Sinraptor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sinraptor
Evolúciós időszak: 160 Ma
késő jura
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Alrendág: Carnosauria
Öregcsalád: Allosauroidea
Család: Sinraptoridae
Nem: Sinraptor
Currie & Zhao, 1994
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sinraptor témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sinraptor témájú kategóriát.

A Sinraptor (jelentése 'kínai tolvaj', a latin sino 'kínai' és raptor 'tolvaj' szavak összetételéből) a theropoda dinoszauruszok egyik neme, amelyet a késő jura időszaki shaximiao formációban, Kínában találtak. Első faját az S. dongit a kínai őslénykutató Dong Zhiming (Tung Cse-ming) tiszteletére nevezték el. Neve ellenére a Sinraptor nem áll rokonságban a (gyakran „raptoroknak” becézett) dromaeosauridákkal, például a Velociraptorral.

Philip J. Currie és Xian Zhao (Hszien Csao) fedezték fel egy közös kínai-kanadai expedíció során, a Kína északnyugati részén levő sivatagban, 1987-ben. A 3 méter magas és nagyjából 7,6 méter hosszú[1] Sinraptornak két faja vált ismertté. Az S. dongi, a típusfaj, melyről Currie és Zhao 1994-ben készített leírást.[2] A Yangchuanosaurus hepingensis nevű faj, melyet Gao Yuhui (Kao Jü-huj) nevezett el 1992-ben,[3] lehet, hogy a Sinraptor második faja. Attól függetlenül, hogy ez igaz-e, a Sinraptor és a Yangchuanosaurus közeli rokonságban állnak egymással, és mindkettőt a Sinraptoridae családba sorolták be.

Popkulturális hatás[szerkesztés]

  • A Sinraptor hepingensis csontváza (hivatalosan Yangchuanosaurus néven) a Zigong Dinoszaurusz Múzeum kiállításán látható, a kínai Zigongban.
  • A Miami Tudomány Múzeuma The Dinosaurs of China (Kína dinoszauruszai) című kiállításán szintén szerepelt a Sinraptor csontváza, melyet a kínai múzeum kölcsönadott erre az alkalomra.
  • Az állat mellékszereplőként feltűnik a BBC 2011-es Planet Dinosaur című dokumentumfilm-sorozatának második epizódjában.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mickey Mortimer: Carnosauria. The Theropod Database. [2012. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 15.)
  2. Currie, P. J., Zhao, X. (1994). „A new carnosaur (Dinosauria, Theropoda) from the Jurassic of Xinjiang, People's Republic of China”. Canadian Journal of Earth Sciences 30, 2037–2081. o.  
  3. Gao, Y. (1992). „Yangchuanosaurus hepingensis, a new species of carnosaur from Zigong, Sichuan” (PDF). Vertebrata PalAsiatica 30 (4), 313–324. o. (Hozzáférés: 2009. október 15.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sinraptor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.