TIGÁZ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
TIGÁZ
Jelmondat Szenvedélyünk az energia
Típus üzleti vállalkozás
Székhely Hajdúszoboszló
Iparág Energetika
Szolgáltatások Gázelosztó hálózatok fejlesztése, üzemeltetése, karbantartása
Alkalmazottak száma 1185 (2017. évi)

A TIGÁZ weboldala

A TIGÁZ földgázelosztási tevékenységet végez Magyarországon, szolgáltatási területét tekintve az ország legnagyobb vezetékes földgázelosztója. Összesen több mint 33 000 kilométernyi vezetékhálózaton üzemeltet, ami nagyságrendileg az Egyenlítő hosszával (40 075 kilométer) összemérhető.

A TIGÁZ 2018. június 21-én a svájci székhelyű MET Csoport tulajdonába került, miután hivatalosan is lezárult a tranzakció. A MET a TIGÁZ Zrt. jegyzett tőkéjének 98,99 százalékáról írt alá részvény-adásvételi megállapodást az Eni-vel még 2017 decemberében.

A MET Csoport európai energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, összesen 23 nemzetközi kereskedési ponton és 28 ország gázpiacán aktív. A MET által kereskedett földgázmennyiség 35 milliárd köbméter volt 2017-ben, ez csaknem négyszerese az éves magyarországi gázfogyasztásnak. A MET Csoport tulajdonosai a vállalat vezetői és alkalmazottai, többségi tulajdonosa Lakatos Benjamin vezérigazgató.

A TIGÁZ Földgázelosztó Zrt. feladatai[szerkesztés]

A TIGÁZ Földgázelosztó Zártkörűen Működő Részvénytársaság az alábbi főbb tevékenységek ellátásáról gondoskodik:

 • földgázelosztás,
 • rendszerhasználat biztosítása,
 • gázelosztó hálózatok létesítése, fejlesztése, üzemeltetése, karbantartása, ellenőrzése,
 • üzemzavar elhárítás,
 • gázvezeték csatlakozást igénylők előzetes tájékoztatása, ajánlattétel, csatlakozási szerződés ügyintézése,
 • elosztóhálózat-használati szerződések kötése,
 • felhasználói rendszerek tervfelülvizsgálata, kivitelezést követően műszaki átvétele,
 • felhasználói gázrendszerek beüzemelése,
 • felhasználó ki- és visszakapcsolása,
 • egyéb mérővel, nyomásszabályozóval kapcsolatos tevékenységek,
 • ügyfélszolgálat, diszpécser szolgálat,
 • felhasználási helyek nyilvántartása,
 • mérés, leolvasás,
 • ellenőrzések, szabálytalan vételezések, szerződésszegések kezelése.

A TIGÁZ története[szerkesztés]

A Hajdúszoboszlón 1925-ben felszínre tört földgáz értékesítésére a város képviselő-testülete 1950. június 13-i határozatával vállalatot alapított, Hajdúszoboszlói Földgáztermelő és Értékesítő Közüzemi Vállalat névvel. Az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt (OKGT) által végzett újabb földgázlelőhelyek feltárásával és a távvezetékek építésével együtt jelentkezett az országos igény a nagyobb gázszolgáltató szervezetek kialakítására. A gázipar gyorsütemű fejlesztése érdekében az akkori kormány 1966-ban hétéves gázprogramot fogadott el.

1967. június 30-án – a Debreceni Gázművek, a Miskolci Gázművek és a Szolnok Megyei Földgázszolgáltató Vállalat beolvasztásával – a Nehézipari Minisztérium megalapította a Tiszántúli Gázszolgáltató és Szerelő Vállalatot. Az egykori tanácsi vállalat már ezen az új néven integrálódott az OKGT-be 1967 júliusának közepén. Az 1981 és 1986 közötti rohamos műszaki fejlődés hatására a vállalat nettó árbevétele megduplázódott. A '80-as évek végén és a '90-es évek elején a vállalat tevékenységi köre komplex volt: gázvezeték építésre, gázszolgáltatásra, gázkészülék javításra, belső gázszerelésre és egyéb gázipari szolgáltatásokra, mint például PB-gázra is kiterjedt. 1994 tavaszán jelent meg a gázszolgáltatásról szóló új törvény. Az akkori kormány döntött a stratégiai ágazatok privatizációjának alapelveiről. Az 1990-es évek végéig nagyon intenzív volt az elosztóhálózat fejlődése és a fogyasztói bekapcsolások száma, ezt értelemszerűen követte az ügyfélkör számának jelentős növekedése is. Mindezt segítette a földgáz, mint energiahordozó kedvező piaci ára más, alternatív energiaforrásokkal szemben. Az éves földgáz-értékesítés rohamosan növekedett.

Az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság 1993. július 1-én a Tiszántúli Gázszolgáltató Vállalatból átalakulással létrehozta a TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Részvénytársaságot.

A TIGÁZ Rt. többségi részvénycsomagjának tenderén 1995. november 22-én az olasz Italgas-SNAM konzorciumot nyilvánították nyertesnek. A privatizációs folyamat eredményhirdetése azt jelentette, hogy a többségi olasz tulajdonlással a vállalat tagja lett nem csak az Italgas csoportnak, de ezen túlmenően az Eni-nek is. A privatizációt követően racionalizálták a gázvezetékek tulajdonjogát is. A gázközművagyon-vásárlásokkal jelentősen megnőtt és stabilizálódott a társasági vagyon.

A TIGÁZ Zrt. 2007. évben alapította meg a kizárólagos tulajdonában álló TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Korlátolt Felelősségű Társaságot az Európai Unió Bizottságának 2003/54. és 2003/55. EK Irányelveinek előírásainak való megfelelés érdekében. Ezen szabályok szerint a tagállamokban az egyes gázipari tevékenységeket külön kell választani egymástól, és a szektorban tevékenykedő cégek - jogilag is – csak elkülönítetten végezhetik az ilyen tevékenységeket. 2007. július 1. napjától a TIGÁZ-DSO Kft. látta el a földgáz elosztói, PB gáz elosztói és szolgáltatói, továbbá távhő engedélyesi tevékenységeket. Ugyan ezen időponttól kezdődően a TIGÁZ Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatási és földgáz kereskedelmi engedélyesi tevékenységeket végzett.

A TIGÁZ 2018. június 21-én a svájci székhelyű MET Csoport tulajdonába került. A MET a TIGÁZ Zrt. jegyzett tőkéjének 98,99 százalékáról írt alá részvény-adásvételi megállapodást az Eni-vel még 2017 decemberében. A TIGÁZ Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. az északkelet-magyarországi földgázelosztási tevékenységért felel. A TIGÁZ új elemmel gazdagítja a MET eszközportfólióját, és így kiválóan illeszkedik a cégcsoport növekedési stratégiájába.


Korábbi leányvállalatai

 1. TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. – 1989. április 1-jétől 1993. június 30-ig Tiszántúli Gázszolgáltató Vállalat néven – 1998. április 22-ig Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Rt-ként – 2005. december 30-tól TIGÁZ Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt-ként van jelen a hazai energiaiparban. A gázszolgáltatás gyökerei a mai TIGÁZ működési területén Debrecenben 1863-ig, Miskolcon 1882-ig nyúlnak vissza. Ettől kezdve a vállalat Magyarország egyharmadán, a Duna vonalától keletre eső országrészben, regionális jelentőséggel bírva végezte gázszolgáltatási tevékenységét. A TIGÁZ Zrt. Budapesten és Magyarország 11 megyéjében (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg) végzett egyetemes földgázszolgáltatást. 2015. júniusában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2016. október 1-jei határidővel a TIGÁZ Zrt. kérésére visszavonta a Társaság egyetemes gázszolgáltatási engedélyét, valamint sor került a szabadpiaci ügyfelek teljes portfóliójának értékesítésére is. 2017. január 1-től a TIGÁZ Zrt. operatív tevékenységei a vagyonkezelési és a jogi társasági titkársági feladatok kivételével megszűntek. Így a TIGÁZ-DSO Kft. tevékenységi köre kibővült, többek között gazdasági, humánpolitikai, és jogi feladatokkal.
 2. TIGÁZ GEPA Gyártó és Karbantartó Kft. A TIGÁZ GEPA Gyártó és Karbantartó Kft.-t 1991. január 2-án, 100 százalékos tulajdoni hányaddal alapította az akkori Tiszántúli Gázszolgáltató Vállalat. Alapját az Országos Mérésügyi Hivatal által kezdeményezett méréskorszerűsítési program részeként az 1980-as évek végén a Tiszántúli Gázszolgáltató Vállalat saját beruházásában készített hajdúszoboszlói üzem képezte. Ez akkori viszonylatban Magyarország legkorszerűbb háztartási gázmérő hitelesítő- és javító üzeme volt. A TIGÁZ GEPA Kft. üzletágai alapvetően szervizszolgáltatásokból tevődtek össze. A kezdetektől a társaság fő tevékenysége volt a háztartási és középteljesítményű membrános gázmérők javítása és előkészítése, valamint az akkreditált laboratórium működtetése, ahol nyomás- és hőmérsékletmérő berendezések javítása, karbantartása, kalibrálása, illetve házi és egyedi teljesítmény kategóriájú nyomásszabályozók vizsgálatai zajlottak. A TIGÁZ GEPA Kft. tevékenységi köre 2011-ben tovább bővült a TIGÁZ Zrt. ügyfeleinek tulajdonában lévő nyomásszabályozó állomások karbantartási tevékenységével, amely feladatok ellátásához külső alvállalkozókat vett igénybe. A vállalat logisztikai tevékenységét a 2012-től a TIGÁZ GEPA Kft. végezte. A TIGÁZ GEPA Kft. tevékenységeit 2015. október 1-től a TIGÁZ-DSO Kft. vette át.
 3. TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. A TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. 2007. április 24-én alakult meg, tevékenységét 2007. július 1-jén kezdte meg. A TIGÁZ-DSO Kft. kizárólagos, egyetlen tulajdonosa a TIGÁZ Zrt. Megalakulásakor egyik fő feladata volt, hogy földgázelosztási engedélyes tevékenységeket végezzen Magyarország északkeleti régiójában, megközelítőleg az ország területének egyharmadán. Az átszervezések után 2019. január 1-től a TIGÁZ-DSO Kft. beolvadt a TIGÁZ Zrt-be, így a korábbi feladatokat már a megújult TIGÁZ Földgázelosztó Zrt. vette át.

Forrás[szerkesztés]