Szerkesztő:Eino81/2008. szeptember - 2008. október

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Holt nyelvek sablon[szerkesztés]

Üdv! Kiszedtem azokat, amik nem vehetők egy kalap alá. Különösen nem szerencsés, ha a fogalmat szépen tisztázó cikkben szerepel alul egy egészen más felfogás szerinti navigációs sablon. Ha összekeverjük a ma élő, beszélt nyelvek valamiért figyelmet érdemlő korábbi nyelvállapotait (ilyen pl. a középperzsa) meg mondjuk az olyan, beszélők híján utód nélkül kihalt nyelveket, mint a pun (bár egy nyelv voltaképpen nem tud „kihalni”, csak per pillanat éppen nem beszélik, a jelentős írásbeliséggel rendelkező nyelvek még annyira se tudnak). A sablonnak úgy volna értelme, ha nagyon tisztán tartjuk, tehát például azokat a nyelveket sorolja csak fel, amelyek beszélő híján „elfogytak”, és nincs folytatójuk (például ilyen a hettita). Bennófogadó 2008. szeptember 25., 15:06 (CEST)

Így már sokkal szebb! Egy apró észrevétel még: A dravida nyelvek nem indoeurópaiak, teljesen külön nyelvcsalád. (Kijavítanám én is, ha tudnám hogy kell :)) – Az utolsó Mehikán plática 2008. szeptember 25., 18:58 (CEST)

Egyébként emelett még rengeteg holt nyelv van, szerintm több száz is. Pl. a Kaukázusi ubih nyelv is kihalt 1992-ben, hogy csak egy példát mondjak. A VNY is csak sokszor úgy említi őket (főleg az indián nyelveknél), hogy X nyelcsoport, összesen 50 nyelv, kihaltak. De gondolom a sablon célja csak a legismertebbek felsorolása. :) – Az utolsó Mehikán plática 2008. szeptember 25., 19:05 (CEST)

Még a kaukázusi nyelveket be lehetne szúrni az ubih miatt. – Mex plática 2008. szeptember 25., 21:40 (CEST)

magyar nyelv kérdése[szerkesztés]

Szia! Nem tudom emlékszel-e rá, de régebben beszélgettünk, hogy megírod kiemeltre a magyar nyelvet! Dolgozgatsz mostanában vele, vagy nem? Szajci reci 2008. szeptember 25., 17:37 (CEST)

Segitség![szerkesztés]

Moi Eino81, voisitko auttaa minua yhdessä ongelmassa. Minun käyttäjänimeni on Tanár ja haluaisin käyttää sitä jokaisessa Wikipediassa. Unkarin Wikipediassa on kuitenkin ollut myös käyttäjä Tanár (kaksi muokkausta vuonna 2006). Olisiko mahdollista että he poistaisivat tunnuksen, koska se ei ole enää aktiivinen? Osaatko sanoa mistä osoitteesta minun pitäisi sitä kysyä. Osaan unkaria vähän, mutta en tarpeeksi! Kiitos! – 88.194.199.37 (vita) 2008. szeptember 28., 09:08 (CEST) EDIT

Egy kis rendszámos segítség[szerkesztés]

Megteszek minden tőlem telhetőt :-)Istvánka posta 2008. szeptember 29., 07:37 (CEST)

Persze, fotózok– Kulja vita 2008. szeptember 29., 15:00 (CEST)

Meglátom mit tehetek!!!– Patko erika vita 2008. október 7., 17:24 (CEST)

Re[szerkesztés]

Hi! I will translate it during this day. No problem. Regards– MacedonianBoy vita 2008. szeptember 29., 15:28 (CEST)

Hi again. I have translated the article but I could not add a template because there is no template for village in Hungary on the Macedonian Wiki. You can see the article and I hope you would like it. Regards.– MacedonianBoy vita 2008. szeptember 29., 16:03 (CEST)

Terve, Eino81[szerkesztés]

Kyllä, olen lukenut suomea, ja fennougristiikka, olen admin Saamen wikipediassa. Hienoa, että teet työtä udmurtin parissa. Trondtr vita 2008. október 1., 10:42 (CEST).

Lulei[szerkesztés]

Szia! Nálam működik (olyan codec kellene hozzá, ami ismeri az .ogg formátumot). Érdekes, hogy nem egészen úgy ejti ki a szavakat, ahogy le vannak írva (én pl. két mássalhangzó között hallok még egy magánhangzót ott, ahol írásban nincs). Amúgy érdekes a cikk! :) – Mex plática 2008. október 2., 17:42 (CEST)

Így már világos. :) Egyébként ugyanez van a baszk nyelvben is: nem tudnak két mássalhangzót kiejteni egymás után, főleg szó elején (kivétel a folyékony vagy sziszegő hang + mássalhangzó kapcsolata). Azokban latin átvételekben, ahol ilyen előfordul, betoldanak egy magánhangzót, pl. CRUCE > gurutze (kereszt), APRILIS > apiril, LIBRU > liburua (könyv); szó elején viszont az r-et sem tudják kiejteni: REGE > errege (király). Én is tartogatok egy érdekességet: gondolom még nem hallottál lombard nyelvet (egész pontosan ez a milánói nyelvjárása). Üdv, – Mex plática 2008. október 2., 18:07 (CEST)

Román forgalmi rendszámok[szerkesztés]

megpróbálok szerezni. – Einstein2 vita 2008. október 6., 12:47 (CEST)

a kovetkezo ket het valamelyik napjan elindulok rendszambegyujto korutra, s majd kuldok parat, hogy egeszitgethesd veluk is a tablazatot. itt kolozsvaron megfordul jopar mas megyei auto is. - tyuxem vita 2008. október 7., 09:15 (CEST)

Re:Sablon[szerkesztés]

Nem probléma a sablon elkészítése, ha 1) lefordítod a paraméterek neveit (főleg a beatified, major shrine meg hasonlóakra gondolok, amiket nem tudok fejből), 2) megfelel az új infoboxkinézettel (ez azért lenne jó, mert van hozzá infoboxszerkesztő programom, amivel 2 perc alatt le tudnám gyártani :) Üdv. —Dani vita 2008. október 7., 13:13 (CEST)

Elkészült: {{Szent infobox}}(?). Ha valami nincs rendben, szólj. —Dani vita 2008. október 7., 15:04 (CEST)

Közben javítottam rajta egy picit (és kiderült, hogy már van Sablon:Infobox Szentek, de ez úgy is törölve lett volna majd egyszer :-) ) —Dani vita 2008. október 7., 15:15 (CEST)

Román forgalmi rendszámok[szerkesztés]

Megpróbálok minél több rendszámot gyűjteni, érdekes munkának tűnik. A Commons-ba ritkán szoktam képeket feltölteni, nem igazán értek hozzá, így azt inkább rád bíznám. A testtraerdsie@yahoo.com -ra írj egy rövid üzenetet (hogy legyen meg az e-mail címed), és küldök képeket. Sie vita 2008. október 9., 10:38 (CEST)

Re Notker[szerkesztés]

Szia, teljesen igazad van, nem tudok számolni :-) Jobb lett volna azonban, ha a válaszodat a cikk vitalapjára írod, ahol a kérdés is van. – Hkoala 2008. október 11., 11:24 (CEST)

udmurt[szerkesztés]

Ma beszóltak nekem. De durván és faragatlanul. És persze tudatlanul. Hogy az udmurt nyelv szócikk milyen rossz, át kéne nézni, sőt, eltávolítani. Ja, és a legszebb: nem értek hozzá! Még a wikiszótáras tevékenységembe is belekötöttek. Ott meg is szüntettem a tevékenységemet. A tanszékvezetőm volt az. Állítólag lejáratom ezzel a tanszéket, szóval el kellett tüntetnem a honlapjaimról azt, hogy hol tanulok, mert szégyenbe hozom őket. Bírom, hogy kiteszem a lelkem is, és aztán közlik, hogy szart sem ér, amit csinálok. Á, kurva mérges vagyok...

Szerintem higgadj le, pihenj egy kicsit. De a kivonulás nem megoldás, főleg, ha úgy érzed, igazad van.

A beszólás nem számít, vannak bunkó emberek, akiknek durva a stílusuk. Az érvek számítanak: kérdezd meg, konkrétan mi a bajuk a cikkel. Legyél tárgyilagos.

a tanszékvezetőm volt az - Így írta alé a hozzászólását? "A tanszékvezetőd"?? Itt, a Wikipédián nincs tanszékvezető, megint csak azt tudom mondani: itt csak érvek vannak, külső (nem saját) források idézése. Beszélj vele személyesen, egyrészt azért, hogy tényleg ő az-e, másrészt, hogy tisztázzátok, mi baja van a cikkel. (olyat például nem mondhat, hogy: "ez a cikk így nem jelenhet meg a Wikipédián", mert ehhez nincs joga). Mondja el, hogy mi baja van konkrétan a cikkel, hátha kiderül, hogy mi a problémája. Van olyan mobil, ami diktafon is egyben, azzal rögzíteni lehet az ilyen beszélgetéseket. Ez később jól jöhet, ha a vita hevében valami fenyegető kijelentés hangzana el. De szerintem addigra ő is lehiggad, és normálisan tudtok tárgyalni (már ha egyáltalán szakmai kérdésekről lesz szó).

A Wikipédia egyik előnye a hagományos oktatással szemben az, hogy a Wikipédia nem tekintélyelven alapszik, hanem a tudásra való hivatkozáson. Ha valaki tud valamit, az hivatkozik rá. Aki nem tud valamit, vagy nem biztos benne, az arra hivatkozik, hogy "xy vagyok", de ezt bárki mondhatja, ez itt súlytalan kijelentés... Tehát hagyd figyelmen kívül.

Persze más kérdés, ha egzisztenciálisan veszélybe kerülsz a Való Életben. Ebben nem tudok tanácsot adni, mivel nem ismerem a helyzetedet és nem értek az ilyen szituációk megoldásához.

Mindenesetre én nem támogatom a meghunyászkodást, mer ez csak az erőszakos ellenfelet erősíti. Próbálj támogatókat szerezni magad mellé, keress további forrásokat az érveidhez, menj ki a nyilvánosság elé, máshol is vesd fel a kérdést, regisztrálj és szerkessz más néven...

el kellett tüntetnem a honlapjaimról azt, hogy hol tanulok, mert szégyenbe hozom őket

Ezt "erővel való visszaélés"-nek és "elnyomás"-nak hívják szerintem. Szólásszabadság van nálunk vagy nincs? A munkahelyi Emberi Erőforrások Osztályt (Human Resources) is értesíteni lehet az ilyen problémákról (ha van ilyen).

Hirtelen ennyi jutott az eszembe. misibacsi*üzenet 2008. október 13., 11:30 (CEST)

Norbi drága, nehogy már emiatt felfüggessz bármit is! A cikkeiddel semmi baj, én ugyan nem értek a témájukhoz, de amit ennyi szeretettel és odafigyeléssel csinálnak, az csak jó lehet. Dühöngd ki magad, ha gondolod, add ki a mérged, aztán szusszanj egyet és maradj, mi mind szeretünk :) pussz, ~ Alensha  hö? 2008. október 13., 12:43 (CEST)

Nos! Ezt ne csináld! Nyugodj meg. Ha tényleg a tanszékvezetőd volt és ez bebizonyosodik, mond meg neki, hogy én üzenem innen Szalántáról, hogy egy bunkó és mélyen kinyalhatja a hátsó felem. Én láttam a munkád és jó munkát végzel. Egy ilyen bunkó, aki nem is tudja, hogy mit hogy kell csinálni a wikin, az ne durrogjon. Egyébként én is alá tudom írni, hogy a tanszékvezetőd vagyok, vagy hogy én vagyok az állami rendszergazda. Szóval ne hiddj egy ilyen szarosnak. üdv Szajci reci 2008. október 13., 12:47 (CEST)

udmurt[szerkesztés]

Szia! Rendben van. Csak tudod felkapom a vizet, ha valaki olyan ír, aki nem szerkesztő itt a wikipédián és mindjárt megszólj az embert, ahelyett, hogy segítene neki. Ismerek jó pár tanárt az egyetemen. De iszonyat sok egy bunkó beképzelt tapló ember Szajci reci 2008. október 13., 14:03 (CEST)


Megkérnélek, hogy ne írkálj a vitalapomra. Nem véletlenül nem válaszoltam. Felháborítónak tartom, amit a Wikipédián művelsz, terjedelmes cikkeket nyomsz fel olyan témákban, amelyekhez mások nem értenek, orbitális baromságokkal nyomod tele az egészet, és így próbálsz szakértő képében tetszelegni. Ez mérhetetlen aljasság, minden szakmai etikett ellen van, és csak egy ment fel: nem vagy része a szakmának! Kívülállóként kontárkodsz bele! Palesmurt vita 2008. október 24., 22:30 (CEST)

Commons[szerkesztés]

Szia! Tegnap este is észleltem ezt valamelyik egyiptomos cikknél, de szerintem most már jó, én legalábbis látom a rendszámokat (MS 07-LIG például...) ~ Alensha  hö? 2008. október 14., 19:32 (CEST)

Romanian number plates[szerkesztés]

Hello,

Just by looking around I found this: de:Bild:RO_Plate.jpg. Orioane vita 2008. október 20., 14:21 (CEST)

Győr[szerkesztés]

Szia! Szerintem én ott is alszom, előtte meg utána is, és a Glanthorral megmutattatom magamnak a várost :) Majd szólok, ha megvan, melyik vonattal megyek. Jók a rendszámtáblák, mindig sajnáltam, hogy itt nálunk nem látszik a város vagy megye neve a rendszámon (bár a miénken valszeg pesti lenne, mert onnan vettük használtan). ~ Alensha  hö? 2008. október 22., 00:47 (CEST)

Aranyköpés egy nyelvészeti könyvből[szerkesztés]

Csak arra lennék kíváncsi, hogy neked mint nyelvésznek mi a véleményed az alábbi (eléggé érdekes) állításról (Fodor István: A világ nyelvei és nyelvcsaládjai, 96–97.):

„A Római Birodalom térhódításával a Kr. e. I. századtól kezdve Nyugat-Európában (és a Balkánon) a honi lakosok átváltoztatták nyelvüket a latinra, a birodalom bukásától kezdve pedig a latinság fokozatosan új minőségbe ment át, ugyanis a IV–V. századtól kezdve megszűnt az illető országok népének anyanyelve lenni, tehát „kihalt”, de közben az V. századtól kezdve a népi latin nyelvből, az ún. vulgáris latinságból regionális változatok keletkeztek, amelyek a későbbi újltain nemzeti nyelvekké fejlődtek.”

Hm, szóval a latin először megszűnt a népek anyanyelve lenni és kihalt, majd az újlatin nyelvek csak úgy valamiből egyszer csak lettek... – Mex plática 2008. október 22., 14:55 (CEST)

Hát pontosan erről van szó, csak tudod az a szomorú, hogy egy szakember ilyet leír egy szakkönyvben, ami marhaság. Az újlatin nyelvek keletkezésének nyitja pontosan az, hogy – bár szakszerűtlenül ezt mondják, de – a latin valójában soha nem halt ki, hanem egyszerűen az történt, hogy amit mi latinnak nevezünk, az gyakorlatilag egy igen rövid időszak (mondjuk 200 év) nyelvállapota volt. És ami ebből a legérdekesebb (ehhez ajánlom a Vox Latina c. könyvet, a google books oldalán szabadon hozzáférhető), hogy a beszélt nyelv már a klasszikus korban is bizonyos tekintetben közelebb állt a mai újlatin nyelvekhez (pl. a szóvégi m-et soha nem ejtették ki), ezért igazából nincs is nagyon értelme vulgáris latinról és latinról beszélni. A kavalkád abból adódik, hogy a hagyományos nyelvészeti nézetek szerint volt egy latin és volt egy vulgáris latin, és ezt nagyon sokan úgy kezelték, mintha két, egymástól teljesen független és külön életet élő nyelv lett volna: így születtek az ilyen marhaságok, hogy a latin kihalt, de a vulgáris latinból pedig újlatin nyelvek lettek, amikor valójában a "vulgáris latin" volt maga a latin, ami élt és virult és folyamatosan változott, mint minden élő nyelv :) – Mex plática 2008. október 23., 10:58 (CEST)

Igen, nem mondtál ezzel újat, sajnos tényleg így van. Akinek nincs végzettsége, annak a véleményét általában semmibe veszik, még akkor is, ha esetleg sokkal többet tud vagy jobban ért valamihez, mint akinek van róla papírja (mert ilyen is előfordul a gyakorlatban, ha elvileg nem is). Így aztán, akinek meg papírja van róla, az mondhat teljesen abszurd baromságokat is, "mert ő úgy gondolja" (ahogy mondtad), és sajnos neki el fogják hinni, mivel papírja van róla. Így történhet az meg, hogy pl. a bizonyos nyelvész (mert volt róla papírja) szerint a baszk nyelv újlatin nyelv, és volt idő, amikor ezt el is hitték. Erre mondtam én annak idején, hogy ezen az alapon a magyar is lehet indoeurópai... végül is miért ne, csak egy olyannak kellene kimondania, akinek van papírja róla :))) Sajnos sokan kihasználják azt a tényt, hogy a nyelvészet egy olyan tudomány, ahol – írásos dokumentációk hiányában – sok minden nem bizonyítható, legfeljebb csak feltételezhető, ebbe pedig minden belefér, így mindenki mondhat éppen akkora hülyeséget, amekkorát bizonyos (etnikai, politikai?) irányzatokhoz fűződő érdekei megkívánnak. :) A baj csak az, hogy valaki egyszer mondott egy hülyeséget, és azt utána évtizedeken keresztül elhiszik és tanítják, amikor egy kívülálló egy kis logikus gondolkodással és józan paraszti ésszel is belátja, hogy nem úgy van. Ismét csak a spanyol nyelvvel tudok példálózni: mindig is nagy divat volt a spanyol nyelvészek között, hogy mindent, amit lehet, a baszk nyelv hatásának tulajdonítanak (mert az nekik valamiért olyan különleges és misztikus, lévén, hogy nem tudnak róla semmit, már azt is kitalálták, hogy az őskorban egész Európában ezt a nyelvet beszélték). Így pl. a latin nyílt e és o, amiből a spanyolban ie és ue lett, szerintük azért van, mert a baszkok nem tudták a nyílt e-t és o-t kiejteni, ezért kettőshangzót csináltak belőle. Ez idáig mind szép és jó, csak egyrészt a baszkban éppen nincsenek ilyen kettőshangzók, másrészt kicsit tovább kellene látniuk a spanyol határoktól: akkor mivel magyarázzák ugyanezt az olaszban, a románban és a rétoromán nyelvjárásokban? :) És látod, hogy nem kell ehhez papír, hogy erre valaki rájöjjön :) – Mex plática 2008. október 23., 12:07 (CEST)

Óh jé...[szerkesztés]

...megértem a helyzeted. Ennek kezelésére kitaláltak egy nagyon jó módszert: szimplán lesz*rni az illetőt. Az is egy jel, ha csak pofázni és beszólni tud, de ha valamit tenni is kéne, akkor nem csinál semmit. Ne azt nézd, hogy egy ember elküld (történt ez már meg velem is, sőt, valaki törlési szavazásra tette egyszer a userlapomat), hanem azt, hogy a közösség többi tagja azért lényegesen pozitívabb véleményen van rólad. Itt pedig ez a lényeg. Cassandro Ħelyőrség 2008. október 31., 13:00 (CET)

Szerintem nem csak a magam nevében mondtam ezt. Cassandro Ħelyőrség 2008. október 31., 13:13 (CET)
Ez azért elég komolynak hangzott. Jótanács: hagyd egy kicsit nyugodni a cikket, esetleg kapcsolódj ki a hétvégén, aztán újult erővel neki a finnekkel vagy Finnországgal kapcsolatos cikkeknek! ;-) Cassandro Ħelyőrség 2008. október 31., 13:17 (CET)

... mi ez a sok törölgetés? Ugye nem azt akarod mondani, hogy abbahagysz mindent? te hasznos tagja vagy a wikipédiának is és a wikiszótárnak is! Nehogy elmenj nekem, hát kivel lehet majd elbeszélgetni dolgokról? Szajci reci 2008. október 31., 13:17 (CET)

Miért, nem ez az igazság?[szerkesztés]

Látom, törölted, amit írtam. A Wikipédia nem az MTA tudományos honlapja és nem az ELTE nyelvészeti oldala, tehát ide ne jöjjön senki dirigálni és megmondani, hogy mit lehet leírni az Udmurt nyelvről és mit nem, akárki is az illető (tőlem aztán a római pápa is lehetne), ezt meg kell értenie. A cikket egy szakember írta, aki beszéli a nyelvet is, innentől kezdve lehet neki egy magánvéleménye vagy nézeteltérése, és tehet javaslatokat is, de ne minősítsen itt senkit. Ha az én cikkemről lenne szó, biztos, hogy megkérdezném tőle, hogy akkor hol volt, amikor a kiemeltjelölés ment, vagy amikor segíteni kellett volna a cikk megírásában. Utólag okoskodni a legkönnyebb, nem igaz? (Én csak téged akartalak védeni.) – Mex plática 2008. október 31., 13:02 (CET)

Válasz ment e-mailben! :) – Mex plática 2008. október 31., 13:19 (CET)