Szerkesztő:Bertomek/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Hofbräu egy több mint 400 éves tradicionális bajor sörmárka és sörgyár Németországban. A 6 müncheni sörfőzde ( Spaten-Franciskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hofbräu, Löwenbräu, Hacker-Pschorr ) egyikének közkedvelt söre a "koronás HB". Magyarországon a HB söröket a Dreher Sörgyárak Zrt. forgalmazza.

Története[szerkesztés]

1589 - A "Hofbräuhaus" alapítása

V. Vilmos bajor herceg (1579-1597) nagyon igényes volt a udvartartására és szeretett inni, de Münchenben nem talált megfelelő sört, ezért importálni kellett Einbeck-ből, egy alsó-szászországi városból. Mivel a szállítás sokba került, megbízta minisztereit, hogy találjanak valamit a problémára. Végül előálltak a megoldással, saját sörfőzdét kell építeni.A hercegnek természetesen tetszett az ötlet és még aznap (1589 szeptember 17.) megkeresett egy sörfőző mestert (Heimeran Pongratz) a geisenfeldi kolostorból, hogy felügyelje a tervezést, az építést és legyen az első sörfőző mester a hercegi sörfőzdében.


1602 - A HB elkezdi a "weissbier" gyártását

Vilmos fia és örököse I. Miksa volt, akinek más volt az ízlése, mint az apjának a sör terén. Kevésbé rajongott a sötét és nehéz barnasörért, amely akkoriban a legnépszerűbb malátából készült ital volt. Mivel nagy ínyenc és ráadásul jó üzleti érzékkel rendelkező ember volt, megtiltotta a magán sörfőzdéknek a világos sör előállítását, és így monopolizálta a saját hercegi sörfőzdéjét. Ezzel óriási haszonra tett szert és a 400 éves tapasztalattal rendelkező sörfőzdét ma is úgy hívják, hogy Hofbräu München.

1607 - A sörfőzde új helyre kerül

A sikerrel meg kellett birkóznia Miksának, mert a "weissbier" annyira jól ment, hogy már nem tudta kielégíteni a keresletet.1605-ben a hercegi sörfőzde 117.424 liter sört állított elő, amely hatalmas mennyiség volt ebben az időben. Ezért a herceg úgy döntött, hogy áthelyezi a sörfőzdét a Platzl térre, ott új épületet építtet, ahol a "bierhall" ma is áll.

1610 - A HB sörtaverna

Az új épületet finanszírozni kellett. Miksa 1610-ben rendeletet adott ki, amely lehetővé teszi, hogy a müncheni kocsma tulajdonosai hivatalosan is vásárolhattak a hercegi sörfőzdéből és nem csak az udvartartás tagjait, hanem a köznépet is kiszolgálhatták a kitűnő nedüvel.Ezzel elkezdődött a Hofbräu München söreinek diadalútja.

1614 - Az első "Maibock"

Heimeran Pongratz utóda, Elias Pichler nehéz helyzetbe kerül. A sörfőzde építése befejeződik a "Platzl"-on, de az udvartartás panaszkodik a helyi sörökre. Korábban jók voltak az erős einbecki sörök, most viszont csak a helyben főzött barna és világos sör van... valami erősebb kellene. Pichler 1614 elejére kikísérletez egy új müncheni sört a "Ainpockhischer" fajtát. Hamarosan a Maibock München megmentője lesz. A várost 1632-ben a harmincéves háború során a svédek elfoglalják, és csak azért nem gyújtogatnak és fosztogatnak, mert hadisarcként megkapnak a Hofbräuhaus-ból 344 akó Maibock-ot.

1810 - Az első "Oktoberfest"

A bajor király I. Miksa József nem volt szűkmarkú, amikor fia Ludwig feleségül vette Therese von Sachsen-Hildburghausen hercegnőt, mert 1810 október 17-én egy fesztivált rendezett a frigy tiszteletére, amelyen 40.000 látogató vett részt. A rendezvényt, amelynek fénypontja a 11 kilométer hosszú lóversenypálya, a városon kívüli nagy réten tartották. I. Miksa József örömmel teljesítette azt a kérést, hogy a területet "Theresienwiese"-nek hívják, és minden évben rendezzenek fesztivált.

1828 -

Gyár[szerkesztés]

Gyártás[szerkesztés]

  1. A malátázott gabonát először egy úgynevezett malátamalomban összedarálják
  2. A cefrézés: a főzött malátát vízzel keverik és közben melegítik a cefrét, ahol a keményítő és a

A 4 alapanyag[szerkesztés]

  • Víz
  • Élesztő
  • Maláta
  • Komló

Termékek[szerkesztés]

  • Hofbräu Original (alk. 5,1%) -
  • Hofbräu Dunkel (alk. 5,5%)
  • Münchener Weisse (alk.5,1%)
  • Hofbräu Schwarze Weisse (alk. 5,1%)
  • Hofbräu Maibock (alk. 7,2%)
  • Münchner Sommer naturtrüb (alk.5,1%)
  • Hofbräu Oktoberfestbier (alk.6,3%)
  • Hofbräu Festbier
  • Hofbräu Kristall Weisse (alk.5,4%)
  • Hofbräu Weisse leicht (alk.2,6%)
  • Hofbräu Weisse Alkoholfrei (alk.0%)
  • Hofbräu Alkoholfrei(alk.0,3%)
  • HB PURE (alk.5,3%)

Forrás[szerkesztés]


Külső hivatkozás[szerkesztés]