„T. Asztalos Ildikó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a 2 link kékítés
bevezető pontosítás
7. sor: 7. sor:
| város = [[Miskolc]]
| város = [[Miskolc]]
| megnevezés = megyei jogú város polgármestere
| megnevezés = megyei jogú város polgármestere
| terminus kezdete = 1993. október 22.
| terminus kezdete = 1993. október 21.
| terminus vége = 1994. december 11.
| terminus vége = 1994. december 11.
| helyettes =
| helyettes =
25. sor: 25. sor:
}}
}}


'''T. Asztalos Ildikó''' ([[Miskolc]], [[1950]]. [[augusztus 20.]] –) a [[TIGÁZ]] miskolci szervezetének egykori igazgatója, politikus. 1993. október 22-én az időközi miskolci önkormányzati választást megnyerte, így ő lett a város polgármestere.
'''T. Asztalos Ildikó''' ([[Miskolc]], [[1950]]. [[augusztus 20.]] –) a [[TIGÁZ]] miskolci szervezetének egykori igazgatója, politikus. 1993. október 21-étől egy éven át Miskolc polgármestere.


== Élete ==
== Élete ==

A lap 2019. augusztus 23., 10:00-kori változata

T. Asztalos Ildikó
Miskolc megyei jogú város polgármestere
Hivatali idő
1993. október 21. – 1994. december 11.
ElődCsoba Tamás
UtódKobold Tamás

Született1950augusztus 20. (73 éves)
Miskolc
PártSZDSZ

HázastársaTóth István
Foglalkozásvolt üzemigazgató, politikus

T. Asztalos Ildikó (Miskolc, 1950. augusztus 20. –) a TIGÁZ miskolci szervezetének egykori igazgatója, politikus. 1993. október 21-étől egy éven át Miskolc polgármestere.

Élete

Kezdetek

Középiskolai tanulmányait a Zrínyi Ilona Gimnáziumban végezte el. Ezután tanulmányait a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen folytatta, a Bányamérnöki Kar gázipari tagozatán.

Egyetemének elvégzése után rövid ideig a zalaegerszegi Olajipari Múzeumban volt állásban, majd 1982-től – két gyermeke megszületése után – a TIGÁZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezeténél dolgozott kezdetben műszaki ellenőrként, majd műszaki csoportvezetőként. Három évvel később, 1990-ben vezérigazgatói műszaki tanácsosnak választották meg.

Politikai tevékenysége

1990-ben belépett az SZDSZ-be, és az 1990-es magyarországi önkormányzati választáson önkormányzati képviselői mandátumot szerzett egyéniben.

Miskolci polgármesteri választások

1993-ban elhunyt Miskolc Fideszes polgármestere, Csoba Tamás. A kiírt időközi választásokat T. Asztalos megnyerte, és egy évig vezette a várost.

1994-ben a 3. helyezést érte el 27,38%-kal, de előtte koalíciót kötött az Agrárszövetséggel.

1998-ban körülbelül 10%-ot ért el, de már akkor fontolgatták a Káli Sándorral való együttműködést.

Országgyűlési választások

2002-ben az országgyűlési választáson indult egyéniben, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. számú választókerületében (Szentpéteri kapu és környéke), amikor a szavazatok 6%-át, majd 2006-ban 5,2%-át érte el.

Gondolatok Miskolcról

2006-ban a választások előtt így gondolkodott szülővárosáról:

Miskolc a nyolcvanas években még nehézipari fellegvár volt, státusza egyértelmű, bár a gazdasági teljesítményeit tekintve már akkor is látszottak a problémák, de volt, ami elfedte azt. Miskolc ma, gazdasági teljesítményét illetően, az ország megyei jogú városainak rangsorában nem áll előkelő helyen. Demográfiailag öregedő, nyitottsága miatt sérülékeny, identitása kissé bizonytalan, amin sokat javított az Európa kulturális fővárosa címért lezajlott pályázaton való részvétele.
Miskolcon az elmúlt három évben lezajlott változások nagyrészt „A kultúra (zene) várost épít” jelmondathoz köthetők, hisz a beruházások jelentős része, pl. a Belváros tereinek, épületeinek megújulása, a tágabban értelmezett kultúra lehetőségeit bővítette. Az identitás erősödése is ebből adódott, és ez a jövőben több oldalon hasznosulhat, de csak akkor, ha mi, városlakók is közreműködővé válunk.
Természetesen a turizmus, mint húzóágazat vízió, ennek a kérdésnek az egyik megválaszolása, szorosan kapcsolódik a kultúra mindennapi jelenlétéhez.
A fejlesztést gyorsítani, a nagyobb profitot biztosító rendszerekhez kapcsolódni, még több beruházással, szállodák építésével, a hagyományainkra, kulturális örökségünkre alapozott igazi attrakciók létrehozásával lehet. Mindehhez azonban pénz kell.
Sokszor elmondtuk, hogy Miskolc nagy lehetősége Miskolc-Tapolca és az Egyetemváros együttműködésére épülő konferenciaturizmusban is rejlik. Az igényes kollégium, az előadók az Egyetemvárosban már elkészültek. Tapolca még csak az elején tart.
Az előbbiekkel párhuzamosan a gazdasági erő növelésének egyéb eszközeit is kívánatos számba kell venni, a munkahelyek minősége és számának növelése miatt. Modernizációs, innovációs központtá válás a cél, a turizmus lehetőségeinek kihasználásával. Az innovációk létrehozása, befogadása, fontos versenyképességi elem, nekünk lenne mire építeni (egyetem, műszaki tudás stb.).
Szükséges azonban a városlakó egyéb gondjaira is figyelni. Az életünk minősége függ az egészségi állapottól, a lakáskörülménytől, a munkahely minőségétől is. Ma egyre aggasztóbb a városban a közlekedésből származó környezeti ártalom egészségkárosító hatása, a lakótelepek elhasználtsága, alacsony bérű munkahelyek jelenléte. A kulturális váltáshoz ezeken a dolgokon is szükséges változtatni.

Források


Előző
Csoba Tamás
Miskolc polgármestere
1993–1994
Következő
Kobold Tamás