Székelyhidi László (matematikus, 1952)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Id. Székelyhidi László
Életrajzi adatok
Született1952május 11. (72 éves)
Budapest
Ismeretes mintmatematikus
Nemzetiségmagyar
SzüleiSzékelyhidi László
Gyermekek
IskoláiDebreceni Egyetem
Pályafutása
Szakterületmatematika
Kutatási területspektrálszintézis, Fourier-analízis, függvényegyenletek algebrai struktúrákon, hipercsoportok, stabilitás
Tudományos fokozategyetemi tanár
Munkahelyek
KLTE Analízis Tanszékadjunktus
docens
professzor
Tudományos publikációk száma120
Akadémiai tagságMTA

Hatással voltak ráDaróczy Zoltán, Erdős Jenő
Id. Székelyhidi László weboldala

Id. Székelyhidi László (Budapest, 1952. május 11. –) magyar matematikus, egyetemi tanár, akadémiai doktor, ifj. Székelyhidi László és Székelyhidi Gábor matematikusok édesapja.

Életpályája[szerkesztés]

Apja belgyógyász katonaorvos volt. Az általános iskolát Mosonmagyaróváron kezdte, majd szülei 1959-es válása után Hegyeshalomban, nagyszüleinél végezte. 1970-ben az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban érettségizett. Érdekelte a rockzene is, különböző formációkban fel is lépett, de végül a matematikát választotta életpályául. A sorkatonaságot elkerülve az Eötvös Loránd Tudományegyetemre nem vették fel, mivel a katolikus gimnáziumban nem volt KISZ-tag, viszont átirányították a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre. Ott ismerte meg első feleségét, akitől később elvált. 1975-ben matematikusi oklevelet szerzett, majd az egyetemen maradt Daróczy Zoltán professzor tanársegédjeként, az Analízis Tanszéken. 1977-ben megszületett László fia, a 2018-as Leibniz-díj kitüntetettje. 1978-ban doktorált summa cum laude minősítéssel. Adjunktus lett, majd 1981-ben megszületett Gábor fia. 1983-ban megvédte akadémiai kandidátusi értekezését; docens lett. Középfokú német nyelvvizsgát tett, majd 1986-ban elvégezte az angol–magyar szakfordítói szakot is, ami felsőfokú állami nyelvvizsgának felel meg. Terjedelmes publikációs listát és számos külföldi szakmai előadást abszolvált. 1985-ben a Swiss National Foundation ösztöndíjasaként fél évet Svájcban töltött, majd 1988-ban Humboldt-ösztöndíjjal 20 hónapra Hamburgba költözött családjával a spektrálanalízist és spektrálszintézist tanulmányozni. Fiai az ottani általános iskolában megtanultak németül, és remek, mai tudományos életükre is hasznos kapcsolatokat teremtettek. Hamburg után két hónapot a Milánói Egyetem matematikai intézetében töltött. Monográfiájával pályázott a Magyar Tudományos Akadémia minősítő bizottságára, de közben, 1992-ben az öbölháború után felvették a Kuvaiti Egyetemre oktatóként. 1995-ben hazatért, megvédte akadémiai doktori disszertációját, majd 1996-ban feleségül vette a korábban szintén hazatért kollegináját. Ugyanabban az évben a Pécsi Tudományegyetemen katedrát kapott. Egy éven keresztül Budapest Pécs és Debrecen között ingázott, majd visszatért Debrecenbe. 1997-től két éven keresztül Széchenyi Professzori Ösztöndíjasként az immár Debreceni Egyetemen habilitált, ugyanis az 1995-ös akadémiai doktori fokozatát elfogadták. 2002-ben az amerikai Kentucky állam Louisville-i Egyetemére hívták. Szeptembertől a Mississippi State Universityn, majd számos más tengerentúli egyetemen tartott előadásokat. 2003 őszétől új nejével az Ománi Szultánság egyetemére kapott professzori kinevezést. 2005-től a Soproni Egyetemen volt óraadó, miután leköltöztek Hegyeshalomba, a nagyszülői házba. 2013-ban a Botswanai Egyetem tanára. 564 független tudományos hivatkozás birtokosa.

Írásai[szerkesztés]

Monográfiák[szerkesztés]

Tankönyvek[szerkesztés]

Elismerései[szerkesztés]

  • Rényi Kató Díj, 1974
  • Grünwald Géza Emlékdíj, 1980
  • Alexits György Díj, 1991
  • Akadémiai Díj, 2006

Források[szerkesztés]