MET-csoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MET Holding AG
MET logo.png
Típus részvénytársaság
Székhely Zug, Svájc
Vezetők Lakatos Benjamin
Iparág energetika, szénhidrogén-kereskedelem
Termékek szénhidrogén alapú energiahordozók

A MET Holding AG weboldala

A svájci központú MET-csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is. A vállalatcsoportot összefogó, 2012-ben létrehozott MET Holding AG elnök-vezérigazgatója Lakatos Benjamin. A cégcsoport elődjét a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. alapította 2007-ben. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, összesen 23 nemzetközi kereskedelmi csomóponton és 28 ország gázpiacán aktív.

Tulajdonosok[szerkesztés]

A MET-csoport 2018 májusa óta[1] 20%-ban a MET menedzsereinek tulajdonában lévő MET ManCo, 80%-ban pedig a Svájcban bejegyzett MET Capital Partners AG befektetési platform tulajdonában van. Ez utóbbi a cégalapító-vezérigazgató Lakatos Benjamin tulajdona.

Tevékenység[szerkesztés]

Lakatos Benjamin, a MET-csoport vezérigazgatója

A MET-csoport európai integrált energiavállalat, központja a svájci Zugban van. A cégcsoport a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacon is aktív. Tizenöt országban van leányvállalata, és összesen 28 ország földgázpiacán kereskedik. A MET által 2017-ben forgalmazott földgázmennyiség 35 milliárd köbméter, amely körülbelül négyszerese a magyar fogyasztásnak.

 • A MET-csoport 30 országban bonyolít tranzakciókat (LNG-t is beleértve), több mint 100 ezer tranzakcióról beszélhetünk a 2017-es évet nézve.
 • A MET-csoport nettó árbevételének (7,6 milliárd euró 2017-ben) 8 százalékát adja a MET Magyarország (644 millió euró, beleértve a csoporton belüli ügyleteket).
 • A kontinentális Európa gázfogyasztásának körülbelül 8 százalékát forgalmazza a MET (a 2017-es európai fogyasztás 465 milliárd köbméter, a MET Csoport által kereskedett mennyiség körülbelül 35 milliárd köbméter), ez hozzávetőleg négyszerese az éves magyarországi gázfogyasztásnak (9 milliárd köbméter).
 • A MET kontinentális Európa összes jelentős kereskedési pontján jelen van.
 • A MET International LNG-deszkje aktív szereplő lett a globális LNG-kereskedelemben (LNG-iparban), és 2017-ben több mint 10 tranzakciót bonyolított le.
 • Olaszországban a MET az 5. legnagyobb importőr, míg a MET Energía Espańa 2017 első negyedévi tevékenysége alapján Spanyolország meghatározó földgázkereskedő cégei közé került - derül ki a CNMC spanyol állami ügynökség időszaki földgázpiaci jelentéséből.
 • A MET a Tigáz Zrt. jegyzett tőkéjének 98,99 százalékáról írt alá részvény-adásvételi megállapodás[2]t[3] az olasz ENI-vel 2017 decemberében, a tranzakció 2018. június 21-én zárult. A Tigáz-DSO évente több mint 2 milliárd köbméter földgáz elosztásával 1094 településen körülbelül 1,2 millió fogyasztót lát el.
 • A MET-csoport 2018-ban átadta megújuló portfóliójának első naperőművét, a Dunai Solar Parkot .[4][5][6] A Százhalombattán épült, 17,6 megawatt kapacitású napelempark ma Magyarország egyik legnagyobb naperőműve,[7] amely 40 hektáron valósult meg, és több mint 76 ezer napelempanelből áll.[8][9] A napelempark 2018 ősze óta kereskedelmi üzemben termel,[10] és a MAVIR által irányított villamosenergia-átviteli hálózatba táplálja be a megtermelt villamosenergiát, amely mintegy kilencezer háztartás ellátásához elegendő.

Társadalmi felelősségvállalás[szerkesztés]

A MET 2011 óta támogatja a magyarországi Ferences Rend ösztöndíjprogramját, amelynek célja a bármely tanulmányi területen kiemelkedő tanulók motiválása, valamint a tehetséges tanulók bevonása a hátrányokkal küzdő tanulótársaik felzárkóztatásába. A program megvalósítása során a tehetséggondozó tanárokat is támogatják. A MET a Ferences Jótékonysági Est kiemelt támogatója: a ferencesek minden évben karácsonyi jótékonysági koncertet szerveznek az általuk működtetett gyöngyösi Autista Segítő Központ javára.

Hasonló céllal támogatja 2010 óta a MET a Messzehangzó Tehetségek Alapítványt, amely 12–18 éves, hátrányos helyzetű gyermekeket részesít – teljesen ingyenesen – iskolán kívüli tehetséggondozó programokban. A tehetséggondozó program három területre helyezi a hangsúlyt: a művészetekre, a természettudományokra és az informatikára.

A BOM a Magyar Sportért Alapítvány ösztöndíjprogramja – amelyet a MET 2015 óta támogat – a sportolói karrier mellett felsőfokú tanulmányokat folytató olimpiai kerettagokat segíti. A kezdeményezés így egyszerre helyezi középpontba az oktatást és a sportot.

Az Alzheimer-kór kutatását szolgálja a MET adománya[11] a Magyar Neurológiáért Alapítványnál. A 2015-ben beszerzett korszerű, nagy értékű műszer segít az Alzheimer-betegek epilepsziás rohamainak felismerésében és mérésében, az eredmények kiértékelése révén pedig a megelőzésben, a betegség kezelésének kutatásában is.

Kritikák[szerkesztés]

A vállalatcsoport akkor került a hazai gazdasági sajtó figyelmének középpontjába, amikor a 2012-es gazdasági év után 55 milliárd forintos nyereséget tudott kimutatni. Kritikusok szerint ezt annak eredményeképpen érték el, hogy a részben a magyar állam tulajdonában álló osztrák–magyar gázvezetéken keresztül a közvetlenül Oroszországból érkezőnél jóval olcsóbban importáltak gázt Magyarországra, amit aztán piaci áron értékesítettek.

A MET-csoport a sajtóban megjelent vádakat már 2014 elején határozottan visszautasította:[12]

„A MET-csoport a vádakra reagálva az MTI-vel közölte: a hírportálon megjelent cikk névtelen forrásból származó, számos ponton valótlan információkon alapszik.”

2014 novemberében a társaság svájci központja ugyancsak határozottan cáfolta a Tages-Anzeiger hírportálon megjelent hasonló vádakat.[13]

A MET-csoport tagjai a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján 2013 óta átlátható szervezetnek minősülnek.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://index.hu/gazdasag/2018/05/30/a_mol_garancsi_istvan_es_nagy_gyorgy_is_kiszall_a_met-bol
 2. Zrt., HVG Kiadó. „Jóváhagyták, a MET csoporté lett a Tigáz”, hvg.hu, 2018. június 25. (Hozzáférés ideje: 2018. június 27.) (hu nyelvű) 
 3. Végleg a MET-é a Tigáz | Világgazdaság”, Világgazdaság (Hozzáférés ideje: 2018. június 27.) (hu-HU nyelvű) 
 4. Már idén üzemelni fog a százhalombattai naperőmű. www.hirtukor.hu. (Hozzáférés: 2018. június 27.)
 5. PORTFOLIO.HU - Online gazdasági újság. www.portfolio.hu. (Hozzáférés: 2018. június 27.)
 6. Naperőmű épül a Duna mellé | Világgazdaság”, Világgazdaság (Hozzáférés ideje: 2018. június 27.) (hu-HU nyelvű) 
 7. www.napi.hu: Működésbe lépett az ország legnagyobb naperőműve. Napi.hu. (Hozzáférés: 2018. november 6.)
 8. Origo. „Új naperőmű kezdte meg a termelést Százhalombattán”, http://www.origo.hu/ (Hozzáférés ideje: 2018. november 6.) (hu nyelvű) 
 9. NRGreport - Fenntarthatóság - Közel 9000 háztartás energiaellátását biztosítja a MET naperőműve. NRGreport. (Hozzáférés: 2018. november 6.)
 10. Nézegess képeket arról, hogy épül Magyarország egyik legnagyobb naperőműve!. www.hirtukor.hu. (Hozzáférés: 2018. november 6.)
 11. Világraszóló magyar felfedezés az Alzheimer-kórról”, Medical Online (Hozzáférés ideje: 2018. június 27.) 
 12. A MET-csoport visszautasítja a sajtóban megjelent vádakat
 13. Sajtóközlemény (angolul), (németül). [2015. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 18.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]