Szerkesztő:Mandula/próbalap/Seether

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

PUBLIKÁLVA: Seether


Seether
A Seether logója
A Seether logója
A Seether a DC101 Chili Cookoff-on (2008)
A Seether a DC101 Chili Cookoff-on (2008)
Információk
Egyéb nevekSaron Gas (1999–2002)
EredetRSA Pretoria, Gauteng, Dél-afrikai Köztársaság
Aktív évek1999–napjainkig
MűfajAlternatív rock
Post-grunge
Alternatív metal
Hard rock
Nu metal
KiadóMusketeer Records
Wind-up Records
Bicycle
Concord
Spinefarm Records
Canine Riot
Tagok
Shaun Morgan
Dale Stewart
John Humphrey
Korábbi tagok
Lásd a szócikkben

A Seether weboldala
SablonWikidataSegítség

A Seether egy dél-afrikai rockzenekar, ami 1999 májusában alakult Pretoria városban, a Dél-afrikai Köztársaságban. A zenekar eredetileg a Saron Gas nevet viselte 2002-ig, amikor a zenekar tagjai az Amerikai Egyesült Államokba költöztek, és megváltoztatták a zenekar nevét Seether-re.

A zenekar nagy ismeretségre tett szert első albumával (Disclaimer), valamint több későbbi kislemezével, ilyenek például: "Fine Again", "Broken", "Remedy", "Fake It", "Country Song", "Words as Weapons" és "Let You Down".

A zenekar története[szerkesztés]

A megalakulás (1999–2001)[szerkesztés]

A zenekar Saron Gas néven alakult meg 1999-ben. A Saron Gas korai napjaiban kisebb koncerteken, partikon és egyetemeken (University of Cape Town, University of Stellenbosch) játszott. 2000-ben a Dél-afrikai Köztársaságban a Musketeer Recordsnál kiadták első albumukat, a Fragile-t.[1] Miután az első albummal sikereket értek el a helyi zenei listákon, a Wind-up Records megkereste a zenekart, majd le is szerződtette őket. A zenekart névváltoztatásra kérték, mivel a Saron Gas hasonlított a szarin gázra, ami egy, a második világháború alatt használt vegyi fegyver és erős idegméreg. A zenekar ekkor változtatta meg nevét Seether-re (Veruca Salt azonos nevű száma után).[2]

A kezdetek - Disclaimer (2002)[szerkesztés]

2002-ben már Seether-ként kiadták első lemezüket, a Disclaimer-t, melyen három kislemez is helyet kapott: "Fine Again", "Driven Under" és "Gasoline" (csak a "Fine Again" ért el kimagasló sikert). Az év során a Seether egyre népszerűbb és kedveltebbé vált, valamint a Disclaimer megjelenése óta végig turnéztak. A Disclaimer turné vége felé a zenekar úgy döntött, újra stúdióba vonulnak, hogy rögzítsék második nagylemezüket, viszont ez a projekt egy évet késett, mert a Seether éppen egy világméretű turnén volt az Evanescence-el. A "Fine Again" videójátékokba is bekerült (Madden NFL 2003 és 1080 Avalanche).

Siker - Disclaimer II (2003–2004)[szerkesztés]

Shaun Morgan (balra) és Amy Lee (jobbra) egy Seether koncerten

A Disclaimer megjelenése után a zenekar folyamatosan turnézott, hogy növelje eladásait és növelje hírnevét. A tervezett második album egy évig késleltetésre került, mert a zenekar az Evanescence világmérető turnéján játszott előzenekarként. A Seether az Evanescence énekesével, Amy Lee-vel újradolgozta akusztikus számát, a "Broken"-t. Az újradolgozott szám nagyon népszerű lett, így Amy Lee közreműködésével rögzítették is a számot. A dal (egy új számmal, a "Sold Me"-vel együtt) helyett kapott a 2004-es A megtorló filmzenéjében is, és nagy sikert hozott a zenekarnak főleg az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában. Ez idő alatt Lee és Morgan között szorosabb kapcsolat alakult ki.

Morgan azt nyiltakozta, hogy a "Broken" újradolgozása nem a zenekar ötlete volt, hanem inkább a kiadó kérése.[3] 2004-ben kiadták második albumukat, a Disclaimer II-t. Ezen a stúdióalbumon az első album több számának újra rögzített és újrakevert változata kapott helyet, valamint tartalmaz nyolc extra számot is.

Karma and Effect és One Cold Night (2005–2006)[szerkesztés]

A zenekar következő, harmadik albuma, a Karma and Effect, 2005-ben jelent meg. Eredeti neve Catering to Cowards, viszont a kiadó kérésére megváltoztatták a lemez nevét.[4] A "Karma and Effect" a nyolcadik helyen debütált a Billboard 200 listán, valamint arany minősítést kapott az USA-ban és Kanadában. Az album három kislemezt tartalmaz: "Remedy", "Truth" és "The Gift". A "Remedy" a US Mainstream Rock listán első helyezett lett, ezzel a "Remedy" lett a Seether első dala, ami elérte egy lista csúcsát.

2006. február 22-én a Seether kiadott egy élő akusztikus CD/DVD albumot, a One Cold Night-ot, amit a Grape Street klubban vettek fel. Morgan gyomorfájása miatt úgy döntöttek, inkább játszanak egy akusztikus szettet, mintsem hogy töröljék a fellépést. A "Needles" és "Burrito" számok lemaradtak az albumról, mivel a kiadó nem szerette volna, hogy bármiféle trágárságot tartalmazzon a lemez.[5]

Patrick Callahan gitáros távozását 2006. június 16-án jelentették be. A valós okot a nyilvánosság nem ismeri, de több mint valószínű, hogy nem tetszett neki a Seether újonnan felvett anyaga. Shaun Morgan elmondta:

"Hát... fellélegeztem egy kicsit... valójában nagyon is. Ő volt az a srác a zenekarban, aki sokszor ellenkezett, és ő jelentette a negatív energiát, ha a dalszerzésről volt szó. Nekem személyesen nem fog hiányozni, ami azért furcsa, mert a barátom volt négy évig. De amikor elment, ez a barátság is eltűnt vele együtt."

2006 augusztusában Morgant alkoholizmusa miatt kezelték, ezért a zenekar törölte a Staind-del és a Three Days Grace-szel meghirdetett turnét is.

Finding Beauty in Negative Spaces (2007–2009)[szerkesztés]

Shaun Morgan a következő album kiadasát megelőzően elmondta, hogy a következő album más lesz az előző albumokhoz képest. A Finding Beauty in Negative Spaces lemezt augusztusban tervezték kiadni, viszont a kiadást Morgan testvére, Eugene Welgemoed önygilkossága miatt október 23-ára csúsztatták. Az album a kilencedik helyen debütált a Billboard 200 listán, valamint 57,000 példányt adtak el az első héten. Az album borítóképén David Ho illusztrációja látható (Candice the Ghost). Az első kislemez, a "Fake It", elérte a US Mainstream Rock Charts és Modern Rock Charts listák csúcsát, valamint meg is tartotta helyét 9 hétig mindkét listán. A "Rise Above This", amit Morgan testvére, Eugene Welgemoed számára szánt, még öngyilkossága előtt, szintén kislemez lett, és elérte az első helyezést a Modern Rock Tracks listán. Az album utolsó kislemeze a "Breakdown", melynek videoklipje 2008. november 12-én jelent meg. A Finding Beauty in Negative Spaces elnyerte a Seether első South African Music Award díját (a "Best Rock: English" kategóriában), valamint az első MTV Africa Music Award díját is (a "Legjobb alternatív előadó" kategóriában). A lemez lett a zenekar első arany minősítést szerzett lemeze a Dél-afrikai Köztársaságban.

A lemez népszerűsítése érdekében 2008-ban egy turnét is indítottak. 2008. február 15-étől Troy McLawhorn (Dark New Day, Evanescence, doubleDrive) turnétag lett. A Seether mellett fellépett a Three Days Grace, Finger Eleven, Breaking Benjamin, 3 Doors Down, Skillet, Red, Papa Roach, Flyleaf, Econoline Crush és a Staind is. McLawhorn később a zenekar hivatalos tagjává vált, mint gitáros.

A Seether az USA tengerészgyalogságának játszik Japánban, 2009-ben

A zenekar "No Shelter" c. száma megjelent az NCIS filmzenéjében 2009. február 10-én, valamint a Wham! "Careless Whisper" c. számának átdolgozását is kiadták (digitális, letölthető formában). A "Careless Whisper" videoklipje 2009. júniuis 15-én debütált és a bónuszként szerepel a Finding Beauty in Negative Spaces újrakiadásán.

A Seether a Nickelback előzenekara volt a Dark Horse-turnén 2009-ben. Shaun és Dale egy 2009. március 2-ai interjúban megerősítette, hogy a Nickelback turnéja után a Seether az év hátra lévő részét a következő album írásával és felvételével szeretné tölteni.[6] A zenekar ennek ellenére többször is fellépett az év során, többek között Okinavában, Japánban, ahol az USA tengerészgyalogságának játszottak egy USO-turné keretében a Camp Schwab bázison május 23-án és 24-én, valamint az MCAS Iwakuni bázison május 26-án. A Seether több fesztiválon is játszott a nyáron (Chippewa Valley Music Festival, Quebec City Festival és The Big E Festival).

Holding Onto Strings Better Left to Fray és Seether: 2002–2013 (2010–2013)[szerkesztés]

A zenekar több hónapot töltött az új lemez felvételével Nashville-ben[7] Brendan O'Brien producerrel,[8] majd 2010 áprilisban folytatta a turnézást azzal az elképzeléssel, hogy júniusban majd visszatérnek a stúdióba, hogy befejezzék a lemezt. John Humphrey dobos augusztusban megerősítette, hogy a felvétel befejeződött, és az album már a keverési fázisban van. Azt mondta, hogy a zenekar szerint ez a stúdióalbum a Seether legjobb eddigi munkája és a rajta lévő számok "nagyon erősek, melodikusak és néha kemények is".[9] Szeptemberben Morgan megerősítette, hogy a lemez kész, és a lemez várható kiadási dátuma 2011 eleje.[10] 2010. szeptember 4-én egy új dalt, a "No Resolution"-t játszották egy koncerten Du Quoin városban, Illinois államban.[11][12] McLawhorn és Humphrey egy rádiós interjúban elárulták az új lemez címét (Holding Onto Strings Better Left to Fray) valamint az album várható májusi kiadását. Az album első kislemeze, a "Country Song" az USA-ban március 8-án, az Egyesült Királyságban április 4-én jelent meg,[13]. Az új stúdióalbum 2011. május 17-én jelent meg.[14] A Seether az új lemezzel elérte addigi legmagasabb, 2. helyezését a Billboard 200 listán, valamint 1. helyezést ért el a US Rock Albums, a US Alternative Albums és US Hard Rock Album listákon.[15] A Billboard a No.1 Active és No.1 Heritage Rock Artist díjakat adta a zenekarnak 2011-ben.[16]

2011. március 8-án Troy McLawhorn távozott a zenekarból és újra csatlakozott az Evanescence-hez.[17][18] A Seether május 10-én fellépett Cincinnatiben, Ohio államban, valamint egy nappal később South Bend városban, Indiana államban. Mindkét koncert rögzítésre került és később kiadták egy-egy limitált kiadású CD-n.[19] Seether az Uproar Festival nagyszínpadán lépett fel olyan zenekarokkal, mint az Avenged Sevenfold, a Three Days Grace, a Bullet For My Valentine, és az Escape the Fate, valamint a 3 Doors Down előzenekara volt az európai turnéjukon novembertől márciusig.

2013. szeptember 3-án a zenekar bejelentett egy új válogatásalbumot, ami a Seether: 2002-2013 névre hallgat. Ez a kétlemezes válogatásalbum 2013. október 29-én jelent meg, és a lemezen a Seether legnépszerűbb dalai, addig kiadatlan demók és 2 új szám is megjelentek (többek között Veruca Salt "Seether" c. számának feldolgozása is, a dal, ami után a zenekar is megkapta nevét).[20] A Brendan O'Brien producerrel készített lemez két új dala a "Safe To Say I've Had Enough", és a "Weak".[21]

Isolate and Medicate (2014–2016)[szerkesztés]

Shaun Morgan és a Seether a 2014-es Rock am Ring fesztiválon

Egy Twitter-interjúban Dale Stewart, a zenekar basszusgitárosa megerősítette, hogy a zenekar új anyagot készít a következő albumra. A zenekar frontembere, Shaun Morgan is megerősítette ezt a tényt (egy Ask-Me-Anything interjúban a Redditen).[22]

2014. január 31-én a zenekar egy videót tett közzé a hivatalos YouTube csatornájukon, amiben Shaun Morgan elárulja, az új lemez már felvétel alatt van, és a folyamat valószínűleg befejeződik egy héten belül.[23] John Humphrey, a zenekar dobosa elárulta, hogy az új lemezt 2014 nyarán tervezik kiadni.[24]

Április közepén a Seether többször is ízelítőket tett közzé az új számokból Snapchaten és Instagramon.[25][26][27][28][29][30]

2014. április 24-én kiderült, hogy az Isolate and Medicate 2014. július 1-jén, az első kislemez, a "Words as Weapons" pedig május 1-jén jelenik meg.[31] 2014. április 29-én Bryan Wickmann, a zenekar gitártechnikusa és az Isolate and Medicate borítóképének készítője a zenekar új turnégitárosa lett.[32][33] 2014. május 17-én a zenekar az Orbit Room koncerthelyszínen (Michigan államban) először játszotta el élőben az új albumról a "Words as Weapons" számot 1700 rajongónak. 2014. október 30-án kiadták az album második kislemezének videoklipjét ("Same Damn Life"). A videoklipet Nathan Cox rendezte.

2015. április 29-én Shaun Morgan egy hivatalos Reddit AmA interjúban elárulta, hogy a következő album munkálatai 2016 elején kezdődnek majd. Májusban és júniusban több európai turnédátumot is bejelentettek.

Június 30-án a zenekar kiadta a "Nobody Praying for Me" videoklipjét, ami a diszkriminációval foglalkozik.

Július 7-én a Seether a 3 Doors Down-nal belevágott nyári turnéjukba.

Poison the Parish (2016–)[szerkesztés]

2016. szeptember 13-án a Seether a közösségi oldalakon több képet osztott meg, amiken új hanganyag felvételének folyamata látható. Novemberben bejelentették, a hetedik stúdióalbum 2017 májusában jelenik majd meg. A Seether hivatalos weboldalán egy visszaszámláló óra jelent meg, ami 2017. február 23-án ért véget.

2017. február 22-én Morgan a Sirius XM Octane rádióállomás műsorában beszélt az új lemezről, a Poison the Parish-ről. Jose Mangin azt mondta, az új anyag "keményebbnek tűnik, mint bármi amit eddig csináltak". A "Let You Down" videoklipje a következő napon debütált. A 2017. május 12-én megjelent album kiadója a Canine Riot Records.

Zenei stílus és hatás[szerkesztés]

A Seetherre nagy hatással voltak olyan grunge zenekarok, mint például a Nirvana és az Alice in Chains. Hatással volt rájuk a Nine Inch Nails és a Deftones is.[34]

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok

Jelenlegi turnétagok

Korábbi tagok

Korábbi turnétagok

  • Nic Argyros – dobok (2002)
  • John Johnston – dobok (2002)
  • Erik Eldenius – dobok (2002)
  • Nick Annis – dobok (2002)
  • Kevin Soffera – dobok, háttérvokál (2003)
  • Brian Tichy – dobok (2007)
  • Bryan Wickman – gitár, háttérvokál (20142017)

Felállás az idők során[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Stúdióalbumok Saron Gas-ként[szerkesztés]

Stúdióalbumok Seether-ként[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Év Díj Munka Eredmény
2008 MTV Africa Music Awards Legjobb alternatív előadó Seether Elnyerte
Az év előadója Seether Jelölve
South African Music Awards Best Rock: English Seether Elnyerte
2011 Billboard listák #1 Active Rock Artist Seether Elnyerte
#1 Heritage Rock Artist Seether Elnyerte
Active Rock Song of 2011 "Country Song" Elnyerte
Canadian Hot 100 Active Rock Song of 2011 "Country Song" Elnyerte
Mediabase #1 Az év dala (airplay) "Country Song" Elnyerte
2012 Revolver Golden Gods Awards Legjobb élő zenekar Seether Jelölve
Radio Contraband Az év indie előadója Seether Jelölve

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Seether című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  1. Seether's Dale Stewart: We're still a South African band. TimesLive , 2013. november 21. (Hozzáférés: 2015. december 9.)
  2. Seether on last.fm. (Hozzáférés: 2017. június 22.)
  3. Seether feels the cold on. Fasterlouder.com.au, 2006. július 18. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  4. Seether: Seether Frontman Shaun Morgan Is Very Angry. VH1.com, 2005. május 11. [2009. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  5. Seether. Frontrowking.com. (Hozzáférés: 2014. május 8.)
  6. Seether - YouTube. YouTube. [2013. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 19.)
  7. Troy McLawhorn of Seether Interview with Backstage Axxess. YouTube, 2010. május 30. (Hozzáférés: 2017. június 29.)
  8. Today's Dirt - Hard Drive/Hard Drive XL. Harddriveradio.com. [2010. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 19.)
  9. Lee, Cindal: Seether's John Humphrey talks about tonight's show at the Fair - Minneapolis / St. Paul Music - Gimme Noise. Blogs.citypages.com, 2010. augusztus 30. [2010. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 19.)
  10. jdms: Free Johnny Dare – Interview: Shaun Morgan – Seether Frontman. Freejohnnydare.com, 2010. szeptember 3. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  11. Seether live *NEW SONG* No Resolution, Duquoin. YouTube. (Hozzáférés: 2017. július 5.)
  12. Seether Set List. i1225.photobucket.com. (Hozzáférés: 2017. július 5.)
  13. Country Song: Seether: Amazon.co.uk: MP3 Downloads. Amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  14. Seether official website. Seether.com. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  15. Music Charts, Most Popular Music, Music by Genre & Top Music Charts. Billboard.com. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  16. Seether Earns #1 Active Rock Song of the Year by Billboard. AlternativeAddiction.com. (Hozzáférés: 2013. február 24.)
  17. Updated: EX-SEETHER Guitarist Has NOT Rejoined EVANESCENCE - 11 Apr. 2011. Roadrunnerrecords.com. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  18. EVANESCENCE Manager Denies Ex-SEETHER Guitarist Has Rejoined Band. BlabberMouth
  19. RockHouse Live Media Productions. Rockhouselive.com. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  20. 2002-2013 – Album Coming October 29th!. Seether. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  21. Twitter / SeetherOfficial: 3 new tracks so far. Names. Twitter.com, 2013. július 8. (Hozzáférés: 2017. július 10.)
  22. I'm Shaun Morgan, lead singer of Seether. AMA. : Music. Reddit.com, 2013. december 10. (Hozzáférés: 2017. július 10.)
  23. Studio Update from Shaun. YouTube. (Hozzáférés: 2017. július 10.)
  24. Twitter / SeetherOfficial: @Zach_Taul Info about the new. Twitter.com. (Hozzáférés: 2017. július 10.)
  25. Seether Sneak Peek. YouTube. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  26. Sneak Peek 2. YouTube, 2014. február 20. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  27. Instagram - seetherofficial. Instagram. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  28. Instagram - seetherofficial. Instagram. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  29. Instagram - seetherofficial. Instagram. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  30. Instagram - seetherofficial. Instagram. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  31. New Seether Album Out July 1st, First Single Slated For May 1st -Rock News-101 WRIF - Detroit - Everything That Rocks. Wrif.com, 2014. április 24. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  32. Seether | Intro to Brian. YouTube, 2014. április 29. (Hozzáférés: 2014. június 30.)
  33. SEETHER - Refining Their Sound - Screamer Magazine. Screamer Magazine, 2014. július 29. (Hozzáférés: 2014. augusztus 13.)
  34. Seether | Similar Artists, Influenced By, Followers. AllMusic. (Hozzáférés: 2017. július 10.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Seether
A Wikimédia Commons tartalmaz Mandula/próbalap/Seether témájú médiaállományokat.