Spinédzserek (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spinédzserek
(Clueless)
1995-ös amerikai film
RendezőAmy Heckerling
Producer
  • Scott Rudin
  • Twink Caplan
  • Adam Schroeder
AlapműEmma
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • ifjúsági film
  • felnövéstörténet
  • LMBT-témájú film
ForgatókönyvíróAmy Heckerling
FőszerepbenAlicia Silverstone
ZeneDavid Kitay
OperatőrBill Pope
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő97 perc[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1995
  • 1995. november 2. (Németország)[2]
Korhatár12 II. kategória (F/4612/J)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Spinédzserek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Spinédzserek (eredeti cím: Clueless) 1995-ben bemutatott amerikai tini filmvígjáték, amelyet Amy Heckerling írt és rendezett. A főszerepben Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy és Paul Rudd látható. A film producerei Scott Rudin és Robert Lawrence voltak. A film Jane Austen 1815-ös Emma című regénye alapján készült, a helyszín pedig a mai Beverly Hills.[3][4]

A film 56,1 millió dolláros bevételt hozott az Egyesült Államokban. Általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, és minden idők egyik legjobb tinifilmjének tartják.[5][6][7][8]

Rövid történet[szerkesztés]

Egy gyönyörű, népszerű és gazdag gimnazista összebarátkozik egy félénk új diákkal, és úgy dönt, átalakítja őt.

Cselekmény[szerkesztés]

Cher Horowitz egy Beverly Hills-i kastélyban él gazdag apjával, Mellel, aki egy durva peres ügyvéd; édesanyja egy zsírleszívás során halt meg, amikor ő még kisbaba volt. Cher vonzó, elegáns, jóindulatú és népszerű. A Bronson Alcott Gimnáziumba jár legjobb barátnőjével, Dionne Davenporttal, aki szintén gazdag és gyönyörű. Dionne-nak hosszú távú kapcsolata van egy népszerű diákkal, Murray Duvallal. Cher azt állítja, hogy ez értelmetlen vállalkozás Dionne számára, akinek érettebb fiúkkal kellene randiznia.

Josh, Cher szociálisan tudatos volt mostohatestvére meglátogatja őt egy főiskolai szünetben. Folyamatosan, de játékosan veszekednek. A lány gúnyolódik az idealizmusán, míg a férfi önző, hiú és felszínes mivolta miatt cukkolja, mondván, hogy az élete egyetlen iránya „a pláza felé” vezet.

Miután rossz jegyet kap, Cher elhatározza, hogy házasságközvetítőt játszik iskolája két keményen osztályozó tanárának, Mr. Hallnak és Miss Geistnek. Romantikus románcot szervez a két tanár között, hogy rávegye őket, enyhítsenek az osztályzási normákon, és így ő újratárgyalhassa a rossz jegyet a bizonyítványában. Miután látja az újdonsült boldogságukat, Cher rájön, hogy élvezi a jócselekedeteket. Ekkor úgy dönt, hogy visszaad a közösségnek azzal, hogy „örökbe fogad” egy „tragikusan unhip” új lányt az iskolában, Tai Frasier-t.

Cher és Dionne átalakítja Tai-t, ami Tai-nak önbizalmat és stílusérzéket ad. Cher megpróbálja kioltani a vonzalmat Tai és Travis Birkenstock, egy kedves, de ügyetlen lazsáló között, és a lányt Elton, egy jóképű és népszerű diák felé terelni. Elton azonban nem érdeklődik Tai iránt, ehelyett megpróbál smárolni a kocsijában Cherrel, aki visszautasítja őt.

Az iskolában egy Christian nevű divat-tudatos új diák kelti fel Cher figyelmét, és ő lesz a kiszemelt barátja. Amikor a férfi átjön hozzá, hogy filmet nézzen nála, a lány megpróbálja elcsábítani, de a férfi visszautasítja a közeledését. Murray ezt követően elmagyarázza Cher és Dionne számára, hogy Christian meleg. A romantikus közeledések kudarca ellenére Cher továbbra is barátja marad Christiannak, elsősorban azért, mert csodálja jó ízlését a művészet és a divat terén.

Cher kiváltságos élete negatív fordulatot vesz, amikor Tai újonnan szerzett népszerűsége megterheli a kapcsolatukat. Cher csalódottsága fokozódik, miután megbukik a vezetői vizsgán, és nem tud változtatni az eredményen.

Amikor Cher depressziós hangulatban tér haza, Tai bevallja Josh iránti érzéseit, és segítséget kér Cher-től a férfi üldözéséhez. Cher azt mondja, hogy Tai nem illik Joshhoz, ami veszekedéshez vezet, aminek az lesz a vége, hogy Tai szűznek nevezi Chert, aki nem tud vezetni. Cher tanácstalannak érzi magát, és elgondolkodik a prioritásain, valamint azon, hogy többször is kudarcot vallott abban, hogy megértse vagy értékelje az életében lévő embereket.

Miután elgondolkodik azon, hogy miért zavarja őt Tai romantikus érdeklődése Josh iránt, Cher rájön, hogy valójában szerelmes a férfiba. Cher kínos, de őszinte erőfeszítéseket kezd tenni, hogy céltudatosabb életet éljen, többek között az iskola Pismo Beach katasztrófaelhárítási akciójának kapitánya lesz. Cher és Josh végül végigviszik az egymás iránti érzéseiket, ami egy gyengéd csókban csúcsosodik ki. Végül Cher barátsága Taival és Dionne-nal megszilárdul, Tai és Travis randiznak, Mr. Hall és Miss Geist összeházasodnak, és Cher elkapja az esküvői csokrot - ezzel segítve Josh-t egy 200 dolláros fogadás megnyerésében. Ezután átöleli Josh-t, és megcsókolják egymást.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[9]
Alicia Silverstone Cher Horowitz Somlai Edina
Stacey Dash Dionne Davenport Csondor Kata
Brittany Murphy Tai Frasier Kisfalvi Krisztina
Paul Rudd Josh Lucas Lux Ádám
Dan Hedaya Melvin "Mel" Horowitz Szersén Gyula
Elisa Donovan Amber Mariens Náray Erika
Justin Walker Christian Stovitz Lippai László
Wallace Shawn Mr. Wendell Hall Harkányi Endre
Twink Caplan Ms. Toby Geist Vándor Éva
Julie Brown Millie Stoeger edzőnő Csere Ágnes
Donald Faison Murray Duvall Viczián Ottó
Breckin Meyer Travis Birkenstock Széles László
Jeremy Sisto Elton Tiscia Bor Zoltán
Nicole Bilderback Summer Han
Sean Holland Lawrence Galambos Péter
Tara Charendoff Strong Sandy

Megjelenés[szerkesztés]

A film 1995 meglepetés sikerévé vált. A Spinédzserek 1995. július 19-én 1653 moziban mutatkozott be, és a nyitóhétvégén 10 612 443 dollár bevételt hozott, amivel az Apolló 13 mögött a második helyre került.[10] A projekt 56 631 572 dolláros bevételt hozott a mozikban, ezzel a 32. legtöbb bevételt hozó film lett 1995-ben. Ezzel a kasszasikerrel az akkor még jórészt ismeretlen Silverstone-ra nemzetközi figyelmet is sikerült felhívni. A film a bemutatása után erős kultikus rajongótáborra tett szert.[11][12][13][14]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Clueless című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Clueless (12). British Board of Film Classification, 1995. július 28. [2015. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 19.)
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  3. Mazmanian, Melissa. "Reviving Emma in a Clueless World: The Current Attraction to a Classic Structure. Archiválva 2018. április 25-i dátummal a Wayback Machine-ben. Persuasions Online: Occasional Papers No. 3. Fall 1999. Jane Austen Society of North America website. Accessed November 12, 2013.
  4. Stern, Lesley. "Emma in Los Angeles" Clueless as a remake of the book and the city. Archiválva 2013. október 6-i dátummal a Wayback Machine-ben. Australian Humanities Review website, 1997. Accessed November 12, 2013.
  5. Clueless | Issue 109 | Philosophy Now. philosophynow.org . [2015. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. december 21.)
  6. Susannah Cahalan. „An oral history of the cult classic that is 'Clueless'”, New York Post , 2015. július 5.. [2015. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. július 12.) 
  7. Which 90s Films Are Cult Classics?. ChaCha. [2015. július 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 12.)
  8. Hawkins, Ashley. „5 Cult Classic Films That Never Get Old”, Neon Tommy, 2014. július 21.. [2018. február 23-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2021. augusztus 19.) 
  9. Spinédzserek - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. november 19.)
  10. Clueless (1995) - Box Office Mojo. boxofficemojo.com. [2015. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 18.)
  11. An oral history of the cult classic that is 'Clueless'”, New York Post, 2015. július 5.. [2017. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. szeptember 23.) (amerikai angol nyelvű) 
  12. Clueless (1995) - Box Office Mojo (angol nyelven). www.boxofficemojo.com . [2019. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 25.)
  13. Mendelson, Scott. „'Clueless' At 20: What Hollywood Should Learn From The Pop Culture Classic”, Forbes. [2017. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. április 18.) 
  14. Cluelss (1995). [2018. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 25.)

További információk[szerkesztés]