„Futurama (televíziós sorozat)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
A karácsonyt nem a jövőben kezdték el rövidíteni az angol nyelvterületen...
56. sor: 56. sor:
(hivatalosan egy ősi földönkívüli nyelv, mely korábbi az univerzumnál). Ezek gyakran további vicceket tartalmaznak a rajongók számára, akik hajlandóak megfejteni őket. Ezektől eltekintve a sorozatban az írások többsége angol nyelven van, és a legtöbb idegen faj, akivel a sorozatban találkozunk beszél angolul.
(hivatalosan egy ősi földönkívüli nyelv, mely korábbi az univerzumnál). Ezek gyakran további vicceket tartalmaznak a rajongók számára, akik hajlandóak megfejteni őket. Ezektől eltekintve a sorozatban az írások többsége angol nyelven van, és a legtöbb idegen faj, akivel a sorozatban találkozunk beszél angolul.



Ezeken túl sok angol kifejezés megváltozott az eltelt évek alatt, pl: „Christmas” → „Xmas” (karácsony).


==Cselekmény==
==Cselekmény==

A lap 2009. május 3., 02:44-kori változata

Futurama
(Futurama)
A Futurama egyik nyitóképe (az alsó felirat minden epizódban más)
A Futurama egyik nyitóképe (az alsó felirat minden epizódban más)
Műfajrajzfilm

AlkotóMatt Groening
FőszereplőBilly West
Katey Sagal
John DiMaggio
Tress MacNeille
Maurice LaMarche
Phil LaMarr
Lauren Tom
David Herman
ZeneszerzőChristopher Tyng

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok8
Epizódok72 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
ProducerDavid X. Cohen
Részenkénti játékidő22 perc
GyártóFox Broadcasting Company
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adóUSA FOX, Comedy Central
magyar Viasat3, TV6
Eredeti sugárzás1999. március 28.2003. augusztus 10.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Futurama témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Futurama egy amerikai rajzfilmsorozat, alkotói Matt Groening és David X. Cohen. A sorozat Philip J. Fry életét meséli el, ő egy 25 éves pizzafutár. Fry 1999. december 31-én véletlenül hibernálja magát 1000 évre, és amikor felébred a 2999. földi esztendő a valóság.

Bár a Futurama-t soha nem szüntették meg hivatalosan, a Fox úgy döntött nem veszi meg az ötödik évadot, és a program hamarosan szétesett. [1] 2006. június 22-én a Comedy Central hivatalosan bejelentette, hogy rendeltek 13 új részt a sorozatból.[2]

A Futurama név az 1939-es New York-i világkiállításról származik, ahol Norman Bel Geddes ezen a néven mutatta be, hogyan képzeli el a világot 20 évvel később. (A Futurama szó magyar jelentése: elképzelt jövendő.)

A Futurama-t Magyarországon a Viasat3 kezdte vetíteni, 2001 novemberétől, majd 2008 májusában testvércsatornája, a TV6 tűzte műsorára előbb ismétlésekkel, majd a harmadik és negyedik évad új epizódjaival.

Főszereplők

Balról jobbra: Dr. Zoidberg, Professor Farnsworth, Bender, Amy, Hermes, Leela, és Fry.
  • Philip J. Fry (angol hangja: Billy West, magyar hangja: Szokol Péter): Fry pár pillanattal a 2000. évet köszöntő újév előtt fagyasztotta le önmagát, és csak a 3000. évben olvasztották fel. A Bolygó Express szállítócégnél kapott munkát, mivel a bátyja leszármazottjáé, Fransworth professzoré volt a cég.
  • Turanga Leela (angol hangja: Katey Sagal, magyar hangja: Mezey Kitti): Leela a Bolygó Expressz egyszemű kapitánya. Születésekor elhagyták, árvaházban nőtt fel, és azt hitte, hogy földönkívüli. Végül megtudja, hogy mutáns.
  • Bender Bending Rodriguez, Bender (angol hangja: John DiMaggio, magyar hangja: Seder Gábor): egy nagyszájú, iszákos, szivarozó, kleptomániás és embergyűlölő robot. Acélrudakat hajlított, míg le nem selejtezték, majd összeállt Fry-jal, akivel később szobatársak is lettek.
  • Hubert J. Farnsworth professzor, a Professzor (angol hangja: Billy West, magyar hangja: Rudas István): Farnsworth (magyarosított neve: "Botcsinálta") Fry bátyjának leszármazottja, de mivel Fry hibernálva volt, ezért sokkal öregebb a professzor. Ő alapította a Bolygó Expresszt, hogy ezzel finanszírozhassa a őrült-tudományos kutatásait és kísérleteit.
  • Doktor John Zoidberg, Zoidberg (angol hangja: Billy West, magyar hangja: Imre István): egy rákszerű lény a Decapod 10 nevű bolygóról, ő a Bolygó Expressz szakképzetlen orvosa. Jiddis szónokokhoz hasonló akcentussal beszél, és ollói miatt nem kedvelik (különösen Hermes).
  • Hermes Conrad, Hermes (angol hangja: Phil LaMarr, magyar hangja: Bodrogi Attila) : a Planet Express jamaicai menedzsere, mániákusan szereti a rendet, és a szabályok betartását.
  • Amy Wong, Amy (angol hangja: Lauren Tom, magyar hangja: Csifó Dorina): gyakornok a cégnél, igazából nem kellene dolgoznia, mivel szülei rendkívül gazdagok. A Marson született, etnikailag kínai származású.

A 30. század

Fry első pillantása New New York City-re.

A Futurama a 30. évszázad végén, 31. elején játszódik. Általában az olyan műsorokban, ahol a főhős a jövőbe utazik, a világ amit talál egy utópia. Azonban a Futurama-ban sok jelenlegi probléma is jelen van a jövőben. Az internet, bár minden érzékre épít, és mindent körülölel, még mindig lassú és majdnem teljesen pornográfiát tartalmaz, bár egyes részeit szerkesztik, hogy oktató anyagokat is tartalmazzon, látszólag a fiataloknak. A globális felmelegedés (Kellemetlen igazság című filmbe bevágtak a Futuramából egy részletet), a merev bürokrácia és a drogfogyasztás még mindig aktuális problémáknak számítanak a 30. században; konkrétan az egyik epizódban a kokaint automatából lehet venni. A rasszizmus még mindig létezik, de inkább az emberek, űrlények, mutánsok, bürokraták és robotok közt.

Más is hasonlít a 20. századihoz: ugyanazok a politikusok és hírességek aktívak, élő fejekként prezerválva. A TV maradt a szórakoztatás fő formája, bár a szereplők valamelyest lenézik az előző évszázadok alacsony felbontású technológiáját.

Természetesen, számos technológia előrelépés is történt. Ilyen például a kerekek feleslegessé válása a lebegő autóknak köszönhetően. Másik ilyen az emberszerű robot, mely képes az emberrel interakció és a legtöbb feladat megoldására, saját gondolataik, érzéseik és függőségeik vannak. Kevésbé lenyűgöző találmányok az érmével működtetett öngyilkosság kabinok (csak negyed dollár!), és a Slurm egy kérdéses eredetű de finom függőséget okozó zöld színű üdítő.

Galaktikus politika

Fájl:Old Freebie.jpg
A Föld zászlaja

A Földnek egyesített kormánya van a Földi Egyesült Államok néven, melynek feje a Föld elnöke, fővárosa Washington, D.C., és zászlaja hasonlít az amerikai zászlóra (a csillagok helyén a Föld képe van). Richard Nixon feje a jelenlegi elnöke a Földnek

Számos más galaxis fel lett fedezve vagy gyarmatosítva. A Tejút galaxis nagy része a Föld befolyási övezete alá tartozik. A Marsot lakhatóvá tették, és rajta helyezkedik el a Mars Egyetem. A bolygó fele a Wong család birtoka.

A Második Galaktikus Háború után 2945-ben megalakították a Bolygók Demokratikus Rendjét (Democratic Order Of Planets (D.O.O.P.)). A szervezet, mely hasonló a Star Trekben szereplő Bolygók Egyesült Föderációjához, tagjai közé tartozik a Föld és sok más bolygó, mégis a Föld néha egyoldalúan cselekszik a többi D.O.O.P. tag segítsége nélkül.Az Omicron Persei VIII gyakran konfliktusban áll ezzel a szervezettel.

Fájl:Futurama - alien language.jpg
A Slurm poszteren a háttérben az Egyes Földönkívüli Nyelven írt szöveg jelentése „drink” (angolul:ital).

Nyelvek

Az Egyes Földönkívüli Nyelv a latin ábécével összehasonlítva

Az eltelt ezer év alatt fejlődött a Futurama világ nyelvészete is. A legjelentősebb ezek közül, két földönkívüli nyelv, mely gyakran megjelenik a háttérben. Az első egy egyszerű behelyettesítéses kód a latin ábécéből.[3] A második egy összetettebb moduláris kódot alkalmaz[4] (hivatalosan egy ősi földönkívüli nyelv, mely korábbi az univerzumnál). Ezek gyakran további vicceket tartalmaznak a rajongók számára, akik hajlandóak megfejteni őket. Ezektől eltekintve a sorozatban az írások többsége angol nyelven van, és a legtöbb idegen faj, akivel a sorozatban találkozunk beszél angolul.


Cselekmény

Bár a Futurama-t alkotó epizódok többé-kevésbé függetlenek egymástól, némelyik epizód része egy nagyobb cselekményszálnak, mely átíveli az évadot. Ezenfelül néhány rész a szereplők hátterét és kapcsolatait mutatja be, főleg a későbbi évadokban.

Alább a cselekmény részletei következnek!

1. évad

Miután Fry véletlenül lefagyasztja magát, 1000 éves hibernációjából egy teljesen megváltozott világban ébred. Találkozik Leelával és Benderrel, és egy rövid zavart periódus után rátalál ük-unokaöccsére Hubert Farnsworth professzorra, aki alkalmazza őket intergalaktikus csomagküldő szolgálatában, ahol megismerik Zoidberget, Amyt és Hermest. A Bolygó Expressz csapat körbeutazza és találkozik a galaxist benépesítő furcsa és érdekes lényekkel. Az egyik küldetésen Leela megmenti Nibblert (Egyszeműt), egy kis lényt szokatlanul nagy étvággyal. Fry szoros barátságot köt Benderrel és beköltözik a szekrényébe.

2. évad

Miközben a Bolygó Expressz csapat folytatja a csomagok kézbesítését a galaxisban, a szerelem száll a levegőben Fry, Leela és Bender egy sor rövid-életű szerelmi kapcsolaton megy keresztül az évad alatt. Ezek ellenére Fry Leela felé táplált érzései egyre nyilvánvalóbbá válnak, bár a közeledéseit határozott elutasítások kísérik. Bender karaktere sokat fejlődik az évad során, a legtöbb küldetés rá és az emberek elleni megvetésén való felülkerekedésére összpontosít. Ebben az évadban találkozunk az első karácsonyi résszel és az első Anthology of Interest epizóddal, mindkettőnek van egy lazán hozzájuk kapcsolódó "folytatása" egy későbbi évadban. Ez volt a leghosszabb évad a maga 20 részével.

3. évad

Fry érzései Leela felé tovább mélyülnek, annak ellenére, hogy mindekttejüknek vannak rövid kapcsolata másokkal az évad során. Amy megkezdi kapcsolatát Kiffel, amely végigível a sorozat hátralevő részén. Óriási ugrások történnek a történet előremenetelében Nibbler inteligenciájának felfedezésével, Fry különös immunitásával az agyelszívó Brain Spawn-ok támadása ellen és ritka alkalmunk nyílik betekinteni Fry életébe a 20. században.

4. évad

Mindenki meglepődik amikor Kif terhes lesz, és Amy nem biztosan az anyuka, de végül egymás iránti szerelmük erős marad. Leela megtudja a múltját övező igazságot és hogy nem árva. Fry rájön, hogy nem is baleset volt ,hogy ezer évet lefagyasztva töltött, és leleplez egy Brainspawn összesküvést mely ráveszi hogy utazzon vissza az időben és akadályozza meg a saját lefagyasztását. Csak a múltbeli Nibbler tudja megállítani és biztosítani az események biztos megtörténését, egy rejtélyes jóslattal róla és "A Másik"-ról. Leela továbbra is elutasítja Fry-t, de ő nem adja fel, és elmegy egészen az élete veszélyeztetéséig is érte, amikor egyezséget köt A Robot Ördöggel hogy megnyerje szerelmét.

Díjak és jelölések

Elnyert díjak [5]
Annie Awards:

  • Kiemelkedő egyéni teljesítmény animációs televízió műsor rendezéséért - Outstanding Individual Achievement for Directing in an Animated Television Production
  • Outstanding Individual Achievement for Voice Acting by a Male Performer in an Animated Television Production
  • Kiemelkedő rendezés animációs televíziós műsorban - Outstanding Directing in an Animated Television Production

Emmy Díjak:

Environmental Media Awards:

Writers Guild of America Award:

Jelölések [5]
Annie Awards:

  • Kiemelkedő teljesítmény Animációs Program kategóriában - Outstanding Achievement in an Animated Television Program
    • 1999 – Futurama. The Curiosity Company in association with 20th Century Fox Television
  • Kiemelkedő egyéni teljesítmény Animációs televíziós műsor írásáért - Outstanding Individual Achievement for Writing in an Animated Television Production
  • Kiemelkedő teljesítmény főműsoridős vagy késő esti animációs televízió műsorban - Outstanding Achievement in a Primetime or Late Night Animated Television Program
    • 2000 – Futurama. The Curiosity Company in association with 20th Century Fox Television
  • Kiemelkedő egyéni teljesítmény Animációs televíziós program rendezéséért - Outstanding Individual Achievement for Directing in an Animated Television Production
  • Kiemelkedő teljesítmény főműsoridős vagy késő esti animációs televízió műsorban - Outstanding Achievement in a Primetime or Late Night Animated Television Production
    • 2001 – Futurama. The Curiosity Company in association with 20th Century Fox Television
  • Kiemelkedő teljesítmény animációs televíziós műsorban - Outstanding Achievement in an Animated Television Production
    • 2003 – Futurama. The Curiosity Company in association with 20th Century Fox Television
  • Kiemelkedő írás egy animációs televíziós programban - Outstanding Writing in an Animated Television Production

Emmy Díjak:

Nebula Award:

Writers Guild of America Award:

Futurama más formában

Képregény

A 2000 novemberében kezdett Futurama Comics képregénysorozatot a Bongo Comics adja ki.

DVD filmek

2006. április 26-án a The Onion hetilap intejút közöl a Futurama készítőjével Matt Groeninggel. Groening azt mondtam hogy négy egyenesen DVD-re készülő Futurama filmet fog készíteni. Megerősítette azt is, hogy David X. Cohen és Ken Keeler szintén vele fog dolgozni. [6]

Figurák és játékok

Futurama videojáték

2000. szeprember 15-én a Unique Development Studios elnyerte a jogot, hogy Futurama videojátékokat készítsen a következő generációs konzolokra és kézi eszközökre. A Fox Interactive beleegyezett a játék kiadásásba. [7] Később a Sierra Entertainment lett a játék kiadója, amit 2003. agusztus 14-én adtak ki.[8] A játék GameCube és Game Boy Advance-es kiadását végül lemondták.[9] A játék története a Bolygó Expressz csapattal foglalkozik, akiknek le kell győzniük Mom gonosz tervét, hogy az univerzum irányítója legyen.

Futurama játékok és figurák


Források

  1. Can't Get Enough Futurama - "Remember Me after my Death!"
  2. Wallenstein, Andrew (June 22, 2006). "Futurama" gets new life on Comedy Central. Reuters.
  3. Omniglot. (Hozzáférés: 2006. június 13.)
  4. Travelphrases.info. (Hozzáférés: 2006. június 29.)
  5. a b Awards for "Futurama" (1999)
  6. Matt Groening
  7. Futurama Finds a Developer
  8. Sierra to bring Futurama game to the US
  9. Futurama Info - Futurama Information - Futurama Release Date

Külső hivatkozások