T. Asztalos Ildikó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
T. Asztalos Ildikó
Született 1950. augusztus 20. (71 éves)
Miskolc
Állampolgársága magyar
Házastársa Tóth István
Foglalkozása
  • várospolitikus
  • politikus
Tisztség
  • Miskolc polgármestere (1993–1994)
  • magyarországi parlamenti képviselő (1998. június 18. – 2002. május 14.)
Politikai pályafutása
Párt Szabad Demokraták Szövetsége
Miskolc polgármestere
Hivatali idő
1993. október 21. 1994. december 11.
Előd Csoba Tamás
Utód Kobold Tamás

T. Asztalos Ildikó (Miskolc, 1950. augusztus 20. –) a TIGÁZ miskolci szervezetének egykori igazgatója, politikus. 1993. október 21-étől egy éven át Miskolc polgármestere.

Élete[szerkesztés]

Kezdetek[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a Zrínyi Ilona Gimnáziumban végezte el. Ezután tanulmányait a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen folytatta, a Bányamérnöki Kar gázipari tagozatán.

Egyetemének elvégzése után rövid ideig a zalaegerszegi Olajipari Múzeumban volt állásban, majd 1982-től – két gyermeke megszületése után – a TIGÁZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezeténél dolgozott kezdetben műszaki ellenőrként, majd műszaki csoportvezetőként. Három évvel később, 1990-ben vezérigazgatói műszaki tanácsosnak választották meg.

Politikai tevékenysége[szerkesztés]

1990-ben belépett az SZDSZ-be, és az 1990-es magyarországi önkormányzati választáson önkormányzati képviselői mandátumot szerzett egyéniben.

Miskolci polgármesteri választások[szerkesztés]

1993-ban elhunyt Miskolc Fideszes polgármestere, Csoba Tamás. A város képviselő-testülete október 21-én T. Asztalos Ildikót, az SZDSZ jelöltjét választotta polgármesterré. A választás során az 53 leadott érvényes szavazatból 32 támogatta a képviselőnő megválasztását (60%).[1]

1994-ben a 3. helyezést érte el 27,38%-kal, de előtte koalíciót kötött az Agrárszövetséggel.

1998-ban körülbelül 10%-ot ért el, de már akkor fontolgatták a Káli Sándorral való együttműködést.

Országgyűlési választások[szerkesztés]

2002-ben az országgyűlési választáson indult egyéniben, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. számú választókerületében (Szentpéteri kapu és környéke), amikor a szavazatok 6%-át, majd 2006-ban 5,2%-át érte el.

Gondolatok Miskolcról[szerkesztés]

2006-ban a választások előtt így gondolkodott szülővárosáról:

Miskolc a nyolcvanas években még nehézipari fellegvár volt, státusza egyértelmű, bár a gazdasági teljesítményeit tekintve már akkor is látszottak a problémák, de volt, ami elfedte azt. Miskolc ma, gazdasági teljesítményét illetően, az ország megyei jogú városainak rangsorában nem áll előkelő helyen. Demográfiailag öregedő, nyitottsága miatt sérülékeny, identitása kissé bizonytalan, amin sokat javított az Európa kulturális fővárosa címért lezajlott pályázaton való részvétele.
Miskolcon az elmúlt három évben lezajlott változások nagyrészt „A kultúra (zene) várost épít” jelmondathoz köthetők, hisz a beruházások jelentős része, pl. a Belváros tereinek, épületeinek megújulása, a tágabban értelmezett kultúra lehetőségeit bővítette. Az identitás erősödése is ebből adódott, és ez a jövőben több oldalon hasznosulhat, de csak akkor, ha mi, városlakók is közreműködővé válunk.
Természetesen a turizmus, mint húzóágazat vízió, ennek a kérdésnek az egyik megválaszolása, szorosan kapcsolódik a kultúra mindennapi jelenlétéhez.
A fejlesztést gyorsítani, a nagyobb profitot biztosító rendszerekhez kapcsolódni, még több beruházással, szállodák építésével, a hagyományainkra, kulturális örökségünkre alapozott igazi attrakciók létrehozásával lehet. Mindehhez azonban pénz kell.
Sokszor elmondtuk, hogy Miskolc nagy lehetősége Miskolc-Tapolca és az Egyetemváros együttműködésére épülő konferenciaturizmusban is rejlik. Az igényes kollégium, az előadók az Egyetemvárosban már elkészültek. Tapolca még csak az elején tart.
Az előbbiekkel párhuzamosan a gazdasági erő növelésének egyéb eszközeit is kívánatos számba kell venni, a munkahelyek minősége és számának növelése miatt. Modernizációs, innovációs központtá válás a cél, a turizmus lehetőségeinek kihasználásával. Az innovációk létrehozása, befogadása, fontos versenyképességi elem, nekünk lenne mire építeni (egyetem, műszaki tudás stb.).
Szükséges azonban a városlakó egyéb gondjaira is figyelni. Az életünk minősége függ az egészségi állapottól, a lakáskörülménytől, a munkahely minőségétől is. Ma egyre aggasztóbb a városban a közlekedésből származó környezeti ártalom egészségkárosító hatása, a lakótelepek elhasználtsága, alacsony bérű munkahelyek jelenléte. A kulturális váltáshoz ezeken a dolgokon is szükséges változtatni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az új polgármester: Asztalos Ildikó. Észak-Magyarország pp. 1, 1993. október 22. (Hozzáférés: 2019. augusztus 23.)

Források[szerkesztés]

Előző
Csoba Tamás
Miskolc polgármestere HUN Miskolc Címer.svg
1993–1994
Következő
Kobold Tamás