Szerkesztő:Porrima/Cikkek szerkesztése/Egyéb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Weinträger Adolf

Mit szabad?[szerkesztés]

Nem szívesen bogarászok archívumokban, mert vagy nem pontosan az én problémámra találom meg a választ, vagy rosszul értelmezem, ezért kérdezek inkább most is.

Elkészítettem a cikket Weinträger Adolf festőművészről. Három féle képet tudnék hozzátenni.

  1. Van egy általam készített fénykép róla, nyilvános eseményen, az ő tudtával.
  2. Van több olyan fényképem, amit ő készített az általa vezetett rajzszakkör munkájáról, és ezeket a rajta szereplőknek ajándékozta.
  3. Több festménye is van egy rokonom tulajdonában. Ha ezt lefényképezem én, akkor feltölthető-e?

Természetesen ugyanez a kérdés az első két esettel kapcsolatban is.

Köszönöm a válaszokat. – Porrimaeszmecsere 2012. augusztus 23., 15:05 (CEST)

szia, sorrendben a válaszok:

  1. minden további nélkül, hisz te vagy a szerző
  2. csak a szerző írásos engedélyével, Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat. Mivel elhunyt, ez esetben ez nem lehetséges. Meg kell várni a 70 elévülést...
  3. csak a festő írásos engedélyével lehet. Mivel elhunyt, esetleg az örökösei engedélyezhetik.

Teemeah poke me 2012. augusztus 23., 16:24 (CEST)

A második esetben is engedélyezhetik az örökösei. --Tgrvita 2012. augusztus 23., 20:15 (CEST)

És az nem számít a kettesnél, hogy nekiajándékozta? (Porrima szavaiból azt olvasom ki, hogy ő is a rajzszakkör tagja volt, és kapott egy képet.) Peligro (vita) 2012. augusztus 23., 20:18 (CEST)
Elméletileg nem. Különbség van aközött, hogy egy művet fizikailag birtokolsz, meg aközött, hogy a szerzői jogát birtoklod. Ha csak azt nem mondta a festő a rajzszakkör tagjainak, hogy „tessék, itt a fénykép és egyúttal a szerzői jogát is nektek adom” (ami nem túl életszerű), a jog szemében a kép Porrimáé, a szerzői jog viszont Weinträgré maradt, és később az örököseire szállt. Malatinszky vita 2012. augusztus 23., 20:33 (CEST)
Vagyoni jogokat csak írásban lehet átadni. --Tgrvita 2012. augusztus 23., 20:36 (CEST)
Aham. Tehát ha nem jelenti ki külön írásban, hogy "átadom a jogait", hiába enyém a kép, nem tehetek vele azt amit akarok? Hasonló esetben akkor én el sem mondanám, hogy nem én készítettem a képet, tekintve, hogy nem károsítok vele meg senkit. És ha megkérek valakit, hogy készítsen rólam és a barátnőmről egy képet, de az én fényképezőmmel, akkor ő lesz a kép jogainak tulajdonosa? Peligro (vita) 2012. augusztus 23., 20:42 (CEST)
Ez szigorúan nézve (mivel életszerűen nem készül ilyenkor írásbeli megállapodás) pont így van (szerzői jogai, hiszen ő a kép szerzője; tulajdonjoga nem, az te leszel). Samat üzenetrögzítő 2012. augusztus 24., 04:14 (CEST)
Azt hiszem, hogy itt a Wikipédiában abszolút jogkövetők akarunk lenni, ami talán kisebb baj, mint az ellenkezője. A 2. esetben arról van szó, hogy a szerző százával készítette a fényképeket, és mindenkinek adott, aki rajta volt és kért, más szóval olyan eset, amikor a készítés pillanatában a szerzői jog senkinek eszébe nem jutott, sőt vélhetőleg az örökösök nem is tudnak ezeknek a képeknek a létezéséről. Mindettől függetlenül nekem semmiképpen nincs szándékomban meghamisítani a szerző személyét. – Porrimaeszmecsere 2012. augusztus 23., 22:15 (CEST)