a cikk vitalapjára. Ajánlom szíves figyelmedbe.--Linkoman vita 2008. július 31., 02:56 (CEST)Válasz
Nem válaszoltál, pedig láttad a sárga vonalat, hogy üzeneted van. (Mi szerkesztők szoktunk egymásnak válaszolni.)
Semmit nem változtattál. 1946-ban befejezted még az idézeteket is, amelyek bemásolása azért nem volt nagy művészet, lássuk be.
Mivel Groza megítélése körül vannak viták, érdekelne bennünket mindaz, ami ezekben az idézetekben nincs benne. Pl. mit csinált Groza 1948 és 1958 között? --Linkoman vita 2008. július 31., 03:20 (CEST)Válasz

Nem vagyok még gyakorlott felhasználó talán célt ér az üzenetem!

Petru Groza életrjzáról én is szívesen meg tudné többet. Ezen dolgozok is! Az angol nyelvű oldalról próbálok fordítással töbet megtudni, de azt is hiányosnak találom, mert nem láttam említve a Budapesti tanulmányait. Amiért fontosnak tartottam zavarosak tűnő ám valós forásokon alapuló információkat leírni az az őszinte csodálatom ezen történelmi személy iránt. Ennek szelemében folytatom kutatásaim az általad megadott instrukciók alapján, amelyet magamnak érzek a színvonal emelése érdekében. Szívesen venném további segítségedet eligazításodat.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Lados István (vitalap | szerkesztései) 2008. július 31., 03:51

(Szerkesztési ütközés után)

Egy tipp
Hogyan írj alá?

Az a szokás, hogy ha egy vitalapra valamilyen üzenetet írunk, akkor azt mindig alá is írjuk. (A cikkeket persze nem!) A laptörténetből ugyan minden egyes szóról ki lehetne deríteni, hogy ki írta, de ez így udvariasabb, sokkal áttekinthetőbb, és ha régi egy bejegyzés, vagy hosszú a lap története, nagyon hosszadalmas kideríteni a szerzőt.

Még egy tipp
Hol válaszolj?
  • Többnyire az a legjobb, ha ott válaszolsz, ahol a kérdést feltették. Ott vár a válaszra a kérdés feltevője, a párbeszédet is így lehet jobban visszakeresni később.
  • Ha azt szeretnéd, hogy a partnered a lehető leggyorsabban észrevegye, hogy válaszoltál neki, akkor hagyjál egy rövid üzenetet partnered u. n. szerkesztővita-oldalán, alul. Például „Válasz nálam: ~~~~”. Ennek hatására egy ilyen sárga csík fogja figyelmeztetni amikor legközelebb tevékenykedik a Wikipédiában.
Egy harmadik tipp
Névválasztás.
A Wikipédiában időnként viharos viták dúlnak a kulisszák mögött. Gondold meg, hogy a saját neveddel, vagy inkább egy választott fantázianévvel akarsz résztvenni az itteni, a keresőgépektől folyamatosan követett „közéletben.”
Karmelaposta 2008. július 31., 05:56 (CEST)Válasz
Mentort kértél

Szólok mindjárt Teemeah-nak, hogy mentorodul kéred. Addig is, amíg jelentkezik, itt teheted fel a szerkesztésre vonatkozó kérdéseidet: WP:KF-K. Karmelaposta 2008. július 31., 05:42 (CEST)Válasz

Válasz[szerkesztés]

Szia! Időközben úgy látom, hogy m egtaláltad a módját: vagy a saját szerkesztővita lapodra írsz választ, közvetlen a Téged megszólító szerkesztő után, vagy annak a vitalapjára, amit úgy tudsz elérni, hogy az aláírásában szereplő második tagra (sokaknál egyszerűen "vita" vannak, akik cifrázzák, mint pl. én is a "zöldposztós csatatér"-rel) kattintasz és az közvetlenül az ő vitalapjára visz.
Hozzászólásaidat alá kell írni:
A Wikipédiában van egy lehetőség arra, hogy nagyon egyszerűen elhelyezd aláírásodat, dátumostul, mindenestül.

A Wikipédiabeli speciális aláírásból nem csak a Wikipédián használt neved derül ki, hanem rögtön két linket is tartalmaz. Az egyik a többi szerkesztőnek szóló bemutatkozásodra mutat, a másik pedig arra a lapra, ahol üzenni lehet neked. Ehhez az „aláíráshoz” segítséget ad a szoftver. Elég, ha az üzeneted befejeztével az aláírás helyett rákattintasz a harmadik képecskére a szerkesztőablak fölött:


akkor ennek az aláírógombnak a hatására a szoftver beilleszt a szövegedbe négy hullámvonalat.
Ha ezután arra a gombra is rákattintasz, ami így néz ki: Változtatások közzététele, akkor a szoftver lecseréli a hullámvonalakat az aláírás szövegére és az aktuális dátumra, órára.
Az aláírásként megjelenített szöveget a regisztrált szerkesztők a „beállításaim” fül segítségével meg is változtathatják.

Megjegyzések

  • Amíg nem jelentkeztél be, az IP-címedet jelenteti meg az aláírás.
  • A bemutatkozólapodra mutató link csak akkor lesz kék, ha van rajta valami, amíg üres, addig pirosan fog virítani.
  • Az üzenőlapodra mutató link csak magán az üzenőlapon jelenik meg vastag fekete szövegként, mindenhol máshol rendes linknek mutatkozik.
  • Más módon is elérheted, hogy bekerüljön a szövegbe a négy hullámvonal, nem csak az aláírógombbal:
  • a négy tildét (hullámvonalat) a szerkesztési ablak alatt is megtalálod, vagy
  • közvetlenül is beírhatod: ~~~~.
  • az Alt Gr+1 (a fő billentyűzeten) billentyűkombinációnak (Windows-alapú rendszereken), és
  • az Alt+1 2 6 (a számok a számbillentyűzeten) kombinációnak (Windows-alapú rendszereken) is ugyanez a hatása.
  • ha a gombot használod, akkor kapsz egy gondolatjelet is az aláírásod elé.
Üdvözlettel, – Burumbátor zöldposztós csatatér 2008. július 31., 05:35 (CEST)Válasz

Mentorálás[szerkesztés]

Szia, köszönöm, hogy mentornak választottál. Bármi kérdésed van nyugodtan írj, akár ide, akár a vitalapomra ("levélboksz" link a nevem mögött). Üdv, – Timish levélboksz 2008. július 31., 09:21 (CEST)Válasz

Névválasztás[szerkesztés]

Szia! Ha csakugyan te vagy Lados István, akkor arra foglak kérni, hogy ezt valamilyen módon igazold. Hogy hogyan, azt majd megbeszéljük. Ha tényleg te vagy az, akkor feltehetően érted, hogy ez a te védelmedet szolgálja. Ha viszont ez csak egy művésznév, akkor arra kell kérjelek, hogy válasszál másik nevet, amire átnevezhetjük az azonosítódat, és akkor megmaradnak rajta az eddigi szerkesztéseid. A Wikipédián ugyanis nem lehet ismert ember vagy közszereplő nevével szerkeszteni. Itt olvashatod el a névválasztás szabályait, és ezen a lapon kérhetsz új nevet, ha ezt választod. Bináris ide 2008. július 31., 10:35 (CEST)Válasz

Vitalapozás[szerkesztés]

Szia, a vitalap két célt szolgál a Wikiépédián: a szerkesztői vitalapon (például az enyém a Szerkesztővita:Teemeah linken érhető el) lehet a szerkesztőkkel kommunikálni, a szócikkek vitalapján (például: Vita:Budapest) pedig a szócikkel kapcsolatos infókat lehet megvitatni. Van egy harmadik névtér is, a Wikipédia, mint például a kocsmafal, ami hasonló elven működik, mint a vitalapok.

Vitalapra írni kétféleképpen tudsz:

  1. megnyit a vitalapot a "szerkesztés" gombbal, mintha szócikket szerkesztenél. Ilyenkor új bekezdést kell készítened manuálisan a == bekezdés címe== formátummal, a "bekezdés címe" helyére írsz egy rövid címet arról, amiről beszélni akarsz a szerkesztővel, pl. ha nekem írsz üzit, írhatod, hogy ==Segítség!!== :)) Ha ezt az opciót választod, akkor feltétlenül mindig a vitalap legalján kezdd az üzenetírást, hogy időben követni lehessen a történteket.
  2. A vitalapokon van egy + gomb a Szerkesztés gomb mellett, ha erre kattintasz, automatikusan generűlódik az üzenet, neked csak ki kell töltened a cím mezőt (Téma/főcím), alá az üzenetet és elmented, ilynekor automatikusan lap aljára kerül.

Általában az a szokás, hogy ha írsz valamit a szerkesztőnek, ő a te vitalapodon fog rá válaszolni, nyit egy új bekezdést. Vannak szerkesztők, aki szeretnek helyben válaszolni, de ők ezt szokták jelezni a vitalapjuk tetején.

Amikor új üzenetet kapsz a vitalapodra, megjelenik egy sárga csík a lap tetején, bárhol jársz is épp a wikin, ez a csík figyelmeztet.

Remélem segített az infó, üdv, – Timish levélboksz 2008. július 31., 14:37 (CEST)Válasz

+ Aláírás: Nem kell kétszer aláírnod, ha megnyomod az aláírás gombocskát (lásd fentebb szerktárs elbeszélését), vagy manuálisan beírod a négy hullámvonalat ~~~~, akkor automatikusan csatolódik az aláírásod, nem kell kézzel is odapötyögnöd, hogy "Lados" ;) – Timish levélboksz 2008. július 31., 14:46 (CEST)Válasz

Névváltoztatás 2. (blokkértesítő)[szerkesztés]

Mivel a körülmények arra engednek következtetni, hogy mégsem te vagy az igazi Trebitsch Lados István, ezért az azonosítódat a WP:AZ lapon foglaltak szellemében blokkoltam. A blokkot kétféle módon lehet feloldani:

  1. Az info-hu (kukac) wikimedia.org címre küldött e-mailben igazolod a személyazonosságodat. Ezt a címet a Wikipedia hivatalos képviselői olvassák, és ott megbeszélheted velük, milyen módon történhet az igazolás. (Mivel korábban a vitalapomon jelezted a hajlandóságodat erre, gondolom, nem okoz problémát számodra ez a megoldás.)
  2. Választasz egy másik nevet, amire a blokk miatt már nem tudod a szokott módon kérni az átnevezésedet, viszont ha erre a vitalapra vagy az emilcímemre megírod, milyen néven szeretnél tovább szerkeszteni, akkor én továbbítom az illetékeseknek, és az átnevezést követően feloldjuk a blokkot.

Bináris ide 2009. február 12., 21:56 (CET)Válasz