Szerkesztővita:Gabor80

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gabor80 2 évvel ezelőtt a(z) HTML szerkesztő program témában
Üdvözlünk a Wikipédia szerkesztői között, kedves Gabor80!
If your Hungarian is sub-optimal, please click here.
Az alábbi oldalakon segítséget találsz a kezdeti tájékozódáshoz. Ide csak azt szedtük össze, amit tényleg szükséges és érdemes is átfutni legalább.
A Wikipédia alapelvei
A projekt alapvető elvei, céljai
Wikifogalmak szójegyzéke
A leggyakrabban használt kifejezések és rövidítések
Szerkesztői lap
Bemutatkozhatsz
a többieknek saját szerkesztői lapodon
Felküldési útmutató
Ha olyan fényképet akarsz felküldeni, amit magad készítettél, feltöltheted az összes Wikimédia-projekt közös tárhelyére, a Wikimédia Commonsra
Szócikkírásnál, illetve módosításnál ne másolj más weblapokról, illetve mindig tüntesd fel forrásaidat!
Ha vitalapra írsz vagy más szerkesztőnek hagysz üzenetet, írd alá a mondandódat a gombbal vagy négy hullámvonallal: ~~~~

  Ha kérdésed van, keress nyugodtan a vitalapomon! Üdvözlettel: misibacsi*üzenet 2021. július 13., 14:04 (CEST)Válasz

HTML szerkesztő program[szerkesztés]

Látom kitartóan visszarakod a programod linkjét, pedig nem véletlenül tűnt el.

A HTML-szerkesztő programok szócikkbe raktad be, amivel 2 gond van:

  • formailag nem oda való egy felsorolásban külső URL-t elhelyezni
  • ha be akarod szúrni, a cikk végén megteheted a "Külső hivatkozások" szakasz legalján.

Mivel HTML szerkesztő programokból erős túlkínálat van, eléggé reklámgyanús ez az igyekezet. misibacsi*üzenet 2021. július 13., 14:04 (CEST)Válasz

Kedves Misibácsi,
Először is köszönöm a visszajelzést.
1. Tehát ha jól értem, formailag azért nem való a felsorolásba, mert egy külső címre mutat (nem pedig egy Wikipedia szócikkre)?
2. Az általad említett "Külső hivatkozások" szöveget egyszerűen nem találni az oldalon
Amúgy mint az Editor2Web fejlesztője a szócikk ismételt kibővítésével nem pusztán az alkalmazás reklámja (a maga jó értelmében) a célom, hanem felvenni abba/azokba a listákba/oldalakra, ahová kategorikusan való, Wikipedia esetében a "HTML-szerkesztő programok" és a "HTML-szerkesztő programok listája" szócikkek.
Üdv,
Streitman Gábor Gabor80 vita 2021. július 13., 16:09 (CEST)Válasz
Csináltam egy "Külső hivatkozások" oda beszúrhatod az URL-t.
Igen, ez a két lista arra szolgál, hogy Wikipédia szócikkekre mutasson.
Amelyik piros, az még nem létezik, esetleg megírhatod valamelyiket, ha szerinted érdemes lenne.
Nem vagyok otthon a témában, tehát az is lehet, hogy egyik-másik program elavult már ezekben a listákban, azokat nem kell megírni.
Ha új tételt szeretnél beszúrni, ennek sincs akadálya. Beírod a két lista közül a megfelelőbe, hogy Editor2Web (vagy ami a program neve), és ha alaposabban akarsz dolgozni, akkor a szerkesztői próbalap-odon készítheted (ez elvileg a legfelső sorból elérhető). Ha ott írod, akkor más szerkesztők hozzá tudnak szólni, hogy rendben van-e a cikk, mi hiányzik belőle, stb. Ott korlátlan idő van a megírására. Meglévő szócikkekből érdemes átvenni ötleteket.
Érdemes lehet képernyőképet beszúrni, ennek módjáról itt: Wikipédia:Kocsmafal (képek) kérdezhetsz.
Ha csak nemrég regisztráltál, akkor a regisztrálás után 4 napot várnod kell, csak utána tudsz képeket feltölteni.
Ajánlott a "Commons"-ra, ami egy közös tárhely, akkor más nyelvi Wikipédiák is használhatják a képeket. A különböző nyelvi változatok szócikkei egymástól függetlenül jönnek létre, illetve más szabályok vannak mindenhol, de elvileg nincs akadálya, hogy mondjuk angolul vagy németül megírd ugyanazt a cikket, de ez "tőlünk" függetlenül történik.
Lehet, hogy kicsit előre szaladtam az infókkal, hiszen nem tudom, hogy mi a szándékod itt. misibacsi*üzenet 2021. július 13., 16:36 (CEST)Válasz
A szakaszcím erre módosult, ide szúrd be a külső URL-t: "További információk". Valaki szólt, hogy ez a szokásos neve a szakasznak. Ugyanott elhelyeztem egy "tataroz" sablont, mert valaki törölte a szakaszt, mondván, hogy "üres".
Ezért is javasoltam, hogy próbalap-on dolgozz, különben a szócikkbe mindenki beleszól, belejavít és beletöröl. misibacsi*üzenet 2021. július 13., 18:11 (CEST)Válasz
Köszönöm a segítő szándékod.
Még új vagyok itt, de a napokban próbálkozom az általad leírtakkal.
Üdv,
Streitman Gábor Gabor80 vita 2021. július 13., 20:11 (CEST)Válasz
Bocsánat, de ennek a Wikipédia-szócikknek nem célja, nem lehet célja egy teljes lista készítése, ami az összes létező HTML-szerkesztőt tartalmazza – egyszerűen túl sok van belőlük. Így aztán marad egy cél, a reklám; a Wikipédia viszont nem ingyenes reklámfelület, még ingyenes programok számára sem. Ha a programod felveszi a versenyt az ismertebb vetélytársakkal, vagy akár egyes területeken jobb is azoknál, akkor biztos lesz valaki rajtad kívül, aki beleveszi a listába. – Tacsipacsi vita 2021. július 13., 19:50 (CEST)Válasz
Kedves Tacsipacsi,
Nem értek veled egyet: A Wikipedia pont hogy gazdagodna az által, hogy minden programot, mely azonos kategóriába (jelen esetben HTML szerkesztő) esik, számosságtól függetlenül felsoroljon, úgy ahogy a "HTML-szerkesztő programok listája" szócikk is próbálja (ide egyébként fel is tudtam venni az E2W-t).
Reklám? Bizonyos szemszögből nézve persze, hogy az, ilyen alapon azonban elég sok oldalt/hivatkozást lehetne kigyomlálni.
Az, hogy miben jobb, vagy nem jobb más progiktól a felhasználók döntik el, de erre esélyük sincs, ha nem is találkoznak magával az alkalmazással, mert pl. a Wikipedia ide vonatkozó listájában nem szerepel.
Üdv,
Streitman Gábor 80.99.117.26 (vita) 2021. július 13., 20:04 (CEST)Válasz
Elnézést, Gabor80 voltam, csak más vasról írtam és elmulasztottam a belépést.
Üdv,
Streitman Gábor Gabor80 vita 2021. július 13., 20:06 (CEST)Válasz
A Wikipédia enciklopédia; ahogy nem üzleti katalógus, nem címjegyzék, nem áruházlista, ugyanúgy nem egy bizonyos kategóriába tartozó szoftverekről a teljesség igényével készült lista sem. Sok mindenre rá lehet mondani, hogy gazdagítaná a Wikipédiát, mégse való bele – ahogy ez a lista sem, úgy például egy szakácskönyv vagy a Háború és béke teljes szövege sem. Haszontalanok ezek? Nem, de mégse valók egy enciklopédiába. Szakácskönyvet találsz például a mindmegette.hu-n, a Háború és békét megtalálod a Magyar Elektronikus Könyvtárban, HTML-szerkesztőket meg listázhatsz a lap.hu-n. (Egyébként igen, lehetne tovább gyomlálni, lehet, hogy ha időm engedi, neki is állok.) – Tacsipacsi vita 2021. július 13., 21:05 (CEST)Válasz
Akkor ezek szerint pl. a ConTEXT, Quanta Plus, stb. konkrét progikat bemutató szócikkek feleslegesek, "károsak"?
Ha csinálok az E2W-nek külön szócikket (az előző progikhoz hasonlót, ami egyébként szándékomban áll) akkor ez "házirendbe ütközne", s inkább ne tegyem? Vagy létrehozhatom és talán még a E2W Wikipedia szócikk hivatkozását el is helyezhetem a HTML-szerkesztő programok szócikkbe?
Ha felhasználó rákeres (pl. google-val) egy programnévre/kategóriára, a Wikpediának célja kell, hogy legyen, nem hogy a találati listában szerepelni, de minél előkelőbb helyen.
Üdv,
Streitman Gábor Gabor80 vita 2021. július 13., 21:30 (CEST)Válasz
Arra, hogy miről készülhet szócikk, van egy (remélhetőleg) elég egyértelmű szabályunk: amit a tárgytól független, megbízható másodlagos források jelentős mértékben feldolgoznak. Ha ezt a mércét megüti a programod, akkor nyugodtan írhatsz róla önálló szócikket (amiben természetesen hivatkozhatsz a honlapjára), és ez a listába is bekerülhet. Sajnos ezt a szabályt sok meglévő szócikkünk nem veszi figyelembe (a ConTEXT-nél a Pricelessware-rel rezeg a léc, a Quanta Plusnál egyáltalán nem volt független forrás, de oda szerencsére találtam kettőt, ami jónak tűnik). A Wikipédiának nem a SEO a célja, hanem minőségi enciklopédikus tartalom kínálása – persze fontos, hogy ez a minőségi enciklopédikus tartalom megtalálható legyen (például a Google-lel), de a SEO nem mehet a minőség kárára. – Tacsipacsi vita 2021. július 13., 22:37 (CEST)Válasz
Elolvastam a szabályzat ide vonatkozó részét is: Ezek szerint ha én, mint a progi fejlesztője létrehoznék egy Wikipedia szócikket a progimról, akkor az önreklámozásnak számít és kerülendő. Habár nagyon nem értek ezzel az nézőponttal egyet, de biztos nem véletlenül van benne a "házirendben", így el kell fogadnom, tehát általam nem lesz új szócikk.
Köszönöm a felvilágosítást.
Üdv,
Streitman Gábor Gabor80 vita 2021. július 14., 13:46 (CEST)Válasz