Arya Stark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arya Stark
Arya és a kardja, Tű
Arya és a kardja, Tű
Megjelenési információk
Első megjelenéseregény: Trónok harca (1996)
Sorozat: Közeleg a tél (2011)
MegalkottaGeorge R. R. Martin
MegszemélyesítőjeMaisie Williams
Magyar hangPekár Adrienn
Arya Stark adatai
Neme
SzületettH.u. 289
CsaládjaStark-ház
SzüleiEddard Stark (apa),
Catelyn Stark (anya)
A Wikimédia Commons tartalmaz Arya Stark témájú médiaállományokat.
Arya és Sandor Clegane jelmeze a Trónok harca című sorozatban

Arya Stark George R. R. Martin fantasy regényciklusának, A tűz és jég dalának egyik főszereplője, kitalált szereplő. Karakterét a kötetek alapján készített, HBO-féle televíziós sorozatban, a Trónok harcában Maisie Williams alakítja. Rémfarkasának neve Nymeria.

Családja[szerkesztés]

Családja Brandonig, az Építőig és a Tél Ősi Királyáig vezeti vissza családfáját. Évezredeken át uralkodtak Deresben Észak Királyaiként, míg Torrhen Stark, a Térdeplő Király úgy nem döntött, hogy inkább hűséget fogad Sárkány Aegonnak. Apja Eddard Stark, Deres Ura és Észak Őrzője, anyja a Tully-házből származó Catelyn úrnő. Bátyja Robb, Deres örököse, Észak későbbi királya. Nővére Sansa, míg két fiatalabb fivére Bran és Rickon.[1] Törvénytelen testvére Havas Jon, akit apja az egyik hadjárata után vitt magával haza, Deresbe.[2]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Életútja[szerkesztés]

Trónok harca[szerkesztés]

Arya a regényciklus nyitó kötetében egy kilencéves temperamentumos kishölgy,[3] akit anyja úgy jellemzett, mint „félig fiú, félig farkaskölyök”. Számára mindig a tiltott gyümölcs a legédesebb.[4] Septája bármennyire is igyekezett megtanítani őt hímezni, munkája hasztalan maradt,[5] így anyja lemondott arról, hogy valaha is hölgyet faraghat belőle.[6] Két évvel idősebb nővérének, Sansanak pont az ellentettje. Az egyetlen dolog, amit jobban tudott nővérénél az a lovaglás és a háztartás vezetése.[7] Élete nagy fordulatot vesz, amikor a Király Segítőjévé frissen kinevezett apjával és nővérével elindulnak délre, Királyvárba.[8] Deresből való elindulásuk előtt, a Falra tartó fivérétől, Jontól – akivel mindig közel álltak egymáshoz, mivel leginkább ők ketten hasonlítottak apjukra[9] – egy kisméretű kardot kap búcsúajándék gyanánt, melyet Arya Tűnek nevez el.[10]

Királyvárba érve apja megtalálja nála a kardot, és mivel tisztában van azzal, hogy lánya vad teremtés, „Farkasvér” – ahogy apja, Rickard nagyúr mondogatta annak idején – ezért Tűt visszaadta neki, azzal a feltétellel, hogy felnő és felhagy a gyerekes viselkedéssel. Három nappal később apja felfogadott mellé egy „tánctanárt”, Syrio Forelt. A braavosi férfi – aki kilenc évig volt a braavosi Tengerúr elő kardja – táncórák címén a kardforgatás művészetére – ahogy ő fogalmazott az útonálló gyors és váratlan táncára – oktatta Aryát a Kis Csarnokban, igazi fakarddal.[11] Arya szorgosan gyakorol, csakhogy izgalmassá váló mindennapjaiba közbeszólt a politika. Robert király halálát követően, Cersei királyné koholt vádak alapján elfogatja apját és Sansát,[12] a Segítő házi testőrségének tagjait és szolgálóit a Janos Slynt vezette Városi Őrség és a Lennister-katonák pedig lemészárolják.[13] Aryát a Királyi Testőrség egy lovagja, Ser Meryn Trant őrizetbe akarta ugyan venni, de Syrio Forel közbelépésének köszönhetően még időben el tudott szaladni.[14] Menekülés közben egy istállófiú rálel a Vörös Torony istállójában, miközben a felmálházásra váró utazóládájában a Tű után kutat. Mikor a fiú erőszakkal vissza akarja vinni, vad erővel ledöfi. Arya az előtte álló hosszú útja során először használja kardját.[15] Arya kicsúszik a királyné karmai közül, mikor Yoren – az Éjjeli Őrség fekete testvére – fiúnak öltöztetve, Arry álnév alatt kicsempészi Királyvárból,[16] de előtte még tanúja lesz annak, amikor apját – a Baelor Nagy Szentélyének ajtaja előtt felállított emelvényen, a Királyi Ítéletvégrehajtó – Ser Ilyn Payne lefejezi.[17]

Királyok csatája[szerkesztés]

Kardok vihara[szerkesztés]

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Televíziós adaptáció[szerkesztés]

Amikor apja; Ned Stark Királyvárba indul, ő is vele tart, de elégedetlenkedik a neki szánt úrhölgyi szereppel. A Lannisterek börtönbe vetik apját, amikor Ned meggyanúsítja Cerseit és Jaimet, hogy az ő vérfertőző kapcsolatukból születtek Robert király vélt gyermekei. A lány elmenekül Királyvárból, és fiúnak álcázva magát az Éjjeli Őrség toborzójával, Yorennel tart a Falra.

Útközben rajtuk üt a Lannister-sereg, így Harrenhalba kerül Tywin Lannister mellé. Egy rejtélyes idegen, Jaqen H’ghar segítségével sikeresen elszökik Gendryvel és Meleg Pitével. Hamarosan a Lobogó Nélküli Testvériségbe botlanak. Itt a fogoly; Sandor Clegane párbaj következtében eltávozhat, de túszul ejti Aryát, hogy fizetségért átadja őt az Ikrekben lévő anyjának, Catelynnek. Ám amikor odaérnek, a lány kénytelen végignézni, ahogy a Boltonokkal szövetkezett Freyek lemészárolják a tőrbecsalt Starkokat, köztük anyját és bátyját; Robbot. Arya emiatt bosszút esküszik.

Nemsokára összecsap a Vérebbel, majd miután a keresésére küldött Tarth-i Brienne legyőzi a férfit, Braavosba hajózik, hogy beálljon a Sokarcú Isten szolgálói közé, és Jaqen segítségével „senkivé” váljon. Itt az Arcnélküli Ember megmutatja neki a Fekete és a Fehér Templomát, ahol őrzik a korábban megölt áldozataik arcát, kiknek alakját fel tudják venni. Miután Arya nem teljesíti Jaqen parancsát, elveszti egy időre szeme világát. Hamarosan ráébred, hogy ő nem „Senki”, hanem Arya Stark, ezért megszökik.

A Braavosban tanult képességei segítségével legyilkolja az egész Frey-házat. Útja során találkozik farkasával, Nymeriával, majd Deresbe érkezik. Hosszú idő után Arya találkozik nővérével, az egészen más személyiségű Sansával. Az ő parancsára kivégzi az áruló Kisujjat. Később sok régi ismerősével találkozik itt, pl. Havas Jonnal, Vérebbel és Gendryvel is, aki a kérésére elveszi a szüzességét. Derest megtámadják a veszedelmes Mások, s Aryának sikerül megölnie a hatalmas csatában a vezért, az Éjkirályt. Ezzel megsemmisíti az egész sereget.

Az ütközet után bátyja, Jon elárulja neki, hogy valójában ők unokatestvérek. Arya közli Gendry-vel, hogy nem hajlandó hozzámenni. Elérkezik Királyvár ostroma. Arya elindul, hogy végezzen Cersei-el, de a Véreb lebeszéli róla. A lány kétségbeesetten próbálja megmenteni az ártatlanokat Daenerys megvadult seregétől. A csatában eszméletét veszti, de végül megmenti egy titokzatos ló. Miután Jon végez Daenerysszel, véget vetve rémuralmának, Arya kalandvágya miatt felfedező lesz, a Westerostól nyugatra levő területeket akarja felderíteni. A Trónok harca rajongók ezért emlegetik a Westerosi Kolombuszként.

A Stark-ház családfája[szerkesztés]


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Martin 2008 875-876. o.
  2. Martin 2008 Catelyn, 75. o.
  3. Martin 2008 876. o.
  4. Martin 2008 (2) Catelyn, 761-762. o.
  5. Martin 2008 Arya, 80-81. o.
  6. Martin 2008 (2) Catelyn, 761-762. o.
  7. Martin 2008 Arya, 82. o.
  8. Martin 2008 Eddard, 55-56. o.
  9. Martin 2008 Arya, 83. o.
  10. Martin 2008 Jon, 109-111. o.
  11. Martin 2008 Arya, 243-247. o.
  12. Martin 2008 Eddard, 575. o.
  13. Martin 2008 Arya, 583-584. o.
  14. Martin 2008 Arya, 578-581. o.
  15. Martin 2008 Arya, 584. o.
  16. Martin 2008 (2) Arya, 35. o.
  17. Martin 2008 Arya, 783-787. o.

Források[szerkesztés]