Sylvester András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sylvester András
Született Sylvester András
1928. április 5.
Mezőtúr
Elhunyt 2004. augusztus 15.
Nemzetisége magyar magyar
Foglalkozása főszerkesztő
SablonWikidataSegítség

Sylvester András (Mezőtúr, 1928. április 5.2004. augusztus 15.) főszerkesztő

Élete[szerkesztés]

1951-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK magyar-filozófia szakán végzett.

Tanárként került a televízióba, majd főszerkesztő lett a Közművelődési Főosztályon. Egy interjúban mondta:

„„egyáltalán nem szerettem én a mindenhez értő újságíró típust. Tehát én arra törekedtem, hogy minden területen olyan szakemberek kerüljenek be, tehát természettudományba olyan, aki ért a fizikához, élettudományhoz, társadalomtudományba a történelemhez, szociológiához, pszichológiához, képzőművészetnél építészethez satöbbi, tehát egy szakrendszert alakítsunk ki. Ennek az volt az előnye, hogy partnerek tudtak lenni és ismerték a szakmát…

– Sylvester András

Az általa vezetett főosztályon készült a Delta (műsor), mely évtizedeken keresztül a televízió egyik legnépszerűbb műsora volt. Rendszeresen jelentkező műsor volt többek között Bokor Péter műsora, „Századunk” címmel.

Sylvester András nevéhez fűződik a huszadik századi magyar reformkor műsorának, a Tudósklubnak a megalapítása. A szerkesztőség nagyon sikeres műsora volt a Jogi esetek, melynek minden adása egy-egy eset kapcsán jogi ismereteket nyújtott.

Czeizel Endre vezette be a magyar közönséget a születés titkaiba, ez is a Közművelődési Főosztályon készült. Rockenbauer Pál Másfélmillió lépés Magyarországon (1979) című sorozatát a Sylvester által vezetett szerkesztőség kamerái kísérték nyomon.

Itt indult Vágó István (műsorvezető) pályafutása, aki a rendszerváltást követően is hű maradt Sylvester szellemiségéhez.

A két évtized alatt létrejött műsorok alapján egy Nyitott Egyetemre való anyag gyűlt össze. Domján Dénes szerkesztette a TV Szabadegyetem 42 részét, melynek előadói között volt Czeizel Endre, Marx György, Venetianer Pál, Juhász Árpád (szociológus), a külföldön élők között Carl Sagan, Wigner Jenő és Rikitake professzor.

Sylvester András dokumentum filmek készítésére a filmgyárral kapcsolatot alakított ki, azonban ez a kapcsolat vetett véget munkájának is.

A kor legkitűnőbb filmrendezőivel, korszakos jelentőségű dokumentumfilm készült, mely a Don kanyarba kikerült magyar katonák szenvedéstörténetét mutatta be a még élő volt katonák elmondásában. Az egyik adás például egy magyar katona és egy orosz nő szerelmével végződött. A történet az akkori politikai helyzetben nem volt megengedhető. A hír ugyanis eljutott Moszkvaba, s a döntés nem lehetett kétséges. Sylvester Andrást 1985-ben elküldték a Magyar Televízióból.

Kitüntetések[szerkesztés]

  • Kiváló Népművelő 1968
  • Miniszteri dicséret 1970
  • Munka érdemrend ezüst fokozat 1973
  • Nívódíj: TV Szabadegyetem 1977
  • Kiváló munkáért 1981
  • Nívódíj: Kolostor és barikád” 1982
  • TIT Aranykoszorús jelvény 1978, 1986
  • Munka érdemrend arany fokozat 1985

Források[szerkesztés]